Ukrajina trpi ‘katastrofalne’ gubitke u jednoj kontraofanzivi

Ukrajina
49 komentara

Ukrajinska kontraofanziva je dovela do toga da su kijevske snage izgubile značajnu količinu oklopa, uključujući desetine tenkova i borbenih vozila pješadije isporučenih sa Zapada, objavio je Forbes u utorak.

Prema pisanju lista, analitičari smatraju da se pokušaj 47. jurišne brigade i 33. mehanizovane brigade ukrajinske vojske da pređu minsko polje u blizini grada Malaja Tokmačka u ruskoj oblasti Zaporožje 8. juna pokazao “još katastrofalnijim” nego što se ranije mislilo .

Uprkos raspoređivanju vozila za deminiranje, uključujući nekoliko Leopard 2R koje je donirala Finska i jedan Wisent njemačke proizvodnje, ukrajinska borbena grupa izgleda nije uspjela očistiti put kroz minsko polje. Wisent i tri Leopard 2R pogodili su mine, kao i nekoliko američkih M-2 Bradleya, dok je brigada bila pod vatrom ruske artiljerije i avijacije.

Stručnjaci su procijenili da je kao rezultat neuspjelog pokušaja, koji je trajao nekoliko sati, uništeno najmanje 25 ukrajinskih vozila, uključujući 17 M-2, četiri tenka Leopard 2A6, tri Leopard 2R i jedan Wisent.

Forbes je naveo da, iako gubitak jednog Wisenta nije važan, jer ukrajinska vojska ima još desetine, ostali gubici su se pokazali značajnijim. Borbena grupa 47.-33. brigade izgubila je skoro petinu ukrajinskih M-2, petinu svojih Leopard 2A6 i polovinu svojih Leopard 2R, tvrdi list, ističući da je Kijev izgubio ekvivalent cijelog bataljona u jednom neuspjelom napadu.

Iako se Washington već obavezao da će obezbijediti više vozila M-2 kako bi nadoknadio gubitke Kijeva od 8. juna, evropski saveznici Ukrajine tek treba da pristanu da obezbede više Leoparda 2A6 i bukvalno više nema Leoparda 2R za slanje, navodi Forbes.

U međuvremenu, Kijev je priznao da se njegova toliko hvaljena kontraofanziva ne odvija tako brzo kao što se nadao. U razgovoru za ukrajinske medije u srijedu, šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je da su ruske trupe pokazale jak otpor i priznao da su se ogromna minska polja koja su postavile ruske snage pokazala kao izazovna prepreka.

Rusko ministarstvo odbrane je također izvijestilo da veliki napad Kijeva do sada nije postigao rezultate. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je gubitke Ukrajine kao “katastrofalne” i ustvrdio je u utorak da je Kijev izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila od početka napredovanja.

Gubicikontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
10 mjeseci prije

Ali ali ali Ukrajinci su osvojili dva sela jednu kući i jedan kokošinjac. U međuvremenu Rusi su prvi puta upotrijebili svoju bespilotnu nevidljivu letjelicu Sukhoi S-70 Okhotnik-B koja može nositi dvije tone tereta to jest dvije tone bombi. Jedna takva letjelica je pogodila hotel gdje su u Ukrajini bili smješteni Američki i Europski plaćenici špijunu i generali. Nakon eksplozije i uništenja Hotela plaćenici su se požalili na društvenim mrežama da im je lokalni restoran servirao zagorjelu pizzu.

eks
10 mjeseci prije

Raketnim vojnim udarom po komandnom centru 56. brigade OSU u Kramatorsku ( 27.06. , pre dva dana ) likvidirano je oko 50 Ukrajinskih oficira, medju kojima i 2 generala. Bivši američki obaveštajac Skot Riter rekao je da je stradalo i oko 20 stranih vojnih lica – “tamo je bila čitava gomila američkih vojnih lica – savetnici i plaćenici . U Kramatorsk su doleteli u 2 helikoptera Black Hawk , čiji piloti su isključili transpondere čim su ušli na teritoriju Ukrajine. Oni su bili meta ruskih raketaša” .

Sabahudin pravi
10 mjeseci prije

Sada ce Hiber i Burt zvani milioni i tisuce da nam objasne kako je ovo taktika kojom ce da izmore Ruse zatrpavajuci ih Ukraincima.

Amar
10 mjeseci prije

Trpe i rusi pa niko ne place a sto bi plakali i za ovima samo neka se rokaju isti su.

ime
10 mjeseci prije

ima takmičenje:
da li će zapad prije ostati bez oružja ili ukrajinaca.

NOME
10 mjeseci prije

ovaj rat je da traje i da ne mrda previše sa određenih linija…..malo rusi unutra, pa malo ukrajinci van i tako već petsto i nešto dana….slavenska krv se prolijeva u potocima a globalisti trljaju ručice…..prave ratnike se “riješava”, one koji vide da je ovo krvava farsa…..one koji znaju ratovat, i koji ratuju da pobijede brzo i sa najmanje mogućih gubitaka…Žaluzni….Prgožin…..Surovikin…..i stotine heroja bez imena na obje strane….siguran sam da je Žaluzni bio protiv brzoplete i politički tempirane “kontraofenzive” a Prgožin i Surovikin bi brzo završili rat da smiju…..

tihobl
10 mjeseci prije

Rusi nisu nimalo fer.
NATO izvede napad, u toku noci ruski inzenjerci izminiraju tragove guzjenica, sutradan ukropi krenu po istim tragovima sigurni da nema mina. Eno snimka kako su raspalili velikom brzinom i tri tenka naletjela na minu u istoj sekundi.
Ali ni to nije najgore. Sacekaju da dodju inzenjerci da pokusaju odslepati tenkove pa onda artiljerijom polupaju i ostecene tenkove i inzenjerce.
A nisu samo ruske mine problem za NATO vec i ukropska minska polja od prosle godine za koja su zaboravili da su postavljena.

Maaja
10 mjeseci prije

prilog na postavljeni post: 24. svibnja 2023. tass.com/world/1622455    Aktivnost sakupljača organa u borbenoj zoni u Ukrajini zahtijeva pomno međunarodno praćenje i hitne mjere. Ilegalno vađenje organa u Ukrajini je prihvaćena i dokazana činjenica. To je veliki posao u zonama oružanih sukoba, izuzetno isplativ za one koji ga vode. Od kasnih 90-ih pojavili su se medijski izvještaji da su Ukrajinci s niskim primanjima bili prisiljeni prodavati svoje unutarnje organe kako bi zaradili za život, a pojavile su se i informacije o ilegalnom sakupljanju bioloških materijala iz leševa. Ovaj pritisak na NATO i EU da priznaju da je Rusija pobijedila u Ukrajini, i da zaustave daljnju potporu zapovjedništvu i kontroli zločinačke Ukrajine u Kijevu dolazi povrh očekivanog kolapsa zapadnog bankarskog sustava, koji također ima sotonističku vezu. Ukrajina je dom Hazara, a zapadne banke su bankarski sustav kazarske mafije koja prakticira obožavanje Moloha . Sve je to povezano. + …Podmićivanje je posvuda, a… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Znaći nije ruska propaganda.

goran
10 mjeseci prije

pa kako zapadni mainstream mediji seru i lažu da ukrajinska kontraofanziva ide u najboljem redu i kažu da če još malo pa oslobodit krim hahahahaha

N to
10 mjeseci prije

Gledam video na Hindustan Times, danas je V V Putin hodao medju narod, docekali su ga kao rock star

Jure
10 mjeseci prije

Po internetu kruzu clanci da Rusi regurtiraju Gurkha za rusku vojsku. Nakon godinu dana sluzbe dobiju rusko drzavljanstvo. Nepal ima 70 miliona stanovnika.

Zorule
10 mjeseci prije

Zanimljiv video objavljen na YT prije 3 mjeseca “Maidan Massacre Trial & Investigation Testimonies by 52 Wounded Protesters about Maidan Snipers”, također ima za skinuti PDF materijal izvješća “The Maidan Massacre Trial and Investigation Revelations: Implications for the Ukraine-Russia War and Relations”. Možda dobar materijal za koji članak, ili više njih.

Zen
10 mjeseci prije

U Kramatorsk krvoprolice natovaca pljuc..ؤرتلاكمثف

tihobl
10 mjeseci prije

“Оно што ћете видети да Кијев ради јесте да покушава да искористи различите зоне како би покушао да натера Русију да изврши нагомилавање снага са релативно ‘минималном’ офанзивом, у овој области то су буквално глисери и лако наоружана пешадија, чија је сврха да Русија повлачи снаге или одређује авијациона средства на оно што је у суштини место далеко од места где ће они озбиљно напасти”. “Русија је изгледа схватила тај њихов план и једноставно се игра обуздавања јер ти напади тренутно представљју нулту претњу у стварности”. “Претпостављам да ће сада покушати да формирају две значајне снаге – на основу најбољих процена из података који постоје. Значајан у смислу бројева – 10-15 хиљада који ће првенствено бити сметња и садржаће мало њихове боље опреме (углавном старе совјетске системе) и биће углавном 3 дана обуке и убацивања снага”. “И праве офанзивне снаге које садрже 25-30 хиљада, све њихове момке обучене на западу,… Čitaj više »

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Nevažno, ima još Ukrajinacaa beš i tehniku, poslat će ameri još.

tihobl
10 mjeseci prije

Врховна Рада својиће амандам којим ће укинути право војним обвезницима на изузеће од моблизације уколико у породици имају инвалиде Прве и Друге категорије.

Brzipuz
10 mjeseci prije

Hoće li Amerikanci prije odustati od bacanja oružja i para u bunar ili će Ukrajinci izginuti ili izbjeći iz Ukrajine. Rusi taj rat niti hoće niti mogu izgubiti. Da li će ostvariti ono što su u ppočetku planirali vjerojatno neće.

tihobl
10 mjeseci prije

Оружане снаге Украјине поново су данас покушале да се приближе положајима које су недавно заузели војници 58. армије и маринци 810. бригаде. Са терена се јавља да је непријатељ покушао да делује у малим пешадијским групама. За допремање људства користе се камиони-пикапи који истоварују људство и одмах покушавају да се врате на првобитне положаје.

Jeftinije ljudstvo od pikapa. Njega odmah izvlace da ga granata ne pogodi.

tihobl
10 mjeseci prije

Top vijest:

20-годишња еко-активисткиња Грета Тунберг састала се са Зеленским и украјинском владом како би разговарала о екологији.

Ne znam kako je redakciji promaklo da objave sa slikama sastanka.

tihobl
10 mjeseci prije

Da nastavim pricu o Antonovskom mostu: Nekidan sam pisao da su ukrpi zauzeli antonovski most kako bi Ana Maljar mogla da izvjesti o kilometar napredka. Rusi su tukli minobacacima po ukropima na mostu, pa su skontali da im nije najpametnije da se tu zadrze. Ringo je ovde predlagao da rusi poruse i zapadni dio mosta da ostanu na sredini zarobljeni. Ukropi su se gliserima prebacili na istocnu obalu i zavukli ispod mosta. Mislili su da su tu sigurni. A onda su objavili da su uspostavili mostobran. I poceli su slati pojacanja. Kad ih se nakupilo dovoljno dosao je TOS i sprzio podrucje. Zelenski opet pomalo prebacuje ljudstvo, a kad se nakupi dovoljno opet ce ih TOS sprziti. E pazite sad ucemu je kvaka. Ukropi se prebacuju na ostrva camcima. Ta ostrva su bila poplavljena i sad gacaju po blatu. Pored hrane i municije mora im se prebacivati i voda. I… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Pokazalo se da je enormno skupa zapadna vojna tehnika koju prodaju svojim poltronima govno kao i sve drugo sto sto je enormno hvaljeno. Vidjeti cemo uskoro kako i F16 padaju..

Ipoo
10 mjeseci prije

Pročitah Forbes od utorka i nigdje ne nađoh ovo što navodi članak. Zaključujem da je izvor podataka Rusija. Zapad neće odustati od pomaganja Ukrajini. Rusija je u ratu protiv cijelog svijeta. Ne može dugo izdržati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI