Urota protiv naroda i radnika nije mit

Don Pavao - Prosijaci i sinovi - Davos
161 komentar

Više od tisuću godina živio je ovaj narod na ovom kamenju i svaki kamen daklem sto put krvlju omastio, ali se s njega nije dao. I Saraceni, i Tatari, i Turci, i Mlečani, i Nijemci i Mađari, i svaki đava pakleni. A narod stoji! Krv svoju prolijeva pa se ispravi, ponovo rađa i korijenje, daklem sve dublje u kamen pruža. A sada ga daklem svojevoljno iz kamena čupa. A kada, daklem žile počupa i sam će umrijeti. Ne dajmo da umre, ne daj da umre ovaj narod. Ne daj da žile čupa!

Ovako je kroz lik don Pavla u ‘Prosjacima i sinovima’ govorio Ivan Raos iz Medova Doca. A u Medovu Docu ni polja, ni šume, ni vode, a opet, tek koji kilometar dalje uz cestu stoji kameno svjedočanstvo postojanja – kameni stećci i ilirski bunari i to pet komada, iskopanih tko zna kad rukama i znanjem predaka.

Da je kamen podignuti, ne iskoči li poskok kojeg kamen čuva, crvenit će se oskudna zemlja od krvi prolijevane kroz stoljeća. Ne damo, ovo je naše. Mi rezervnog položaja nemamo pa poginuti il’ opstati – vrište prizori iz prošlosti koje drača, hrast, grab, kamen i zemlja pamti. Kroz tisuće godine je čovjek i njegov okoliš postao jedno. Kalcijev karbonat kroz dlanove u DNK ulazio i smještao se. Rosa žeđu lista gasila. U kršu ne bijaše ničeg do obilja božjih blagoslova koji se otkrivahu onima koji vide, slave i ljube život, taj dokaz božjeg prisustva na Zemlji.

Lakši, bolji život, s puno više stvari i daleko od neimaštine i gladi koja je carevala po selima i gradovima nad kojima su carevali tuđi carevi, bio je uvijek tamo dalje. Kod onih koji su ognjem i mačem otimali pa imali. Iz tog imanja su razvili svoje gradove, usavršili znanja u dokonosti hranjenu tuđom glađu, tamo daleko. A onda im je od tamo daleko zatrebalo sluga. Jednom kao roblja, što na mletačkim, što na turskim, što na papinskim galijama. Drugi puta kao radnika koji će kopati tamo gdje ni krtica ne može, rudariti pod zemljom i čekati da ih metan odvede u nebo.

Pa su se dosjetili – ne trebaju nam neuki, nepismeni. Ajmo ih naučiti čitati i pisati, naučiti ih našem jeziku i školovati ih do mjere da nešto znaju, da mogu opsluživati naše strojeve, graditi naše ceste i naše mostove.
Opet prođe stotinu godina. Slavenski intermezzo okončasmo opet u krvi.

Tajni redovi, okultne oligarhije, ovi i oni vitezovi, do jučer na Malti, danas u Münchenu, Dubaiu, Davosu kroje planove, pletu mreže u koje lišeni duhovnog vodstva, zaslijepljeni stvarima upadaju u gomilama.

Slobodna Dalmacija: Počinje Sigurnosna konferencija u Münchenu

Ovaj narod valja izmjestiti. Sve školovane njihovim novcem uzeti da rade po našim bolnicama, našim institutima, našim sveučilištima. Pritisnuti ih nedostatkom novca, ovrhama, blokirati im račune i natjerati da dođu raditi na naše ceste, naše tvornice. Nagraditi one koji uništavaju njihove tvornice, nagraditi svakog tko im razara moral i društveno tkivo. Komad zemlje koji je bog za sebe sačuv’o, kako jadni misle, sačuvali su oni za nas, da imamo pogled na more i gdje vezati jahte.

Dat ćemo im tolike plaće da jedva mogu preživjeti.

T Portal: Produktivnost radnika – Maruska Vizek

Iščupat ćemo mi to korijenje. Reći ćemo im da ne mogu imati veće plaće jer imaju malu produktivnost. A onda ćemo uvesti tikve bez korijenja iz Nepala, Indije, Filipina. Te sluganske poslove koje smo im ostavili mogu raditi i drugi. Tako da onima koji ostanu nikad ne moramo dati veće plaće. Doseljenici će raditi za manje novca.

Otet ćemo im more i obalu, natjerati ih da služe nama kod nas i da budu sretni radi toga.

Eto, o tomu se razgovara po Davosima i ti se planovi provode u djelo. Koliko će nas ostati ovdje, Bog zna. Zemaljska kraljevstva i carstva je i Sotona nudio Isusu. Zato što ih je imao. A mi ostadosmo i bez duhovnog carstva u kojem smo znali tko smo, gdje smo i što smo. Oko nas se vodi duhovna bitka, a mi smo plijen. Sve drugo je privid, fatamorgana i nebitno.

 

hrvatskanarodUrota
Pretplatiti se
Obavijesti o
161 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
1 godina prije

Marks je sve predvidio i udario dobre temelje! Juznoslavenski demokrati su se natjecali 1990 godine kako bi urušili bolje društvo! Gasili uspješne tvornice, institute ukida li radnička prava, a sve to po nalogu ovih preko bare i uz pomoć nacionalizam! Svaka kuknjava je sad deplase I komična!

Crna
1 godina prije

E kad bi ljudi bili potlaceni samo od stranih entiteta bilo bi to super.
Snasli bi se mi.
Problem je kad te cizmom gazi roditelj, stric, susjed, svi slabici generacijama potlacenih dusa cija snaga lezi u tlacenju novih generacija.
Upoznala sam uciteljicu koja “voli svoj posao” jer svi ucenici ustanu kao u vojsci kad ona udje u razred.

Гавран
1 godina prije

Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat kô što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije. Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova; Bacite pogled po kršu i polju, Svuda su groblja vaših pradjedova. Za ovu zemlju oni bjehu divi, Uzori svijetli, što je branit znaše, U ovoj zemlji ostanite i vi, I za nju dajte vrelo krvi vaše. Kô pusta grana, kad jesenja krila Trgnu joj lisje i pokose ledom, Bez vas bi majka domovina bila; A majka plače za svojijem čedom. Ne dajte suzi da joj s oka leti, Vrat’te se njojzi u naručju sveta; Živite zato da možete mrijeti Na njenom polju gdje vas slava sreta! Ovdje vas svako poznaje i voli, A tamo niko poznati vas neće; Bolji su svoji i krševi goli No cvijetna polja kud se tuđin kreće. Ovdje vam… Čitaj više »

1 godina prije

Otac stomatolog, ima svoju ordinaciju i razrađen posao pa želi da njegov sin nastavi sa tim poslom kako ne bi morao da se muči kao što se on mučio da bi stekao to što je stekao. Sin je svega svestan, zna u kakvom svetu živi, šta ga sve u tom svetu čeka ali ne voli “da prčka po ustima drugih ljudi” – voli književnost. Ali kako da živi od književnosti? I tako sin ipak studira stomatologiju, završava je, zapošljava se u očevoj ordinaciji koju nasleđuje kad otac ode u penziju… ima para i svega što mu treba osim sreće – kada se ujutru probudi nema ni jedan razlog zbog koga bi požurio da ustane, melanholija se pretvara u beskrajnu tugu i on živ trune. ———————- Priča je fiktivna ali se može primeniti na bezbroj primera. Sistem nas nije pobedio kad nas je na nešto prisilio, pobedio je kad nas je… Čitaj više »

ivanka ivanišević
1 godina prije

a kad te čizmom gazi državna uprava kojoj je osnovni postulat postupat po ustavu i zakonu, državna geodetska uprava i solinski katastar, katastarski operat temelje na krivotvorinama koje su sami uradili za lopova, jer je lopov ukra javno dobro-put koje je po zakonu neotuđivo, tada lopovi iz državne geodetske uprave i solinskog katastra krivotvorinama kradu dio mog zemljišta, 16 godina sudskog procesa, 4 presude poništavaju krivotvorine, ali lopovi koji su krivotvorine uradili ne poštuju presude suda i tako kradu moje za lopova

Ruzica
1 godina prije

Zivot moj nije kratak. U mom zivotu , nisam procitala nikada nista kao vas ovaj tekst . Kao da zariva nokte u dusu . Hvala vam . Predivni ste .

Dokurčilomi
1 godina prije

I onda je došao hadezej pa AP i ode narod u svijet.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Kako su čudni svi današnji mladi ljudi. Mrzite prošlost, prezirete sadašnjost, a ravnodušni ste prema
budućnosti. To vjerojatno neće dovesti do sretnog završetka.”
Tri ratna druga (E. M. Remarque)

P.S.
Onako usput…
68% svih knjiga u svijetu kupuju žene

Ivan
1 godina prije

Svaka zemlja treba nahraniti crve sa svojim politicarima i biti ce raj na zemlji.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Baba, šta je to politika?
To ti je sinko kad ti ćaća da žvaku da zaboraviš da ti je obeća biciklu.

P.S.
Baba, zvala me Mare od tetke Tončice…
Mala Mare!!
Nije više mala, naresla je. Pita jel bi je moga di ubacit na posal.
Da bi najvolila u Vodovod, za šefa ili bar višu savjetnicu neku…
A šta ona znade o tome?
Zna otvorit špinu i pustit vodu.
A moj sinko, to bi joj jedino oni Milić od Yutela moga sredit…
Kažu da ih je njegov mali zaposlio više nego Zavod za zapošljavanje.

Jednostavno receno
1 godina prije

Kada bolje razmislim i kada malo proćešljam historiskupovijest, ali malo zakrenutiom slikom ne onakvom kakvu mi prikazuju. Dođem do zaključka da nas nitko nije nikada porobljavao iz vana već sitni domaći robovlasnici su se htijeli brzo obogatiti. A možda ste gledali film odbjegli đango, vidjeli ste da je naj gori-bolji robovlasnik onaj koji pripada narodu iz kojeg su robovi. Sve strance su doveli braća koja se nisu mogla dogovoriti oko međe. Pa tako i u ovome zadnjem iscrtavanju međa, nije prošlo ni godinu dana od proljevanja krvi već smo se pošli takmičiti koji će da se dublje uvuče svom robovlasniku. Tako da mi više ne znamo kako izgleda biti slobodan, jer već stotinama godina nas uče da je sve iz vana superiornije i da smo mi obični (sinovi i prosijaci) iscidak, al ne od stranaca već od naših robovlasnika. Jer iz iskustva znam stranac me više cijeni i brine se… Čitaj više »

Jomla
1 godina prije

Sve je počelo novcem! To je sva nauka!

Shox
1 godina prije

Nije džaba iz istog tog naroda potekla jedna vječna istina – možeš kako hoćeš al’ nećeš dokle hoćeš?!! Kad god se kolektivni ego uzoholi i misli da ima potpunu kontrolu, priroda/božanski red se pobuni i dovede sve na “fabričku postavku”…

DEDA
1 godina prije

TAJ NAROD JE SAM TO NAPRAVIO.ČAK PAMETUJE ZA DRUGE KOJI NISU TOLIKO NEPISMENI I USUĐUJU SE RAZMIŠLJAT DRUGAČIJE.POLITIČARI KOJE I DALJE BIRAJU A NAJVEĆA SU SMETNJA.CRKVI KOJA LAŽE ISTO KAO OSTATAK SVIJETA.KONSTANTNO SLUGE DRUGOM KROZ POVJEST.UMJESTO DA NAROD RAZMIŠLJA KAO GAZDE MI RAZMIŠLJAMO KAO ROBOVI A TO PRENOSIMO NA DJECU.EEEE MOJE OVCE IZAZIVATE RATOVE A NEKUŽITE.

nepoželjni
1 godina prije

Dakle(m), nema nam spasa, je li Sine Alerikov? …je je, nekada su kmeti bili “domoljubi”, jer nije bilo EU i automobila da ih tamo poveze i steknu “bogatstvo”, bili su vezani za “svoju” zemlju i blago od kojega su preživljavali, osim toga, feudalci i kraljevi su te kmete koristili u borbi protiv osvajača kako bi sačuvali svoje feude i kraljevine a punili bi kmetovima glavu “domoljubljem” i “plemenitim” ciljem da sačuvaju “svoju” draču i kamen …. No, i najžešće “domoljublje” uglavnom splasne pred hrpom škuda koja mu je na dohvat…. Sada više nije moda “domoljubno” huškati i tjerati kmetove protiv osvajača, jer su oni koji su iznad kmetova, za hrpu škuda postali sluge osvajačima. Hoćemo li nestati kao narod!? ….hoćemo jer narod sada više nije u modi…. no, ne brini, kreatori mode vrte modu u krug pa je za očekivati da će “domoljublje” opet doći u modu i “narod” će… Čitaj više »

Vojni analitičar
1 godina prije

Jedan od osnovnih problema koji malo tko primjećuje i uspijeva identificirati i definirati je u mišljenju da gospodarstvo služi donošenju zarade (profita), otvaranju radnih mjesta, ciljanom razvoju pojedinih područja i slično. To nije točno. Gospodarstvo, baš svaka ljudska djelatnost koju nazivamo rad služi samo jednom. Zadovoljavanju potreba. Ljudi rade zato jer imaju potrebe koje moraju zadovoljiti da bi opstali. Profit, radna mjesta, gospodarski razvoj i blagostanje su samo nuspojave. Nitko od nas ne radi posao zato da dobijemo plaću ili ostvarimo profit, nego radimo zato jer je nekome proizvod našeg rada na neki način potreban. To i samo to je svrha postojanja gospodarstva. Rad koji ne zadovoljava ničije potrebe je besmislen i uopće nije rad. Nažalost čovječanstvo, a osobito kapitalizam je tu okrenulo tezu pa radnik smatra da je svrha njegovog rada dobivati plaću, menadžer misli da je svrha osigurati profit, a država misli da je važno osigurati radna mjesta… Čitaj više »

Vojni analitičar
1 godina prije

Nastavak iz prethodnog upisa. A najvažniji razlog zašto se upuštamo u tu utrku je sigurnost. Stalno nas se uvjerava da je sigurnost naša najvažnija potreba u životu. Sigurnost za život i zdravlje, sigurnost za egzistenciju, sigurnost za budućnost nas i naše djece i unuka, sigurnost, sigurnost, sigurnost… A jednom kad ljudi povjeruju da je sigurnost najvažnija stvar na svijetu i da im netko ili nešto može tu sigurnost omogućiti i garantirati, spremni su za nju sve žrtvovati, pa i slobodu. I to su vladajuće “elite” shvatile. Otkrili su čaroban recept kako goyime držati u stalnoj pokornosti. Tako da ih se stalno zastrašuje, da im se stalno serviraju nove ugroze i prijeti toj sigurnosti a onda se sebe ponudi kao spasioce i rješenje. I ovcoidi onda sami traže ograničavanje sloboda i prava. I ugroza ne mora biti stvarna. dovoljno je naprimjer uvjeriti goyime da okolo leti smrtonosni virus koji će ih… Čitaj više »

M.H
1 godina prije

Upravo jedna rečenica odzvanja više od svih”nagrađuju se oni koji uništavaju naše”
Tekst je rosto jednostavan i lako dokučiv,bravo!

Rimtutituki
1 godina prije

Tacno ovako

Partizan
1 godina prije

Ako netko smatra da je drugačije nego kako je opisano u tekstu, zamolio bih ga da izađe izvan staklenog zvona i odmakne se od srebrnog pladnja!

HRvoje
1 godina prije

Svaki pravi Čovjek osjeća svoju pripadnost i htjenje kome i čemu pripada i za koga i protiv koga se treba boriti ( lažni bogovi, lažna uvjerenja, lažna povijest) , bez obzira na laži i podvale istih. A svi oni ostali nisu za žaliti, isti su kao i navedeni( proklete budale izdajničke) ti stvorovi su najgori! Srama ni grama, izdali bi sve svoje najdraže radi svoje koristi!

Jadranka S.
1 godina prije

Travari koji se za pristup unutarnjim sferama sluze samanskim metodama primjetili su da se u posljednje tri godine susrecu s pravom hordom duhovnih entiteta koji parazitiraju na ljudima. Kao da je podignut neki zaslon pa su navalili zajedno sa bujicom. Ti entiteti, kazu, dolaze u svim oblicima i velicinama, no medu njima vrlo su cesta dva koja je ujedno lako prepoznati. Jedan slican lignji. Ta bica nalik lignji, kazu, pricvrste se za nezasticene ljude i crpe njihovu duhovnu energiju uzrokujuci meduljudske podjele i neslaganja. Poslijednjih nekoliko godina svjedocimo da se arhetip lignje uvlaci u ljudsku svijest i manifestira kroz popularnu kulturu. Mnogi ljudi govore kako su sanjali bica slicna hobotnicama i lignjama, a umjetnici poput Petera Yankowskog svoje su vizije mi prenijeli i na platno. Naime, zli strojevi koji u filmu Matrix upravljaju ljudima i crpe njihovu energiju izgledaju kao robotske lignje Novinar casopisa Rolling Stone Matt Taibbi jednu od… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Da stvarna je.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Život sve skuplji, ljudi sve gluplji…
Ukratko, stanje redovno.

P.S.
Ne dozvoli da loše u drugima, ubije dobro u tebi!

Jadranka S.
1 godina prije

Ako nastavimo odrzavati frekvenciju ljubavi, suosjecanja, postenja, empatije, pravde, jedinstva,… u visoko-frekvencijskim stanjima percepcije i svijesti kada nas svim silama pokusava uvuci u svoju igru i prebaciti na svoju frekvenciju. Tomu se moramo othrvati, i ako u tomu uspijemo, naposlijetku cemo i pobjediti.

Mario
1 godina prije

Ma dajte ne uvlačite još dublje u iluziju one koji su pročitali, čitaju ili će pročitati ovaj članak. Ne razumijem o kojoj se to uroti protiv naroda i radnika radi. Ako ćemo o urotama onda se radi o uroti protiv čovječanstva. Pojmovi narod i radnik društveni su konstrukti koji se primjenjuju od kontrolnog sistema poznatog još od Sumerie i Babilona. Radi se o ljudima i zajednicama. Radnik i narod samo su pojmovi kreirani za manipulaciju. Radnik je samo prema trenutku na povijesnoj crti adaptirani pojam istog značenja koji ocrtava puni krug; rob u željeznim okovima, kmet, radnik (u obe dvi inačice sistema vladavine socijalizam i kapitalizam), potrošač, rob u digitalnim okovima. Narod je također kao i radnik izmišljen pojam determiniran kontrolnim sistemom matrixa. Kojih je tisuću godina života na ovim prostorima da mi je znat kad su upravo zadnjih tisuću godina odnosno poslije crkvenog raskola ljudi u dva sela kilometar… Čitaj više »

Tim
1 godina prije

Pouka je da više ne mastimo kamen svojim krvlju i mozgom, već onim od tlačitelja i njegovih slugu. Kada ga dobro omastimo krenuti nam je po njihovo bogatstvo koje smo im mi stekli. Nama samima treba upisati jedan redak u mozgu, a to je činjenica da i elitama smrdi govno, da krvare kada se probuše, da su bez nas go kurac, a mi bez njih slobodni, da smo samo bez elita i njihovih slugu slobodni ljudi i da njih ima malo poput krkih kauboja pred stampedom. Ne bojte se, ta ponavljaju se to te riječi u Bibliji 365 puta.

Rabotnik
1 godina prije

Hvala na tekstu kolega Aleriče (tj. njegov sine). I više nego hvala, Bravo! “Slavenski intermezzo”, odličan pojam. I ja sam razmišljao tako o tom periodu ali ga nisam nikada ovako definirao.

Nisam još pročitao sve komentare (a vidim da ih ima)…..samo ću za sada reći s metafizičke strane – nema razloga za beznađe “Koliko će nas ostati ovdje, Bog zna.” Kao što su oni napisali priču za nas (Zašto mislite da mediji stalno tupe jedno te isto? Ponavljaju svoju priču), mi možemo napisati našu priču. Sve počinje riječima. Iz riječi je sve nastalo. Dakle, kako izgleda naša priča? Ne brini za detalje, kad priča krene, sav kukolj i korov, sve blato će se osušiti i otpasti. U početku, priča se može činiti kao fikcija, možda neka to samo bude, ali sjeme će biti posijano.

goran
1 godina prije

da imat če sve,ali zaboravljalju jednu malo bitnu stvar,ako mi nečemo imati ništa neče ni oni,naš saveznik je vatra.
gorit če im sve i kuće i posjedi i auti i jahte sve če gorjeti

Red Dog
1 godina prije

Naravno.
Neki drugovi Marx, Engels i Lenjin su konstatovali to odavno.
Ali izgleda da treba svako da otkrije to za sebe.
Problem je da je onda uobicajno vec prosao voz.

Lili
1 godina prije

Milos Kandic 👍👍👍

Damir
1 godina prije

Odličan i poučan tekst, posebno u zadnjoj rečenici leži gola istina. Hvala.

tihobl
1 godina prije

Gledao sam veceras Dobro jutro komsija, a zatim sam pogledao hrvatski film Infinity Pool (2023).
Drasticna razlika. Tek sad vidim koliko zaostajemo za zapadom.

nessy
1 godina prije

Dobra ti je teorija, lijepo zvuci, ali, cinjenica, ovaj narod je za kurac. Ovaj narod izidje na ulice samo da doceka nepismene bogatune, tipove koji se igraju loptom. Poskupljenja hrane, goriva, zatiranje prava, penzija u 65., itd, itd. Kada je itko izisao pobuniti se? Pa i zasto bi? Ovo je raj na zemlji, kaze A.P. Sto se dogodilo u Francuskoj kada su htjeli dignuti dob za u mirovinu? Ovaj narod koji je “svaki kamen daklem sto put krvlju omastio”, slegne ramenima i rmbaci dalje.

Samuraj
1 godina prije

Son of Alerik hvala na ovom tekstu. Uvijek mi je zadovoljstvo pročitati Vaš tekst. Volio bi da više pišete. NE treba se bojati za naš narod, ja znam u Čije ruke sam predao Domovinu i miran sam. Ali trebamo svi skupa raditi na sebi i širiti ljubav, to je ključ, to je jedino bitno, to je jedina nada zadaća. Ljudi krivo razmišljaju. To je posljedica načina života te indoktrinacije s ove ili one strane i za ove ili one lobije, jer sve je lobi, osim jednoga, osim čiste ljubavi. Čovjek naime doboko u sebi tu činjenicu zna, osjeća ju na neki način, ali na drugi način kao da ne sluša taj unutarnji glas, što je šteta naravno. Onog trenutka kada shvatiš da ništa, ali ama baš ništa ne ovisi o tebi i da sve, ali ama baš sve ti je dano odozgora i da postoji samo Jedan kojem trebaš položiti… Čitaj više »

1 godina prije

Originalno napisano Son of Alerik, ali ime Gospodina Boga našega piše se uvijek velikim početnim slovom.
Amen!

Ivan
1 godina prije

A rjesenje je tako jednostavno samo hoce li se naci netko da s jednom precizno navodenom na Davoso rijesi svijet tog zla? Zamislite, saka jada koja stane u dva tri autobusa maltretira ljude diljem cijelog svijeta i da nitko ne dize glas i otpor tom zlu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI