Uskoro će biti doveden u pitanje legitimitet Zelenskog

Dmitrij Peskov
9 komentara

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski neće moći da ostane na funkciji na neodređeno vreme, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom u nedelju. On će morati da se “nekako oslobodi” u očima svojih sugrađana i drugih naroda kako bi zadržao vlast, rekao je ruski zvaničnik novinaru Pavelu Zarubinu.

Predsjednički izbori u Ukrajini su trebali biti održani 31. marta. Zelenski ih je otkazao zajedno sa svim ostalim izborima u decembru 2023. godine, pozivajući se na vanredno stanje i sukob s Rusijom. On je tada najavio da neće biti održani novi izbori ni za predsjednika ni za parlament sve dok je na snazi ​​vanredno stanje. Taj potez mu je u suštini produžio mandat na neodređeno vrijeme.

„Verujem da je sudbina Zelenskog zapečaćena“, rekao je Peskov. “Uskoro će doći trenutak kada će mnogi ljudi, uključujući i one unutar Ukrajine, dovesti u pitanje njegov legitimitet.”

Prema glasnogovorniku Kremlja, mandat ukrajinskog predsjednika „ionako će morati biti doveden u pitanje sa pravne tačke gledišta“, govoreći o njemu kao o „veoma osebujnom predsjedniku vrlo neobičnog režima“ koji „ne štedi svoje građana“ i „baca… hiljade i hiljade ljudi u ratnu loncu“.”Ovo je tragedija za ljude, za državu”, dodao je on.

Istraživanje koje je početkom marta sproveo ukrajinski anketar SOCIS pokazalo je da bi Zelenski u prvom krugu dobio samo 23,7%, a u drugom ne više od 32,5% da se suočio sa bivšim najvišim ukrajinskim komandantom, generalom Valerijem Zalužnim. Predsjednik bi izgubio od generala kojeg je on smijenio u februaru, pokazuju podaci.

Početkom aprila, nemački list Tagesspiegel objavio je da u Ukrajini opada podrška javnosti „autoritarnom“ predsedniku. Njegov rejting “nedavno je pao na 61%” sa 80% zabilježenih na početku sukoba između Moskve i Kijeva, navodi se, pozivajući se na ankete Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju.

U martu je vodeći kijevski novinski list Ukrainskaja pravda (UP) tvrdio, pozivajući se na poslanike, da je Zelenski praktično lišio ovlasti nacionalnog zakonodavnog tijela i uspostavio ličnu vlast. “Imamo jedinstvenu situaciju u Ukrajini: jedna osoba odlučuje o svemu”, rekao je tada jedan poslanik za list, misleći na predsjednika.

Otprilike u isto vrijeme, poslanik iz vlastite stranke Zelenskog otvoreno je sugerirao da je Ukrajini potrebna “diktatura” da bi opstala, dodajući da predsjednik ionako donosi većinu odluka.

PeskovrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
16 dana prije

I goli život.

Sparkling
16 dana prije

“Imamo jedinstvenu situaciju u Ukrajini: jedna osoba odlučuje o svemu”, rekao je tada jedan poslanik za list, misleći na predsjednika.

Ma možeš mislit, što ovaj nafiksani tkzv. predsjednik odlučuje. Ne odlučuje ni kad će vršiti veliku nuždu, kamo li o nečemu važnijem.
Samo malo prolistajte što pišu MSM i bit će vam jasno da se sprema sviranje kraja “utakmice” a da bi opravdali ili ti imali alibi za poraz, prvi pada “trener” kao kolateralna žrtva a za njime i svi njemu potčinjeni.
Već je scenario poznat, i glavni glumci su dobili uloge. Ali završne scene se još moraju dogovoriti s zasad neželjenim sudionicima u filmu zvanom “podjela Ukraine”.
E moj zeleni, sviro si ku.cu uzalud.
Lp

Grozozo
16 dana prije

Nije to jedinstvena sitiacija, eno vam u Srbiji isti primerak

Darko
16 dana prije

Metkom u čelo će se Ukrajina osloboditi ove ništarije. I to što prije..

tihobl
16 dana prije

Po ustavu za 20 dana Zelenskog treba da zamjeni troclano radno tijelo koje ce organizovati izbore.

Lucija, prva
16 dana prije

Putinu jedan metak u ćelo i sve će bit gotovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI