UN – Napad na Saudi Aramco rizikuje eskalaciju regionalnog konflikta

Martin Griffiths

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen Martin Griffiths rekao je da su napadi na objekte kompanije Saudi Aramco u istočnoj Saudijskoj Arabiji rizikovali eskalaciju regionalnog sukoba, jer su SAD okrivile Iran za napade tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

“Ovaj izuzetno ozbiljan incident čini šanse za regionalni sukob izglednijim”, rekao je Griffiths.

“Sve novonastale informacije ukazuju na to da je Iran odgovoran”, rekao je stalni predstavnik Sjedinjenih Država pri UN-u, Kelly Craft.

“Zahvaljujemo Kraljevini na njenoj posvećenosti jemenskoj sigurnosti, stabilnosti, njenom jedinstvu i njenom teritorijalnom integritetu”, rekao je stalni predstavnik Jemena pri UN Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi u vezi sa Saudijskom Arabijom. “Zaista, sve pretnje stabilnosti Jemena predstavljaju pretnju bezbednosti i stabilnosti Kraljevine”, dodao je.

Napadi su izvršeni 14. septembra na postrojenju za preradu nafte u Abkaik-u i na naftnom polju Khurais u Saudijskoj Arabiji, čime je efikasno prepolovljena proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji. Odgovornost za napade preuzeli su Houthi koji se na području Jemena bore protiv saudijske agresije na tu zemlju.

11
Ostavite komentar

avatar
10000
 
7 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
Ivi.tzMaxtedinessynessy Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alan Ford
Gost
Alan Ford

„ … napadi na objekte kompanije Saudi rizikuju eskalaciju regionalnog sukoba“
Dobro jutro UN!
A preko 100.000 civilnih žrtava nije rizikovalo eskalaciju regionalnog sukoba? Kako su to bili civili iz Jemena valjda to nije ni bilo tako važno, što li?

Moreno
Gost
Moreno

Alan Ford BTW UN kojega je osnova Rockefeller formalno je “upozorava” i na bombardiranje Jemena , ali u politici općenito forma je jedno, a sadržaj skroz nešto drugo.
A sadržaj je ovim UN-ovim upozorenjem izjednačavanje desetaka tisuća Jemenaca koji su stradali od bombi, žeđi i kolere sa oštećenjem saudijskih naftnih postrojenja u kojima i nije bilo ljudskih žrtava. To je sasvim dovoljna manipulacija za većinu svijetske populacije pilećega uma i pamćenja.
Dovoljno je znat šta je to UN kad je svojevremeno bila prihvaćena i kandidatura jedne zle babe iz Hrvatske za generalnu sekretaricu toga UN-a koju je podržala i hrvatska “prijecjenica”.

nessy
Gost
nessy

Kako danas na Wall Streetu stoji odnos ‘barel nafte-ljudski zivot’? 1-50? 1-150?

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec

Rafinerija je postrojenje za preradu sirove nafte, a izvozi se uglavnom sirova nafta koja se transportira do utovarnih naftnih terminala cijevovodima, nigdje nije spomenuto uništenje ili oštečenje tih transportnih sistema, tako da sve to pomalo iz meni nepoznatih razloga prenapuhano.

neko ime
Gost
neko ime

Interes može biti, na prvu, optužiti Iran i smanjit ponudu i povećat cijene nafte…npr.

Moreno
Gost
Moreno

Stjepan Vujec Stvar je višeslojna, a to šta su tebi razlozi ”prenapuhivanja” nepoznati ne znači kako ih nema bar nekoliko dobrih, a jedan od njih je na primjer privatizacija Aramca koja se već neko vrime priprema, a sad će sigurno bit usporena i sad zamisli jednu cesiju (knjigovodstveni pojam) između Saudijske Arabije ka vlasnika Aramca – proizvođača oružja – investitora koji bi kupili paketić ili možda čak kontrolni paket dionica Aramca . . . di se faktički za oružje koje Saudijcima triba može upast u dionice gigantske naftne kompanije, a da pri tome Saudijci budu još ”zaštićeniji” jer neka onda Jemen ili Iran udru po instalacijama u vlasništvu onih pri vrhu piramide globalne moći. Ili po domaću rečeno, ako nam ne predate Aramco nikad se nećete rješit iranske i jemenske opasnosti po vaše naftne instalacije. Uličnim rječnikom to se zove reket.
Sad ić navodit ostale razloge moglo bi se pisat do sutra popodne.

Uvik triba imat na umu kako se vodija rat na prostorima ex YU šta velika većina onda nismo znali, barem ne ja, a koliko se da vidit većina ni danas nema pojma o svemu šta se događalo u Hrvatskoj i BiH početkom 1990-ih.

samo tako
Gost
samo tako

UN , trula organizacija koja smrdi svakim danom sve više. Ukinuti je

nessy
Gost
nessy

“Zahvaljujemo Kraljevini na njenoj posvećenosti jemenskoj sigurnosti, stabilnosti, njenom jedinstvu i njenom teritorijalnom integritetu”, rekao je stalni predstavnik Jemena pri UN Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi

na konferenciji humorista arapskog poluotoka.

tedi
Gost
tedi

Sta napravi 99,9% onima 1% u cijim rukama su UN,jer ih oni placaju da ih brane,1% se ljuti.

Max
Gost
Max

A sva ona nevina djeca stradala u Yemenu.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Pročitao sam naslov i onda sam gledao u sliku ovog bijelog lamura iz un i zaključio da sam žensko da bi se zaljubio u njega…naravno da se šalim.jer na ovakve nebuloze kad pročitam,neznam šta bih rekao.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik