Ukrajini ponestaje trupa za obuku SAD

Ukrajina regrutovanje vojnika
18 komentara

Broj i učestalost ukrajinskih vojnika koji prolaze obuku u američkim bazama u zapadnoj Evropi pali su gotovo na nulu u posljednjih nekoliko mjeseci, što ukazuje na to da Kijevu ponestaje ljudi za borbu protiv ruskih snaga, rekli su američki zvaničnici za Washington Post.

Američki instruktori započeli su obuku ukrajinskih trupa u aprilu 2022. godine, a vježbe su se održavale na poligonu Grafenwoehr u Njemačkoj. Oko 3.100 ukrajinskih vojnika prošlo je američku obuku do kraja 2022. Program je proširen u januaru 2023. na obuku 12 brigada uoči katastrofalne ljetne kontraofanzive Kijeva.

Pored ovih 12 brigada, tri brigade su obučavale druge evropske nacije, dok su američki instruktori podučavali kombiniranu taktiku naoružanja tenkovskom bataljonu i dva bataljona nacionalne garde.

Međutim, posljednja brigada obučena u Njemačkoj napustila je Grafenwoehr, najveću američku komandu za obuku preko mora, u januaru ili februaru, rekli su anonimni zvaničnici Washington Postu u subotu. Nijedan nije prošao obuku u mjesecima od tada, “što sugerira iscrpljivanje kadrovske linije”, parafrazirao je list.

Pitanja ukrajinske ljudstva pokrivaju zapadni mediji od kraja prošle godine, iako je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u februaru insistirao da su njegove snage pretrpjele samo 31.000 poginulih u dvije godine borbi. Američki i ukrajinski zvaničnici znaju da je ova brojka jako potcijenjena, ali su priznali da Zelenski mora pronaći način da „inspiriše više ukrajinskih muškaraca da dođu na prve linije fronta“, rekao je jedan američki izvor.

“Vidimo toliko mrtvih i toliko ranjenih”, rekao je ukrajinski poslanik. “Ako odu, vojne žele znati koliko će dugo biti tamo.”

Prema ruskom ministarstvu odbrane, Ukrajina je izgubila više od 160.000 vojnika tokom prošloljetne kontraofanzive, od skoro pola miliona tokom cijelog sukoba do danas. Bivši predsjednički savjetnik Zelenskog, Aleksej Arestovič, tvrdi da je Ukrajina do sada izgubila do 300.000 ljudi.

U decembru je Zelenski najavio da je njegova vojska od njega zatražila da mobilizira dodatnih 500.000 vojnika i da je krenuo u nalet zakonodavne aktivnosti u pokušaju da podstakne mobilizaciju. snižava starosnu dob za regrutaciju za muškarce sa 27 na 25 godina, dok drugi pooštrava kazne za izbjegavanje vojnog roka i uskraćuje neka građanska prava za izbjegavanje službe.

Prošle sedmice, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je svim muškarcima između 18 i 60 godina da primaju ili obnavljaju dokumenta, uključujući pasoše, u konzularnim predstavništvima izvan zemlje, osim ako nisu propisno prijavljeni za mobilizaciju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
17 dana prije

Pa neka sada idu ameficke svinje u prve redove kada su potrosilivsxe Ukrajince. Lako ke s tudim kurcem mlatiti po trnju ()

Buničar
17 dana prije

Kada broj mrtvih rapidno raste a stanje na bojistu je za tebe sve gore naravno da motivacija slabi. Prisilna mobilizacija je najgori nacin da popunis redove. Nebrojeno puta do sada je dokazano da manji broj visoko motiviranih vojnika na bojistu doprinosi daleko vise nego velik broj onih kojima nedostaje motivacija. Nemotivirani vojnici samo povecavaju gubitke svoje strane, uzalud i najmodernije oruzje.

nekoime
17 dana prije

Neka im se IDF pridruži, oni navodno vole ravnopravnu borbu.

Bruno
17 dana prije

31 000 je ispravan i točan broj poginulih. Nacista, uvezenih iz EU i Amerike.. Stoke krupnog zuba, a stoka sitnog zuba se ne računa. Rekao bi jedan umni vođa svog naroda. To tije kao umni ministar odbrane RH kaže dugoročni i kratkoročni projektili. Dugoročni su ganz novi, pa mogu stjati u skladištima 50 godina, a kratkoročni su oni kojima je istekao rok trajanja, kao npr rafali. Uz svakodnevno održavanje, malo letova, mogu još trajati 10 godina. 10 godina će se tresti Srbi, Italijani, Mađari i Austrijanci. A bogami i Hrvati. Prazne puške se boje dvojica, a pune samo jedan.

Josip
17 dana prije

Ja sam bio u ratu 5 i pol g prvo u RH i onda kad je počelo u BiH sve do 96g motiv mi je bio spašavanje Hrvatskog naroda i izgradnja obećane države svih Hrvata i razočaran sam jer sam bio naivan mi smo na bojištu rat dobili a onda su moćnici zapada i naše jadne vođe nas Balkance postavili onako kako njima paše a tako su i Srbi i mi svi narodi bivše države uvedeni u isto što i Ukrajina sem onih koji je nisu trebali dobiti 😵‍💫 Šiptari dobili državu 🤢

Max
16 dana prije

Letjeli bi oni.

Max
16 dana prije

Ali nema više aviona.

Nesko
16 dana prije

Zelenko se nasmrce kokom pa krene da lupeta. Naravno da nema vojnih da ide besnoj mečki na rupu. Ne idu oni na svadbu već idu u pakao, najčešće je verovatnost da će se živi kućama vratiti skoro kao i dobitak na lutriji. Rusi još uvek ne ratuju sa više od 5% kapaciteta, a sada su već uveliko prešli na ratnu privredu, znači prešli su uveliko količinski proizvoditi projektila nego ih troše dnevno, polako dovlace spremne sveže trupe na linije fronta, nisu još ništa upotrebili od tajnih oružja, a ako sta krene po zlu takticko NUK je spremno. Počeli su ali ne još uvek masovno da tuku sa FAB3000 ,ali serijska proizvodnja je počela, navigacija FABova se doteruje, pa kad se sve uzme, čemu se nesretni ukrajinci mogu nadati. Sve se svodi na jedina dva načina za preživeti. Ili nekako pobeći pre mobilizacije van naci Ukrajine,ili imati sreće pa biti zarobljen… Čitaj više »

Profesor Živago
16 dana prije

Ponestaje im trupa ali im ne ponestaje trupala ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.