Ukrajina u mraku oko uvjeta za članstvo u NATO-u

Dmitrij Kuleba
32 komentara

Kijev vjeruje da su svi uvjeti da se pridruži bloku predvođenom SAD-om već stvoreni, kaže Dmitrij Kuleba

Ukrajina nije upoznata s uvjetima koje mora ispuniti da bi pristupila NATO-u, ustvrdio je ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

Kijev je službeno podnio zahtjev za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD-om u rujnu prošle godine, ali je od tada doživio mali napredak. U zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak na summitu NATO-a u glavnom gradu Litve Vilniusu, članice bloka rekle su da mogu “uputiti poziv Ukrajini da se pridruži savezu samo kada se saveznici slažu i kada se ispune uvjeti”.

Kuleba je za Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda (RFE/RL) u srijedu rekao da SAD i njegovi saveznici tek trebaju objasniti što bi se točno trebalo dogoditi da Ukrajini dopuste ulazak u blok.

“To je problem. Mislim, kada će se ti uvjeti ispuniti? Koji su to uvjeti? Tko bi ih trebao formulirati? Što su oni?” upitao je diplomat.

Istaknuo je da ukrajinsko vodstvo i NATO imaju “fundamentalno drugačiji” pristup pitanju članstva Kijeva.

“Još jednom, naš stav je da su svi uvjeti već uspostavljeni za poziv Ukrajini da postane članica NATO-a… Njihov stav je da postoje neki uvjeti koji moraju biti ispunjeni”, rekao je.

Kuleba je potvrdio da su SAD i Njemačka bile najskeptičnije članice NATO-a po pitanju prijema Ukrajine.

Washington i Berlin oduprijeli su se pozivima Poljske i baltičkih država da se Ukrajini da plan puta za članstvo, te su umjesto toga tvrdili da sukob s Rusijom prvo mora završiti.

Međutim, Kuleba je opisao situaciju kao “malo kompliciraniju nego samo crno-bijelu” i ustvrdio da su SAD bile “odlučne” u osiguravanju da se riječ “pozivnica” pojavi u tekstu najnovijeg priopćenja NATO-a.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski napao je NATO u utorak nakon što je dobio vijest da zahtjevi Kijeva za članstvo neće biti ispunjeni. Nedostatak plana za pristupanje u Vilniusu bio je “bez presedana i apsurdan”, napisao je čelnik na Twitteru. Zelenski je nadalje ustvrdio da je “neodlučnost” NATO-a u pogledu ukrajinske kandidature znak “slabosti”.

Pozivajući se na anonimnog dužnosnika, Washington Post je izvijestio da su komentari Zelenskog ostavili američko izaslanstvo u glavnom gradu Litve “bijesnim”.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je na marginama summita da bi dopuštanje Ukrajini da se sada pridruži NATO-u odvelo blok “u rat s Rusijom”. Obećao je da će se izraditi “put reformi” za Ukrajinu, ali je dodao da ne može reći kada će se to točno dogoditi.

Rusija je opisala sukob s Ukrajinom kao “proxy rat” koji su vodili SAD i njegovi NATO saveznici. Sprječavanje Kijeva da postane članica NATO-a Moskva je navela kao jedan od glavnih razloga za pokretanje svoje vojne operacije u susjednoj zemlji u veljači 2022.

članstvoDmitrij KulebaNATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
9 mjeseci prije

Izjava Stejt Departmenta : Ukrajina neće biti primljena u NATO sve dok traje rat sa Rusijom, jer bi to postao američki rat .
Ovaj rat i jeste američki rat. To nije jasno samo debilima .

tatamata
9 mjeseci prije

ovog ko da je djuro pravio , ali nije poveo racuna o brcicima

Demokracki
9 mjeseci prije

Ovaj covjek dise inteligencijom i postenjem, jos kad progovori svaka bi ga majka za zeta.

Max
9 mjeseci prije

Iskoristili su ih.

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Otišao po vunu, vratio se ošišan.
# NATO Zelenski…

NOVI STARI
9 mjeseci prije

ljiga

Dux
9 mjeseci prije

Ajme, jeste možda vidjeli slike Zelenoga u Vilniusu, ko siroče, sam stoji, nitko mu ne prilazi, tužna faca jadnička, u jednom trenu bi mi ga žao.

9 mjeseci prije

Šmrkni koke , biće bolje..

hiber
9 mjeseci prije

Hoceš krstareće rakete ili pozivnicu? Budale bi prihvatile pozivnicu, pametni oružje. Dakle, dobio je jos novog oružja, 50 francuskih krstarećih raketa duzeg dometa, F16 stižu početkom iduće godine. Dva nova kompleta Patriota, 4 IrisT. Jos je gore sto Rusija nema saveznike, osim ajatolaha i sjevernokorejskog debeljka. Sultan je dodatno uvalio Svedsku u kućicu, tako da ruska flota slobodno moze seliti iz Baltika i Crnog Mora. Ostaje joj jedino da ode na Pacifik dok je ne zaplijene kinezi.

Vice
9 mjeseci prije

Sve se tu vec zna! Problem je samo kako okrenit narod da pozeli ono sta si nikako nebi htio pozelit. Moja pretpostavka je da ce se sad sljedece dogodit nekakav incident di ce NAto ipak ne zeleci to cinit morat nevoljko intervenirat u ukrajini pporadi spasa cilog svita.

borjana
9 mjeseci prije

“da bi dopuštanje Ukrajini da se sada pridruži NATO-u odvelo blok “u rat s Rusijom”

Ma bravo, koja krasna i obećavajuća poruka.
Ono ćega se nato pakt plaši i svim silama trudi da ga se ne uvuće u sukob sa rusijom, ali zato oni svim silama, zdušno i jednoglasno, u taj rat do posljednjeg ukrajinca guraju bijednu ukrajinu.
Ma bravo nato pakt, bravo…

Martin
9 mjeseci prije

Ako vam ponestane topničkog streljiva, morate moliti za F-16, izgubite stotine tisuća vojnika u omjeru 7:1 i treba vam NATO da intervenira …onda ne pobjeđujete.

To je gotova priča.

Ivan
9 mjeseci prije

Znaju Ameri sve koliko su glupi da bi nakon toga gorili americki gradovi. Zbog koga, zbog ukrajinske mafije i fasista..

Ivan
9 mjeseci prije

Majmun glupi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI