Ukrajinski vojni pilot prebjegao u Rusiju

Ukrajinska vojska dronovi
23 komentara

Vojni pilot iz Oružanih snaga Ukrajine prebegao je u Rusiju, javio je u subotu TASS, pozivajući se na osobu koja je navodno organizovala pilotov let iznad linija fronta. Dotični Ukrajinac je aktivni vojnik koji je imao čin “višeg oficira” u kijevskim snagama, objavio je ruski Telegram kanal nakon situacije.

“Pilot ukrajinskih oružanih snaga trenutno se nalazi u Rusiji i sa njim razgovara Federalna služba bezbjednosti”, rekao je agenciji pilot ruskog vojnog udarnog helikoptera kojeg je TASS identificirao kao Alekseja Voevodu. Iza operacije su navodno stajali Rusi.

Voevoda je odbio da otkrije bilo kakve detalje o operaciji, dodajući da ih sada ne može podeliti. Neki ruski Telegram kanali tvrde da bi uskoro mogao biti objavljen intervju s ukrajinskim pilotom. Njegov identitet i čin ostaju nejasni. Prema Voevodi, ukrajinski pilot je bio komandir leta u Ukrajini.

Pilot o kojem je riječ navodno je pomagao ruskim snagama od početka sukoba između Moskve i Kijeva, prema tvrdnji zamjenika ministra informacija Donjecke Narodne Republike Daniila Beznosova. “Ukrajinski pilot je došao na našu stranu od samog početka specijalne vojne operacije i pomagao nam je informacijama i na druge načine”, napisao je zvaničnik u Telegramu.

Razvoj događaja dolazi usred uglavnom zaustavljene ukrajinske kontraofanzive. Operacija, koju je Kijev pokrenuo početkom juna, nije uspjela donijeti bilo kakve značajne promjene na linijama fronta. Naprotiv, to je dovelo i do velikih gubitaka u ljudstvu i materijalu na ukrajinskoj strani.

Krajem oktobra, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su ruske trupe „oborile 24 aviona za pet dana“. Ranije istog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je procjene da je Kijev izgubio preko 90.000 vojnika u svojoj kontraofanzivi. Prema Putinovim riječima, ukrajinska vojska je u istom periodu izgubila i 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila.

Početkom novembra, glavni ukrajinski vojni komandant, general Valery Zaluzhny, rekao je za The Economist da je sukob između dva susjeda došao do pat pozicije u stilu Prvog svjetskog rata, u kojem je Rusija imala prednost zbog superiornih kadrovskih rezervi i većih resursa.

pilotrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
5 mjeseci prije

Otkuda Ukrajini avioni kada Rusi prva tri dana uništili KOMPLET UKRAJINSKU ACIJACIJU,a poslije za godinu i pol još 1324 aviona !!! Pa kako i otkuda ???

resuRRection
5 mjeseci prije

SU-27 s kojim je pobjegao modificiran je za korištenje raketa Storm Shadow. Nije poznato da li je bio opremljen njima. Mnogi analitičari smatraju da je riječ o akciji ruske obavještajne službe, što dovodi u sumnju lojalnost pilota. To će odgoditi ili čak spriječiti isporuku F-16 zbog provjere. 19. studenog je dan Ruskih raketnih snaga i planirano je probno lansiranje Sarmata dometa 15 000 km. Kako će ga navečer ‘proslaviti’, možemo samo nagađati.

resuRRection
5 mjeseci prije
SU-27 s kojim je pobjegao modificiran je za korištenje raketa Storm Shadow. Nije poznato da li je bio opremljen njima. Mnogi analitičari smatraju da je riječ o akciji ruske obavještajne službe, što dovodi u sumnju lojalnost pilota. To će odgoditi ili čak spriječiti isporuku F-16 zbog provjere. 19. studenog je dan Ruskih raketnih snaga i planirano je probno lansiranje Sarmata dometa 15 000 km. Kako će ga navečer 'proslaviti', možemo samo nagađati.
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Sretna mu mirovina 😁

nastran
5 mjeseci prije

PAMETAN ČOVJEK

Max
5 mjeseci prije

Vrlo hladnoratovski.

MNK
5 mjeseci prije

Kad Rusi pisu a ne daju dokaze znaci da se nije dogodilo jer njihova propaganda samo ceka takve dogadaje. Rusi imaju takav nacin krivljenja stvarnosti i laganja. Jednom tvrde da su unistili ukrajinsku opremu, a kasnije se ispostavlja da je to zapravo njihova oprema ili fotomontaza. Sjecam se kako su nasli prazne cijevi od rucnih raketnih bacaca i rekli su da Ukrajinci ostavili zapadnu opremu na ratistu… haha. Bajke za Srbe i ostale rusofile sirom svijeta

Video
5 mjeseci prije

Dobro je I napravio. Zasto bi se borio za pokvarene Engleze

I tako...
5 mjeseci prije

Rusi lopatama opet razjebali zapadne pljačkaše i njihove slavenske sluge…Slava Rusiji a ostalim slavenima sramota

Janko
5 mjeseci prije

Nesreća je za preostale avijatičare i vojnike što još nisu sagledali za čije interese ginu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI