Uništenje NATO opreme u blizini ključnog grada Donbasa

Unistavanje ukrajinske vojne opreme
22 komentara

Nekoliko borbenih vozila Bradley i tenk Leopard navodno su uništeni sjeverno od Avdejevke, prema novom videu

Ruske trupe eliminirale su nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila koje je dopremio zapad usred posustale protuofenzive Kijeva, prema videu koji kruži društvenim medijima.

Kasno u utorak, nekoliko ruskih Telegram kanala objavilo je video snimak odozgo koji prikazuje nešto što izgleda kao borbeno vozilo Bradley kako se bori s ruskim trupama. Sukob se navodno dogodio u ruskoj Narodnoj Republici Donjeck u blizini mjesta Stepovoe, sjeverno od Avdejevke, koja je na prvoj crti bojišnice od 2014. Nije jasno kada se točno incident dogodio.

Oklopna postrojba, koja je djelovala bez potpore pješaštva, otvorila je bujičnu vatru iz glavnog topa na ruske vojnike koji su se sklonili u ruševine. Isječak potom prikazuje isto vozilo kako pokušava napustiti područje i kako ga je pogodila eksplozija, koja je poslala pramen dima u zrak. Telegram kanal Voennoye Obozreniye (Vojna revija) tvrdio je da je Bradley onesvijestio ruski FPV dron dok se povlačio natrag na ukrajinske položaje.

Video zatim prikazuje nešto što izgleda kao nekoliko nokautiranih NATO oklopnih vozila, koja su navodno napustile ukrajinske trupe. Čini se da uvećana snimka prikazuje još nekoliko Bradleya kao i najmanje jedan tenk Leopard njemačke proizvodnje. Iako je nejasno kada je ovaj oklop uništen, Lost Armor, vojno-analitički portal, odredio ga je na istoj lokaciji.

Komentirajući cjelokupnu situaciju u tom području, Voennoye Obozreniye opisalo je Stepovoe kao ključno cestovno čvorište, napominjući da bi kontrola nad naseljem mogla omogućiti ruskim trupama da prekinu opskrbu ukrajinskih trupa u Avdeevki.

U međuvremenu, proukrajinski američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) priznao je u ponedjeljak da su ruske trupe ostvarile “potvrđene uspjehe” u blizini Avdejevke, posebno u području Stepovoe.

Nova snimka bojnog polja objavljena je usred ukrajinske protuofenzive, koja je u tijeku od početka lipnja, ali nije uspjela ostvariti značajnije teritorijalne dobitke. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je ranije ovog mjeseca da “unatoč opskrbi novih vrsta NATO oružja, režim u Kijevu gubi”.

Također je procijenio gubitke Ukrajine na više od 90.000 vojnika i gotovo 600 tenkova i 2.000 oklopnih vozila od početka napada.

Posljednjih tjedana ruski mediji redovito objavljuju snimke uništene ukrajinske opreme opskrbljene sa Zapada, uglavnom s južnog sektora fronte. Brojni zapadni mediji također su potvrdili da je ofenziva uzela veliki danak ukrajinskim oklopnim kopljanicima.

rusijaukrajinavojna oprema
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
5 mjeseci prije

A gdje su sada dežurni lešinari ŽEDNI KRVI , LJUDSKOG STRADANJA I PATNJI DA SE NASLAĐUJU BROJKAMA UBIJENIH ???

DUŠAN ,
5 mjeseci prije

Dakle Avdejevka je nekih 12-16 km od milijunskog Donjecka i ruska vojska nije u stanju zauzeti to malo veće selo , gradić od 2014. godine??? Prebrojite sami stotine uništenih ruskih tenkova transportera ,samohotki ,kamiona i oklopnih vozila,koliko vojnika poginulo,na tisuće njih !!! ZAŠTO I S KOJIM CILJEM I SVRHOM ???
Amerikanci imali u 20. godina rata i Afganistanu i oba iračka rata i Kuvajtu manje od 7000 poginulih i povukli se preko noći iz Afganistana i Iraka,dok Rusi će ratovati još ako treba 100 godina i makar do milion poginulih !!!
ZAŠTO I SA KOJOM SVRHOM I CILJEM ???

Max
5 mjeseci prije

Jedan od mnogih.

eks
5 mjeseci prije

Pentagon nevoljno priznaje da na frontu ne ide dobro za NATO snage Ukrajine. Na zapadu se sve više govori o gubicima i porazima NATO snaga Ukrajine . Amerikanci stavljaju fokus na Izrael i Hamas , da bi se izvukli iz Ukrajine neosramoćeni, jer njihovi planovi su propali, a poraz na bojnom polju protiv Rusije je već vidljiv.

tihobl
5 mjeseci prije

Ima jos snimaka te borbe. Rusi su Prvo dronovima pocistili ukrajinske rovove i onda zauzeli Stepovoe. NATO je poslao oklopnu jedinicu podrzanu dronovima. Rusi su se prebacivali iz zaklona u zaklon u srusenom selu dok su po njima udarali dronovi, a jedan bredli je uletio u selo i otvorio vatru. A onda su stigli ruski dronovi. Puno je snimaka ruskih dronista. Rusi su osvojili masovnu proizvodnju raznih dronova. Na hersonskom pravcu trose dronove na unistavanje camaca duz obale kako ukropi nebi mogli pobjeci. Na ostalim pravcima dronovi lete duz rovoa i obrusavaju se cim primjete vise od jednog vojnika na poziciji. Na tehniku udaraju dronovi u paru – prvo jedan sa ciglom od 3 kg esploziva da oduva zastitu, a zatim drugi sa protivoklopnom raketom. Od jucerasnjih zanimljivijih snimaka: 4 ukropa nose ranjenika. kad primjete dron bacaju ranjenika na cestu i bjeze u zaklon prema polusrusenoj kuci. Dron okrece za… Čitaj više »

hiber nije tako govorio
5 mjeseci prije

Aaaaaaahahahahahahaaaaaaaa

ime
5 mjeseci prije

kaže shizojens: rusi prekomjerno uništavaju nat o oklop.

tatamata
5 mjeseci prije

gosn hiberu ,jel reves od tuge ?
rusi ti pohebali sve made in usra i to lopatama ,,, jel sad vidis kakvim si smecem opijen ,,,ebote aple i bubble gum

BanOvan
5 mjeseci prije

U rukama Rusa Mandušića svaka lopata bit će ubojita.
Rusima zabranjuju proizvodnju lopata jer im ponestaje Bredlija.

Jomla
5 mjeseci prije

Tekst je smiješan 😀 😀
Npr: onesvješten Bradley… 😛

Bruno
5 mjeseci prije

Eu će tek da plati ovaj rat, kada se poslije završetka pšenica i ulje s ovih polja budu uvozila u EU. Zemlja se neće očistiti od baruta i barutnih dimova , osiromašenog uranijuma. Našu zemlju će dobiti na poklon , a mi ćemo jesti smeće. Bravo Plenkijeviču uguzbeni moronu.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Borbene mogućnosti lovca pete generacije „Su-57“ rastu, počinju da ga opremaju MOTOROM DRUGOG STEPENA, saopštila je pres-služba ruske državne korporacije „Rostec“ za RIA Novosti Što se tiče pogonskih sistema, avion Su-57 je prilagođen za korišćenje motora i prvog i drugog stepena. Čak i sa motorom prvog stepena, lovac zadovoljava osnovne zahteve za avion pete generacije“, napominju sagovornici agencije. Dodali su, i da je lovac sada na letnim testovima sa motorom drugog stepena, a u okviru aktuelnog serijskog ugovora planirano je da se avion isporuči sa novim motorom. Napravljen je korišćenjem STELT TEHNOLOGIJA i NAPREDNE ELEKTRONIKE. Ovo borbeno vozilo je sposobno da nosi oružje u unutrašnjim odeljcima trupa. Avion ima i supersoničnu brzinu krstarenja, dok je sposoban i za manevrisanje sa velikim preopterećenjima. Prema otvorenim izvorima, šest takvih lovaca je ranije bilo u službi, a do kraja 2024. godine vojska će dobiti još 22.”, webtribune, skraćena verzija. Koga zanima, na faktima… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI