fbpx

Usprkos protivljenju SAD-a, Venezuela je postala članica Vijeća za ljudska prava UN-a

Vijeće za ljudska prava UN-a

Usprkos oštrom protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, Venezuela je jučer postala članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Od ukupno 193 članice Ujedinjenih naroda, 105 zemalja je glasalo za ovu odluku, usprkos američkim naporima da se to spriječi, čemu su se pridružile udruga za ljudska prava koje financiraju Washington, zapadne zemlje i zaklade bankara i američkih milijardera.

“Nezaslužen i tijesni izbor Venezuele u Vijeće za ljudska prava UN-a šamar je u lice nebrojenim žrtvama te zemlje koje su mučile i ubile vladine snage”, požalio je zamjenik direktora Human Rights Watcha Philippe Bolopion.

Ne tako davno je američki potpredsjednik Mike Pence pozvao UN da izbaci Madurovu vladu iz Ujedinjenih naroda. Ova odluka potvrđuje pogrešne navode medija kada govore o „međunarodnoj zajednici“, koju u njihovim vijestima čine SAD, EU, Kanada, Australija i marionetski režimi ili pacifički neovisni facto mikro-protektorati koji u Ujedinjenim narodima po komandi glasaju kako naredi američka uprava.

Ovo je zanimljivost Ujedinjenih naroda, gdje glas „država“ kao što su Palau i Nauru vrijede jednako kao glas Kine i Indije. No to nije tema ovog članka, već navodimo kao zanimljivost kojim se nekada može dobiti većina u Ujedinjenim narodima s brojnim državama koje zajedno nemaju niti 100 milijuna stanovnika.

Venezuela i legitimna vlada ove zemlje su, naravno, zadovoljni.

“Morat ćemo ocijeniti utjecaj ove pobjede u nadolazećim danima, ali mislimo da je riječ o povijesnoj pobjedi, uzimajući u obzir bjesomučnu kampanju koja se vodila protiv nas”, rekao je ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza.

Dodajmo i da je član Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda jučer postao i Brazil, čija je aktualna politika dijametralno suprotna onoj koju provodi vlada u Caracasu. No, stvarna međunarodna zajednica, a to je UN, je odlučila tako i odluku treba prihvatiti. Konačno govorimo o velikoj latinoameričkoj naciji koja je na nedavnim izborima odlučila promijeniti kurs i izabrati kontroverznog predsjednika Bolsonara, simpatizera fašističkih vojnih hunti, razdoblja diktatura i „crnih pukovnika“, kojeg zovu kopijom Trumpa na latinoameričkom kontinentu.

Međutim, unatoč svojoj ideologiji, Bolsonaro se u ekonomskom smislu pokazuje kao pragmatik. Naravno, ako izuzmemo dozvolu velikim zemljoposjednicima da pale šume Amazonije i čine štetu cijelom svijetu.

Ipak, Jair Bolsonaro nije prekinuo trgovinske i poslovne veze s Kinom, niti su mu mrske povlastice koje Brazil ima s članstvom u skupini BRICS, gdje zemlja koristi fondove BRICS banke i sudjeluje u radu svih ranije utemeljenih sektorskih skupina pod vodstvom bivše predsjednice Dilme Rousseff, što je zanimljivo s obzirom na očekivanja da će nakon inauguracije odmah ući u sukob s Kinom, Rusijom i drugim američkim rivalima na globalnoj razini.

Vraćajući se na izbor Venezuele, ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza je dodao: “Trebali bismo zahvaliti zemljama koje su glasale za Venezuelu i čestitati ostalim članicama Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Venezuela ima prijedloge da u svijetu nema oružanih intervencija ili ekonomskih blokada.”

Vijeće sa sjedištem u Ženevi može ukazati na zlostavljanja i ima posebne nadzornike koji promatraju određene zemlje i probleme. Brazil je bio na vrhu pri glasanju i dobio je 153 glasa, a Venezuela 105.

U ostalim spornim utrkama, Irak je u azijskoj skupini izgubio od Japana, Južne Koreje, Indonezije i Maršalovih Otoka, a Moldavija je u istočnoj Europi izgubila od Armenije i Poljske. Broj mjesta dodjeljuje se ovisno o regiji kako bi se osiguralo da je vijeće geografski ravnomjerno zastupljeno.

Opća skupština UN-a izabrala je u četvrtak ukupno 14 članova Vijeća za ljudska prava iz pet regionalnih blokova. To su Njemačka, Nizozemska, Libija, Mauritanija, Namibija i Sudan izabrani su nesporno.

Armenija, Poljska, Indonezija, Marshallovi Otoci, Južna Koreja i Japan pobijedili su konkurenciju u svojim regionalnim blokovima, a ovoje za Japan čak mandat. Irak i Moldavija nisu bili uspješni.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
polako
Gost
polako
1 godina prije

mogu shvatiti zašto netko ne voli Ameriku
ali, u inat americi navijati za idijote koji su se dokopali vlasti i ne mogu se više mirnim putem skinuti…. to već ulazi u sferu psihijatrije…

polako
Gost
polako
1 godina prije

podsjenik
Venezuela, država s najvećim potvrđenim rezervama nafte na svijetu, na bogomdanom geo položaju, 30 mil stanovnika ….doslovno kruha gladna!!!!!!! možda je Maduro i legalno izabran, ali slabo se brine o svom narodu….ako ne može na vlast doći netko tko će uspješno voditi zemlju, onda je problem ili u fejkanim izborima ili zloupotrebi neukog i naivnog naroda…..ali, to vidimo i u našim državama zar ne ?????????

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

U svakom slučaju da Maduro nije idealna opcija za Venezuelu i napravio je dosta velikih grešaka i ne opravdavam ga za ono što je učinio a mogao je bolje. I naravno kriv je za neke stvari. Ali samo mi recite koliko ono god. Kuba ima Am. sankcije?
Zašto? Zašto Venezuala ima Am. sankcije? Šta je to narod te države skrivio Am? Zašto ta ista Am. na svaki način želi se domoči resursa Venezuele? Narod je izabrao Madura za predsjednika, i kako mu je – tako mu je. Na sljedečim izborima možda izabere bolju opciju. Do tada to je legalno izabrani lider te države.
Ps. Ali svjeckim hoštaplerima i banksterima nikad dosta. Venezuela bi im došla kao spas za sljedečih par godina. Neče iči, rekao Vlado.
LP

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Venezuela, kruha gladna.. zbog amerokenjskih sankcija.

P***!

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije

“ili zloupotrebi neukog i naivnog naroda” – ček ček malo, demokracija svima, makar silom, osim za neke ipak ne?

milan
Gost
milan
1 godina prije

Pravo nerviras….polako 🙂 , mesas kruske i jabuke i kazes to je isto.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

polako
podpodsjetnik
Prij puno godin na prostoru Venezuele su živili Indijanci koji nisu kruva imali, ali kad in je kruv doša ovi su nestali.
Valjda je koji Indijanac preživija pa su njegovi potomci današnjim Venezualancima rekli da kad dođe kruv kako će nestat.

A evo ni mi u Hr nismo kruva gladni, ali od kad je došla demokracija stanovnika je sve manje.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Da ih USA vampiri, gladni tudjih resursa, puste na miru, siguran sam da bi se stvari promjenile nabolje, barem malo, po malo. USA nikako ne mogu oprostiti Iranu i Venecueli, sto su preuzeli kontrolu nad svojim prirodnim bogatstvima, kojima je nekada, u nekom periodu upravljala USA, tj. Standard Oil pod kontrolom opce obljubljenih filantropa i dobrotvora, brace Rockefeller.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@polako
Dajte molim Vas pojasnite “ne mogu se više mirnim putem skinuti” na koga konkretno mislite. Ako mislite na izbore u Venezueli onda ste uboli krivi komentar. Psihijatrije????? To ste mislili na samoproglašenog predsjednika Venezuele? Ne razumijem, dovršite misao?!
LP

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

polako Ako možeš shvatit kako neko nevoli Ameriku, onda bi moga i shvatit zašto je to tako . . . odnosno da Amerika nemože ucjenjivat Venezuelu kako bi gurala američki obrazac “ljudskih prava” u UN-u, dok većina ostalih država bi morala popustit pritisku i sudit o ljudskim pravima po “američkome”, a ne UN zakonu.
Ako tebi nije jasno kako Amerika općenito primjenjuje američke zakone na sve države u svitu onda nemožeš ni shvatit kako bilo ko uopće more volit Ameriku.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ako more Saudijska Arabija, u kojoj se smrtne kazne prijestupnika po kratkome postupku odrađuju višanjen na dizalice, imat ključnu ulogu u vijeću za ljudska prava, zašto onda Venezuela mogla bit član toga vijeća . . .

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Mislim da dizalice koriste u Iranu, u barabiji sijeku glave. Bar je tako prikaza o u medijima…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ivo More bit, vidin ja kako si ti stručnjak za egzekucije . . .
Nego reci ti meni di se egzekucije izvode na stadionima ili je to tvoja ideja . . . ☺

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah… Moreno, nije moja. Prvi su to počeli Španjolci za vrijeme građanskog rata 30-tih godina. U novije vrijeme to se tako radi u Kini. Hebi ga, valjda ne vole nogomet…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

S time da je Saudijska Arabija u isto vijeće nametnuta upravo agresivnim prijetnjama SAD-a članicama koje su morale glasovati po diktatu. Sve je dokumentirano i pokazuje nevjerojatno licemjerje SAD-a.

chumoor
Gost
chumoor
1 godina prije

dobro je da su saudijci tamo jer nisu prava samo ona koja zapad odredi nego ima i drugih prava poput tih umjerenih glavosječa gdje su sva sakačenja rubljenja glavi i šibanja određena zakonom htjeli mi ili ne i treba ih poštovat a poenkad i koristit naprimjet ergogana treba dekapitirat po tome zakonu

prebacite zgradu un-a na brione
Gost
prebacite zgradu un-a na brione
1 godina prije

treba raspustit vječe sigurnosti i napravit ga poštenog, prvo da direktno uključeni u sukobe i njihovi vazali nesmiju sudjelovat u glaasanju naprimjer ameri nesmiju glasat za izrael ili rusi za srbiju…..ovako nema smisla… što englezi tamo rade ? samo parazitiraju nad eu i kopaju joj grob a sad je diektno i izdaju poput situacije s tankerom … odavno nisu vojna sila a kamoli ekonomska a nisu ni drugi svijetski pobjedili ma koliko se hvalili po televiziji,cijeli rat su rušili evropske zemlje koje su bile pod okupacijom uopče ne gađajuči njemce nego privredu i civile a u samoj akciji nakon nornandije osvojii su punih 50 km terena u belgiji a od onda se dižu u nebesa proglašavajuči se pobjednikom i još su uvalili francuze u vs da bi imali nekoga iperjalistu sa sličnim zahtjevima a francuzi su cijeli rat radili i ubiali za njemce a sad i oni pobjednici jedino što su ušetali u pariz umjesto amera kiteči se tuđim perjem….. vs stalne sa vetom mogu bit samo usa,rusija i eventualno kina

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Gledao sam video, nisam mogao vjerovati ocima, ali je ipak istina. U Saudiji, tipu dzelat u bijeloj halji, odjeca ruku, pred gomilom promatraca koji navijaju. I da naglasimo, predsjednik vijeca UN za ljudska prava je iz Saudije. Hebiga, treba naglasiti njihov, nezamjenjivi, doprinos, cijelom konceptu borbe za ljudska prava. Moramo priznati da su napredovali, cak lijecnik sanira ozljede, onome jadniku kojega su osakatili.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Ovo je cista sramota, da USA diktat nije prosao. Pa sto ljudi misle, pa nisu USA osnovale UN, da ne bi imale kontrolu. Evo, suza mi je pala.,

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

“Nezaslužen i tijesni izbor Venezuele u Vijeće za ljudska prava UN-a šamar je u lice nebrojenim žrtvama te zemlje koje su mučile i ubile vladine snage”

“Nezaslužen i tijesni izbor USA u Vijeće za ljudska prava UN-a šamar je u lice nebrojenim žrtvama te zemlje koje su mučile i ubile vladine snage”

Na znam za vas, ali, meni ovaj drugi navod zvuci puno istinitije i stvarnije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
20
0
()
x