Vagnerovi borci žele da ‘posete’ Poljsku

Aleksandar Lukasenko i Vladimir Putin
47 komentara

Borci iz privatne vojne kompanije (PMC) Wagner žele “posjetiti” Poljsku, rekao je u nedjelju bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

Prema Lukašenku, članovi PMC-a žele da stignu do glavnog grada Poljske Varšave i grada Žešova na istoku, za koji veruju da je bio centar za snabdevanje ukrajinskih trupa vojnom opremom tokom borbi za ključni Donbas grad Artjomovsk (poznat i kao Bakhmut).

Nakon neuspjelog pokušaja pobune u junu, pripadnicima Wagnera je ponuđena mogućnost da se povuku, potpišu ugovore sa ruskom vojskom ili se presele u Bjelorusiju zajedno sa šefom grupe, Evgenijem Prigožinom.

Prema Lukašenku, borci u zemlji počinju da „zabrinjavaju“  lokalne vlasti, jer žele da „odu na turneju u Poljsku“ da posete Varšavu i Žešov, za koje veruju da je bilo središte za snabdevanje ukrajinskih trupa vojnom opremom tokom borbi za ključni grad Donbasa Artjomovsk (poznat i kao Bahmut).

„Oni znaju odakle dolazi vojna oprema za podršku ukrajinskim trupama tokom borbi u Artjomovsku“, objasnio je bjeloruski predsjednik u nedjelju tokom sastanka s Putinom. “Dakle, oni imaju unutrašnji osjećaj da je Rzeszow problem.”

Napomenuo je i da članovi Wagnera znaju “šta se dešava oko Unije [Rusije i Bjelorusije]”, pa ne bi volio da ih seli negdje dalje od centra zemlje, posebno s obzirom na to da su u, kako je rekao, “lošem raspoloženju”.

Putin je u petak izjavio da poljski lideri planiraju formirati koaliciju koju podržava NATO kako bi intervenirali u ukrajinskom sukobu i zauzeli dijelove zapadne Ukrajine. Bjeloruska teritorija bi također mogla biti ugrožena, dodao je on, obećavajući odmazdu u slučaju bilo kakve agresije na članicu Unije.

LukašenkoPoljskarusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
9 mjeseci prije

Putin: ja sa Vagnerovcima nemam nista. Protjero sam ih iz Rusije i vise nisu moj problem.
Luksenko: ja im ne mogu nista, oni suprejaki i krajnje nekontrolisani. Zapadu bi najbolje bilo da ih ne izaziva.

Eto rusi su naucili zapadnu igru: u Ukrajini nema nacizma i mi nemamo nista sa ukrajinskim napadima na civile.

eks
9 mjeseci prije

Naravno da žele, genocidasi🇷🇺 postali su gladni I namirisili novi pljen

9 mjeseci prije

Putin je takodjer obećao pustiti informacije koliko poljskih plaćenika je izginulo u bivšoj ukrajini , kako reče zbog svoje gluposti..

Augm
9 mjeseci prije

Dobra idea ali prije nego sto krenu nek bacu par atomskih pecurki

9 mjeseci prije

Trolaju ih Putin i Lukašenko samo tako , čak su obećali i pomoć zapadno ukrajncima u slučaju poljske okupacije..
Naravno , obojica su se složila da je rasparčavanje ukrajine nedopustivo 🤣..

Max
9 mjeseci prije

Rekao sam davno da bi se moglo ići do Poljske moji Logičari se sjećaju.

nessy
9 mjeseci prije

Pa, u u slucaju navedene ‘sluzbene i prijateljske’ posjete, muzicari bi definitivno stradali. Ali, s druge strane, bilo bi lijepo da malo poskaklju ove poljske idiote, pa da shvate da za sve postoje posljedice, pogotovo za otvoreni transfer oruzja u UA. Rusiju nitko tu ne moze teretiti, posto je povijest medjusobnih odosa dobro poznata. Inace, u povijesti ne postoji ni jedan rat u kojem nisu koristeni robijasi. Cak je za vrijeme (nisam siguran da li Marka Aurelia, ili onog idiota mu od sina, Komoda), carstvo je davalo slobodu gladijatorima, robovima, koji su bili spremni otici u rat protiv germanskih plemena.

Kaki
9 mjeseci prije

Lukašenko legenda

hiber
9 mjeseci prije

A Strelkov guli za Wagnerovu ponudu. Pa ti prvi podrži Kepeca.🤐

hiber
9 mjeseci prije

Kina predlaze hitne mirovne pregovore između predstavnika Kine, Japana i Južne Koreje. To bi za ova dva lakrdijaša trebala biti prva vijest.

Ivo
9 mjeseci prije

Bumerang se uvijek vrati istom brzinom i jos jacim udarcem.

abc
9 mjeseci prije

Mudrost kupaca vojne opreme: ako se želiš pohvaliti, kupuj u SAD-u, ako želiš skupo, kupuj u Europi, ako ćeš ratovati, kupuj u Rusiji.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Ukrajina je donela zakon koji faktički izjednačava Poljake sa Ukrajincima, dajući im ista prava kao i lokalnom stanovništvu. Poljaci, u skladu sa tim dokumentom, imaju pravo da se nalaze na teritoriji Ukrajine bez ranije izdate dozvole, i imaju ista prava kao i Ukrajinci kada je reč o zaposlenju, obrazovanju, medicinskoj zaštiti. U nekim slučajevima, čak su im obezbeđene i određene finansijske isplate. S druge strane, iz regiona koji se nalaze u blizini granice sa Rusijom, na primer, u Sumskoj i Černigovskoj oblasti, vlasti proteruju Ukrajince iz njihovih kuća, i tamo naseljavaju lojalne, pronacistički orijentisane Poljake… Poljska se priprema da zauzme zapadni deo Ukrajine, te je stoga formirana jedinica od 25.000 vojnika, u koju uglavnom ulaze Poljaci i državljani Litvanije…” Kako što je to rekao Volodin. Rekao je međutim i bivši analitičar CIA-e, a prekjučer i Putin. Pa, neće vam biti dovoljno tih 25.000. 😁 A bome ne računajte ni da… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Jeste znali za ovo? Nisam stigla jučer staviti:

“Ukrajinska vojska gađala kasetnim bombama selo u Belgorodskoj oblasti, RF

Ukrajinske snage gađale su selo Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti Rusije, ispalivši tri projektila sa kasetnom municijom iz višecevnog bacača.

„U Belgorodskoj oblasti ispaljen je 21 artiljerijski projektil i tri sa kasetnim punjenjem iz višecevnog bacača. Takođe u napadu je korišćen i jedan dron-kamikaza a na selo je ispaljeno deset granata“, rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.”

Mat
9 mjeseci prije

Velika Britanija je opet garant Poljskoj.Hoce li muzicarima trebat vize?

Ivan
9 mjeseci prije

Poljaci ce prvi dobiti po picki za to sto su se opet neizmjerno zamjerili Rusima. Ali Putin ce reci “vidi prste” jer to nece biti ruski napad na clanicu EU. Genijalno odigrano..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI