UN nisu „prćija“ Washingtona da SAD nameću dnevni red Generalne skupštine

Mike Pompeo
15 komentara

Opća rasprava 74. Generalne skupštine UN-a započinje u utorak, 24 rujna. U nedjelju je američki državni tajnik Mike Pompeo na sastanku s ministrima vanjskih poslova iz pet zemalja Srednje Azije napao kinesku politiku prema autonomnoj regiji Xinjiang s muslimanskom manjinom. Optužio je Kinu za pokušaj “brisanja” manjinskih kultura i religija, a sve zemlje je pozvao da se odupru zahtjevima Kine za repatrijacijom traženih Ujgura. Sjedinjene Države su također primijetile da bi američki predsjednik Donald Trump mogao spomenuti pitanje Xinjianga u općoj raspravi u Ujedinjenim narodima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda održava se u New Yorku i zato američka politička elita, poput Mikea Pompea, misli da bi se Generalna skupština složila sa svime što Sjedinjene Države kažu. Pompeo je možda zaboravio da su, osim Sjedinjenih Država, samo 22 zapadne države javno kritizirale kinesku politiku u Xinjiangu, dok su najmanje 51 zemlja otvoreno pokazalo svoju podršku Kini. Oni koji su napali kinesku politiku u Xinjiangu samo su mali dio Ujedinjenih naroda, što je logično jer se ta politika temelji na brojnim lažnim izvješćima o ljudskim pravima Ujgura u Xinjiangu, gdje je pod budnim okom represivnog aparata samo manji dio populacije koji aktivno sudjeluju u aktivnostima separatističkih i ekstremističkih skupina ETIM i ETESA.

Washingtonska elita arogantno izjavljuje da je njihov koncept ljudskih prava univerzalan. Ne priznaju da su sukobi između njihovog pojma ljudskih prava i različite stvarnosti stvorili destruktivne nuspojave. Kad je Pompeo govorio o pitanju Xinjianga, većina ga je smatrala primjerom zapadnog centrizma, a njega arogantnim intervencionistom.

Pet zemalja Srednje Azije blizu je Xinjianga i zemlje su članica Šangajske organizacije za suradnju (SCO). SCO ima za cilj borbu protiv terorizma i ekstremizma i surađuju s autonomnom vladom Xinjianga. Pet ministara vanjskih poslova ponašali su se pristojno tijekom sastanka, ali je Pompeo trebao znati da je njegov oštar politički govor imao ton koji je predstavnicima ovih zemalja doslovno odvratan.

UN nije zapadna organizacija i nema obvezu širiti američke interese.

Sjedinjene Države osigurale su da sjedište Ujedinjenih naroda bude na njihovom teritoriju i najveći su financijski donator Ujedinjenih naroda. Sjedinjene Države imale su dovoljno koristi od toga što su zemlja domaćin stalnog sjedišta Ujedinjenih naroda. Sjedinjene Države mogle bi tražiti od Ujedinjenih naroda da se isele iz zemlje, ako Washington osjeti da se organizacija ponaša „pogrešno“.

Ali Ujedinjeni narodi ne duguju ništa Sjedinjenim Državama, niti će Poveljom Ujedinjenih naroda dominirati ustav ili interesi Sjedinjenih Država, što Pompeo ne može razumjeti.

Teme ove Generalne skupštine Ujedinjenih naroda uključuju i “klimatske promjene” i SAD bi se po ovom pitanju trebale naći na optuženičkoj klupi, više od svih ostalih. Ne samo zbog emisija CO2, što je upitno, već i zbog masovne eksploatacije škriljca u zemlji, čime se devastiraju cijele regije, ali i poslovnih aktivnosti multinacionalnih korporacija kojima je sjedište zapravo u Americi.

Washington ne bi trebao koristiti pitanje Xinjianga kako bi od takvih problema odvratio pažnju međunarodne zajednice. Ostaje nada da Mike Pompeo neće prevariti javno mnijenje u europskim zemljama. Ne „klimatske promjene“, već pitanje očuvanja okoliša  su uobičajeno pitanje važno za cijelo čovječanstvo, koje europske zemlje, barem deklarativno, dosljedno promiču.

Washington je izdao Europu po tom pitanju. Ako se europske zemlje tijekom sljedeće opće rasprave Generalne skupštine Ujedinjenih naroda bez problema usredotoče na Xinjiang, onda je to znak da Washington lako može „obmanuti“ Europu.

No, obzirom da su po dolasku u New York tri europske sile, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, istog trenutka promijenile mišljenje i zajedno s američkim kolegama optužile Iran za nedavne napade na „Saudi Aramco“, sve je moguće.

Spomenimo da više od 20 milijuna ljudi svih etničkih skupina živi u Xinjiangu i tamo su poboljšani njihova sigurnost, javna dobrobit i životni standard. Kad se terorizam i ekstremizam šire u regiji, obnova reda u Xinjiangu ima prioritet nad takozvanim ljudskim pravima, koja zapade zemlje tumače vrlo selektivno.

Neke američke i zapadne sile podržavaju takozvana „ljudska prava“ dok istovremeno odstupaju od stvarnih ljudskih prava. Većina zemalja to jasno vidi.

Kao rezultat toga, Sjedinjene Države i neke zapadne zemlje nisu uspjele uključiti mnoge zemlje u razvoju u kritiku kineske politike u Xinjiangu. Sjedinjene Države i te zapadne zemlje su odavno  izgubile rat na polju morala i pravde, ali to nikako da shvate.

Istina ili mit? – Xinjiang, „ujgursko pitanje“ i „koncentracioni logori“ u Kini

 

UN
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Kinezi moraju prihvatiti visoke standarde tolerancije prema muslimanima, onakve kakve USA primjenjuje prema njima u Libiji, Siriji, Afganistanu, Iraku, Iranu, Jemenu……

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

UN…..
Liga naroda…. već viđeno.
David Rikardo bi cinično rekao; ”Ukoliko se stvarnost ne slaže s teorijom, utoliko gore po stvarnost”.
P.S.
”Istina danas ne kotira dobro u moralnom poretku”. Prije nekoliko godina je izjavio jedan opinion maker, angažiran od jedne od 10 najvećih američkih korporacija. ”Da li riječ laž, uopće više nešto znači. U jednom smislu svi lažu, ali u drugom nitko ne laže.”

Kuga
4 godine prije

USA pod hitno treba NARANDZASTU REVOLUCIJU pa da se pocme baviti sama sobom a ne gurati nos u tudji lonac.

Krševan
4 godine prije

Bla, Bla, Bla ali ipak američka zastava visoko gore…. Karavane prolaze….

viša sila
4 godine prije

no su prćija onoga tko rokfeleru dade zemljište za njiovu građevinu, a čija prćija je i vašington kao takav i svi glumci u njemu

eiofvinqewrbfvqewfuoqrbqezqwe
4 godine prije

Već viđeno, ovako su i njihovom vragolanu Šikiju uvodili sankcije pred prestojeći rat.

Tak
4 godine prije

Što nije?

Dragan
4 godine prije

Koliko god pokusavam biti objektivan, nikako ne mogu da se oduprem misljenju da je ovaj svijet potpuno poludio. Tragikomedija stvarnosti me zaista zabavlja. Evo, u par mjeseci smo svjedoci nekih turbulentnih dogadjaja u svijetu, ali interesantno je da US imaju umijesane prstu u svaki od njih. Juzno kinesko more, anonimna maloljetna Svedjanka drzi moralno-eticko predavanje svjetskim liderima, Indija i Pakistan su na ivici eskalacije sukoba, u Siriji svjetske Vlade pomazu teroristima logisticki medicinski i finansijski, Kina i US su u ekonomskom galimatijasu, Rusi si krivi za sve sto podje naopako u US politici, Iran pod sankcijama jer se brani od monopolisticko hegemonske masinerije, apokalipsa u Jemenu se namjerno presutkuje… Bezbroj je naslova koji me tjeraju na razmisljanje i ideju da covjecanstvu na kraju zaista treba ozbiljan poziv na budjenje. Sreca, internet je kako oruzje u rukama masovnih medija, tako i stit zdravom razumu. Ipak postoje kanali kojima teku informacije koje… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Manje je bitno koliko koja zemlja doprinosi smanjivanju važnosti i vjerodostojnosti UN-a, ta organizacija je sprdnja, nesposobna pratiti evoluciju svijeta.

puki
4 godine prije

“UN nisu prćija Washingtona..” eh baš jesu. Washington, odosno rokefelerovo-rotšildova bankomafija iz FED-a je i stvorila UN…. …kao i EU, i NATO, i Vijeće Europe i sve ostalo što nosi predznak “međunarodno”. Kada su oni, nakon 2. sv. rata stvarali sve te organizacije, oni su već tada imali u vidu svoj cilj- stvaranje svoje korporativne svjetske države jednoga dana u budućnosti, a sve ove organizacije od početka služe tom cilju, pod maskom kofol sprečavanja kriza i ratova, za mir među narodima i slično sranje. Nisam obožavatelj Kine, ali ovaj napad na Kinu, zbog Ujgura naravno služi samo za destabilizaciju Kine, velikog ekonomskog i političkog rivala SAD-. Cionistički neokon Pompeo optužuje Kinu za pokušaj brisanja Ujgura, dok istovremeno Izrael i židovi, evo 71 godinu pokušavaju izbrisati Palestince na sve načine… A koliko je SAD izbrisao muslimana u ratovima po Bliskom istoku, to su milijuni i milijuni… “Neke američke i zapadne sile… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Oh i joj, joj. Ma baš su ih fino uvježbali za postavljanje bombica…neke i preselili iz Sirije ne samo u Libiju, već i u sjev. Afganistan i neke -stanove…
I sad im zločesti Kinezi ne dozvoljavaju…
A mi se tako navikli…destabilizirati zemlje…

davor
4 godine prije

UN su američka prćija, nažalost. UN su modelirane prema angloameričkim golf klubovima, a UNVS u modernom vijeku je imalo izrazito pogubnu ulogu po neke narode, na korist zapadnog svijeta.

Darko
4 godine prije

Pimp My Ride mr. Fatsy

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI