Ukrajincima je rečeno da se “opuste” zbog smanjenja američke pomoći

Kuleba - Nato i Ukrajina
11 komentara

Samo zato što je Washington rekao da neće moći financirati Ukrajinu na istom nivou kao u protekle dvije godine ne znači da bi Ukrajinci trebali brinuti, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

Kuleba se oglasio na Instagramu nakon što su ukrajinski mediji citirali glasnogovornika State Departmenta Matthewa Millera o očekivanom padu vojne pomoći.

“Ne radi se o podršci Ukrajini 2024. godine”, insistirao je kijevski ministar vanjskih poslova . “Stejt department je rekao da kada Ukrajina čvrsto stane na noge i kada ima dovoljno oružja i resursa da se suprotstavi ruskoj agresiji, onda se količina podrške može smanjiti.”

“Budite opušteni. Ne tražite dodatne razloge za brigu koji će vas dovesti u stanje agonije i depresije”, dodao je.

Tokom brifinga u četvrtak u Stejt departmentu, Miler je rekao novinarima da SAD nameravaju da nastave da podržavaju Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, ali ne sa količinom novca i oružja koje je do sada obezbeđeno.

“To ne znači da ćemo nastaviti da ih podržavamo na istom nivou vojnog finansiranja kao 2022. i 2023.”, rekao je Miler.

“Mislimo da to ne bi trebalo biti neophodno jer je cilj na kraju tranzicija Ukrajine … da se pomogne Ukrajini da izgradi sopstvenu vojnu industrijsku bazu kako bi mogla sama da finansira i gradi i nabavlja municiju”, dodao je Miler.

Međutim, pošto stvari još nisu tu, pozvao je Kongres da odobri dodatna sredstva koja je zatražio predsjednik Joe Biden. Bijela kuća je tražila preko 60 milijardi dolara hitnog finansiranja za Kijev još u oktobru, ali se suočila sa protivljenjem u Zastupničkom domu s republikanskom većinom. Pentagon je u petak saopćio da ima ovlaštenje da potroši još četiri milijarde dolara, ali nema stvarnih sredstava koje je Kongres odobrio za to.

Od izbijanja sukoba s Rusijom, Kijev je postao gotovo u potpunosti ovisan o zapadnom novcu, oružju, opremi, pa čak i municiji. Rusko ministarstvo odbrane dokumentovalo je vojnu pomoć vrijednu više od 203 milijarde dolara koju su SAD i njeni saveznici do sada isporučili Ukrajini.

Govoreći za CNN ranije ove sedmice, Kuleba je insistirao na tome da Kijev nema “plan B” ako ova pomoć prestane, ali je “uvjeren u plan A” kontinuiranog finansiranja sa Zapada. On je također odbacio zabrinutost zbog Bajdenovog mogućeg poraza na izborima od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u novembru, sugerirajući da bi Kijev mogao “raditi s” novom vladom.

KulebaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
3 mjeseci prije

Dobro uhodana taktika se primjenjuje i na glupsone u Ukrajini: “moj te mota oko plota”.

3 mjeseci prije

203 mld. dolara u 2 godine. od rusa su izmuzli 200 mld. od 1991. do 2014.
koja je to muljaza od drzave.
nagovore lenjina da im da drzavu. smuljaju gruzijca da otme madjarima i poljacima zemlju, smuljaju gruzijca da pobije gladju ruse u istocnoj ukrajini, podmetnu krusku da otmu krim, smuljaju 200 mld. od rusa nakon osamostaljenja. sad pijavica pije krv zapadu. jadan kog pijavica grize, jos jadniji kom krv pije.

Zvone
3 mjeseci prije

Ukri su prodali državu amerima.

Гавран
3 mjeseci prije

Douglas McGregor: Naša oprema, naše tehnologije, naši savjeti, čak i naša pomoć na zemlji i u zraku – sve je to propalo protiv Rusa
.
 “Jedino što smo postigli jeste da smo povećali prestiž, moć i uticaj Rusije u svetu, što je upravo suprotno od onoga što smo rekli da želimo da postignemo”
.
Rusija je napredovala u oblastima naseljenim ruskim govornim stanovništvom i uspostavila odbranu. Ukrajinci su ih, naime, natjerali da se aktiviraju jer su poslali svoje snage protiv njih, uglavnom po našem savjetu. Rekli smo im kako da se bore. Da sam ukrajinski vojnik, ubio bih prvog američkog ili NATO oficira kojeg sretnem. “Hvala na savjetu, sad se gubite. 

noppo
3 mjeseci prije

V stvari zalagaju novcem ukrajinsku korupciju. I ništa više.

R M
3 mjeseci prije

Ma samo opušteno, završiće kao Čaušesku, nebitno šta ja mislio o tome

nastran
3 mjeseci prije

mulac

borjana
3 mjeseci prije

Ne postoji niti jedan valjan razlog da prijedlog njegove ekselencije d. kulebe ne bude podržan i od Ruske strane, i da im u tom smislu Rusi ne isporuče sve potrebno za lijep ugođaj i opuštanje.

Max
3 mjeseci prije

koje licemjerje.

mujo i haso
3 mjeseci prije

Opusti se i uzivaj,
i mnogo se ne nerviraj,
u zivot vrati se,
do daske otkaci se…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI