fbpx

UN protiv SAD-a – Iranski balistički program nema veze s nuklearnim sporazumom

Iranske rakete

Visoko vojno zapovjedništvo Iranske revolucionarne garde je potvrdilo da je Islamska Republika nedavno uspješno testirala novi balistički projektil, unatoč protivljenju Sjedinjenih Država.

Revolucionarna garda je za lokalne agencije to potvrdila nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo ranije ovog mjeseca tvrdio da je Iran testirao projektil koji može nositi više bojevih glava i doseći bilo koje mete na Bliskom i istoku, čak i Europi.

Nastavit ćemo naša testiranja projektila i nedavna akcija je bila važan test. Reakcija Amerikanaca samo pokazuje koliko im je važan ovaj i zato urlaju”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde.

Njemački Die Welt navodi kako je Tehran je “značajno proširio” svoja raketna ispitivanja, uključujući projektil koji može doprijeti do europskih zemalja.

Iran je 2017. godine testirao četiri rakete srednjeg i jednu kratkog dometa, što je manje od polovice testiranja ove godine, piše njemački list, tvrdeći kako su oružane snage Islamske Republike 2018. provele barem sedam testiranja projektila srednjeg dometa i pet testiranja krstarećih projektila.

Prema dostupnim informacijama, testirana su tri tipa projektila srednjeg dometa Shahab-3, dvije verzije projektila Qiam-1, a jedan je test proveden s projektilom Khorramshahr.

Shahab
FOTO: iranska raketa Shahab-3

Zapadne sile tvrde kako Iran ovim testiranjima krši nuklearni sporazum sklopljen 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle u svibnju 2018.

Die Welt navodi kako iranski projektili srednjeg dometa, koje je testirala Revolucionarna garda, mogu doseći zemlje jugoistočne Europe.

Njemački list citira američkog državnog tajnika i navodi “kako se ovim testiranjima krši rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2231, koja zabranjuje Iranu da poduzima bilo kakve aktivnosti vezane za balističke projektile dizajnirane za nošenje nuklearnog oružja”, što je netočno.

Prema dokumentu dostupnom na internetu, što podsjeća i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif, pitanje testiranja projektila nikada nije bilo predmet pregovora i rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti ništa nije usvojeno niti ratificirano u smislu zabrane njihova testiranja. Ta rezolucija “poziva” Iran da se do osam godina suzdrži od razvijanja balističkih projektila koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, ali se ovaj dio može tumačiti i kao poziv na zabranu proizvodnje i opskrbe iranske vojske ovim oružjem, dok ne ograničava testiranja, dok neke države “poziv” Ujedinjenih naroda ne smatraju “obveznom” zabranom testiranja, proizvodnje i, konačno, implementacije ovih projektila u raketnim postrojbama IRGC i iranske vojske.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je prošli tjedan raspravljalo o tom testiranju, za koje SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da krše ograničenja Ujedinjenih naroda nametnuta Teheranu.

SAD od Vijeća sigurnosti traže da se ponovo uvedu sankcije Iranu

Vijeće sigurnosti savjet bezbjednosti UN

Nakon sastanka Vijeća sigurnosti, na kojem je sudjelovao i američki državni tajnik, agencije su objavile da je Mike Pompeo tijekom sjednice tražio da se Vijeće sigurnosti ponovo uvedu sankcije Iranu zbog njegovog balističkog programa.

“Balističke aktivnosti iranskog režima su porasle od trenutka postizanja nuklearnog sporazuma. Iran koristi dobru volju drugih zemalja, krši rezolucije i želi stvoriti moćan raketni potencijal”, rekao je Pompeo na sjednici Vijeća sigurnosti.

Dodao da Sjedinjene Američke Države pokušavaju surađivati sa svim zemljama članicama Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se zbog aktivnog razvoja balističkih projektila ponovo nametnule međunarodne sankcije Iranu.

“Vijeće sigurnosti ne bi trebalo ukidati embargo na oružje Iranu ni 2020. godine”, naglasio je Pompeo, iako testiranja projektila u skladu s međunarodnim pravom mogu provoditi sve zemlje.

Pompeo je dodao i kako Iran krši čitav niz rezolucija Vijeća sigurnosti, među kojima i one koje se odnose na Afganistan i terorističku organizaciju Al-Qaedu.

“Iran pokriva Al-Qaedu, podržava pripadnike Talibana u Afganistanu, naoružava teroriste u Libanonu, pomaže ilegalnu trgovinu u Somaliji od koje ima korist teroristička organizacija Al-Shabab, te obučava i oprema šiitske oružane snage u Iraku. Iran također izaziva sukobe u Siriji i Jemenu. Vijeće sigurnosti bi trebalo obratiti pozornost na ove zlonamjerne postupke i ne može nagrađivati Iran uklanjanjem embarga na oružje”, istakao je Pompeo u svom “emotivnom govoru”, koji podsjeća na “epruvetu Colina Powella”, kojom je u istoj dvorani u veljači 2003. “dokazivao” postojanje oružja za masovno uništenje u Iraku.

Rusija spriječila američke želje da nadziru Iran

Iran - Rusija

Na sjednici se Rusija usprotivila istrazi iranskog balističkog programa od strane posebne komisije Ujedinjenih naroda, ako to nije odobreno od strane Vijeća sigurnosti, gdje Rusija i Kina imaju pravo veta.

Nekoordinirane inspekcije ili nadzor po nalogu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda sekretarijata jednom zauvijek treba zaustaviti. Izvješća ne trebaju sadržavati informacije iz otvorenih izvora, niti imati veze s neprovjerenim ili svjesno neprovjerljivim informacijama koje pružaju pojedine zemlje, a posebno kada se takve informacije ne dostavljaju zemljama članicama Vijeća sigurnosti”, rekao je ruski predstavnik Vasilij Nebenzja na sjednici u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Vasilij Nebenzja je izrazio sumnju u razinu spremnosti nekih stručnjaka, legitimitet njihovih mandata, status njihovih posjeta, kao i ovlaštenja da donose ikakve zaključke o tako delikatnim pitanjima kao što su vojni programi bilo kojeg sektora.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima je naveo kako spomenuta rezolucija Iranu ne zabranjuje testiranje projektila, kao što nema nikakvih dokaza o nuklearnoj komponenti ovih testova.

Podsjetio je na sadržaj Rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti o raketnom programu Irana.

Shahab-3
FOTO: iranska raketa Shahab-3

“U rezoluciji o Iranu stoji samo poziv da se ne provode aktivnosti vezane za balističke projektile koji su dizajnirani tako da mogu nositi nuklearno oružje. Sve u svemu, probna lansiranja nisu zabranjena i nema dokaza koji potvrđuju njihovu moguću nuklearnu komponentu”, istakao je Vasilij Nebenzja, čime je podsjetio američkog državnog tajnika i njegove kolege u Vijeću sigurnosti na tekst rezolucije i da ona ni na koji način ne zabranjuje Iranu testiranje projektila.

Rusija u potpunosti slaže s pozivom glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, koji je pozvao na očuvanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana s Iranom i protivi se pokušajima da se za nuklearni sporazum vežu neka druga pitanja, uključujući i raketni program Irana.

Ruski predstavnik je naveo da pitanja koja nisu dio nuklearnog sporazuma  ne smiju biti izgovor za njegovo raskidanje.

“Jedini put da se očuva nuklearni sporazum jeste dragovoljno ispunjavanje njegovih uvjeta od strane preostalih sudionika, uključujući i Iran”, zaključio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima, što znači da su zahtjevi Washingtona, koje su podržali London i Pariz odbijeni.

UN protiv Sjedinjenih Država

UN protiv SAD-a - Iranski balistički program nema veze s nuklearnim sporazumom 1

Na kraju su stalne i pridružene članice Vijeća sigurnosti odbile prijedlog Sjedinjenih Država i podržale Iran i njegovo ponašanje u skladu s nuklearnim sporazumom.

“Uprava američkog predsjednika Donalda Trumpa se pokazala nepouzdanim saveznikom i pobijedio je multilateralni scenarij”, izjavio je Esteban Silva Cuadra u analizi za HispanTV .

Iako su Sjedinjene Države pokušale povećati pritisak na Iran ili postići ponovno uvođenje međunarodnih sankcija protiv Islamske Republike, mjera je odbijena, kada su, među ostalima, Rusija , Kina, Kazahstan, Kuvajt i Europska unija ratificirali rad nuklearnog sporazuma i potvrdili da on ispunjava sve svoje ciljeve.

U tom smislu, nakon napuštanja multilateralnog sporazuma s Teheranom je Washington napustio vlastite saveznike, koji su u Vijeću sigurnosti odbili američki stav.

Osim toga, Trumpova politika prema Iranu je konfuzna i napeta, iako je agresivan stav stalo prisutna komponenta u politici prema Islamskoj Republici.

Iran jednostrano povlačenje iz nuklearnog sporazuma i jednostrano uvođenje sankcija od strane Washingtona smatra činom ekonomskog terorizma, jer pogađa i uvoz u Iran hrane, osnovnih potrepština i lijekova.

Ovim činom su SAD tražile multilateralnu osudu Irana i pokušale pridobiti nove saveznike u pokušajima blokade i jednostranog pritiska na islamsku zemlju. No pokušaj Mikea Pompea nije dao nikakav rezultat, čak ni uz deklarativnu podršku Velike Britanije i Francuske u sazivanju sjednice Vijeća sigurnosti.

“Obrana multilateralizma je neophodna kako bi se ograničili učinci politike ekonomskog kriminala protiv suverenih naroda, te drugih pokušaja Trumpove uprave ne samo protiv Irana već i drugih naroda”, rekao je Esteban Silva Cuadra.

Iranska obrana ne može biti tema pregovora i neće biti ustupaka

vojna parada Iran

Zamjenik iranskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, Eshaq Al Habib, branio je raketni program Islamske Republike od američkog pritiska.

“Iran neće pristati na nikakve ustupke u pitanjima svoje sigurnosti i obrambenim sposobnostima”, rekao je Eshaq Al Habib na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je bila poruka američkom državnom tajniku koji je bio prisutan u dvorani.

Iranski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je objasnio “da iranski raketni program ima uobičajene obrambene kapacitete nužne za rješavanje stranih prijetnji”.

Također je naglasio “kako Sjedinjene Države Vijeće sigurnosti smatraju za taoca kojim žele očvrsnuti svoje neprijateljstvo prema Islamskoj Republici, baš kao u uvijek”. No, ovaj put se čini da velika većina ne vjeruje tvrdnjama Washingtona, posebice nakon redovitih izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja potvrđuju da se Iran drži svih odredbi nuklearnog sporazuma.

“Ono što smo čuli danas je još jedan niz laži, izmišljotina, dezinformacija i obmana Sjedinjenih Država”, izjavio je Al Habib nakon optužbi koje je iznio Mike Pompeo.

Iranski diplomat je osudio jednostran i nezakonit izlazak Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma i ponovno nametanje sankcija protiv Irana.

“Po prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda, stalna članica ovog vijeća jasno kažnjava ostale članove Ujedinjenih naroda ne zbog kršenja, već zbog poštivanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Eshaq Al Habib.

Na kraju sastanka je većina država članica Vijeća sigurnosti podržala očuvanje nuklearnog sporazuma, službeno poznatog kao Sveobuhvatni plan zajedničke akcije, a glavni tajnik UN-a Guterres je nuklearni sporazum s Iranom nazvao multilateralno diplomatsko ostvarenje i pozvao sve zemlje da budu jamac njegova kontinuiteta, jer je, po njegovu mišljenju, “sporazum temelj regionalnog i međunarodnog mira i sigurnosti”.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik