Ukrajinski šef diplomatije ucjenjuje Zapad zbog cijena nafte

Dmitry Kuleba
21 komentar

Kijev bi bio prijemčiviji na pozive SAD-a i drugih zapadnih saveznika da prestanu napadati rusku naftnu infrastrukturu ako bi ti dobročinitelji povećali svoju vojnu pomoć, otkrio je najviši ukrajinski diplomata.

Ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba iznio je svoj prijedlog o tome kako Zapad može zaraditi saradnju Ukrajine u lokalnom intervjuu u nedjelju. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je američki šef odbrane Lloyd Austin ranije ovog mjeseca izrazio zabrinutost da bi ukrajinski udari dronovima na ruske rafinerije i skladišta nafte mogli izazvati skok međunarodnih cijena energije.

„Treba razmišljati u svojim interesima“, rekao je Kuleba za Rada TV. “Ako vaši partneri kažu: ‘Dajemo vam sedam baterija Patriot, ali imamo zahtjev za vas, nemojte raditi to i to’ – onda ima o čemu razgovarati.”

S druge strane, ako se u vezi sa molbom nudi “nema baterija, nema paketa pomoći” – onda nema o čemu pričati. “Svako preživljava najbolje što može”, dodao je.

Isporuke oružja iz Washingtona, najvećeg sponzora ratnih napora Kijeva protiv Rusije, usporile su posljednjih mjeseci usred borbi američkog predsjednika Joea Bidena da osigura odobrenje Kongresa za dodatnu pomoć Ukrajini. Republikanski zakonodavci odbili su Bajdenov zahtjev za više od 60 milijardi dolara dodatne potrošnje nakon što je njegova administracija potrošila 113 milijardi dolara ranije odobrenih sredstava.

Donatori Kijeva su ranije izrazili zabrinutost da bi ukrajinski udari duboko na rusku teritoriju oružjem koje su članice NATO-a pružile mogle izazvati širi sukob. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je ranije ovog mjeseca da Washington ne podržava ukrajinske napade na rusko tlo. Austin je kasnije sugerirao da bi se Kijev mogao fokusirati na vojne ciljeve jer bi udar na naftnu infrastrukturu mogao uzdrmati međunarodna tržišta.

Kuleba je rekao da je slušao Austina, ali ne vidi “uzročno-posledičnu vezu u ovoj stvari”. Kada rafinerija u Rusiji “eksplodira”, nastali problemi su ograničeni na rusko energetsko tržište, tvrdi on, a u svakom slučaju Ukrajina mora dati prioritet svojim interesima.

Ukrajinski napadi dronovima ciljali su nekoliko ruskih rafinerija od početka marta. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sugerisao je da je Kijev pribegao terorizmu i dalekometnim udarima protiv ruskog civilnog stanovništva u pokušaju da „ubedi svoje zapadne sponzore u svoju sposobnost da se odupre ruskoj vojsci“. To je uprkos činjenici da Kijev nije imao nikakav stvarni uspeh na bojnom polju, dodao je ministar.

KulebaLloyd Austinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
14 dana prije

Tu ne znaš tko je veći majmun?!

Darko
14 dana prije

Zapad je imao posla sa svinjama pa ga sada svinje ucjenjuju. Hajde USA i EU budale pljunite još milijardi u Ukrajinu umjesto da ste pomogli da stoku Rusi dovedu u red 🙂

Tomislav
14 dana prije

Posvojeni sin glavnog zapovjednika AFU-a Ivan Syrskyi, u papaki i sa slovom Z na majici, rekao je da se moli za pobjedu Rusije. Čestitao je ruskom Ministarstvu obrane na zauzimanju Avdiivke i najavio svoju namjeru da dobije rusko državljanstvo. Nakon čestitki Ivan je uzviknuo “Slava Rusiji”. Ivan živi u Australiji, kamo se s bratom i majkom preselio nakon razvoda roditelja. Sva se ta akcija odvijala u ruskom generalnom konzulatu u Sydneyu u društvu lokalnih proruskih Kozaka. Ukrajinski portali na internetu koji siru dezinformacije vicu FAKE a u cemu je FAKE pa prema ovim ukrajinbskim novinama za propagandu ovaj momak nije njegov pravi sin…pa nitko i ne tvrdi da mu je pravi, bioloski sin. On sam za sebe kaze da je posin. To znaci majka ga je imala vec kad se udala za ovog ukrajinskog generala, etnicki Rus, koji vodi rat za Nijemce i Engleze i Azove i ostale europske-naciste. Zato… Čitaj više »

Jednostavno receno
14 dana prije

Pa i zapad je ucijenio ukrainu, šta je tu strašno ako i ukri traže svoje što im je obećano? Zapad plaća štampanim parama a ukrainci mladošću…..A zbo čega???? Pa malo se bjelosvetska bagra zaigrala…

trolling queen
14 dana prije

Zelenski je nedavno kupio ladanjsku kuću kralja čarlsa od britanije….vjerojatno je i plan proglasiti familiju zelenski najnovijim dodatnim kraljevima i britanije i prošlog cijelog koloniziranog svijeta, i europe…..prema tome – sve što zelenski i njegovi najbliži lopovi kažu – ima se ispuniti…….očekujem nakon nekog vremena cjelodnevni pregled krunidbe najnovijih kraljeva uživo na RTLu, Novi, HRTu i N1….Kažu zelenski i ukrajinski establišment: Pokorite se! Što mi kažemo, tako je!!…..dakle, šta čekate? Na koljena i tišina!! To smo im SVI mi dozvolili beskrajnim blesavim raspravama online i NE trošenjem vremena na micanje vlastite elitističke vladajuće stranke, i ostalih strančica….Zelenski kaže – samo još danas cirkus u našem gradu, sutra i nadalje kod vas, i po ostalim “savezničkim” zemljama!? Cirkus je na putu, spremite se za predstavu….

Nesko
14 dana prije

Koga će da ucenjuje ova beda i ništavila, čime i kako. Još malo Rus će pomeriti granice do Dnjepra, a ovaj bednik i Zeleni mali pacov će pobeći na zapad. Rusi će malko sačekati a onda će ih FSB kukati jednog po jednog. Bujanova ,ovog pacova kao i sve te vodeće naći zlikovce. U misje rupe da se sakriju neće se moći spasiti.

Tupko Glupko
14 dana prije

Ne mogu obraniti vlastite linije u Ukrajini, a napadaju duboko u teritorij Rusije.
Provociraju puno jače Ruse da im žestoko uzvrate.
Nemaju više vlastitog naoružanja zbog čega ginu kao muhe bez glave, ali stalno žicaju i dobijaju (sve manje) isto sa Zapada.
Pred bankrotom su.
I sada ucjenjuju taj isti Zapad da će prestati bombardirati Rusiju ako im pošalju još naoružanja kojom će svejedno napadati tu istu Rusiju, najjaču nuklearnu silu na svijetu.
Ukri masovno ginu sljedeći Velikog Vođu kojem je mandat istekao i držeći se zakona koje donosi njihov parlament kojem je mandat isto istekao i šalje ih u rat superiornijem neprijatelju.
Pregovori sa Rusijom i dalje zakonom zabranjeni.
Ukinuta demokracija, zabranjene su stranke koje ne slijede put Velikog Vođe.
Ovdje stvarno ne znaš tko je veća budala, ili je rat dogovoren.

Max
14 dana prije

Pa bio je prilično jasan.

tihobl
14 dana prije

Ne ucjenjuju samo EU vec i poljake. Krakenovci podmecu pozare po poljskoj. Prvo je izgorilo veliko skladiste lijekova, a zatim je bilo jos nekoliko pozara po strateskim objektima. Krakenovci kazu da ce nastaviti sa paljevinom sve dok poljaci ne odblokiraju granicu.

Nisu to mali pozari – prije dva dana 35 kamiona gasilo je pozar 4 sata.

Bruno
14 dana prije

Šta hoće ovaj pizdun. Pa nikada niko na zapadu nije rekao da će podržati Ukrainu dok ne pobijedi. POdržati i pomoći ukrainu koliko god je to potrebno. Koliko je potrebno? Dok ne izginu svi Ukrainci, pa ćemo tamo naseliti, Arape, Mohikance, Palestince, Pakistance itd. Pravi berlinski zid prem Rusiji. Ili dok ne potrošimo zalihe sovjetskog naoružanja i onoga rabljenog iz Afganistana ,Libije, Iraka …
Ili dok Ukrainke ne napune zapadne bordele. Nikada , ama baš nikada niko od zapadnih zvaničnika nije naveo koliko je to potrebno. Kuleba , naguzili vas Anglosaksonci i Germani. Der Slave-rob, die Slaven -robovi. I na englesko ista riječ označava roba. Hm, čudno mi je to nešto.

Drago
14 dana prije

Nije mi jasno zasto ih Rusi ne sprze i problem rjesen

Noname
14 dana prije

Koordinate lokacija crkava i samostana u Donjecku, Makejevki i Jasinovataji pronađene su u telefonima poginulih ukrajinskih vojnika na bivšim položajima ukrajinskih oružanih snaga u Avdejevki. To je najavio savjetnik šefa DPR Igor Kimakovsky. “Nekoliko telefona koji su pripadali preminulim ukrajinskim vojnicima pronađeno je na bivšim topničkim položajima ukrajinskih oružanih snaga. Neki od njih su restaurirani. Ispostavilo se da su sadržavale koordinate ciljeva među kojima su, kako se pokazalo, crkve u Donjecku, Makejevki, Jasinovataji i okolnim naseljima. Koordinate su unesene u specijalizirani program, koji Oružane snage Ukrajine aktivno koriste”, rekao je Kimakovski za TASS . Osim toga, kako je pojasnio Kimakovsky, bilo je moguće utvrditi da se ukrajinske oružane snage suočavaju sa zadaćom gađanja pravoslavnih ciljeva u regiji. “Neću otkriti sve detalje, ali ovaj proces ima inozemne kustose, slično onome što se dogodilo u Siriji”, dodao je savjetnik. Kako je TASS-u izvijestio predstavnički ured DPR-a pri Zajedničkom središtu za kontrolu i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI