fbpx

USS Portlandov snažni laser onesposobio dron u prvom testu oružja na moru

USS Portland Solid laser

Nedavno rušenje bespilotnih letjelica (UAV) putem Solid Laser – Demonstrator sistema za tehnološki razvijeno lasersko oružje (LWSD) signalizira napredovanje u višedecenijskom razvoju oružja usmjerene energije.

Mornarička pacifička flota objavila je u petak da je njen amfibijski transportni dok USS Portland (LPD 27) uspješno onesposobio UAV tokom prvog testiranja na moru LWSD MK 2 MOD 0 16. maja.

„Provodeći napredne testove na moru protiv UAV i malih letjelica, steći ćemo dragocjene informacije o sposobnostima demonstratora sistema laserskog oružja čvrstog stanja protiv potencijalnih prijetnji“, primijetio je kapetan Karrey Sanders, komandant Portlanda.

Službeni snimci mornarice koje su postavili na YouTube, pokazuju demonstraciju od 16. maja.

LWSD, razvijen od strane američkog izvođača za odbranu Northrop Grumman i Ureda za pomorska istraživanja, u izjavi je hvaljen kao “prva implementacija visoko-energetskog čvrstog lasera visoke klase na nivou sistema.”

Dok su mornarica i Northrop Grumman do sada ćutali o sistemu, The Drive je ranije istaknuo postavljanje LWSD mornarice u decembru 2019. nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vidi nadograđeni USS Portland.

Izvještaj iz decembra objavljuje da će demonstracija Portlanda – koja je odložena nakon što je prvobitno zakazana za četvrti kvartal fiskalne 2019. godine – testirati brojne komponente za sistem naoružanja, uključujući njegovu opremu za hlađenje, proizvodnju električne energije i upravljanje zrakama.

„Američka mornarica razvija oružje sa usmjerenom energijom (DEW), koje bi uključivalo lasere, još od 1960-ih“, primjećeno je u petak u izjavi Pacifičke flote. „Mornarički razvoj DEW poput LWSD, pružaju neposredne koristi za borce i pružaju povećani prostor za odlučivanje i mogućnost odgovora.“

Sanders je tvrdio da napredne mogućnosti koje pruža LWSD pomažu u redefinisanju rata na moru.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Hamer
Gost
Hamer
5 mjeseci prije

Znači počelo je

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije

Nije.
Jos uvijek eksperimentisu sa laserima koje nosi brod.
Rusi su uveli u redovno naoruzanje kopnene vojske bolje lasere.
Ameri tek treba da ih stignu, a onda sa smanje velicinu da moze stati na kamion – racunaj jos 20 godina.

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije

Niš nije počelo.Koliko sam skužio iz povijesti,sve što Ameri izmisle i stave na velika zvona brzo ode od njih(jer netko profitira) i zato u zadnje vrijeme dobro paze kako i što rade.Ne bojim se za njih,imaju oni toga dosta za što se nezna…

Suze Roni
Gost
Suze Roni
5 mjeseci prije

Kazu da je dron letio skoro 100km/h i nije mu mogao uteci. Skoro da ne povjerujes

suma
Gost
suma
5 mjeseci prije

I brača Wright su letili par metara , a vidi sad .

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

suma sumarum
Karl Benz je napravio prvi automobil, a vidi sad gdje je mercedes otišao…

U prolazu
Gost
U prolazu
5 mjeseci prije

Dron bi trebao vijugati lijevo desno, gore dolje, pa bih te ja pitao jel bi ga naciljali.

Goc
Gost
Goc
5 mjeseci prije

Neka pokušaju usmjeriti lasersku zraku prema ogledalu…

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Goc, za borbu protiv ogledala imaju modernizirane haubice 155 mm iz 2. Svjetskog rata. Mislim da su ih kupili od Rusa.

U prolazu
Gost
U prolazu
5 mjeseci prije

Jadno ogledalo, odmah bi isparilo.

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Ovo je poluvodički laser velikih energija na ovome su radili skoro 20 godina. Sistem se satoji od gomile malih lasera koji sinhronizirano podižu snagu glavnog snopa. Ova sinhronizacija je u biti i najveći problem jer izlazna zraka mora biti maksimalno koherentna da ima maksimalnu izlaznu snagu, koja se u ovom članku ne spominje a praktično je najvažniji podatak zajedno sa načinom zakrtanja zrake tzv. dinamičkom optikom koja reducira utjecaj atmosfere.
Snaga ovkvog tipa lasera ovisi samo o broju uparenih poluvodičkih lasera i njihovom hlađenju, broj ispaljenih zraka je neograničen i ne gubi na snazi koja može praktično bti neograničena za razliku od drugih vrsta lasera, plinskih, kemijskih, kristalnih i slično. Ovo je opasna stvarčica.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Mislim, da je to još uvjek eksperimentalni laser snage ne veće od kakvih 10 kilovata. Za pravi laser oružje, koji bi bio sposoban obarati protubrodske rakete i avione bila bi potrebna izlazna snaga od nekoliko megavata, što je na primjer već postizao onaj kemijski laser namješten na avion Boeing 747 imao je goriva za 40 laseerskih hitaca, mogao je srušiti balističku raketu srednjeg dometa na daljini od 600 km i imao je izlaznu snagu od 3 MW, ali više ne eksperimentiraju s takvim sistemom lasera i aviona jer je to vrlo komplicirano i opasno za posadu samog aviona koji nosi taj laser i gorivo za njega nego su počeli eksperimentirati s laserima vrste FEL (free electrons laser) i te lasere namjeravaju nakon dodatnog usavršavanja namjestiti na taktičke avione, kao F 35, E/F -18 i slične. Uz težinu lasera od 350 kg postigli su izlaznu snagu laserske zrake od 150 kilovata, što će biti dovoljno za rušenje protivničkih PZO raketa. Trenutno rade na udvostručavanju izlazne snage tog lasera!
Američki najnovijio razarači tipa DDG 1000 Zumwalt su predviđeni, da se na njih u vrlo kratkom vremenu mogu namjestiti takvi laseri i elektromagnetni topovi i ti razarači proizvode velike količine električne energije(više od 75 MW, dovoljno za opskrbu elektrikom grada veličine od 70 tis. stanovnika) Isto tako i najnoviji primjerci američkih razarača tipa “Arleigh Burke” se u finalnoj fazi izrade opremaju električnim instalacijama za namještanje laserskog naoružanja!

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Komentator
Odličan komentar kolega Komentator.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Thanks….!

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Komentator, odličan komentar. Dodao bih još da novi nosači zrakoplova imaju “predimenzionirane” nuklerane reaktore baš zbog lasera i naravno katapulta.

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Ad astra

Ako zuji stvar je u struji.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Da, to se unaprijed planira i zove se otvorena arhitektura gradnje vojnih konstrukcija upravo zbog mogućnosti eventualne nadogradnje i modernizacije u budućnosti kako ne bi bilo potrebno uvjek iznova graditi cijeli brod ili neko drugo oružje, jer je mnogo jeftinije nadograditi postojeće, a znamo, da vojna tehnologija brzo zastarjeva (mnogo brže negoli ona za civilne namjene.)

Zorule
Gost
Zorule
5 mjeseci prije

Solid state laser je pretpostavljam laser dioda. Ne znam sto su unutra stavili samo znam da u mojoj firmi imamo laser nekih 50W, laser dioda. I ima vijek trajanja, doduse 10 godina je rokao bez problema, nakon toga sve vise slabi. Nova dioda prava sitnica, nekih 10 k€

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije

Režija Steven Spielberg.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Sinhronizirano la seru ?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
5 mjeseci prije

Navodno da moze srusit ultrahiperpodsonicnu balisticku raketu koja se krece brzinom od 35 metara u sekundi. No zadnje vijesti govore da ce odustati od tog hi tech projekta jer su prebacili snage u sklopu projekta “Make USA great again” na novi projekt ultrahipersonicne rakete koje ce putovati brzinom od cak1620 macha u sekundi,a to samo USA moze.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Suze roki

😃😂

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Od lasera se braniš ogledalom😂

Goc
Gost
Goc
5 mjeseci prije

Tko je skužio, skužio je 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
5 mjeseci prije

Prva borbena primjena lasera dogodila se 4.8.2019. g. kada je iznad oblasti Misurat, u Libiji, dron Wing Loong II (kineske proizvodnje) oboren od strane Turaka. Laserski top snage 50 kW (trenutno najsnažniji u turskoj vojsci), uz optoelektronski sistem za vođenje (držanje markera na jednoj točki do uništenja cilja) bio je montiran na oklopno vozilo, najvjerojatnije Otokar Cobra.
Potpuno funkcionalni laserski top, na borbenom vozilu, testiran u borbenim uvjetima….
P.S.
Izraelski Rafael Advanced Defense Systems razvija i usavršava svoj laserski sustav za onemogućavanje raketa, minobacačkih mina i bespilotnih letjelica. Da su sad u fazi modernizacije i podešavanju algoritama.
SAD, Kina i Rusija rade i na ASAT (protusatelitskom) laserskom oružju.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Zvuči vrlo opasno ali što ako dronovi idu u rojevima?

Staljin
Gost
Staljin
5 mjeseci prije

Uvijek postoji i elektromagnetsko oružje kao i staromodne strojnice na brodovima. Mislim da je krajnji cilj ovoga obaranje raketa(nuklearnih)

U prolazu
Gost
U prolazu
5 mjeseci prije

Tu je jedini lijek dobra sačmarica, ozbiljno. Na 50 m sigurno pogađa.

Ante
Gost
Ante
5 mjeseci prije

Kada razviju elektromagnetni top i ciljnik koji će upravljati tim topom onda će to biti vijest. Ovaj laser na mirnom moru može pogoditi spori objekt poput ovog iz videa. i za sada mu je to ” uspjeh “

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Ante, prvi auti su “jurili” 20 km/h. Tijekom vremena su usavršeni.

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Predivno , atomska oruzja , ultta sonicna brzina , laseri , frekvencijalna oruzja koja omamiju miljune ljudi , haubice , tenkovi , brodovi , Laseri, Bioloska oruzja , Korona itd. divimo se oruzju koje ce nas sutra tamiti , divimo se necemu sto smo proizveli da sami sebe unistimo , Krasno.
Koja intelegencija .
Je li ovo ljuska “evolucija “? Virusi koji nam pomazu u evoluciji , o kojoj mnogi vole da isticu .
Jeli ovo smijer nase “Evolucije “?
jesu li ovo ljuske vrednote?
Komu je stalo da se medusobno pobijemo?
A sto je sa zivoto u skladu sa prirodom , sa Majkom Zemljom to jest sa Bogom koji nam stalno porucuje da je ljubav navaznija?
Pa i oni koji ne vjeruju u Boga , (kad im ga spomenes dobiju Alergiju , ne znajuci sto on sam znaci , brkajuci religiju i samog Boga ,isticuciu sebe za istu ulogu ,)
jeli vas cilj da se potamanimo medusobno ?

Zar se nismo malo pogubili?

Ante
Gost
Ante
5 mjeseci prije

@Armagedon- Čuj ako se želiš brinuti za ljude uvijek im možeš pomoći. Imaš siguran sam u tvojem gradu kome treba pomagati. Ne može utjecati na vojske i države, kako će se ponašati, ali uvijek možeš pomoći malim ljudima.

Armagedon
Gost
Armagedon
5 mjeseci prije

Ante neznam na sto ciljas , malo ti je cudan odgovor , jer ja sebe nisam postavio u svemu oovom
nije stvar mene , stvar je cijelog covijecanstva , koje ide pogresnim putem (ratovi , kojekave zavijere radi vladanja)
Po tebi ljudi se ne bi trebali brinuti o sebi kao vrsta … trebamo se poubijati sto vise , treba nam jos oruzja , .bas fino.

Pojedinac ne moze utijecati na drzave i vojske , ali svi skupa da.,
U mojem je komentaru samo pitanje sto se to dogadalo i dogada sa nama ljudima kao kolektiv
vrlo jednostavno pitanje , jer i drzave sacinjvaju ljudi , i vojske sacinjavaju ljudi , Izgleda da je sasvim normalno ostalo da se ubijamo , mrzimo , posto je to ostalo normalno , zar ima uopce smisla komentirati vise o icemu .?

Zasto se zovemo ljudi ? Neki se ne osijecau tako. Zar nas u skoli nisu ucili da se covijek razlikuje od zivotinja zato sto mogu planirat i stvarat , hranu stvari , znaci posijedujemo intelegenciju …….(ne zelim u detalje)
Medutim izgleda da su zivotinje razumnije od ljudi , jer prate prirodu u kojoj zive .

Stjepan
Gost
Stjepan
5 mjeseci prije

@Armagedon, svaki upit je na mjestu, a odgovori dođu sami od sebe!
Upravo imamo sve što nam je dobro!! Da hoćemo bolje imali bi! Evolucija je posljedica malih i velikih ega kojima je štetočinstvo tek opravdanje u “zakonu jačeg”, tj u tuđim krivim procjenama i krivnjama. Naravno i sve tako, dok je lašcima i kukavicama dobro …🤔😉😂😂

iwengfuswngunswgfrnaewfnuaqefu
Gost
iwengfuswngunswgfrnaewfnuaqefu
5 mjeseci prije

A nisu se hvalili kako su im pali i F-22 i F-35.

Boris
Gost
Boris
5 mjeseci prije

Bolje im je da srede onih 15000 raspalih brana nego što se igraju Star Wars-a.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x