fbpx

Vazali Europske unije su dužni sudjelovati u američkim ratovima

SAD - Europa - zastave - rat

“Potpuno je neprimjereno europske izbore smatrati sukobom takozvanih “progresivaca” i nacionalista. “Progresivci” ponovno potvrđuju svoju želju da izgrade svijet koji će poštovati međunarodno pravo kojeg nastoje iskorijeniti njihovi mentori iz Sjedinjenih Država, dok se neki nacionalisti, poput Poljske Andrzeja Dude, pripremaju služiti Sjedinjenim Državama u sukobu Washingtona protiv njihovih partnera u Europskoj uniji”, za Voltaire Network piše Thierry Meyssan.

Od Ugovora iz Maastrichta, sve članice Europske unije, uključujući neutralne zemlje, stavile su svoju obranu pod suverenitet NATO pakta, na čijem čelu su isključivo Sjedinjene Države. Stoga, ako Pentagon odredi ekonomska središta i zemlje koje želi uništiti s američkim ministarstvom financija, sve članice Europske unije i NATO pakta moraju nametnuti američke sankcije.

Nakon što je predsjednik Trump tijekom srednjoročnih izbora izgubio većinu u Zastupničkom domu, pronašao je nove saveznike, ali je zbog toga oslobođen od tužitelja Muellera od optužbe za veleizdaju. Donald Trump sada podržava ciljeve svojih generala. Američki imperijalizam se vratio.

Za manje od šest mjeseci su se “ponovno vratili” temelji međunarodnih odnosa. Rat kojeg je obećavala Hillary Clinton je počeo, ali ne samo vojnom silom.

Ova promjena pravila igre, koje nije bilo od kraja Drugog svjetskog rata, odmah je prisilila sve aktere da preispitaju svoju strategiju i sve planove u savezu. Oni koji dođu prekasno platit će za to.

Stvarni rat je proglašen ekonomskim ratom

Ratovi će uvijek biti smrtonosni i okrutni, ali za Donalda Trumpa, koji je, prije nego što je postao predsjednik Sjedinjenih Država, bio poslovni čovjek, najbolje je da rat košta što manje. Stoga je bolje ubijati ekonomskim sredstvima, a ne oružjem. Budući da Sjedinjene Države više ne dijele trgovinske sporazume s većinom zemalja koje napadaju, stvarni “ekonomski” troškovi tih ratova, ali u pravom smislu riječi, zapravo snose treće zemlje, a ne Pentagon.

Tako su Sjedinjene Države upravo odlučile ekonomski opkoliti Venezuelu, Kubu i Nikaragvu. Da bi se prikrili pravi ratovi, sa smrtima i razaranjima, mediji te akcije nazivaju “sankcijama”, ali nam ne daju nikakvu ideju o zakonu po kojem se uvode ove “sankcije” Washingtona.

U pojašnjenju se koriste eksplicitnim pozivanjem na “Doktrinu Monroe” iz 1823. godine, koja zabranjuje intervenciju stranih snaga u Sjevernoj i Južnoj Americi. Jedine snage koje mogu intervenirati su vojska Sjedinjenih Država, a Washington će se u zamjenu suzdržati od intervencija u zapadnoj Europi. Samo je Kina, koja se osjeća posebno prozvanom, istaknula kako zemlje na dva američka kontinenta nisu privatno vlasništvo Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, svi su svjesni da je ova doktrina brzo evoluirala samo kako bi opravdala američki imperijalizam na jugu kontinenta.

Zanimljiv je dodatak “Doktrini Monroe” predsjednika Theodora Roosevelta, koji je u obraćanju Kongresu 1904. rekao: “Ako neka nacija pokaže da zna kako postupati razumno u društvenim i političkim pitanjima, da održava red i plaća svoje dugove, onda se ne mora bojati uplitanja Sjedinjenih Država. Trajni prijestupi ili nesposobnost koji dovode do kidanja veza s civiliziranim društvom, može u Americi, kao i drugdje, u konačnici tražiti intervenciju nekog civiliziranog naroda u zapadnoj hemisferi bliskog Sjedinjenim Državama, kao u ” Doktrini Monroe” , te ih se zbog nepravde ili nemogućnosti, premda protiv njihove volje, može prisiliti da akcije međunarodnih snaga.”

Rooseveltov dodatak je primjer vrhunca modernog imperijalizma u kojem su SAD sudjelovale nakon početnog suzdržavanja od nastojanja europskih kolonijalnih sila za “podjelu svijeta”. Zbog toga su SAD intervenirale u raznim zemljama Srednje Amerike, nekada vojnom intervencijom, a ponekad dugotrajnim raspoređivanjem postrojbi, kao na Haitiju, Nikaragvi i Dominikanskoj Republici.

No, danas se vojne intervencije ne isplate i njihov ishod je neizvjestan, kao što se vidjelo u Siriji, Afganistanu i Iraku, gdje nova vlada u Bagdadu traži način kako da protjera preostalih 5200 američkih vojnika iz zemlje. To je glavni razlog zbog kojeg Donald Trump gotovo svakodnevno potpisuje dekrete o nametanju sankcija stranim zemljama.

Američki sankcije danas pokrivaju najmanje dvadeset zemalja. To su Bjelorusija, Burma, Burundi, Sjeverna Koreja, Kuba, Rusija, Irak, Libanon, Libija, Nikaragva, Sirija, Venezuela, Centralna Afrika, Kongo, Iran, Somalija, Sudan, Južni Sudan, istočna Ukrajina ili republike Donbasa, Jemen i Zimbabve. Ovo nam daje vrlo precizne karte sukoba kojeg vodi Pentagon, a podržan je od strane američkog ministarstva financija.

Ciljevi nikada nisu bili zemlje zapadne Europe, kako nalaže ” Doktrina Monroe” , već isključivo na Bliskom istoku, istočnoj Europi, Karipskom bazenu i Africi. Sve te regije je 1991. godine predsjednik George Bush stariji uvrstio u svoju strategiju nacionalne sigurnosti, osmišljene kako bi se stvorio “Novi svjetski poredak”.

Desetljećima se pojam “ekonomsko ratovanje” tumači kao oštrija  konkurencija. Danas to više nije točno, jer sada govorimo o pravom ratu i ubijanjima.

Reakcije odabranih ciljeva

Sirijci, koji su upravo pobijedili u osam godina dugom ratu protiv islamističkih plaćenicima NATO pakta, sada su podvrgnuti ekonomskom ratu, zbog kojeg vlada mora uvoditi strogu štednju struje, plina i nafte, a zatvaraju se i tvornice koje su se upravo ponovno otvorile. U najboljem slučaju, Sirijci mogu biti sretni da američki i cionistički imperijalizam protiv njih ne vodi dva oblika rata u isto vrijeme.

Venezuela tek sada otkriva užas ekonomskog rata. Shvaćaju da se moraju boriti protiv Juana Guaidóa, jer samo predsjednik Nicolas Maduro, uz sve njegove mane, može obraniti njihovu državu.

Strategije koje se primjenjuju na države odabrane za uništenje su različite. Primjerice, kako Venezuela više ne može uvoziti lijekove za svoje bolnice, potpisala je sporazum sa Sirijom, koji je prije rata bila vrlo važan proizvođač i izvoznik u ovom sektoru. Tvornice koje su u ratu u Aleppu uništili Turska i islamistički militanti su obnovljene. Iako su se tek ponovno otvorile, sada su morale ponovno zatvoriti pogone zato što nemaju dostupnu kvalificiranu radnu snagu.

Umnožavanje ratnih pozornica, a time i navodnih “sankcija”, uzrokuje sve ozbiljne probleme saveznicima Sjedinjenih Država, uključujući i Europsku uniju. Uspavana EU uopće nije prepoznala potencijal prijetnji njezinim tvrtkama koje su investirale na Kubu i nisu odgovorile na mjeru zabrane pristupa iranskom tržištu. Izdale su samo protuprijetnju, prema kojoj bi se o svemu trebao izjasniti arbitražni sud Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Međutim, ova “pobuna” Europske unije je osuđena na neuspjeh.

Europska unija je zarobljena

U očekivanju reakcije Europske unije, koja je bila zabrinuta što neće moći trgovati ni s kim, Bushova administracija je sastavila “Doktrinu Wolfowitz“, kojoj je cilj bio osigurati da zapadne i srednjoeuropske države nikada ne utemelje neovisni obrambeni sustav. Washington je doslovno kastrirao Europsku uniju s klauzulom koja je pri nastanku EU morala biti uključena u Ugovor iz Maastrichta, a koja nalaže supremaciju i suverenitet NATO pakta. Thierry Meyssan ovdje piše o Europskoj uniji kao vojno-političkom bloku, ne o zajedničkom tržištu.

U tom kontekstu treba podsjetiti na punu potporu Europske unije svim pustolovinama Pentagona, od ratova na Balkanu u kojima su neki naivno bili uvjereni da NATO pomaže nemoćnima, što je slučaj i na Kosovu, do Afganistana, Iraka, Libije, Sirije i Jemena. U svim tim slučajevima, Europska unija je uvijek nastupala zajedno, ali iza svog NATO pregovarača.

Doista, ovaj vazalni uvjet je jedini razlog zbog kojeg je zapadni dio Europske unije takav kakav jest i stoga je predsjednik Trump odustao od ideje o raspuštanju Sjevernoatlantskog saveza. Bijela kuća zna da bi zemlje Europske unije bez NATO pakta lakše vratile izgubljenu neovisnost.

Naravno, svi ugovori između Washingtona i Bruxellesa kao sjedišta EU, ali više sjedišta NATO pakta, predviđaju da se sve mora učiniti u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda. Ovdje imamo paradoks, jer su SAD u  ožujku dovele u pitanje sve rezolucije Ujedinjenih naroda o suverenitetu Golanske visoravni. Bez upozorenja su promijenile mišljenje, priznale izraelsku aneksiju i izazvale kolaps međunarodnog prava.

Sada se iz Europske unije, jedan za drugim, čuju glasovi kako bi se mogao slijediti američki primjer i priznati de facto stanje na okupiranom sirijskom teritoriju.

Sukcesivni ugovori onemogućavaju europskim zemljama da se oslobode NATO pakta i najave osnivanje vlastite sile. Prosvjedi protiv navodnih “sankcija”, odnosno rata koji je upravo proglašen Iranu, kao i oni protiv Kube, moraju propasti.

Suprotno uvriježenom mišljenju, NATO paktom ne upravlja Sjevernoatlantsko vijeće, koje čine članice saveza. 2011. godini, kada je Sjevernoatlantsko vijeće pristalo na akciju za zaštitu libijskog naroda od navodnih zločina Muammara Gaddafija, ono se protivilo “promjeni režima”, ali je vojno krilo NATO pakta napalo Libiju bez savjetovanja s nadležnim tijelom.

Članice Europske unije koje su tijekom Hladnog rata formirale jedinstveni blok sa Sjedinjenim Državama utvrdile su da nemaju istu kulturu kao njihov transatlantski saveznik. Međutim, spoznavši tu istinu su zaboravile na svoju europsku kulturu i prihvatile su tezu o “izuzetnosti” Sjedinjenih Država.

Slijedom toga, bilo da im se to sviđa ili ne, danas su te zemlje odgovorne za ratove Washingtona, uključujući glad u Jemenu zbog genocidne kampanje saudijske koalicije i američkih sankcija. Sada europske zemlje moraju odlučiti hoće li prihvatiti takav odnos i sudjelovati u tim zločinima ili će napustiti postojeće ugovore.

Globalizacija je dovršena

Međunarodna trgovina usporava, što nije privremena kriza, već duboko ukorijenjeni fenomen. Proces globalizacije koji je karakterizirao svijet od raspada Sovjetskog Saveza do srednjoročnih američkih izbora 2018. godine, sada je gotov. Više nije moguće slobodno izvoziti robe širom svijeta.

Samo Kina još ima taj kapacitet, ali američki State Department trenutno razvija metode za zabranu pristupa Kini latinoameričkom tržištu.

U tim uvjetima, rasprave o koristima slobodne razmjene i protekcionizma više nisu ni važne, jer više nismo u miru i nemamo izbora.

Isto tako, razmišljati o izgradnji Europske unije u vrijeme kada je svijet podijeljen na dva nespojiva bloka, danas je potpuno neprimjereno. Ako žele izbjeći da ih Sjedinjene Države uvuku u sukobe koji nisu njihovi, zemlje se moraju europskih ugovora i integriranog zapovjedništva NATO pakta.

Stoga je sasvim neprimjereno europske izbore gledati kao na sukob između “progresivaca” i nacionalista. To uopće nije poanta. “Progresivci” ponovno potvrđuju svoju želju da izgrade svijet kojeg će voditi međunarodno pravo, upravo ono kojeg nastoje uništiti njihovi mentori iz Sjedinjenih Država. S druge strane imamo “nacionaliste”, poput Poljske Andrzeja Dude, koji se pripremaju služiti Washingtonu u američkom sukobu protiv svojih partnera u Europskoj uniji.

Samo je dio Britanaca vidio trenutnu oluju. Pokušali su napustiti EU, ali u to nisu uvjerili svoje parlamentarne zastupnike. Kaže se da “vladati znači predvidjeti“, ali većina članica Europske unije ništa nije predvidjela.

Voltaire Network

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

BDP Kine, EU i SAD je praktično isti i puno veći od drugih većih država. Sve važnije države blizu Europe ili su pod sankcijama (Rusija, Iran) ili će biti pod sankcijama (Turska). Uskoro će i Kina i Indija pod sankcije.
Na žalost, EU slijepo slijedi svog Gazdu sa sankcijama uništavajući gospodarski samu sebe.
Znam da će EU pretrpiti velike ekonomske gubitke ako krene u rat sankcijama sa SAD, ali otvorit će joj se druga tržišta.
Jednom treba prelomiti preko koljena.
Ključan trenutak će biti kada SAD uz Kinu sankcioniraju Indiju, nakon toga ostaju samo Five Eyes, s tim da za Australiju nisam siguran.
Trump čitavo vrijeme požuruje odvijanje takvih događaja, ne pokrećući niti jedan klasičan rat.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Nisam siguran, da nije mozda gazda Trump, pomijesao Indijce i Indijance, pa se sad cudi, sto ove poglavice sabotiraju njegovu vanjsku politiku. Ne bi me iznenadilo da klonira generala Custera, da mu rjesi problem.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Veži konja gdje ti aga kaže!!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nema nikakve sumnje da u konstelaciji u kojoj su postavljene uloge – SAD-a kao šef NATO pakta, europske članice tog pakta kao one koje slušaju šefa – EU članice bivaju vazalima. Kao vazali dakako postaju suodgovorni za sve postupke ‘šefa’ mimo pakta, a naročito za one unutar pakta.
No, je li to baš tako?
Pogledamo li gospodarsku razmjenu i saldo, vidjet ćemo da je EU konstantno u višku. Više izvozi u SAD, nego li uvozi. Na taj način SAD im osigurava dolare koje oni zamjenjuju za naftu ili investiraju po Rusiji i ostatku svijeta (isto čine i Kinezi). Moglo bi se reći i da EU u stvari iskorištava SAD i njihovu vojnu moć, a posebice iskorištavaju dolarsku supremaciju. Cijena koju za to plaćaju europljani je članstvo u NATO-u koje ih ne sprječava i na samostalne akcije, kako vojne, tako i one u prodaji oružja uokolo.
EU i SAD su također i takmaci, airbus i boeing su jedna takva priča.
Bilateralni odnosi pojedinih članica EU i Kine pokazuju da se EU zemlje ne osjećaju, niti ponašaju kao vazali.
Njemačka sa svojim naftno-plinskim aranžmanima s Rusima se ne ponaša kao vazal.
Da je obrnuti stvari pa reći da je SAD europski vazal koji odrađuje zadatke po svijetu braneći europske interese, možda bismo bili bliže istini od one koja tvrdi suprotno.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Samo na prvi pogled Alerik – ili “tako kažu cifre”.

Za razumevanje sadašnjeg odnosa između SAD i EU je ključan QE ECB. Svesni smo saradnje Rusije i Kine na visokom nivou, slično rade i SAD i EU. FED “štampa” (da ne zalazimo u detalje) ogromne količine dolara a on umesto da pada – RASTE?!? Tome je uvelike doprinela štamparija ECB zbog čega, normalno, euro pada, zbog čega EU privreda, normalno, postaje konkurentnija… Dakle, u toj simbiozi SAD se bavi proizvodnjom dolara a EU realne robe i obe odlično prolaze a na račun ostalih. Ne prolazi tu SAD loše jer iako ne prodaje svoju robu “prodaje” dolare i odlično prolazi u toj “trgovini”. Ta “simbioza” je suština panike evropske elite kada je shvatila da u Vašington dolazi neko sa novim pravilima igre. I ne samo to, Evropa od gotovo ravnopravnog partnera (“radite vi šta hoćete samo nas ostavite da lepo živimo”) preko noći postaje veći vazal nego što je ikada bila.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ako nas Kina ičemu uči, onda nas uči da onaj koji ima robu, odnosno proizvodnju – ima sve. U četverolistu Kina-Rusija-EU-SAD, dvije imaju proizvodnju, a dvije imaju energente.
EU i SAD kao jesu na istoj strani (i to je fomalno pravno tako), a Kina i Rusija su također na istoj strani. Ma opet blokovske podjele nema na vidiku. Kao u filmu Život sa stricem – Svatko sa svakim, nitko ni s kim, ne više od jednog puta tijekom večeri:)

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Soa i shumadinac
prije nego počnete s ‘vrtuljkom’ ili ‘odbojkom’…
za donošenje bilo kakvih zaključaka i analize – potrebni su podaci. I to iz više izvora, ako je moguće.
Pa bi ovu tvrtdnju o ekonomskim suficitima trebalo ilustrirati podacima. 3- 5 godina.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Posljedica printanja dolara i eura (a i svih ostalih valuta) jest bio njihov pad i to za oko 50-60% vrijednosti sto se moze provjeriti usporedbom sa tecajem svicarskog franka i cijenom naravno zlata,tada i sada.
Zanimljivo da sve zapadne drzave imaju(statisticki) inflaciju manju od 2% godisnje a s obzirom da znamo da su se cijene svih vaznijih artikala(u istom periodu) barem utrostrucile (za razliku od plata) nije mi jasno kako su dosli do ovih brojki (razni suficiti,inflacije itd.).

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Nemogu pročitat nešto šta napišeš, a da to nije totalni kupus i totalno nerazumijevanje na bilo koju geopolitičku ili ekonomsku temu.
NATO – neznan jeli ti znaš šta je to . . . i da za toga monstruma sve države troše lovu koju nemaju pa se za nju zadužuju . . . Hrvatska samo za Kosovo, Afganistan, Litvu, Poljsku, Kuvajt, Libanon . . . troši po miljarde euri godišnje . . . Hrvatska je skoro svo staro oružje morala zaminit NATO oružjem da bi dobila neku sitnu proizvodnju za NATO, a NATO kaže šta i kome će se prodat i šta i od koga će se kupit . . . e sad pazi osnovnu stvar koju ti ne razumiš, a šta je osnova ekonomije, je to da na primjer Hrvatska od na primjer Španjolske kupuje neku vojnu opremu i Hrvatska to plaća eurima kojih nema nego se zadužuje, Španjolska od Hrvatske također kupuje neku opremu, a ni ona nema eura nego se i ona zadužuje . . . ali Hrvatska i Španjolska se nesmiju trampit i bit u balansu, nego i Hrvatska i Španjolska plaćaju kamatu na zaduženje . . . jer su im i predsjednici vlada i ministri financija i ministri obrane igrači istih gazda.

Jednostavno nije točno kako EU zemlje mogu prodavat oružje bilo kome bez dopuštenja NATO odnosno Amerike. Hrvatska nije smila sve i da je tila prodat oružje sirijskoj vojsci, a sve i da nije tila morala je prodat oružje ISIL-u i prodala ga je.

Njemačka izvozi aute u Ameriku i tu ima neke love, okay, ali sad ti u oni tvoj ”saldo” ubaci troškove 35000 američkih vojnika i svo njihovo naoružanje koje plaća država Njemačka . . .
Šta se plina i nafte tiće sankcije Rusiji se ne odnose na eneregetski sektor . . . američki Exxon Mobile je i nakon uvođenja sankcija sa ruskim tvrtkama najnormalnije radija u Sibiru i odakle tebi molin te ideja da uz sve to njemačke tvrtke nebi smile radit sa ruskim tvrtkama u poslu sa naftom i plinom . . .

Kad pročitan kako si napisa . . . ”Da je obrnuti stvari pa reći da je SAD europski vazal koji odrađuje zadatke po svijetu braneći europske interese, možda bismo bili bliže istini od one koja tvrdi suprotno.” . . . stvarno mi se čini, ne kako ti se sve okrenilo u glavi, nego kako ti je u glavi totalni kupus . . .

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Moreno, interesantno promišljanje. No mislim da u nekim detaljima griješiš. Njemački gradovi gdje se nalaze NATO baze žive od toga. Drugo, RH nikad nije prodala naoružanje ISIL-u. Ako imaš ikakvih relevantnih dokaza iznesi ih. Vrlo dobar komentar, ali ja se ne slažem gotovo s ničim što si naveo.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Nije direktno ISIL u nego posrednicima, državama koje su podržavale ISIL. Dokazi? Slike ISILovaca naoružani hrvatskim oružjem.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

ISIL-ovci su do tog oružja mogli doći i tako da su ga zarobili. Pravih dokaza nema.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ima i to se čuva za sudove jednog dana…po istoj logici kako su osuđeni južnoamerički premijeri i ministri za trgovinu oružjem…?

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@ad astra
Dobro zapažanje , mi nismo prodavali oružje ISIL-u.
Koliko se sjećam naše oružje je proglašen zastarjelim i nekompatibinim NATO-u.
Pa smo ga se morali riješiti. Zbrinjavanje zastarjelog oružja i municije nije jeftino, pa smo mi to shodno tome i masno platili, koliko se sjećam sto milijuna nečega.
E sad što se to oružje poslije pojavilo u rukama FSA e to je neka druga priča.
Zločesti bi rekli ne da mi nismo prodali to oružje već da smo čak i platili njegov transport do Sirije.
Pa ipak smo mi u društvu prijatelja Sirije, zar ne?

Naravno da to nije točno. Oružje je bilo namjenjeno za uništavanje i uništeno je …..
…uz svesrdnu pomoć Rusa.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ara, očito znaš nešto što običan svijet ne zna. Ja ne znam više do li službenih informacija koje su objavljivane u medijima.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@Astra
ako je za tebe isključivo mjerodavna Hina , dnevnik i otvoreno imaš pravo, tamo nije bilo tih informacija.
Međtim ne trebaš biti Asaagne da imaš info da je iz Bugarske , Rumunjske, Ukrajine pa i iz Hrvatske išlo oružje za Siriju.
Opće je poznato tko je plaćao , tko je organizirao, i tko je bio logistički centar.
Smisao upisao nije bio da se podcrtaju te opće poznate stvari već da se ne zaboravi da mi nismo ništa prodali pogotovo ISIL-u. Mi smo previše sitna riba za to.
Mi smo PLATILI da se razoružamo a drugi su to oružje onda naplatili saudima i dostavili FSA.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

odličan alternativni pogled na temu od strane redakcije, pardon alerika

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Da bi neko bio analitičar morao bi da obrati pažnju na mnoge stvari. Izjava “Stvarni rat je proglašen ekonomskim ratom” je imala smisla kada su Srbiju držali pod sankcijama. Danas, kada Rusija i Kina odbijaju da poštuju američke sankcije te sankcije sve više gube na efikasnosti. Tačno je da ih EU poštuje i da to još uvek škodi državama pod sankcijama ali već vidimo da svi van američke direktne zone uticaja shvataju kako se situacija razvija i shodno tome počinju da se organizuju. Rusija je najbolji primer te organizacije.

Dakle, dugoročno ovaj ekonomski rat nema smisla, u njemu Zapad samo gubi tržište. Suština je da je on priprema za pravi, da se sankcionisane države prisiljavaju na korak zbog koga će SAD “imati opravdanje” da ih kazni – opravdanje kod svog stanovništva jer prema stranom se primenjuju “hemijski napadi vlasti” u Siriji, Skripalji, “oružje za masovno uništenje” Iraka…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

američke sankcije dođu kao neka vrsta božijeg blagoslova za sankcionirane zemlje. trebaju samo pohapsiti I protjerati američke špijune da im ne rovare po zemlji. nemaš više tutora. sankcionirane zemlje mogu npr. pokrenuti industriju plagijata. uzmeš npr. forda, rasklopiš ga I vidiš sklopove I pokreneš serijsku proizvodnju istog samo osjetno jeftinijeg. tako isto I s lijekovima, medicinskom opremom itd. itd.

s druge strane vjerujem da bi europa imala manje štete od amerike u slučaju prekida odnosa sa amerikom. naravno, američki vazali na vlasti u europskim državama nas ubjeđuju u suprotno. uostalom zašto se amerikanci upliću u europske izbore I zašto amerikanci s toliko energije žele odvojiti europu od euroazije. europi će trebati dvadeset I više godina da povrate nekoliko tisuća milijardi eura izgubljenih na američkoj hipotekarnoj krizi 2008. godine a što su amerikanci svjesno podmetnuli europi

Džukac Billie
Gost
Džukac Billie
1 godina prije

Kakve američke špijune?
Nema toga u mojoj varoši.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pogledaj dobro. ima ih I ispod kravljeg izmeta:)

mane
Gost
mane
1 godina prije

Ako je Amerika promenila strategiju sa rata na sankcije to je veliki iskorak,toliko veliki da je potpuno neverovatan. bolje vekna hleba i krompir nego granate.mada neverujem

101
Gost
101
1 godina prije

Deca, deca, dajte najte, čitam komentare ispod i kaj za povedati, ste se maknuli od teme zadane naslovom. Dakle koji to bedak je sprema žrtvovati nacionalne interese svoje države za interese arogantne terorističke USA? Svaka država bi treba štiti svoje interese, pa ako je potrebno i pod cijenu svođenja odnosa sa USA na minimum ili u potpuni prekid. Ali Hrvatska se ponaša poput vojaka Švejaka i pokorno javlja i izvršava zapovijedi kaj su gosponi povedali. No tak je to kada u Hrvatskoj za premijera imamo anemičnog dezertera (samo malo analizirajte osobnosti anemičnih i dezertera) koji se samozvano naziva karijernim diplomatom doadajmo i onu u stavri diplomatskim potrčkom jerbo dela i trčkara tamo gdije mu netko iz Brisela ili iz Washingtona naredi. A predsednica Kujalinda je osvijedočeni USA – NATO špijun. I oni buju če bo treba gurnuli celi Hrvatski narod da ratuje i izgine ako treba za interese USA i NATO a ovi su samo instrument u rukama najbogatijih koji u USA ne placaju niti 1 centa poreza, zato svoje novce USA ucijenama traži od svih koje pritisnu i koji onda daju bez pitajna a zakaj? Tak je to kada za predesdnika i premijera imate sluge tuđina – quislinške sluge. No pitajne je a zakaj se to ne pove narodu, a to moreju politicke stranke na margini. Zakaj Hrvatska dozvoljava da u Buzinu sedi vise od 1000 USA špijuna, kulike nam ameri platiju za to? Povedati istinu narodu i pokrenuti demonstracije, referendume i druge proteste za prekid svih odnosa sa zločinaćko terorističkom USA.
A Polaki ak su bedaki naj gineju za USA interese, USA im bu zato zlatne rezerve zela kak i Ukrajini.

Štijef Pušča Donja
Gost
Štijef Pušča Donja
1 godina prije

Take je povikaše selaki skidoše gaće i sedoše v koprive

zzlovenac
Gost
zzlovenac
1 godina prije

thumpa drže u kučnom pritvoru…nedaju mu ni twitter nego 3 minuta dnevo i melaniju 5 min

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

Odlican clanak. Hvala vam.

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

?

Kardinale
Gost
Kardinale
1 godina prije

Sram me je da sam kao gradjanim EU indirektno porezom na plaču sudjelovao u razbijanju sređenih drzava koje nisu grcale u dugovima kod svjetske banke. Irak, Libija, Sirija…
Države vračene u kameno doba sa stotinama tisuča mrtvih. Politički huliganizam sa ogromnom dozom ludila.
Pitam se šta bi bilo bez Kine I Rusjie?

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Bez Kine i Rusije gledali bismo reprize Hirošime i Nagasakija.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Kardinale, hajmo se malo vratiti u blisku povijest. Tko i zašto je napao Kuvajt? Tko i zašto je napao Iran? Tisuće mrtvih na obadvije strane. Tko i zašto je napao i bojnim otrovom pobio Kurde u Iraku? Moćemo mi nači tisuče negativnosti kod Amera, ali ne možemo pretjerivati bez argumenata. Započnimo temu s Sirijom. Tko je započeo rat u Siriji? Zašto? Je li Asad bio demokrata ili diktator? Je li asadova tajna služba, Mukhabarat, bila služba u zaštiti države i naroda ili? Ne želim braniti ni jednu veliku državu involviranu u rat u Siriji, ali sve one su to radile zbog sebe a ne dobrobiti Sirije. Tako da napadat bilo koju državu u tom sukobu je opravdano jer su sve one samo pogoršale situaciju sirijskog naroda. A sva spominjana nafta, plina su neprimjeren razlog za vanjsku intervenciju. Sirija nije toliko bogata prirodnim resursima da bi se netko otimao za nju.

satir und kritik
Gost
satir und kritik
1 godina prije

Drugim svjetskim ratom je počela okupacija Evrope. Mrtvačka prestava par mentalno bolesnih bankara. Preko tajnih loža diktiraju svojim slugama. Kupe sitne duše koje narod bira. To je slika kuge globalizma i neoliberalizma.
Ustvari šta ja pišem imate internet.
Rotchlid family vladar zapada i svega stada velikoga.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Odličan tekst. Napokon, uz advance.hr, inteligentna protusila nesposobnim novinarima prozapadnjačkog (vazalskog) portala kao što je Index. Potkrijepljeno realnim činjenicama, sa minimalnim greškama u sintaksi.
.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
32
0
()
x