fbpx

Velika intriga “Slučaj Khashoggi” – Rusi šute, a SAD i Izrael žele spasiti saudijskog princa

Saudijska arabija izrael sad

U članku o ubojstvu saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija, kojeg je priznala i Saudijska Arabija, gdje govorimo o sukobu dvije sunitske tiranije, one Erdoganove i saudijskog krunskog princa Mohammada bin Salmana, smo pokušali pojasniti da niti jedna od dvoje zemlje još uvijek nije predočila jasne dokaze o cijelom slučaju, a sve što je javnost uspjela saznati je nekoliko fragmenata snimaka s nadzornih kamera i verbalne optužbe Turske, kao i priznanje Saudijaca da je Khashoggi “nespretno” i “nesretno” život izgubio u njihovom konzulatu u Istanbulu.

Smrt Jamala Khashoggija je najvećim dijelom tema zapadnih medija i “briga” državnika atlantističkog bloka, ali i Izraela. Čini se da ovaj slučaj nadilazi okvire priče o loše odrađenom poslu ubojstva saudijskog disidenta, kao što su dobro primijetili komentatori članka “Ubojstvo Jamala Khashoggija – Koja od dvije sunitske tiranije laže bolje”.

Rusija se prije dokaza ne želi očitovati o “slučaju Khashoggi”

Putin - Lavrov

Ruski stav je da ne žele davati nikakve izjave, niti se Moskva želi očitovati o slučaju na temelju poluinformacija i tvrdnji jedne, druge ili treće strane koje nisu potkrijepljene neoborivim dokazima. U tom smislu je Moskva odlučila sudjelovati na velikom investicijskom forumu, “Pustinjskom Davosu”, koji je jučer počeo u Saudijskoj Arabiji. Bloomberg prenosi kako će delegacija iz Ruske Federacije bit će prilično velika. Uključivat će barem nekoliko milijardera i nekoliko menadžera velikih državnih i mješovitih tvrtki. Konkretno, na investicijskom forumu će sudjelovat će D. Konov, čelnik odbora tvrtke SIBUR, Andrej Kostin, čelnik Vneštorgbanke i Sergej Ivanov, koji je od prošle godine predsjednik grupe ALROSA, nekoliko državnih dužnosnika iz sektora financija i osnivač Moskovske skupine Safmar, M. Gucerijev.

Nakon prvog dana “Pustinjskog Davosa” je Saudijska Arabija rekla da je spremna uložiti oko 5 milijardi dolara u projekt “Arktik LNG 2” tvrtke Novatek, izjavio je glavni direktor Ruskog fonda za prijem investicija Kiril Dmitrijev.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Khaled Al-Faleh, potvrdio je interes saudijskog režima za projekt na Arktiku, kojim bi Rusija znatno smanjila cijene ukapljenog plina za europsko i azijsko tržište. Saudijski ministar je rekao je da su nakon posjete pokretanja prve faze tvornice “Jamal LNG” u prosincu 2017. godine Saudijci počeli pokazivati zanimanje za sljedeći projekt Novateka.

“Izrazili smo naš interes. Sada se moramo složiti s uvjetima Novateka. Nadamo se da ćemo nakon Novateka postati drugi najveći investitor u projektu. Želimo ne samo ući, nego i ući u projekt s čvrstim udjelom. Nadamo se da će naši uvjeti biti prihvaćeni”, rekao je Khaled Al-Faleh u intervjuu za TASS.

U svibnju 2018. godine su ruski Novatek i francuski Total potpisali sporazum o sudjelovanju europske kompanije u projektu “Arktik LNG 2”. Zaključivanje sporazuma je najavljeno prije kraja prvog tromjesečja 2019. Total kupuje 10 posto udjela, ali može povećati svoj udio na 15 posto, ako Novatekov udio padne ispod 60 posto, podsjeća Finmarket. Vrijednost projekta se procjenjuje na oko 25,5 milijardi dolara.

Novatek je spreman razmotriti ulazak kineske državne tvrtke CNPC, koja sudjeluje u drugom projektu tvrtke, ali bi u projekt “Arktik LNG 2” ušla pod istim uvjetima kao Total. Kao što je rekao čelnik Novateka, Leonid Mihelson, riječ je o istim uvjetima, ne o istom postotku.

Sada su Saudijci rekli kako su i oni spremni “uskočiti” s 5 milijardi dolara, ali je više od same najave posla važnije što stiže u vrijeme “globalne oluje” koju je pokrenuo slučaj Khashoggi.

Raskol između atlantističkog bloka i Rijada na štetu Izraela

SAD - Iran - Saudijska Arabija - Izrael

Tvrdnja kako je novinar brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu ima veliki utjecaj ne samo na saudijsku monarhiju, koja je prinala da su njezini državljani upleteni u ubojstvo, nego i na  upravu Trumpa, njegovog zeta Jareda Kushnera, bliskog prijatelja saudijskog princa, na američke saveznici u Europi i konačno na Izrael koji sada vidi kako propada njegov plan o dogovoru s Washingtonom da progura “sporazum stoljeća” i jednom zauvijek “ukroti Palestince”, nakon čega bi se izraelski režim mogao posvetiti promicanju praktičnih rješenja za jačanje i širenje cionističkog entiteta.

Saudijski monarhija je na udaru ne samo zbog mahnitosti i licemjerja cijelog zapadnog svijeta, koji je do sada podržavao savez sa Saudijcima, nego i arapskih medija koji u kritikama ne štede politiku princa Mohammad bin Salmana, koji bez sumnje stoji iza ovog ubojstva, a odgovoran je i za mnoga druga, kao i čistke koje su se u posljednje vrijeme provele u kraljevstvu.

Ubojstvo Khashoggija je dodatno okaljao “ugled” krunskog princa i otvorilo pitanje veza zapadnih kancelarija s njim osobno i njegovim najbližim suradnicima.

“Donesite mi glavu tog psa”, kao da je glasila poruka Mohammada bin Salmana njegovom vjernom pomoćniku, koji je otišao u Istanbul i zajedno s još 14 saudijskih dužnosnika pripremio smrtonosnu klopku saudijskom novinaru u konzulatu. Teško je tvrditi da krunski princ ništa ne zna o tome, jer su u akciju u Istanbul poslani neke od najbližih suradnika njegovog sigurnosnog aparata.

Stvar je postala toliko ozbiljna da je ako stari kralj Salman bin Abdul-Aziz Al Saud osjetio obvezu da intervenira, što je potvrdilo nekoliko izvora vezanih uz saudijsku kraljevsku obitelji. Kralj Salmana je 11. listopada, zabrinut zbog međunarodnih reakcija, poslao je u Istanbul svog najvjernijeg suradnika, princa Khalida Al-Faisala, guvernera Meke, pokušavajući stišati krizu. Zadaća princa, koji se susreo s turskim vlastima, bila je formirati zajedničku radnu skupinu koja bi istražila nestanak Khashoggija, što je kasnije i učinjeno.

Saudijska Arabija

Ipak, mnogi zapadni lideri su zatražili objašnjenje od saudijskih vlasti, a na dvoru u Rijadu je rasla zabrinutost. Princ Mohammad bin Salman, kojem je kralj dao široke ovlasti, nastojao je spriječiti negativne posljedice po saudijski režim, tvrde različiti izvori.

Susret između princa Khalida i Erdogana je potvrdio da kralj još uvijek ima sposobnosti donošenja odluka, a prema drugim izvorima je za lobiranje na Zapadu angažirao i saudijske milijardere koji žive u inozemstvu, a bliski su moćnim krugovima monarhije.

Saudijski dužnosnici nisu odmah reagirali na pitanja Reutersa o sudjelovanju kralja u nadgledanju krize, no jasno je da je zbog ozbiljnosti situacije morao intervenirati.

Navodi se i da posljednja intervencija kralja odražava rastuću nelagodu među nekim članovima kraljevske kuće oko prikladnosti krunskog princa da vlada zemljom, rekli su dužnosnici za  nekoliko saudijskih domaćih izvora.

Ispostavilo se da je princ Mohammad bin Salman beskrupulozan pustolov, koji pod krinkom predstavljanja na Zapadu kao “reformator” djeluje tako da se Saudijska Arabija suočava s osudama zbog nepotrebne i skupe agresije na Jemen, za pokolje i genocid civila u toj zemlju, terorističkih operacija koje potiče u Siriji, ranije čak i Libanonu, kao i zbog unutarnjih čistki koje provodi s ciljem suzbijanja disidenata i hapšenja njegovih mogućih suparnika.

Iza lažnih kozmetičkih reformi u kojima je ženama dao pravo da voze automobil i da prisustvuju sportskim događajima, kojima je toliko oduševio Zapad, Mohammad bin Salman jednog po jednog eliminira svoje neprijatelje i marginalizira čak i starije članovi kraljevske obitelji. Konsolidira nadzor nad saudijskim sigurnosnim i obavještajnim službama, a to čini bez ičijeg mišljenja, sugestije, o dozvoli da ne govorimo. Krunski princ je stvorio toliko neprijatelja da su suparnički moćni klanovi u obitelji samo čekali priliku da se uhvate u koštac s ambicioznim princ i posluže mu osvetu kao “hladno jelo”.

Sve to dovelo je do snažne krize kredibiliteta, koja je eksplodirala sa slučajem Khashoggi i gdje sada najveći rizik snose oni koji su podržali aktivnosti krunskog princa.

Da se ne vraćamo na stavove Rusije, Kine, Indije, Pakistana, moćnih zemalja u islamskom svijetu i međunarodnoj zajednici, svi zajedno se drže jasne vanjske politike kako se ne žele miješati u unutarnje stvari saudijskog režima i da će reagirati kada se objave dokazi o svemu što se dogodilo.

U međuvremenu, mnogi vjerojatno likuju zbog činjenice da su se prvi na udaru našli Donald Trump i njegov zet Jared Kushner, koji je, prema pisanju američkih medija, Mohammadu bin Salmanu poslao listu američkih obavještajnih službi na kojoj su neprijatelji Saudijske Arabije, a na toj je listi bilo i ime Jamala Khashoggija.

Jamal Khashoggi
FOTO: Jamal Khashoggi

Poznato je da Jared Kushner pripada ultracionističkom bloku u američkoj židovskoj zajednici, te da se hvalio s vrlo bliskim prijateljstvom sa saudijskim princom i da se urotio s njim u raznim inicijativama, koje je tada diktirao Trumpu. Neke od njih su priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela , priprema antiameričkog plana protiv Irana koji uključuje Izrael i Saudijsku Arabiju, te projekt mira, “posla stoljeća”, kojeg bi se nametnulo Palestincima.

Svemu tome sada prijeti potpuni raspad, a Donald Trump je u vrlo neugodnoj situaciji, jer je naporno radio da prikrije skandal i da oslobodi optužbi mladog saudijskog vladara, jer želi sačuvati  ugovore vrijedne više od stotinu milijardi za opskrbu oružjem Rijada.

Danas u Sjedinjenim Državama vidimo kako više članova Kongresa zahtijevaju da se okonča bezuvjetna podrška Washingtona Saudijskoj Arabiji, neki traže da se Rijadu uvedu i kaznene sankcije. Ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u inozemstvu, s Njemačkom u prvom redu, koja je obustavila prodaju oružja Saudijcima. Utjecajni njemački listovi optužuju Trumpa za veliko licemjerje zbog njegovog čvrstog stava u obrani princa Mohammadu bin Salmanu.

Međutim, najveću tugu vidimo u Izraelu, koji bi mogao snositi najnegativnije posljedice od mogućeg pada saudijskog krunskog princa i njegove ekspanzije na Bliskom istoku.

Gubitak vjerodostojnosti saveza Mohammada bin Salmana i Jareda Kushnera neizbježno uništava planove za “sporazum stoljeća” i potkopava bilo kakvu mogućnost stvaranja saveza arapskih država protiv Irana.

Nije slučajno Haaretz objavio vijest kako ne treba napadima otežavati situaciju Mohammada bin Salmana, vladara kakvog je Izrael čekao gotovo 50 godina.

“Ne moramo otežavati situaciju Bin Salmanu. U posljednjih 50 godina čekali smo dolazak arapskog čelnika koji se slaže s potpisivanjem važnog sporazuma s Izraelom. Ovaj vođa konačno je stigao”, napisao je Haaretz i dodaje “kako je potrebno da ga Izrael podržava i traži kontinuitet njegove vlasti”.

To se događa u vrijeme kada je Rusija promijenila pravila igre u Siriji s raspoređivanjem sustava protuzračne S-300 i više ne dopušta Izraelu da provoditi upade u sirijski zračni prostor s izgovorom da gađa oružja i snage Irana i Hezbollaha. Sve se događa u isto vrijeme kada rastu napetosti u okupiranoj Palestini i Gazi, a izraelske vlasti vjeruju da je vrijeme za početak nove ofenzive protiv Hamasa u Gazi i Hezbollaha u Libanonu.

Sve to sada postaje puno teže, jer je veliki saudijski saveznik u svojim problemima i nema vremena za rasprave o bliskoistočnim pitanjima. Rijad o tome ne želi razgovarati ni s američkom upravom ni Izraelcima, koji Iran, Rusiju, Siriju i Hezbollah sve više percipiraju kao egzistencijalnu prijetnju izraelskom ekspanzionističkom projektu.

Čini se kao da je raskomadani leš Khashoggija tresnuo o zemlju kako bi spriječio ono što je trebala biti “Sveta alijansa” koju čine Izrael, Saudijska Arabija i SAD. Vrijeme će pokazati i koji je bio interes Turske uloga Erdogana u svemu tome, te kako će na kraju završiti mladi i beskrupulozni princ Mohammad bin Salman. Ali jedno je sigurno: ubojstvo Jamala Khashoggija je puno veća intriga od likvidacije nepoćudnog disidenta, kako se želi prikazati.

Ubojstvo Jamala Khashoggija – Koja od dvije sunitske tiranije laže bolje?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
48 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik