„USS Ronald Reagan“ u Južnom kineskom moru opkoljen kineskim ratnim brodovima

Kinezi okružili američki nosač zrakoplova
37 komentara

Kineski portal Sohu objavio je satelitsku snimku koja navodno prikazuje američki nosač zrakoplova „USS Ronald Reagan“ okružen s pet kineskih ratnih brodova u Južnom kineskom moru.

Fotografija je objavljena jučer, nekoliko dana nakon 70. godišnjice osnutka Narodne Republike Kine. Međutim, postoje indicije da je brod američke mornarice u sporne vode ušao pet dana ranije.

Na fotografiji se vidi kako američki nosač zrakoplova „USS Ronald Reagan“ plovi prema jugu, a analitičari portala dodaju da to čini bez uobičajene pratnje razarača i raketnih krstarica, što je nosač zrakoplova svelo na status “promatrača”, bez protupodmorničkih i protuavionskih mogućnosti, ranjiv na kineske brodove.

Reann Mommsen, glasnogovornik američke „Sedme flote“ odbio je za The Japan Times potvrditi poziciju nosača zrakoplova. Međutim, precizirao je da brod “izvodi rutinske operacije i ne reagira ni na koji konkretni događaj”. Kinesko ministarstvo obrane sa svoje strane potvrdilo je prisutnost ratnog broda.

“Mi se snažno protivimo dolasku američkih nosača zrakoplova”, rekao je glasnogovornik ministarstva Ren Guoqiang, nazivajući ovu američku plovidbu „demonstracijom sile“.

“Zahtijevamo da Sjedinjene Države strogo poštuju sigurnosna pitanja zemalja regije i pozitivno doprinesu miru i stabilnosti u Južnom kineskom moru,” rekao je Ren Guoqiang, uvjeravajući da će kineska vojska “čvrsto braniti nacionalni suverenitet i sigurnost”.

Satelitska snimka američkog nosača zrakoplova okruženog kineskim ratnim brodovima
FOTO: Satelitska snimka američkog nosača zrakoplova okruženog kineskim ratnim brodovima

S broda „USS Ronald Reagan“ u Južnom kineskom moru je poručeno „kako Sjedinjene Države neće odustati od svoje odlučnosti u slobodi plovidbe i preleta usprkos “prekomjernim” tvrdnjama o suverenitetu Kine u Južnom kineskom moru, izjavio je u nedjelju jedan visoki američki vojni dužnosnik.

Kontraadmiral Karl Thomas, zapovjednik „Sedme flote“ koja uključuje američki nosač zrakoplova „USS Ronald Reagan“, rekao je da se tamo „provode operacije slobodne plovidbe, jer žele osigurati pomorsku sigurnost i stabilnost za većinu svjetske trgovačke plovidbe, gdje godišnje prođe robe u vrijednosti 5300 milijardi dolara.

„USS Ronald Reagan“ je veliki nosač zrakoplova nuklearne klase. Američki je vodeći nosač s 5000 mornara, uključujući 200 Filipinaca.

Kontraadmiral Karl Thomas je ujedno pozvao ostale zemlje da pošalju svoje pomorske snage da provode svoju vlastitu slobodu plovidbe i operacije preleta u Južnom kineskom moru, ne samo za održavanje sigurnosti, već i za promicanje mira i stabilnosti u regiji.

“Ohrabrujemo druge zemlje da rade isto tako da svi djelujemo po međunarodnom pravu”, rekao je Thomas, ali nema vijesti o odazivu i dolasku ratnih brodova drugih zemalja na njegov poziv.

Kina je u međuvremenu rekla da pomorski spor između Filipina i Kine u Južnom kineskom moru ne utječe na bilateralne odnose dviju država.

“Vjerujemo da pitanje Južnog kineskog mora ne utječe na kinesko-filipinske odnose, niti sporove, već je isključivo pitanje Južnog kineskog mora”, rekao je kineski izaslanik na Filipinima Zhao Jianhua

Filipinski ministar za komunikacije Martin Andanar je ranije rekao da su odnosi dviju zemalja “bolji nego ikad” i da vlada “doživljava dobre gospodarske korake u trgovini” s Kinom.

„Također doživljavamo rast turizma iz Kine. Više kineskih proizvoda uvozimo. Vidimo da mnoga poduzeća i investitori dolaze iz Kine, “rekao je Andanar tijekom proslave na kojoj je sudjelovao i kineski predsjednik Xi Jinping.

Situaciju s usamljenim nosačem zrakoplova „USS Ronald Reagan“, okruženog s pet kineskih ratnih brodova u Južnom kineskom moru, prati na Twitteru bloger Duan Dang, koji objavljuje najnovije informacije o očitom pokušaju američke „Sedme flote“ da dobije pratnju neke od regionalnih zemalja, za koje je Washington pogrešno procijenio da će se zbog pomorskog spora s Kinom prikloniti Pentagonu.

Twitter / Duan Dang

USS Ronald Reagan
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Jadni ameri, nepolazi im za rukom zapoceti ww3, a toliko se trude…

Siniša
4 godine prije

E ovo se zove “bogovi su pali na tjeme”.

Toni
4 godine prije

“Više kineskih proizvoda izvozimo u Kinu”?!
Ne bi bilo loše prije objave članka pročitati šta je napisano.

Johnny-rebel
4 godine prije

Ok slobodna plovidba slazem se, za to se treba boriti. Ali kada se ce sa istom zustrinom boriti da u Americi dijete moze ici u skolu bez straha da ce mu mozak biti prosut jer je nekog tinejdzera odbila cura dan prije ?

grioewrgiqergfqerwfqewfuewf
4 godine prije

Čekaju da ga kinezi potope pa da zapoćnu rat za bebu. Ovi oko njega su prije dio pratnje no može biti da su i kineski jer nisu ni premještali one brodove iz Perlharbora onako da bude uvjerljivija obmana za kauboje, možda je i ovdje isti slučaj da torpediraju kauboje u rat sa Kinom preko potapanja jadnog samog ređija.

Zvrk
4 godine prije

Neka malo pozdrave novu-staru silu.

Mate
4 godine prije

Ionako ti nosači zrakoplova odlaze u ropotarnicu povijesti. A da je provokacija – jest.

Генерал Платов
4 godine prije

nema saveznika ? hrvatima vize ?

Ivan
4 godine prije

Kad Kinezi budu za 10 godina praktikovali slobodu plovidbe u Meksickom zalivu, da li ce i onda tako zurno ustrajavati na tom medjunarodnom pravu?

Crni scenarij
4 godine prije

Amerikanci postaju tako jadni i očajni da ih nitko ne želi pratit u njihovim suludim operacijama. Gdje su im sad ovi Kanadski Australski UK lizači pakše???

etz chayim
4 godine prije

Je na Youtubu eden večjih misterijev. So n akitjsken našli nevem 15 , 30 metrov globoko naravnega nanosa zemlje.Na kamnu pri tej globini je bilo izklesano LJudstvo Komunistične kitajske je zmagoslavno.Jaz pa pravim , daima prerok Edgar Cyce prav Kitajska bo postala Krščanska Konfucij in njegova miselnost oče je glava družine ,če nne mati , če ne najstarejši otrok -sin- hči …

Max
4 godine prije

Knijški primjer kako se brani teritorij suverene zemlje i ne nasjeda na provokacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.