Ukrajina upozorena na rusku ofenzivu prema Harkovu

Ukrajina
4 komentara

Velika Britanija je upozorila Ukrajinu uoči ruske ofanzive u oblasti Harkov, ali Kijev se nije uspio pripremiti za napad koji je rezultirao brzim napredovanjem moskovskih trupa, objavio je u četvrtak The Guardian, pozivajući se na izvore.

Britanski obavještajci su unaprijed upozorili Ukrajinu o napadu, prema jednom od izvora lista, iako nije rekao koliko je Kijev imao vremena da se pripremi.

Međutim, upozorenje je uslijedilo nakon javnog upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina u martu, rekavši da bi Moskva mogla pokrenuti uspostavljanje “sanitarnog kordona” na teritorijama pod kontrolom Kijeva kako bi zaštitila civile u ruskim pograničnim regijama, posebno u Belgorodu, od neselektivne ukrajinske artiljerije i bombardovanje dronom.

S obzirom na to da su ukrajinski zvaničnici također prijavili koncentraciju ruskih trupa u tom području uoči ofanzive, “moglo se očekivati ​​da će napad biti brzo odbijen”, piše The Guardian. Međutim, ukrajinske odbrambene linije „bile su tanke do odsutne“ u oblasti Harkov, navodi list. Kao rezultat toga, rusko ministarstvo odbrane prijavilo je zauzimanje nekoliko pograničnih naselja u oblasti Harkov proteklih dana.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nedavno je priznao da Kijev nije spreman da dočeka ruski napad velikih razmjera zbog kašnjenja u isporuci oružja Zapadu. On je otkazao zakazana putovanja u Španiju i Portugal, umjesto toga uputivši se u Harkov. Zelenski je situaciju opisao kao “veoma ozbiljnu”, ali je obećao da Kijev prebacuje pojačanja na to područje iz drugih sektora fronta.

U utorak je američki državni sekretar Antony Blinken otputovao u Kijev kako bi uvjerio Ukrajinu da “nije sama” suočena sa ruskim napadom. Napomenuo je da zemlja sada prolazi kroz “kritični trenutak” na bojnom polju.

Ponavljajući izvještaj The Guardiana, neki ukrajinski vojnici su se žalili na nepostojanje utvrđenja i minskih polja u oblasti Harkov, dok je lokalni glasnik Ukrainska pravda objavio da su sredstva namijenjena za stvaranje odbrane jednostavno ukradena. Ukrajinski zvaničnici su, međutim, odbacili narativ o nedostatku odbrane kao “rusku propagandu” koja ima za cilj da zabije klin između lokalne administracije i vrha u Kijevu.

Putin je u petak, tokom svoje posjete Kini, potvrdio da su borbene operacije Moskve u regionu bile usmjerene na stvaranje “sanitarnog kordona”, naglašavajući da njegova zemlja u ovom trenutku nema planove da zauzme Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Harkovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Demokracki
2 mjeseci prije

Sigurno je ovih dana lijepo biti etnicki Rus u Harkovu, ali velikom vozdu se i dalje ne zuri.

tihobl
2 mjeseci prije

Englezi su krajem jeseni poceli najavljivati ofanzivu na Harkov. Prenosio sam te obavjesti na cirilici, pa ko hoce neka trazi.

Max
2 mjeseci prije

Čisti amaterizam.

Moje Ime AD 1995
2 mjeseci prije

Pitanje za milion dolara: Im li Ukrajina NUKE? Ako je Izrael- J.Afrika-Pakistan mogao par komada sklepati- kako to da se Ukrainci ne sjecaju kak se to radi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI