Ukrajinskoj poljoprivredi će trebati dvije decenije da se oporavi

Poljoprivreda - Djubrenje
24 komentara

Poljoprivredna proizvodnja u Ukrajini možda se neće vratiti na nivo prije sukoba do 2050. godine, procijenio je Centar za istraživanje hrane i zemljišta pri Kijevskoj školi ekonomije u svom Poljoprivrednom pregledu ove sedmice.

Prema njegovim proračunima, sukob s Rusijom koštao je ukrajinski poljoprivredni sektor 9 milijardi dolara, ili više od 26% njegove materijalne imovine, zaključno sa aprilom 2023.

Prije sukoba, 2021. godine, oko 33 miliona hektara se koristilo za uzgoj žitarica i uljarica. Prošle godine se to smanjilo na oko 25 miliona hektara, a očekuje se dalji pad ukoliko se sukob ne okonča.

Prema modelu zasnovanom na pretpostavci da će se sukob okončati prije sjetve ozimih useva ove godine, predviđa se da će nivoi površina prije krize biti djelimično obnovljeni do 2030. godine i dostići 37 miliona hektara 2050. godine.

Podaci pokazuju, međutim, da će zemlji trebati oko 20 godina da obnovi proizvodnju i izvoz. Na primjer, predviđa se da će se uzgoj suncokreta, ječma i pšenice obnoviti do 2040. godine, dok će se proizvodnja kukuruza, raži, zobi i uljane repice vratiti na nivoe prije krize do 2050. godine.

Ukrajina je bila primorana da privremeno zaustavi izvoz poljoprivrednih proizvoda početkom prošle godine. Snabdijevanje je obnovljeno u julu 2022. zahvaljujući Inicijativi za crnomorsko žito uz posredovanje UN-a, koja je omogućila Kijevu da nastavi izvoz žitarica iz mora. Dogovor je od tada nekoliko puta produžen.

Međutim, prema riječima Valentine Matvijenko, predsjednice gornjeg doma ruskog parlamenta, sporazum se možda neće dalje produžiti osim ako Rusija ne dobije pomoć u izvozu vlastitog žitarica i gnojiva, koji su bili pogođeni zapadnim sankcijama vezanim za Ukrajinu. Ukidanje ograničenja koja su uticala na ruski izvoz bio je dio početnog dogovora.

“ Nemoguće je ažurirati ovaj dogovor, a pod ovim uslovima, vjerujem, i produžiti ga jer je granica našeg strpljenja i želje da ga implementiramo iscrpljena ”, rekla je ona na marginama Sankt Peterburga. Međunarodni ekonomski forum (SPIEF) u petak.

PoljoprivredaSnadbijevanjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ukraine više ne postoji ! Kraj !

Realno
10 mjeseci prije

Sve po planu i programu.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Procvast ce, bit ce to zito+ ( depleted uranium) yummy

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Prije će Maja Šuput biti nepriznata reklama za Santaj plastike, nego se oni oporaviti!

dulebg
10 mjeseci prije

Šta ima Ukrajina od svoje poljoprivredne proizvodnje? Hazarski oligarsi koncentrišu se uglavnom na žitarice, jer je tu najbolji odnos uloženo:dobijeno, a skoro da ne treba radne snage, plus te država dotira (!!) Žito se izveze, profit ubeleži na Kajmanskim ostrvima, a vi Ukrajinci da se radujete ako “zakupci” nešto dodaju u zemlju, a ne samo da izvlače.

Stop budalama
10 mjeseci prije

Slave putinu !!! 😀

NOVI STARI
10 mjeseci prije

Prvo pitanje:kojoj i kakvoj Ukrajini?
Drugo pitanje:kada i kako?
Treće pitanje:tko će to sve plačati…mi ovce iz EU?
Četvrto pitanje;ZAŠTO?

Max
10 mjeseci prije

Više.

10 mjeseci prije

A ja mislim da je Kabali cilj da se poljoprivreda nikada i ne oporavi!

Zoro
10 mjeseci prije

Pokojni Žirinovski je prije 4-5 godina rekao šta će biti sa ovim teritorijama šta su se nekada zvale Ukrajina, i sve se ostvaruje kako je i rekao, ti teritoriji će postati prazno divlje polje, bez ljudi, koje će Rusija ponovo morati civilizirati kao već prije u prošlosti,
Tako da priče o Ukrajini, odnosno okrajini-periferiji Ruskog carstva su bespredmetne, nema toga više, nestalo 2014, Rusija će osloboditi cijelu teritoriju Sovjetskog Saveza od utjecaja zapada i napraviti sigurnosni pojas oko svojih granica, Turska, Grčka. Italija, Austrija, Istočna Njemačka, Švedska, če biti linija kontakta sa drugim svijetom, do 2030

Suze Roni
10 mjeseci prije

Hm, trecina ukrajinske plodne zemlje je u vlasnistvu BlackRock investicijskog fonda, a dionicari su najvecim dijelom i vlasnici velikih biotehnoloskih divova Bayer/Monsantno, DuPont i Carhill. Isti su jos prosle godine posijali gmo kulture, koje su ove godine ilegalno uvezene u EU gdje su ih mijesali sa lokalnim non gmo kulturama. To je ono kad galame da ce milijuni gladnih u Africi umrijeti od gladi, ako Rusija ne popusti oko izvoza preko ukrajinskih luka. Analize su pokazale da su je na 100 teretnih brodova, samo njih 2-3 zavrsili u Africi. Sve je tamo laz i prijevara.
Na kraju je u nekim, uglavnom jugoistocnim drzavama EU doslo do bunta lokalnih poljoprivrednika, zbog te ilegalne muljaze jer im je prijetila propast.

Martin
10 mjeseci prije

Možda im se nikad ne oporavi, jest ćemo crve (po WEF agendi) …nedaj Bože!

Antee
10 mjeseci prije

Trebalo bi i pouuuno duže da Rusi nisu uništili granate od osiromašenog urana.
I kakva urajina…nema ukrajine

nessy
10 mjeseci prije

Ma da. A sto ako Zelenski dekretom odluci da je proizvodnja veca nego ikada prije?

Mate
10 mjeseci prije

Koliko je Rusija destruktivna. To mogu samo plemena s istoka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI