UN – Napad na Saudi Aramco rizikuje eskalaciju regionalnog konflikta

Martin Griffiths
11 komentara

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen Martin Griffiths rekao je da su napadi na objekte kompanije Saudi Aramco u istočnoj Saudijskoj Arabiji rizikovali eskalaciju regionalnog sukoba, jer su SAD okrivile Iran za napade tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

“Ovaj izuzetno ozbiljan incident čini šanse za regionalni sukob izglednijim”, rekao je Griffiths.

“Sve novonastale informacije ukazuju na to da je Iran odgovoran”, rekao je stalni predstavnik Sjedinjenih Država pri UN-u, Kelly Craft.

“Zahvaljujemo Kraljevini na njenoj posvećenosti jemenskoj sigurnosti, stabilnosti, njenom jedinstvu i njenom teritorijalnom integritetu”, rekao je stalni predstavnik Jemena pri UN Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi u vezi sa Saudijskom Arabijom. “Zaista, sve pretnje stabilnosti Jemena predstavljaju pretnju bezbednosti i stabilnosti Kraljevine”, dodao je.

Napadi su izvršeni 14. septembra na postrojenju za preradu nafte u Abkaik-u i na naftnom polju Khurais u Saudijskoj Arabiji, čime je efikasno prepolovljena proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji. Odgovornost za napade preuzeli su Houthi koji se na području Jemena bore protiv saudijske agresije na tu zemlju.

UN
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alan Ford
4 godine prije

„ … napadi na objekte kompanije Saudi rizikuju eskalaciju regionalnog sukoba“
Dobro jutro UN!
A preko 100.000 civilnih žrtava nije rizikovalo eskalaciju regionalnog sukoba? Kako su to bili civili iz Jemena valjda to nije ni bilo tako važno, što li?

Stjepan Vujec
4 godine prije

Rafinerija je postrojenje za preradu sirove nafte, a izvozi se uglavnom sirova nafta koja se transportira do utovarnih naftnih terminala cijevovodima, nigdje nije spomenuto uništenje ili oštečenje tih transportnih sistema, tako da sve to pomalo iz meni nepoznatih razloga prenapuhano.

samo tako
4 godine prije

UN , trula organizacija koja smrdi svakim danom sve više. Ukinuti je

nessy
4 godine prije

“Zahvaljujemo Kraljevini na njenoj posvećenosti jemenskoj sigurnosti, stabilnosti, njenom jedinstvu i njenom teritorijalnom integritetu”, rekao je stalni predstavnik Jemena pri UN Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi

na konferenciji humorista arapskog poluotoka.

tedi
4 godine prije

Sta napravi 99,9% onima 1% u cijim rukama su UN,jer ih oni placaju da ih brane,1% se ljuti.

Max
4 godine prije

A sva ona nevina djeca stradala u Yemenu.

Ivi.tz
4 godine prije

Pročitao sam naslov i onda sam gledao u sliku ovog bijelog lamura iz un i zaključio da sam žensko da bi se zaljubio u njega…naravno da se šalim.jer na ovakve nebuloze kad pročitam,neznam šta bih rekao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI