fbpx

UN protiv SAD-a – Iranski balistički program nema veze s nuklearnim sporazumom

Iranske rakete

Visoko vojno zapovjedništvo Iranske revolucionarne garde je potvrdilo da je Islamska Republika nedavno uspješno testirala novi balistički projektil, unatoč protivljenju Sjedinjenih Država.

Revolucionarna garda je za lokalne agencije to potvrdila nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo ranije ovog mjeseca tvrdio da je Iran testirao projektil koji može nositi više bojevih glava i doseći bilo koje mete na Bliskom i istoku, čak i Europi.

Nastavit ćemo naša testiranja projektila i nedavna akcija je bila važan test. Reakcija Amerikanaca samo pokazuje koliko im je važan ovaj i zato urlaju”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde.

Njemački Die Welt navodi kako je Tehran je “značajno proširio” svoja raketna ispitivanja, uključujući projektil koji može doprijeti do europskih zemalja.

Iran je 2017. godine testirao četiri rakete srednjeg i jednu kratkog dometa, što je manje od polovice testiranja ove godine, piše njemački list, tvrdeći kako su oružane snage Islamske Republike 2018. provele barem sedam testiranja projektila srednjeg dometa i pet testiranja krstarećih projektila.

Prema dostupnim informacijama, testirana su tri tipa projektila srednjeg dometa Shahab-3, dvije verzije projektila Qiam-1, a jedan je test proveden s projektilom Khorramshahr.

Shahab

FOTO: iranska raketa Shahab-3

Zapadne sile tvrde kako Iran ovim testiranjima krši nuklearni sporazum sklopljen 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle u svibnju 2018.

Die Welt navodi kako iranski projektili srednjeg dometa, koje je testirala Revolucionarna garda, mogu doseći zemlje jugoistočne Europe.

Njemački list citira američkog državnog tajnika i navodi “kako se ovim testiranjima krši rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2231, koja zabranjuje Iranu da poduzima bilo kakve aktivnosti vezane za balističke projektile dizajnirane za nošenje nuklearnog oružja”, što je netočno.

Prema dokumentu dostupnom na internetu, što podsjeća i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif, pitanje testiranja projektila nikada nije bilo predmet pregovora i rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti ništa nije usvojeno niti ratificirano u smislu zabrane njihova testiranja. Ta rezolucija “poziva” Iran da se do osam godina suzdrži od razvijanja balističkih projektila koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, ali se ovaj dio može tumačiti i kao poziv na zabranu proizvodnje i opskrbe iranske vojske ovim oružjem, dok ne ograničava testiranja, dok neke države “poziv” Ujedinjenih naroda ne smatraju “obveznom” zabranom testiranja, proizvodnje i, konačno, implementacije ovih projektila u raketnim postrojbama IRGC i iranske vojske.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je prošli tjedan raspravljalo o tom testiranju, za koje SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da krše ograničenja Ujedinjenih naroda nametnuta Teheranu.

SAD od Vijeća sigurnosti traže da se ponovo uvedu sankcije Iranu

Vijeće sigurnosti savjet bezbjednosti UN

Nakon sastanka Vijeća sigurnosti, na kojem je sudjelovao i američki državni tajnik, agencije su objavile da je Mike Pompeo tijekom sjednice tražio da se Vijeće sigurnosti ponovo uvedu sankcije Iranu zbog njegovog balističkog programa.

“Balističke aktivnosti iranskog režima su porasle od trenutka postizanja nuklearnog sporazuma. Iran koristi dobru volju drugih zemalja, krši rezolucije i želi stvoriti moćan raketni potencijal”, rekao je Pompeo na sjednici Vijeća sigurnosti.

Dodao da Sjedinjene Američke Države pokušavaju surađivati sa svim zemljama članicama Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se zbog aktivnog razvoja balističkih projektila ponovo nametnule međunarodne sankcije Iranu.

“Vijeće sigurnosti ne bi trebalo ukidati embargo na oružje Iranu ni 2020. godine”, naglasio je Pompeo, iako testiranja projektila u skladu s međunarodnim pravom mogu provoditi sve zemlje.

Pompeo je dodao i kako Iran krši čitav niz rezolucija Vijeća sigurnosti, među kojima i one koje se odnose na Afganistan i terorističku organizaciju Al-Qaedu.

“Iran pokriva Al-Qaedu, podržava pripadnike Talibana u Afganistanu, naoružava teroriste u Libanonu, pomaže ilegalnu trgovinu u Somaliji od koje ima korist teroristička organizacija Al-Shabab, te obučava i oprema šiitske oružane snage u Iraku. Iran također izaziva sukobe u Siriji i Jemenu. Vijeće sigurnosti bi trebalo obratiti pozornost na ove zlonamjerne postupke i ne može nagrađivati Iran uklanjanjem embarga na oružje”, istakao je Pompeo u svom “emotivnom govoru”, koji podsjeća na “epruvetu Colina Powella”, kojom je u istoj dvorani u veljači 2003. “dokazivao” postojanje oružja za masovno uništenje u Iraku.

Rusija spriječila američke želje da nadziru Iran

Iran - Rusija

Na sjednici se Rusija usprotivila istrazi iranskog balističkog programa od strane posebne komisije Ujedinjenih naroda, ako to nije odobreno od strane Vijeća sigurnosti, gdje Rusija i Kina imaju pravo veta.

Nekoordinirane inspekcije ili nadzor po nalogu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda sekretarijata jednom zauvijek treba zaustaviti. Izvješća ne trebaju sadržavati informacije iz otvorenih izvora, niti imati veze s neprovjerenim ili svjesno neprovjerljivim informacijama koje pružaju pojedine zemlje, a posebno kada se takve informacije ne dostavljaju zemljama članicama Vijeća sigurnosti”, rekao je ruski predstavnik Vasilij Nebenzja na sjednici u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Vasilij Nebenzja je izrazio sumnju u razinu spremnosti nekih stručnjaka, legitimitet njihovih mandata, status njihovih posjeta, kao i ovlaštenja da donose ikakve zaključke o tako delikatnim pitanjima kao što su vojni programi bilo kojeg sektora.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima je naveo kako spomenuta rezolucija Iranu ne zabranjuje testiranje projektila, kao što nema nikakvih dokaza o nuklearnoj komponenti ovih testova.

Podsjetio je na sadržaj Rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti o raketnom programu Irana.

Shahab-3

FOTO: iranska raketa Shahab-3

“U rezoluciji o Iranu stoji samo poziv da se ne provode aktivnosti vezane za balističke projektile koji su dizajnirani tako da mogu nositi nuklearno oružje. Sve u svemu, probna lansiranja nisu zabranjena i nema dokaza koji potvrđuju njihovu moguću nuklearnu komponentu”, istakao je Vasilij Nebenzja, čime je podsjetio američkog državnog tajnika i njegove kolege u Vijeću sigurnosti na tekst rezolucije i da ona ni na koji način ne zabranjuje Iranu testiranje projektila.

Rusija u potpunosti slaže s pozivom glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, koji je pozvao na očuvanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana s Iranom i protivi se pokušajima da se za nuklearni sporazum vežu neka druga pitanja, uključujući i raketni program Irana.

Ruski predstavnik je naveo da pitanja koja nisu dio nuklearnog sporazuma  ne smiju biti izgovor za njegovo raskidanje.

“Jedini put da se očuva nuklearni sporazum jeste dragovoljno ispunjavanje njegovih uvjeta od strane preostalih sudionika, uključujući i Iran”, zaključio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima, što znači da su zahtjevi Washingtona, koje su podržali London i Pariz odbijeni.

UN protiv Sjedinjenih Država

UN protiv SAD-a - Iranski balistički program nema veze s nuklearnim sporazumom 1

Na kraju su stalne i pridružene članice Vijeća sigurnosti odbile prijedlog Sjedinjenih Država i podržale Iran i njegovo ponašanje u skladu s nuklearnim sporazumom.

“Uprava američkog predsjednika Donalda Trumpa se pokazala nepouzdanim saveznikom i pobijedio je multilateralni scenarij”, izjavio je Esteban Silva Cuadra u analizi za HispanTV .

Iako su Sjedinjene Države pokušale povećati pritisak na Iran ili postići ponovno uvođenje međunarodnih sankcija protiv Islamske Republike, mjera je odbijena, kada su, među ostalima, Rusija , Kina, Kazahstan, Kuvajt i Europska unija ratificirali rad nuklearnog sporazuma i potvrdili da on ispunjava sve svoje ciljeve.

U tom smislu, nakon napuštanja multilateralnog sporazuma s Teheranom je Washington napustio vlastite saveznike, koji su u Vijeću sigurnosti odbili američki stav.

Osim toga, Trumpova politika prema Iranu je konfuzna i napeta, iako je agresivan stav stalo prisutna komponenta u politici prema Islamskoj Republici.

Iran jednostrano povlačenje iz nuklearnog sporazuma i jednostrano uvođenje sankcija od strane Washingtona smatra činom ekonomskog terorizma, jer pogađa i uvoz u Iran hrane, osnovnih potrepština i lijekova.

Ovim činom su SAD tražile multilateralnu osudu Irana i pokušale pridobiti nove saveznike u pokušajima blokade i jednostranog pritiska na islamsku zemlju. No pokušaj Mikea Pompea nije dao nikakav rezultat, čak ni uz deklarativnu podršku Velike Britanije i Francuske u sazivanju sjednice Vijeća sigurnosti.

“Obrana multilateralizma je neophodna kako bi se ograničili učinci politike ekonomskog kriminala protiv suverenih naroda, te drugih pokušaja Trumpove uprave ne samo protiv Irana već i drugih naroda”, rekao je Esteban Silva Cuadra.

Iranska obrana ne može biti tema pregovora i neće biti ustupaka

vojna parada Iran

Zamjenik iranskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, Eshaq Al Habib, branio je raketni program Islamske Republike od američkog pritiska.

“Iran neće pristati na nikakve ustupke u pitanjima svoje sigurnosti i obrambenim sposobnostima”, rekao je Eshaq Al Habib na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je bila poruka američkom državnom tajniku koji je bio prisutan u dvorani.

Iranski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je objasnio “da iranski raketni program ima uobičajene obrambene kapacitete nužne za rješavanje stranih prijetnji”.

Također je naglasio “kako Sjedinjene Države Vijeće sigurnosti smatraju za taoca kojim žele očvrsnuti svoje neprijateljstvo prema Islamskoj Republici, baš kao u uvijek”. No, ovaj put se čini da velika većina ne vjeruje tvrdnjama Washingtona, posebice nakon redovitih izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja potvrđuju da se Iran drži svih odredbi nuklearnog sporazuma.

“Ono što smo čuli danas je još jedan niz laži, izmišljotina, dezinformacija i obmana Sjedinjenih Država”, izjavio je Al Habib nakon optužbi koje je iznio Mike Pompeo.

Iranski diplomat je osudio jednostran i nezakonit izlazak Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma i ponovno nametanje sankcija protiv Irana.

“Po prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda, stalna članica ovog vijeća jasno kažnjava ostale članove Ujedinjenih naroda ne zbog kršenja, već zbog poštivanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Eshaq Al Habib.

Na kraju sastanka je većina država članica Vijeća sigurnosti podržala očuvanje nuklearnog sporazuma, službeno poznatog kao Sveobuhvatni plan zajedničke akcije, a glavni tajnik UN-a Guterres je nuklearni sporazum s Iranom nazvao multilateralno diplomatsko ostvarenje i pozvao sve zemlje da budu jamac njegova kontinuiteta, jer je, po njegovu mišljenju, “sporazum temelj regionalnog i međunarodnog mira i sigurnosti”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
cogo
Gost
cogo
2 godine prije

isto tako su ameri trazili u iraku i zato upropastili drzavu sta ti nejudi traze pa svejti ,,pa samo da ropaju i ubijaju ,,i tom USrA banditima ubicama se nasi politicari uvlace u guzici ,,in taj olos narod bira na izborima ,,pa sta vam je ljudi ,,sta vi jedete da ste tako opaku ,,jel mrzite sami sebe in vasu djecu .upropastit cete njihove zivote aka vam nije mar za vase ,,

igi
Gost
igi
2 godine prije

UN??…organizacija koja broji svoje posljednje mjesece…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  igi

Pumpao je ponovo napumpao toliko lazi,
kao da je americki politicar!

Segota
Gost
Segota
2 godine prije
Reply to  igi

Ne bih rekao….. prije će se refoemirati odnosno transformirati . Kakve god bile UN ipak su važne za ovaj jadni svijet…..

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Segota

UN se već u glavama mnogih rasformirao…kada NATO,EU i ostatak kriinalne bratije imaju zahtjeve oni to kriju iza pojma SVIJET i MEĐUNARODNA ZAJEDNICA….hoću reći oni su se postavili prema svijetu kao borgovci iz zvjezdanih staza tj. svijet je ono što oni misle,govore i rade.

burt
Gost
burt
2 godine prije

Iran protiv sankcija može malo učinit osim zatvaranje Hormoškog tjesnaca ali to bi bio najsmjeliji pomorski potez nakon pomorske blokade Kube 1962 a to bi značlio rat protiv SAD-a, Izraela, NATO-a, Saudijske Arabije, Australije, zbog konfiguracije Perzijskog zaljeva postoji potencijalna opasnosti od iranskih protubrodskih raketa za brodove NATO-a dublje u zaljevu ali Iran samo verbalno prijeti jer znaju što bi im se dogodilo

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  burt

Krokodil Dundee napada Iran?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  burt

Ti koji sve znaš, koliko si vremena potrošio na ekonomske vijesti iz Irana, barem protekli tjedan. ove su vijesti obično dosadne, ali npr:
– Iran je uspio proizvesti 25 milijuna tona čelika ove godine, unatoč američkim sankcijama
– Iranska energetska industrija treba oko 142,8 milijardi dolara za razvoj
– Iran ima značajne rezervate vode na sjeveru i jugu koje će početi koristiti
– Iran se priprema za puštanje u rad novog petrokemijskog kompleksa za proizvodnju metanola
– Dolar je oštro pao na iranskom tržištu valuta
– Otvorena je elektrana od 160 MW u iranskoj pokrajini Hormozga
Ovo je samo danas i jučer, ne da mi se prevoditi s perzijskog.
– Usput, Iran air od Rusa želi 500 zrakoplova nju Suhoi Superjet 100, ako Rusi upiju proizvesti u kratkom roku, pregovori su u tijeku. Dakle, lupetaš, kao i uvijek, razmišljajući “Ja bih volio da je tako”, bez argumenata, bez ičega smislenog i imalo uvida u širu sliku.

burt
Gost
burt
2 godine prije

ove zadnje sankcije su gore i opasnije od Obaminih sankcija, Obama je bio popustljiv i htio je da postigne sporazum po svaku cijenu i tako je ukinuo sankcije Iranu, danas Trump postavlja opće uvjete koje Iran ne želi i ne može ispuniti tako da je neizvjesno što će se događati u budućnosti a Trumpu su ostale još dvije godine mandata

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Hehehe sto se nerviras , pa to je nas burt vesti u ogledalu.
On sam sebe laze i veruje u svoje lazi bez obzira sta ti njemu napisao on to ne priznaje ???
On ce da procita te podatke i da odmahne rukom i kaze IRANSKA PROPAGANDA , i razgovor zavrsen ??
Ceo portal vec godinu dana mu objasnjava stanje stvari i kada pogresi on ne priznaje i okrivljuje nekog treceg u glavnom on nikada nije nista pogresio iz njegove perspektive.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Riddick

tebi nije jasno da su ove sankcije opasnije od onih Obaminih, Obama je popustio Iranu jer je htio sporazum pod svaku cijenu, zato su ukinute sankcije ali sada Trump postavlja svoje uvjete za koje zna da ih Iran neće i ne može ispunit a takve stvari se rade kad se nekog hoće dovest pred svršen cilj

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Ne brini se ti za ekonomsku stabilnost Irana, brini se za sebe kad skoci cena goriva zbog pizdarija tamo o tome razmisljaj pusti ti Iran i Amerikance…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

Tramp u stvari nema pojma sta radi tj njegova taktika nije primjenjiva na iranu..Stvar je u tome da je i on sam zrtva mnogo vecih bliskoistocnih prevaranta koji ce ,kad ga dovoljno uvuku u blato ,natjerati na jako glupe poteze…

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Alen

takva je situacija da izgleda da Trump. Bolton, Pompeo i ekipa samo čekaju da Iran napravi neki pogrešan potez, Trump je na pola mandata, tamo nema kineske i ruske flote ali zato su tamo prisutni svi neprijatelji Irana, cijela koalicija kakva je bila u prvom zaljevskom ratu plus Izrael

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  burt

Ne tako davno iranci su imali jedan veliki rat.Otkako znam za sebe, iranci cu kontinuirano pod sankcijama. Ovo je kamilica za njih.
Ili kao što kaže pjesnik “boj se onog ko je sviko bez golema mrijeti jada”

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije
Reply to  burt

@burt – ne gledaj sliku tako usko i izbliza. Odmakni se malo pa ce ti vidokrug biti ljepši i mozda interesantan. Vec sam jednom napisao da Vlado igra igru koju je naucio (i proucio) kao KGB-ovac, kad je proucavao kako razmislja vecina na zapadu. I sad jos s vecim iskustvom ne dozvoljava da ovi probisvjeti od bankstera budu korak ispred njega. On zna da nikada ne smije pustiti Iran “niz vodu” jer kao i u slucaju Sirije, evo hoštaplera na domak Ruskih granica. Iran je i sam mocan igrac i nitko mu nije ravan na BI osim Izrahela. I jos nesto: Kina je tihi igrac iz pozadine koja isto tako nece pustiti Iran da šaptom padne, povučeni iskustvom Libije, Iranu se to nikad nece dogoditi.
Vlado zna da ih mora razvlaciti na sto vise strana jer su ovi vec na granici izdrzljivosti i treba im jedan veliki rat da se kako tako resetiraju. Iran bi im bio kao as na desetku kad bi bili sigurni da se Rusija (Kina) nece direktno umjesati u taj sukob.
Nista od toga postovani @burte, banksteri su u frci i znaju da svaki sukob s bilo kojom super silom ne ide na njihov mlin.
Koliko ce jos izdrzati da ne zakuhaju neko veliko sr@e, na moju i vasu srecu nadam se nikad.
LP

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  burt

“…zbog konfiguracije Perzijskog zaljeva postoji potencijalna opasnosti od iranskih protubrodskih raketa za brodove NATO-a dublje u zaljevu ali Iran samo verbalno prijeti jer znaju što bi im se dogodilo”

Mda.
Konfiguracija Perzijskog zaljeva je takova, da se isti tvrdoglavo tisucljecima i dalje nalazi uz Perziju, pa kako se Perzijski zaljev nije preselio na neku po NATO zgodniju lokaciju eto bili su primorani svojim brodovima zaci u dubine nekog tamo svojeglavog zaljeva…a sad im jos i verbalno prijete tamo neki starosjedioci. Umjesto da budu kush.
Logicno.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

” Obrana multilateralizma je neophodna kako bi se ograničili učinci politike EKONOMSKOG KRIMINALA protiv suverenih naroda, te drugih pokušaja Trumpove uprave ne samo protiv Irana već i drugih naroda”, rekao je Esteban Silva Cuadra.”
Zanimljivo, odmah padne Libija na pamet. Taj Powel iz istog članka je dobio neko naftno polje u Libiji? Ili ?

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Dok Iran ne bude imao raketni potencial da može raz***t Izrael i saudovu barabiju neće imat mira……..dok bi s kojom nukicom imali mir za sva vremena. S. Koreja je lipo pokazala kak to ide………
Zašto izraela niko ne proziva da imaju ilegalne nukice?

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Ili u prijevodu-“Iran se razvija a nama je to teško za gledati”.Još kad kažu da Iran podupire rat u Siriji a zaboravljaju tko ga je pokrenuo.E pa samo neka podupire i potjera vas s one strane Atlantika gdje vam je i mjesto.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kad iranski veleposlanik kaže:”Iranski raketni program ima uobičajene obrambene kapacitete nužne za rješavanje stranih prijetnji” te “Ono što smo čuli danas je još jedan niz laži, izmišljotina, dezinformacija i obmana Sjedinjenih Država”, – možda je samo pola istina, a možda i manje. Projektili koji mogu doseći zemlje jugoistočne Europe i pritom nositi nuklearne bojeve glave se ne čine kao dio obrambenog arsenala.
Jedino bitno pitanje je posjeduje li Iran nuklearno oružje. Ne sumnjam da ima. Najprije su s nuklearnim programom u Iranu započeli Amerikanci, nastavili Rusi pa je Irancima samo ostalo dovršiti posao.
Ne veseli me postojanje ičijeg nuklearnog oružja, svejedno ti je koje iznad tebe eksplodira. Jedino pametno što bi UN trebao napraviti jest denuklearizirati cijeli planet, bez iznimki. Ovako je cijelo čovječanstvo u stalnom riziku od psihopata sa svih strana koji mogu stisnuti dugme kad požele.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik
Kad god bilo ciji veleposlanik nesto kaze, budi siguran da to sto kaze nije stopostotna nemodelirana nepatvorena istina. Diplomati i/narocito istini prisupaju “diplomatski”, to im je ono, nekako…u opisu posla, a i u mentalnom sklopu.
Osobno smatram pitanje “kani li Iran neinicirano/nicim izazvan/samoinicijativno/iz cista mira (sta im bi?!?) N.O. upotrijebiti” zanimljivije.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Šuška se da je ovo skrećeni put do nuklearnog naoružanja. Nadam se da Iranci to rade jer bez toga neće preživjeti.

Ali ovakav tekst nije potreban. Svima je jasno da je Iran “problem” samo Amerima i Izraelcima jer im se ne žele naguziti. A za ovaj razvoj nitko ne može reći da se na te rakete ne može staviti nuklearna glava. Jedina potrebna stvar su znanje i nuklearna glava. Znanje imaju, a par nuklearnih glava bi mogli nabaviti ili brzinski složiti.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Znaju Perzijci šta rade i nisu đaba ozbiljan narod več 3000 godina….. Ojačali u Iraku, Ojačali preko Hezbolaha u Libanonu..O Siriji ni, da pričam… Praktički uspostavili šiitski polumijesec od Teherana do Beiruta….Imaju jake patrone u Rusiji i Kini a u zadnje vrijeme i u Indiji….Odporno i monolitno društvo, koje je pod sankcijama više od 30 godina…..Danas neču o naoružanju i vojsci, pošto je svakome jasno, da je IRGC ozbiljna sila…… Naravno USrA tu nema šanse a mislim, da je to i njoj jasno…

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Lijep dizajn i boja projektila.A ono, kad te rokne da barem liči na nešto.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

UN ,razne rezolucije i suplje price… Planiran kao sredstvo kontrole i uticaja amerike nad velikom vecinom ali se raspada kao i svi temelji koje je amerika postavila u svojoj dominaciji..Tu je jos pro forme i ne funkcionira ..Jos malo pa ce usa da napusti UN… Ostaje jezik sile i oruzja..

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Da mi je netko prije 10 godina rekao da cu simpatizirat Iranski rezim rekao bi mu da smanji droge.Ali eto desilo se i to.Americka propaganda je toliko odvratna da i javna vjesanja i razne vjerske nebulozr sto dolaze iz irana su prihvatljivije od americke vizije svijeta

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Najapametnije u svezi Irana je izjavio jedan kineski general: “Nečemo dozvoliti pad Irana ni po cijenu nuks rata”, od nosferatua nečuh takovu izjavu. Kina i nema nuks raketa kao Rusija da je problem ciokaubojgusarima ali svejedno general je hrabar i lucidan i vidi koliko je Iran značajan za njih, nadam se da će održati riječ bez obzira što Xi mudruje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik