Uz posredovanje Rusije Izrael oslobodio dva poznata sirijska zatočenika

Docek Sidqija Maqta u Majdal Shamsu
10 komentara

Nakon što je sirijska vlada prošlog travnja vratila posmrtne ostatke izraelskog vojnika i zahvaljujući ruskom posredovanju, Izrael je u prošli četvrtak oslobodio dva sirijska zarobljenika rodom s Golanske visoravni.

Jedan od zatočenika, Sidqi Maqt, Druz iz grada Majdal Shams koji je smješten na sirijskom teritoriju Golanske visoravni, koje je okupirao Izrael, 2017. je osuđen na 14 godina zatvora zbog špijuniranja izraelske vojske za račun obavještajnih službi sirijske vlade.

Sidqi Maqt je već bio 27 godina u izraelskom zatvoru, također zbog navodne špijunaže, a pušten je 2012. godine. Ponovno je uhićen 2015. godine pod optužbom da je u Siriji prenosio fotografije i pisana izvješća.

“Sigurnosni zatvorenik Sidqi Maqt pušten je 10. siječnja prije isteka kazne”, kratko je priopćila izraelska zatvorska služba u izjavi za rusku agenciju Sputnik.

Nakon puštanja na slobodu, Maqt se zahvalio predsjednicima Sirije, Basharu Al-Assadu i Rusije Vladimiru Putinu, objavio je izraelski javni televizijski kanal KAN.

“Sirija će nadvladati i pobijediti okupatora i neprijatelja”, rekao je Sidqi Maqt kad je pušten.

Nekoliko sati ranije 10. siječnja zatvor je napustio i Amal Abu Salah, zatvoren 2015. zbog sudjelovanja u napadu na vozilo hitne pomoći izraelske vojske koje je došlo preuzeti ranjenog islamističkog militanta iz Sirije i prevesti ga u izraelsku bolnicu.

Tijekom gužve i napada lokalnih Druza na vozila hitne pomoći izraelskih snaga, koja su na Golanu redovito preuzimala islamističke teroriste i prebacivali ih u poljsku bolnicu na Golanu ili kliničke centre u Izraelu, ranjeni terorist u akciji u kojoj je sudjelovao Amal Abu Salah je umro.

Zbog sudjelovanja u ovom napadu, koji je rezultirao smrću terorista iz Sirije, Abu Salah je trebao ostati u zatvoru do 2023. godine, ali je i on pušten 10. siječnja.

U subotu je glasnogovornik ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio „da će dvojica zatvorenika biti puštena u znak dobre volje nakon povratka tijela Zacharye Baumela iz Sirije“.

Uz rusko posredovanje, Sirija je prošlog travnja predala ostatke Baumela Izraelu, 37 godina nakon njegove smrti u borbi u Sultan Yaacubu između Izraelaca i Sirijaca u Libanonskom ratu 1982. godine.

Izrael i Sirija su tehnički u ratu i nemaju diplomatske odnose ili izravne kontakte, ali to u ovakvim i sličnim slučajevima čine preko trećih strana, ovaj put preko Rusije.

Oslobađanje zatvorenika
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Uz posredovanje Rusije Haftar pristao na pregovore u Moskvi…
Uz posredovanje Rusije predsednik Abhazije podneo ostavku, pristao na nove izbore i odustao od učestovanja na njima…
Uz posredovanj Rusije se samo mir tvori…..to je do sada i ćorava kokoš skontala.

Siniša
4 godine prije

Odlčno primjećeno…..koji smo mi divljaci u odnosu na njih, ni čojstva, ni karaktera ni ljudskosti u nama!

nessy
4 godine prije

Ovi tipovi na slici, sa bijelo-crvenim fesovima, su Druzi. Obicaj je, da puste bogate brkove i obriju glave. Vjera im je neobicna, muslimani su, ali imaju neke svoje specificnosti. ISIS, i ostali ekstremisti ih drze za heretike. Sjecam se iz skole, “stanovnici Libanona su muslimani, zidovi, krscani i Druzi”. Sto se tice posmrtnih ostataka, USA vojska, ma sto god mislili o njoj, ulaze veliki trud da dodje do ostataka, i da dostojno sahrani svakog svoga poginulog vojnika. Citao sam prije par godina, da su vratili u USA posmrtne ostatke vojnika poginulog jos u Vijetnomskom ratu. Posto je u nasem akvatoriju nedavno nadjena olupina njihovog aviona iz WWII, sa velikim postovanjem su odneseni ostatci posade, ono sto se moglo naci. Nedavno sam gledao film, USA vojnik, u ratu ostao bez nogu, u kolicima, zivi kao beskucnik, jer vojska je svoje obaveze prema njemu ispostivala, i drugim rijecima, hebi se sada kako… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

gigi
Tako je slazen se, apsolutno. Moj radni kolega je u ovom ratu, nakon zavrsetka borbenih operacija, nadjen, ubijen ocito, teskim cekicem ili necim slicnim (razbijena glava u predjelu potiljka, i nedostaju prsti na rukama kojima je pokrivao glavu). Dalje, nadjen je zatrpan smecem, ubojice nisu imale strpljenja ni da ga pokopaju kao covjeka. Nadjes crknutog psa na cesti, pa ga zakopas. Nije uopce vazno ciji je bio vojnik, a tko ubojice, jer su iste svinjarije radili svi.
Toliko o dignitetu mrtvog vojnika, kod nasih Balkanskih plemena.
Citao sam vise puta, da su u srednjem vijeku, pobjednici u bitci znali postedjeti zadnjeg prezivjelog ili sacicu prezivjelih, postujuci njihovo cojstvo.
“Cojstvo”, je odlicna rijec, koja u jednom sadrzi ono sto bi trebala cijela recenica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.