Ukrajina ugrožava sopstveni narod

Vasilij Nebenzija
12 komentara

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane koje je obezbedio Zapad, raspoređeni u stambenim područjima, uzrokuju civilne žrtve kada ne rade, rekao je u petak Vijeću sigurnosti stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Zvaničnici u Kijevu optužili su Moskvu da je ubila 30 civila i ranila još najmanje 160 tokom 18-satnog baraža dronova i projektila širom zemlje ranije tokom dana.

“Postoji samo jedno rješenje – Rusiji mora biti oduzeta sposobnost da proizvodi oružje, da finansira svoju vojnu agresiju i da prijeti svijetu”,  rekao je ukrajinski izaslanik Sergej Kislica. Dalje je optužio Rusiju za “raketni terorizam” protiv civila.

Kislicu je podržao britanski predstavnik, koji je rekao da bi broj poginulih bio veći da nije bilo rada ukrajinske protivvazdušne odbrane.

“Teško je zamisliti veći cinizam”, rekao je Nebenzia u odgovoru. „Da nije bilo rada ukrajinske protivvazdušne odbrane, ne bi bilo civilnih žrtava.

Ruski izaslanik je rekao da su na internetu dostupni brojni video snimci koji pokazuju “kako ruske rakete i bespilotne letjelice pogađaju vojna mjesta i skladišta, uzrokujući karakterističnu detonaciju, dok ukrajinske protivracijske rakete promašuju svoje ciljeve ili skreću s kursa i padaju na stambene zgrade i [ druge] civilne lokacije.”

Nebenzia je tvrdio da fragmenti projektila nanose štetu u civilnim područjima „samo zato što su tamo postavljeni [ukrajinski] sistemi protivvazdušne odbrane“.

Tokom sastanka, koji je prenošen uživo, Nebenzia je podigao list papira sa QR kodom koji je povezivao video za koji je rekao da je dokaz njegovih tvrdnji.

Prema transkriptu sa sajta ruske misije pri UN, link vodi do video snimka na kojem se vidi kako zapaljeni projektil pada u višespratnicu.

Ukrajina je zračne napade u petak opisala kao najveće od eskalacije sukoba u februaru 2022., a šteta je prijavljena u Kijevu, kao i u regijama Harkov, Lavov, Sumi i Odesa, između ostalih. Ukrajinska vojska je tvrdila da je oborila većinu pristiglih projektila i dronova.

Rusko ministarstvo odbrane priznalo je napade, opisujući njihove predviđene ciljeve kao “lokacije odbrambene industrije, infrastrukturu vojnih aerodroma i skladišta za skladištenje artiljerijske municije, pomorskih dronova, oružja i goriva za vojna vozila”, kao i položaje ukrajinskih trupa.

rusijaUdariukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 mjeseci prije

Logično je to što Rus govori.
Kada Ukrajinci ne bi gađali ruske dronove i rakete, oni bi lijepo i precizno pogodili (vojne) ciljeve na koje su upućeni i ne bi bilo nekontroliranih padova po glavama civila… 😉

(…ali dobro, u ratu se gine a civili su slučajne žrtve pa se to (statistički) broji kao kolateralna šteta)

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Izrael u 80 dana bombardiranja Gaze – 8.000 mrtve djece
Rusija u ratu sa Ukrajinom 670 dana – 560 mrtve djece

I to nisu ruski podaci, već podaci od United Nations Human Rights Monitoring Mission u Ukrajini.

Dok u Gazi bude ubijeno u prosjeku 100 djece dnevno, u Ukrajini bude manje od jednog djeteta dnevno.

Očigledno je da Rusi nastoje izbjeći civilne zrtve, za razliku od Zidova.

alexosijek
3 mjeseci prije

Zadnjih dana su NYT, poslije i Politico napisali tekstove o Ukrajini….NYT je naravno propagandistički pisao o propasti Rusa i o tome kako bi sada kada je Rusija poražena bio red za povlačenje iz Ukrajine??…Politico je bio nešto realniji – pisali su o zamrzavanju sukoba, bez pobjednika, kao što je slučaj Koreje — dakle, evidentno jest kako su Rusi dobili ovaj rat, iliti SMO, kako ju oni nazivaju. No, možda je interesantnije ono što neovisni novinari tvrde (Patrick Lancaster, i drugi) — kako je držanje ovog fokusa na Ukrajini samoj samo zavjesa za veliku ekonomsku, političku, kulturnu i svu drugu propast zapadne civilizacije koju poznajemo. Ne da zapad nema više oružja, nema više niti love, nema industrije, nema materijala – samo cenzura i prodaja ideologija. Ništa više. Iako traje dulje vrijeme, Biden je svojim nedjelovanjem i neželjom sjedanja za stol sa Rusima samo ubrzao proces. Ne radi se samo o vanjskoj… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

To je točno,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI