Ukrajinski diplomata nagoveštava da Krimskog mosta više neće biti

Krimski most ostecen
80 komentara

Izaslanik Ukrajine pri UN-u Sergej Kislica uputio je prikrivenu prijetnju ruskom Krimskom mostu, nagovještavajući da struktura neće stajati do kraja godine.

Visoki zvaničnici u Kijevu proglasili su uništavanje mosta prioritetom tokom sukoba s Moskvom, tvrdeći da je to legitimni vojni cilj.

Kislitsa je u srijedu objavio svoju prijetnju u postu na X (bivši Twitter), dijeleći sliku „liste 6 glavnih tipova mostova za 2024. godinu“. Primjer označen kao “Kerch” pokazao je prazan prostor.

Moskva je 2020. godine završila strukturu koja se proteže kroz Kerčki moreuz, povezujući poluostrvo Krim sa Krasnodarskom regijom na jugu Rusije. Krim je glasao da se odvoji od Ukrajine i pridruži Rusiji 2014. nakon puča u Kijevu koji je podržao SAD ranije iste godine.

Otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine 2022. godine, specijalne službe Kijeva izvele su dva velika bombaška napada na most. U oba navrata ubijeni su ruski civili. Odgovarajući na prvi incident u oktobru 2022., koji je uključivao kamion natovaren eksplozivom kojim je upravljao nesvjesni tegljač, Moskva je dodala ukrajinsku električnu mrežu na svoju listu legitimnih vojnih ciljeva.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Vladimir Zelenski rekao je njemačkim medijima da je uništavanje Krimskog mosta nešto što “želimo… jako”.

Određeni broj stranih pristalica Kijeva dijeli njegov stav prema napadima na rusku infrastrukturu. Prošle sedmice, litvanski ambasador u Švedskoj, Linas Linkevicius, sugerirao je na društvenim mrežama da bi američka nabavka projektila ATACMS rezultirala uništenjem Krimskog mosta. Diplomata je pozvao ljude da prave selfije sa strukturom dok još mogu.

Moskva smatra ukrajinske prijetnje i taktiku kao potvrdu da je upotreba vojne sile protiv susjeda bila ispravna odluka. Ruski zvaničnici su također sugerirali da je Kijev eskalirao svoje kampanje sabotaže i bombardovanja zbog neuspjeha na bojnom polju.

Usred neuspeha na liniji fronta, Kijev pribegava „pokušajima da zauzme i zauzme granične teritorije, napadima na mirna područja, uključujući raketne sisteme sa višestrukim lansiranjem, napadima na energetsku infrastrukturu, pokušajima raketnih udara na Krimski most i samo poluostrvo“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio prošlog meseca.
Ovu priču možete podijeliti na društvenim mrežama:

Krimski mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dupla kamilica
14 dana prije

Za njih nema mosta od 2014-e.

Lucija, prva
14 dana prije

Ja bi ga pitala šta su čekali ? Trebali su to već davno uradit, minirat i 💥.

Hahahaha
14 dana prije

Uništiti sve ukrae mostove pa nek se hebu kako znaju i umiju. To napraviti po noći da civili ne stradaju
kao, u ostalom, do danas.

tihobl
14 dana prije

Djuro je stavio sampanjac na led do 9. maja kad ne bude mosta.

Damir
14 dana prije

Pa nece bit ni Ukraine do kraja godine haha

nekoime
14 dana prije

London bridge is falling down…

nekoime
14 dana prije

Posjetite Vilnius dok ga još ima…

Bruno
14 dana prije

Katarina velika je pripojila Krim Rusiji, iz jednostavnog razloga, zbog stalnog upadanja Turaka i pljački po Novorusiji. Sumnjam da će Rusi , zbog želje SAD da na Krimu izgrade svoje vojne baze, dozvoliti EU i zjapadu da Ukrajina dobije rat. Veći su izgledi za nuklearni rat. Ko drži Krim, drži i Rusiju. Idem kopati bunker. Čim su ušli u NATO i Zagreb je dobio atomsku sa natpisom”Topli pozdravi iz Rusije”. A kako nas je NATO odbranio od Ukrajinskog drona, još nije razjašnjeno, a i neće biti. Vojna tajna. Strogo povjerljivo. Bravo uguzbeniče Plenkijeviču.

burt
14 dana prije

Ukrajini Francuska i UK šalju laserski navođene avionske bombe, krstareće rakete Storm Shadowe i Scalpove sa dužim dometom 300 km, SAD šalje ATACMS sa dometom 300 km, sigurno dolaze F-16, rakete zrak-zemlja Maverick, bombe BLU-109 a samo je pitanje vremena kad će i Taurus

Suze Roni
14 dana prije

Do kraja godine?? Bolje da pozure ako imaju te namjere. Do kraja godine mogli bi teritorijalno jako blizu susjednih granica. Americki raketni sustavi imaju domet oko 300km.

Basinac
14 dana prije

Pa da ga i sruše,neće se pomaknuti fronta prema istoku.
Ukraina bi postigla više da kapitulira.

Max
14 dana prije

Vidjet ćemo alli čisto sumnjam.

žile29
14 dana prije

Hahaha samo neka ga sruše,onda od Ukrajine definitivno nema više ništa!!!!

FELIX
14 dana prije

AKO SE TA PRETNJA SPROVEDE I MOST BUDE UNISTEN, NEMOJTE PLAKATI KAD RUSI UZVRATE SA KAMATAMA, TO MOZE SAMO NASTETITI SAMIM UKRAINCIMA.

onaj najglu...Dalton
14 dana prije

Summit Biden – Putin održan je iza zatvorenih vrata…
Zelenski pita Bidena: ”Jeste li rekli Putinu da je Krim ukrajinski?
“Nismo imali vremena razgovarati o Krimu”,odgovara Biden.
“Stalno su pričali o Aljasci…“

P.S.
Ne vjeruju u Djeda Mraza.
Al’ vjeruju u čaj za mršavljenje, Afričku šljivu…
I da će Ukrajina ući u NATO.

14 dana prije

Ne treba sumnjati da će da ga sruše – za zapadne političare taj most je “legitimna meta” dok će ruski odgovor biti “akt imperijalizma”.

O običnog čoveka jedino brine kada će rat da stigne do njega…

gargamel
14 dana prije

Kakve ja bisere čitam u zapadnoj štampi, ovaj je još i podnošljiv. Uništiti taj most je isto da sravniš Kremlj sa zemljom, dalje neču, jer komentarisati izjave bilo koje strane je ipak bez veze.Mi neznamo ni šta je bilo u drugom svetskom ratu( ?), šta je bilo u tkz. domovinskom ratu (???), u opsadi Sarajeva(????) svi izlazili kako su imali para, , da ne dužim, sada kao sve znamo.

Biti-ili-ne-biti
14 dana prije

Sada ćemo vidjeti da li je ruska raketna obrana tog super važnog mosta dovoljno jaka.

Darko
14 dana prije

Bojim se da više neće biti niti Kijeva jer ukrajinske budale ne shvaćaju da će dobiti nezamislive batine budući da Rusi nikada više neće stati jednom kada su krenuli. Što dalje rade sve veće zlo cijeloj Ukrajini i koštati će ih NATO zajebancija. Jedino kapitulaciju spašava Ukrajinu i oslobađa ju od zapadne pljačke koju su već doveli do 70 % ukrajinske imovine pod hipotekama. A glumac treba završiti na prvoj grani za podsjetnik…

tuf
14 dana prije

Gdje je skrivena kamera jer ovo je dobar skeč. Krenimo od tvrdnje da bi se skeč izveo ATACMS projektilima. Onima koje Rusi već bez problema obaraju. Ajde recimo da smo u paralelnom svemiru pa ih Rusi iz nekog razloga – ne obaraju. ATACMS ako nije u kazetnoj izvedbi onda posjeduje WAU-23/B bojevu glavu, znate s koliko? Tek 98 kg eksploziva. Da, 98 kg. Znate li vi kolika je količina takvih projektila – a samim time i zrakoplova – potrebna u napadu koji bi srušio jedan segment mosta? Sjetite se koliko su bombardiranja preživjeli neki mostovi u Ukrajini. Ovo su petarde i vojno osoblje svakako u proračunima statike mosta ne misli stavljati ATACMS u fokus djelovanja s ciljem “rušenja mosta”. Kao drugo, s razlogom sam zadnje riječi stavio u navodnike. Koja bu*ala, osim ovih propagandom podojenih ili plaćenih poput burta/hibera, može uopće baratati pojmom “rušenje mosta”? Možete se koristiti izrazom “rušenje… Čitaj više »

Red Dog
14 dana prije

Dakle,
Britanski Storm Shadowsi kojim upravlja britanska posada gadaju ciljeve u Rusiji… Doduse iz Ukrajine ali britansko oruzje i britanska posada rokaju po Rusiji. Ako to nije definicija rata izmedu Britanije/NATO i Rusije onda ne znam sta je.
Budale su vec usle u treci svetski rat.
Kad i ako se odlucuje odgovarati udarima po Britaniji nema smisla zbog razdaljine uraditi to konvencionalnim oruzjem. Reakcija zapada na nuklearne udare ce verovatno biti testirana udarima po Ukrajini.
Udar po NATO bi bio uzvracen istom merom, i udar po Rusiji isto, ali po Ukrajini… „Cekaj, jesmo li mi spremni eskalirati i umreti zbog tamo neke Ukrajine?“

Drago
14 dana prije

Ako nema Krimstog mosta nece biti ni Kiewa pa nek biraju

Kalle balle
14 dana prije

Losa droga i GMO usa smece pretvara ukre u zombije. Nije mi jasno sta rusi ne kresnu ovu ludu narokanu kokom u Kijevu. Kindzal u prozor da ni dlaka od rerarda ne ostane

goran
14 dana prije

ja mislim putine da je vrijeme da oslobodiš kijev od nacista

Dawor
14 dana prije

Sigurno če biti uništen ali i da ne bi bio već i sama arogantna najava toga od strane ukro-otrova je veliko poniženje i sramota za Putina !!!

Dokurčilomi
14 dana prije

Ovoga sigurno ne isto kao što i Krim nikada više neće biti Ukrajinski.

nastran
14 dana prije

a ne pada im na pamet da bi rusi mogli za uzvrat diči u zrak branu sjeverno od kijeva..i ode sve k vragu, ostale brane na dnjepru bi se vjerojatno prelile jer ne bi mogle zadržati toliku vodu. to bi im bilo baš zabavno

nessy
13 dana prije

Da, po toj logici Most je legalan cilj. Ali, isto tako, istom logikom Rusija moze (a vrlo vjerojatno i hoce), uzvratiti razornim napadima na Kijev, Harkov i Lavov. A onda ce poceti plac, o okrutnim Rusima, a ovi UA idioti su bezbroj puta upozoreni na posljedice budu li gadjali most. Zapadni lesinari trljaju ruke, oruzje donosi prihode kao nikada prije, a UA idioti su potrosna, a i potrosena karta, za koju ih nije briga.

Rusi su odavno trebali unistiti sve transportne rute (ceste, pruge), kojima dolazi oruzje sa zapada. Ostaju aerodromi, a njih je takodje lako nadgledati danasnjom tehnikom, i unistavati, jedan, po jedan.

gogo
13 dana prije

rusi će sravniti odesu sa zemljom ako pokušaju udariti na most !

Zvone
13 dana prije

Pa možda ga i sruše obzirom na to da Rusija u glavnom samo preti.

Janko
13 dana prije

Putin je preduhitrio planove angloamera i pravodobno zaposjeo Krim i sa tim strateškim gubitkom angloameri se nemogu nikako pomoriti.Da Putin nije to tada učinio južne granice Rusije nebi se mogle braniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI