Varšava pojašnjava vremenski okvir za raspoređivanje njemačkih patriota

Patriot PVO
5 komentara

Varšava bi u bliskoj budućnosti trebala primiti sisteme protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot iz Berlina, izjavio je u četvrtak zamjenik ministra odbrane Wojciech Skurkiewicz. Njemačka je u novembru ponudila da smjesti Patriote na teritoriju zemlje nakon što je zalutala ukrajinska raketa ubila dva poljska civila.

U razgovoru za novinsku agenciju IAR, Skurkiewicz je rekao da bi raketni lanseri mogli stići do zemlje svakog dana i da ih treba “uključiti” u poljsku komandnu strukturu.

Patriote će pratiti njemački vojnici i bit će stacionirani u regiji Lublin, koja se graniči s Ukrajinom. Prema izvorima IAR-a, Berlin je već poslao radne grupe u Poljsku, koje vrše posljednje pripreme prije dolaska glavnih snaga nakon vikenda.

Očekuje se da će ukupno 400 njemačkih vojnika biti raspoređeno u Poljsku.

Krajem novembra Varšava je zatražila od Berlina da pošalje sisteme Patriot u Ukrajinu i da ih rasporedi na njenu zapadnu granicu kako bi zaštitili zemlju od ruskih raketnih udara. Zahtjev je uslijedio nakon što je ukrajinski projektil pao na selo Przewodow, ubivši dva civila. U početku je Poljska okrivila Rusiju za incident, što je izazvalo strah od globalnog sukoba između NATO-a i Moskve. Kasnije je, međutim, Varšava saopštila da su ga najverovatnije ispalile kijevske snage.

Njemačka je odbila zahtjev Poljske za stacioniranje Patriota u zapadnoj Ukrajini, rekavši da je oružje namijenjeno za odbranu NATO saveznika. Umjesto toga, Berlin je ponudio da ih stacionira u Poljskoj.

Ranije ove sedmice, poljski predsjednik Andrzej Duda najavio je transfer tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu. Poljski zvaničnici rekli su da ovaj potez bez presedana, koji još treba da odobri Berlin, ima za cilj ne samo da podrži kijevske snage u sukobu sa Rusijom, već i da izvrši pritisak na saveznike Varšave da slede.

Njemačka do sada nije bila voljna da to učini. Kancelar Olaf Scholz je više puta tvrdio da nijedna druga država NATO-a nije stavila ovu vrstu oružja na raspolaganje Ukrajini. Njemačka ministarka odbrane Christine Lambrecht ponovila je u četvrtak da Berlin još nije donio odluku o isporukama Leoparda 2 za Ukrajinu, dodajući da bi ispravan pristup bio da se “ništa ne isključuje”.

njemačkaPoljskaPVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Neka se samo mole da im tamo nekakvi Jemenci ne puste sklepane dronove jer će biti suza kao i u Saudijskoj Arabiji koja je mislila da Patriot služi nečemu u modernom ratovanju.

Max
1 godina prije

Krajnje odredište tih sustava je Ukrajina a ne Poljska.

tihobl
1 godina prije

Svabe imaju 8 baterija patriota. Dvije salju Poljskoj. Jedna ide Kijevu (to se vec zna). Ostaje im pet, a bar tri treba za odbranu Berlina.

Lucija, prva
1 godina prije

Kaže Mujo: – Igrao sam se doktora s Fazom…
Pita Haso: – Kako?
Mujo kaže: prvo sam čekao ispred Fatinih vrata 2 sata, i onda se dogovorio za dva mjeseca…
… Onda sam otišao preko, i platio privatno. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI