“Uvijek ispunim ono što obećam”: Modi upozorava Pakistan da je ozbiljan u namjeri korištenja 100% Indijske riječne vode

Narendra Modi
8 komentara

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je Pakistan da misli ono što je rekao o ne prosipanju niti jedne kapljice ‘indijske vode’, nakon što je Islamabad izjavio da će svaki pokušaj preusmjeravanja rijeka smatrati ‘aktom agresije.’

“Jednom kad se odlučim nešto, uvijek to postignem”, rekao je premijer na izbornom skupu u petak, prozvavši oporbenu stranku jer je dozvolila da jedan dio riječne vode Indije napusti zemlju.

“Voda na koju farmeri Haryane imaju pravo sada neće teći u Pakistan.” – rekao je Modi.

Međutim, pakistanski ministar vanjskih poslova Muhammad Faisal optužio je Indiju kako ne planira samo iskoristiti svoj udio vode do maksimuma, već zapravo planira preusmjeriti rijeke, te je premijerove riječi oblikovao kao “još jedan sjajan primjer činjenice da sadašnja vlada Indije čini sve kako bi Indiju učinila neodgovornom i agresivnom državom koja ne vodi brigu o ljudskim pravima ili međunarodnim obvezama. ” Izjavio je kako Pakistan ima” ekskluzivna prava” nad tri zapadne rijeke u skladu s Ugovorom o vodama.

“Svaki pokušaj Indije da usmjeri tokove ovih rijeka smatrat će se agresivnim činom, a Pakistan ima pravo na reagiranje.” rekao je Muhammad Faisal.

Modi je obećao, tijekom skupa u Haryani ranije ovog tjedna, da će “zaustaviti” vode koje teku u Pakistan i “dovesti ih u farmerska domaćinstva” u Haryani i Rajasthanu, govoreći pristalicama da su već započeli radovi na projektu.

U petak je razradio svoj plan oslobađanja poljoprivrednika u Haryani od ovisnosti o vremenskim prilikama, što je Indiju katastrofalno osušilo sve dok monsun početkom ovog mjeseca nije osakatio naciju. Modi je obećao da će u narednih pet godina uložiti u poboljšanje navodnjavanja u državi, uključujući recikliranje vode za kućanstvo u tu svrhu, zajedno s preusmjeravanjem riječnih voda.

Prema Indijskom ugovoru o vodama, Indija i Pakistan dijele vode šest rijeka koje teku kroz obje zemlje. Sporazum iz 1960. nije raskinut unatoč tri rata. Indija ima pravo na vode rijeka Ravi, Beas i Sutlej – ali oko 5 posto neiskorištene vode iz tih rijeka trenutno se ulijeva u Pakistan.

Indijske rijekeOdnosi Indije i Pakistana
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
4 godine prije

Kako kafeni za tamu prave nukleus konflikt, pakiji su u pravu moraju se braniti svim sredstvima al opet i stvorili su pakije da nahuškaju kafene na njih u nukleus rašomon, zato su im i dali nukleus.

vodeni
4 godine prije

počelo je i za vodu

Segota
4 godine prije

Plašim se da će Indija otvoriti Pandorinu kutiju!
Ovo može biti precedens za cijeli svijet, a onda….
Teško nama!!

nessy
4 godine prije

Ma, najbolje, razmjenite nuklearke, pobijte se do zadnjega, jer ocito to vam je to tendencija. Na kraju, kad vidim sto se tamo dogadja, kamenovanja, grupna silovanja djece, spaljivanje zbog preljuba, bicevanje do smrti, svakodnevno, mislim da cak i ne bi bila neka steta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.