Ukrajinsko žito ide svuda osim u Afriku

Brod iz ukrajine prevozi zito
31 komentar

Iako su vlasti u Kijevu objavile da je pomoć na putu za  “Bliski istok, Afriku i Aziju”, nijedan od brodova sa žitaricama koji su od utorka isplovili iz ukrajinskih luka nije krenuo ka afričkim zemljama koje su najugroženije od gladi, navodi New York Times. U međuvremenu, prvi brod koji je krenuo putem aranžmana “koridor za žito” odbio je njegov teret od strane kupaca u Libanu, navodeći kašnjenje isporuke.

Otkako je sporazum stupio na snagu 1. avgusta, deset brodova je napustilo ukrajinske luke, prevozeći uglavnom stočnu hranu. Jedan je krenuo u Englesku, drugi u Irsku, dok je nekoliko na putu za Tursku, Italiju i Kinu. Nijedna od njih ne ide za Jemen, Somaliju ili druge zemlje koje se suočavaju sa “katastrofalnim nivoom gladi”, izvještava Times u utorak.

Prvi brod koji je stigao na odredište bio je Polarnet pod turskom zastavom, koji je u ponedjeljak pristao u Derince sa 12.000 tona kukuruza. Proslavljajući svoj dolazak, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da  to “šalje poruku nade svakoj porodici na Bliskom istoku, Africi i Aziji”, dodajući: “Ukrajina vas neće napustiti”.

U međuvremenu, predsjednik Vladimir Zelenski rekao je svom kolegi Mokgweetsiju Masisiju iz Bocvane u ponedjeljak da je Ukrajina “spremna da i dalje bude garant svjetske sigurnosti hrane”.

Međutim, većina od 20 miliona tona žitarica zadržanih u ukrajinskim lukama u posljednjih nekoliko mjeseci je hrana za životinje, a nije namijenjena za ljudsku ishranu, prema stručnjacima koje citira AP .

Prvi brod koji je napustio Ukrajinu u okviru aranžmana „koridora za žito“ nosio je 26.000 metričkih tona hrane za pile, namijenjenu Libanu. Teretni brod “Razoni” pod zastavom Sijera Leonea isplovio je iz Odese 1. avgusta uz veliku pompu – da bi se vratio iz Bejruta u ponedeljak, nakon što je libanski kupac odbio da prihvati pošiljku, na osnovu toga što je kasnila nekoliko mjeseci.

Ukrajina čini oko 5 % svjetskog izvoza žitarica, dok je udio Rusije četiri puta veći. Kijev je optužio Rusiju za “blokiranje” njenih luka, dok je Moskva tvrdila da je ukrajinska vojska minirala pomorske puteve.

Na kraju su UN i Turska posredovali u dogovoru da se osigura siguran prolaz za brodove koji koriste ukrajinske luke. Odlazni brodovi se pregledavaju kako bi se osiguralo da prevoze žito, đubrivo i hranu, dok se na dolaznim brodovima provjerava ima li oružja.

Sporazum je također trebao riješiti sankcije Zapada protiv ruskog brodarstva, koje efektivno sprječavaju Moskvu da isporučuje hranu, đubrivo i drugu robu kupcima u Africi i Južnoj Americi. U tekstu objavljenom prošlog mjeseca u nekoliko velikih afričkih medija, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obećao je da Moskva “poduzima sve mjere” kako bi osigurala isporuku ugovorom obećanih zaliha.

Izvozrusijaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Afrikanci su uz putina !!!
Bolje biti gladan nego jesti ukrajinsko žito !!!

Vendetta
1 godina prije

Znamo svi sta ce se desit. Rusi su krivi na jesen za glad.

Ruski i ukrajinski politicari su zlocinci jer oboje radi na istrebljenju Slavena.

Tko to ne vidi neka ide tamo moli se putku ili trumpu da ih spasi.

Vjerujem da je ovaj sukob dogovoren izmejdu njih zajendo sa amerima i eu.

vjerojatno su svi u vlasti ” pripadnici posebnog naroda” tako da nemaju problem sto se slavenska braca kolju.

Slaveni su neprijatelji NWO. Slavenski nacin zivota posebno nas balkanski se nikada nece uklopiti u njihov zapadnjacki robotski nacin zivota.

Zbog toga Slavene treba istrjebiti sto je vise moguce.

Sve ostalo su vase geopoliticke bajke, ali vjerujte i dalje, budite oni koji navijaju da se ubijaju nasa slovenska braca za racun politickih elita,

Svaki Ukrajinac i Rus ima korjene na Balkanu. Lp

tuf
1 godina prije

Najsvježiji primjer zapadnog licemjerja i lažne brige za siromašne i gladne – koju zapravo koriste u propagandne svrhe radi ispunjenja vlastitih ciljeva.

duki
1 godina prije

Pa naravno što očekivati od varalica korumpiranih!! Da će žito dati gladnima ?
Kako si ? Pa ono ide onome tko najviše plati !

C.F.
1 godina prije

E pa ne izaziva se glad na nacin da se dostavlja hrana.

petar schroder
1 godina prije

To rade namjerno da sto vise siromasni u Africi umre od gladi To se zove NOVI RESET OD KLAUSA SCHWABA.Salju im vakcine a ne zito To je sve dogoverono u Davosu od Schwaba Bill Gatesa i Sorosa To su ta 3 demena koje cujemo a oni drugi demoni su nevidljivi nama, SVE JE TO VEC DAVNO ISPLANIRANO U DAVOSU, kako da nas uniste .Sutona sije strah i sve zivo nisti, A BOG JE LJUBAV; I GRADI:Sutona je tama , A BOG JE SVIJETLO BOG CE POBJEDITI ; U TO VJERUJEM

tihobl
1 godina prije

Isplovilo je i 5 tankera. Ne znam kako oni misle da voze hranu?

Šele
1 godina prije

Za mene,ovo je još jedan dokaz da za ovaj rat postoji dogovor,tamo negdje u vrhu ,,piramide,,ok.ima i nacionalni tenzija,ima i teritorijalni sporova,ali sam siguran da Putko I Zeleni imaju gazdu ,koji u najmanju ruku koordiniše i daje savjete i preporuke ,a koje ovi moraju ispoštovati,po komentarima koje čitam,znam da se mnogi neće složiti,i da imaju minusi da bi ih bilo dosta

Magefun
1 godina prije

Zato je Rusija največi izvoznik svojih žitarica za Afriku, pogotovo za Egipat.

Darko
1 godina prije

Trulež zapada besramno otima i krade sve do lega dođe..

Max
1 godina prije

Žele izazvati glad.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Mogao bi se desiti “reset”al pokrenut dugmetom iz Moskve,nevjerovatno kako “zapadni”nazovi političari plešu po tankom ledu

Alaj Ebe Abdulahman
1 godina prije

Možda je u pitanju GMO hrana?

Fabijan
1 godina prije

To ukrajinsko žito ionako nije za ljudsku prehranu ali će svejedno preko Italije završiti na našim područjima kao tjestenina. Pa tko voli talijansku tjesteninu u slast mu. Ja odustajem od kupovine čak i ako nemogu sam istu napraviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI