Većina Nijemaca želi da Scholz odstupi

Olaf Scholz
16 komentara

Podrška javnosti njemačkom kancelaru Olafu Šolcu pala je na rekordno nizak nivo, objavio je u ponedjeljak tabloid Bild, pozivajući se na novo istraživanje koje je sproveo institut za ispitivanje javnog mnjenja INSA. Skoro dvije trećine Nijemaca želi da on podnese ostavku prije sljedećih saveznih izbora, zakazanih za oktobar 2025., pokazuju podaci.

Čak 64% ispitanika izjavilo je za INSA-u da bi Scholz trebao napustiti svoju poziciju i predati je ministru odbrane Borisu Pistorijusu, koji je kolega socijaldemokrata. Manje od četvrtine Nijemaca se protivilo toj perspektivi.

Šolc bi takođe izgubio izbore od bilo kog od svojih glavnih rivala, pokazala je anketa. Samo 23% Nijemaca podržalo bi sadašnju kancelarku protiv Friedricha Merza, lidera opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Sam Merz bi uživao podršku 26% birača.

Ukoliko bi se Scholz suočio s Markusom Soederom, liderom Hrišćansko-socijalne unije (CSU) – tradicionalnog saveznika CDU u Bavarskoj – Soeder bi osigurao čistu pobjedu sa 36% prema 20%. Pistorius bi tvrdio tijesnu pobjedu protiv Merza sa 25% prema 23%, ali bi i dalje izgubio od Soedera 25% prema 34%, navodi se u istraživanju. Prema njemačkom zakonu, kancelarku potvrđuju poslanici na prijedlog saveznog predsjednika.

Soeder trenutno služi kao guverner najmnogoljudnije njemačke države i poznat je po svojoj kritici Scholzove politike. U novembru je upozorio da je Njemačka u “ozbiljnoj krizi”, posebno osuđujući kancelarkov kabinet zbog neuspjeha budžeta i policije, dodajući da je “vlada bankrotirala”.

Bavarski političar je također kritizirao strategiju savezne vlade da koristi samo subvencije za borbu protiv poskupljenja koje je rezultat odustajanja od ruskih isporuka energenata. On je takođe kritikovao Berlin zbog toga što, kako je rekao, daje prednost vojnoj pomoći Ukrajini u odnosu na bezbednost same nacije.

Anketa INSA-e pokazala je da Socijaldemokratska partija (SPD) Olafa Šolza ima podršku samo 16% Nijemaca, 15 procentnih poena iza CDU-a i sedam procentnih poena iza desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Scholz je već duže vrijeme gubio podršku javnosti. Početkom decembra, anketa YouGova pokazala je da 74% Nijemaca vjeruje da on loše obavlja posao kao kancelar, a samo 20% vidi njegov učinak u pozitivnom svjetlu. Čak 73% reklo je da nije zadovoljno cijelim njegovim kabinetom.

Nekih 77% reklo je da polažu malo ili nimalo povjerenja u način na koji Šolc upravlja Njemačkom. Čak i među pristalicama SPD-a ovaj broj je dostigao 60%. Kasnije u toku mjeseca, Der Spiegel je izvijestio da je Scholzovo lično odobravanje palo na samo 30%, što je pad sa 44% u junu 2023.

Bild je u ponedjeljak opisao Scholza kao “najnepopularnijeg kancelara svih vremena”.

njemačkaScholzSPD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Njemačka je i onak – stala 🤷 ! Volkswagen je također – stao ! Produkcija – nula ! Sad je samo pitanje , kako WEF kadrove , očuvati i u sljedećoj vladi pa tek onda Scholz , može bit smijenjen ! Idealno bi bilo po njima da postave , neka nova Scholza iz redova CDU & CSU pa sve po starom uz silna obećanja 😁 … Hoće li to baš sve tako ić – teško ! A u pitanju je tad i sama EU ⚠️ jer bez ” podrške iznutra ‘ niti sama Ursula , nemre preostati a teško da i može , natrag u Njemačku 🤷 ! Cijela infrastruktura se ruši ⚠️ ! Što im preostaje jedino ?! Budući su u tomu , oduvijek bili dobri 🙄 , pokušat , ponovno potaknuti , regionalnih ” razlika ” , izmeđ , Katolička juga ( Bayern ) i ostatka , Protestantsko… Čitaj više »

nastran
3 mjeseci prije

blesavi čelavac

3 mjeseci prije

Nemci su navikli – ako radiš onda ćeš da zaradiš! E, došlo vreme da se ne zaradi iako se radi, sada polako otkrivaju da tu ima više faktora osim poslovne politike preduzeća ili države. U stvari, još nisu shvatili jer misle da će štrajkovima da to promene.

Šta ja na to kažem – dobro došli “na Balkan”.

tuf
3 mjeseci prije

Uh, velike li promjene ako naprave rošadu pa dođe Pistorius. Isto smeće, drugo pakiranje.
Tako vam se u ‘naprednim demokracijama’ ostavlja dojam izbora i promjene – kad počne smrditi zamijeniš jednog pijuna drugim a narodu prodaš foru da među njima tobože ima vrrrlo bitnih, značajnih razlika. Nijemci samo kopiraju autokratski predložak Velike Britanije. Pogledajte samo zadnjih 10 godina. Bio je Cameron, nakon njega je došla May. Pa su stavili Johnsona, kad je on počeo previše smrditi instalirali su May. Ta se ekspresno usmrdila (u manje od 2 mjeseca) i već su stavili Sunaka kojemu ovih dana građani dobacuju pogrdne izraze s ulice – ali bez ikakvog stvarnog efekta. A politika u globalu ostala potpuno ista, čije posljedice naravno osjećaju građani.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Obama: I šta kažeš…
Jutros te zvao Olaf Scholz.
Biden: Aha, pita je l’ se može umiti…

Sam
3 mjeseci prije

Dva dana pred novu godinu desio nam se u centralnoj Bosni potres oko 5 stepeni po Richteru,osjetilo se fino.
Moje prve komsije koji zive i rade u Njemackoj prve izletjele napolje i onda cigara na cigaru.
Ja ih malo smirivao i tepao kako to nije nista i da je proslo itd,vjerovatno nisu ni spavali tu noc,a sutradan ujutro zvoni komsinica i hoce da se oprosti sa mojom zenom jer odose za Njemacku😂.
Pa zasto,pa kako,pa sto bolan…
A znam da su bili planirali ostati jos sedmicu dana.
I odose,kao imaju obaveze.

Ima onaj vic kad pitaju covjeka gdje ce on da ide i sta ce raditi kad nastupi Smak svijeta,a on kaze da ode za Njemacku.
Ko prati stanje u EU a posebno u Njemackoj,moze vidjeti da bi smak svijeta mozda mogao poceti bas tamo,samo ne znam gdje ce moje komsije😂

Max
3 mjeseci prije

Ništa čudno.

Nebitno
3 mjeseci prije

Glupi schwabeni hahahahqha ko vas jebe kad vam imigranti prce zene vi arbeitate debilcine nekaaaaa neka sve rokne

Noname
3 mjeseci prije

Samim odstupanjem Scholca neče Njemci ništa promjeniti. Amerikanci če umjesto njega podplatiti sledečeg izdajnika i preko lažiranja izbora staviti na vlast sledečeg slugu. Njemačka se mora prvo otarasiti američke kolonialističke vojske i američke diktature. Morat če najprije spriječiti američki uticaj na njemačku politiku, organe vlasti i ustavni sud.

Dosta
3 mjeseci prije

Mali americki sluga da bi udovoljavao bidenu,blinkenu i natanjahu doveo je njemacku na prosjacki stap.kad se pokusa otrgnuti njegovi gospodari mu pomenu oca u ss trupama.Jadnik !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI