Velika prijevara zvana Europska unija

EU Visa
121 komentar

Iako će mnogi zbog mogućnosti lakšeg zaduživanja reći da žive bolje nego prije nekoliko desetljeća, osobito na istoku Europe, što je europskim narodima, posebice onima stare Europe, donijela Europska unija? Osiromašenje i tihi nestanak srednje klase, dokidanje radničkih prava i gubitak suvereniteta. Nema nikakve integracije europskih naroda i različitih kultura o čemu se toliko govorilo. EU je najuspješniji instrument financijske oligarhije, osmišljen i izgrađen isključivo da bi pogodovao kapitalu.

Čelnik Europske središnje banke Mario Draghi je prije nekog vremena rekao kako su one zemlje koje imaju dugove iznad prosjeka već izgubile suverenitet. Živjela iskrenost. Ovim “uzvišenim” mišljenjem je predsjednik Europske središnje banke odgovorio onima koji danas zagovaraju povratak monetarnom suverenitetu kao načinu za rješavanje gospodarske krize.

Nema sumnje da se nakon Ugovora iz Maastrichta 1992. godine i nakon uvođenja monetarne i ekonomske unije od 1998. godine promijenila i europska gospodarska struktura, posljedično i životi radnika u takozvanoj “zajednici europskih naroda”. Ali kako? Na što mislimo kada razmišljamo o EU kao o vertikalnoj i nehorizontalnoj organizaciji? Dva temeljna stupa europske monetarne unije predviđaju da svaka država članica održava inflaciju nižu od ili jednaku 3% i omjer duga i bruto domaćeg proizvoda od 60% i manji. Ti su diktati uvelike promijenili unutarnje ekonomske politike različitih država članica. Kako se ispostavilo, posljedice su pogodile manje dobrostojeće klase.

Kako, dakle, funkcionira europska monetarna unija i zašto je ispravno reći da se radi o organizaciji koja favorizira vlasničku klasu, akumulaciju kapitala, dok s druge strane imamo sve veću proletarizaciju srednje klase i eroziju radničkih prava? Polazeći od pretpostavke da sama činjenica da postoje različiti modeli međunarodne trgovine došlo je do heterogene raspodjele dohotka i ubrzane integracije. Ali se u procesu integracije zanemarila  ekonomska usklađenost, a pripadnost europskom monetarnom klubu je uzrokovala prikriveno, iako ne previše, pretvaranje radnika u sve jeftiniju robu na tržištu.

S nametanjem raznih europskih sporazuma i strukturiranjem novog lica europske zajednice, takozvana nova administracija sve više pokazuje svoje pravo lice i prirodu. Mistificirana kao transnacionalna organizacija usmjerena na lakše integracije naroda i europskih kultura, EU je zapravo najuspješniji instrument financijske oligarhije u ratu protiv europskih radnika, i to radnika svih sektora, što su oni u javnim službama osjetili posljednji.

Europski balon

Uvođenje mjera kao što je Pakt o stabilnosti i rastu, koji se temelji na postupcima takozvane “preventivne i korektivne ruke”, bili su nužni stupovi za izgradnju europskog ekonomskog kaveza. Između 2013. i 2015. godine se prešlo na uvođenje mjera poput fiskalnog sklopa i smjernica o primjeni Pakta o stabilnosti i rastu, a cilj je bio jačanje veza između strukturnih reformi, ulaganja i proračunske odgovornosti. Tako su se udarili temelji za uvođenje novih mjera kao što su fiskalna pravila, strukturni neto saldo, srednjoročni cilj i  ekspanzivne mjere štednje, uz revizije i  stalne pritiske i diktate u fiskalnoj politici.

Ovi diktati su Europsku središnju banku učinili sredstvom koje ne služi stabilizaciji, jer se odbija i suočiti s velikom krizom, već financijsku instituciju koja nadgleda da se ne krene inflatornim putem, što se sprječava ograničenjem emisija novca.

Ta mistifikacija financijske stabilnosti zapravo nije ništa drugo do napad na najslabije zemlje EU, a još više na sve radnike, čak i one u razvijenim zemljama.

Europski diktati su nametnuli takozvani put stabilizacije za zemlje članice, ali po cijenu odustajanja od nacionalne valute. Ugovor iz Maastrichta je odredio da države u krizi ne mogu tiskati svoj novac. S obzirom na to da taj prerogativ više nije u rukama pojedinačne države, nego Europske središnje banke, prisilili su zemlje da se kreću po krivulji gašenja radnih mjesta i nezaposlenosti. Države se moraju odlučiti za politiku socijalnog dampinga i stoga režu javne službe, od zdravstva do obrazovanja i infrastrukture, uz masovnu prodaju imovine poput Grčke.

Tako se jasno nazire konzervativni i reakcionarni karakter Europske središnje banke, čiji je cilj zadržati razinu stalne inflacije, gurajući u očaj mnoge za dobrobit nekolicine, odnosno vrlo malog broja ljudi ili velikih europskih monopolista.

Stoga se ESB može identificirati kao čista emanacija interesa globalne financijske oligarhije. Ukidanje carina, slobodan pristup dobrima, ljudima i kapitalu unutar te financijske mreže bio je daljnji razvoj kapitalističkog konkurentnog tržišta koje je omogućilo daljnje širenje bankarske moći i relativan pomak srednje klase prema većoj proletarizaciji. Takav razvoj kapitalizma, onaj sa sve većom konkurencijom, bio je temelj za akumulaciju kapitala. Još 1844. je Marx analizirao je taj aspekt.

“Konkurencija je moguća samo tamo gdje kapital raste, ili preciznije, u mnogim rukama. Formiranje mnogih prijestolnica je moguće samo kroz multilateralnu akumulaciju, jer se kapital općenito formira samo akumulacijom, a multilateralna akumulacija se nužno pretvara u unilateralnu. Konkurencija između kapitala povećava samu akumulaciju kapitala. Akumulacija koja je pod dominacijom privatnog vlasništva je koncentracija kapitala u nekoliko ruku”, napisao je Marx početkom XIX stoljeća.

Stoga je logično zaključiti da je stvaranjem monetarne unije istinski kreator nacionalnih politika postala financijska oligarhija. Europska središnja banka postaje simbol gladne prirode imperijalizma koji upotrebom bankarskih struktura ostvaruje svoju dominaciju i podčinjava radnike.

Ali kako se banke razvijaju i koncentriraju u nekoliko institucija, one se od skromnih posrednika pretvaraju u moćne monopoliste, koji imaju gotovo sav likvidni kapital svih kapitalista i malih industrijalaca, kao i većinu sredstva za proizvodnju i izvore sirovina određene težine iz čitavog niza zemalja.

Europa - obećana zemlja

Brojne mjere na kraju simboliziraju ovu europsku politiku usmjerenu na maksimiziranje profita kroz sve veću eroziju radničkih prava i veću “fleksibilnost”.

Od 1992. zu brojne zemlje zbog politike delokalizacije izgubile veći dio svojih industrija, uz jasan cilj izvoza tih industrija u zemlje u kojima je rad jeftiniji, čime su se udarili temelji za takozvani “Treći europski šok”.

Tko brani ovakvu Europsku uniju taj je protiv radnika i sluga kapitala. Ali tko god govori o mogućoj reformi Europske unije, također je neprijatelj, jer širi iluzije.

Ekonomska kriza je bila nužna za kapital. Njome su bogati postali bogatiji, siromašniji još siromašniji, dok se zbog nestanka srednje klase broj siromašnih dodatno povećao. Čak je i sam inflatorni udio od 3% obmanjujuća mjera za podređene klase i gomilanje bogatstva velikih vlasnika. S tom mjerom politika može manipulirati mistifikacijom povećanja nominalnih plaća, iako se realne plaće realno smanjuju.

U svemu tome bez sumnje oportunistički sudjeluju i sljednice bivši ljevičarskih stranaka, počevši od eurokomunističkog prodora u zapadnim zemljama, koji je 1974. godine inaugurirao progresivno odvajanje od Moskve i radničku partiju sve više gurao prema revizionističkim stavovima.

S druge strane, ni suverenističke opcije ne bi ostvarile nikakvu stvarnu prednost radničkoj klasi, koja bi ostala vezana i iskorištavana od strane nacionalne buržoazije. Radnici bi i dalje živjeli u otvorenom antagonizmu i još uvijek bi bili robovi.

Također je važno shvatiti kapital, odnosno njegove stvarne vlasnike, kao inteligentnog agenta, planera njegove strategije i kreatora guste mreže obmane za radnike.

Napuštanje europskog kaveza uz istovremeno održavanje postojećeg modela proizvodnje, time i ekonomske politike, neće poboljšati ništa i glavni bi teret opet snosili radnici i mali poduzetnici. U Velikoj Britaniji, gdje se vlasnička oligarhija može pohvaliti strukturom koja je mnogo robusnija od onih u drugim zemlja, Brexit engleski kapital suočava s očitim poteškoćama. Jedino je pravo rješenje izlaz u ponovna uspostava suvereniteta s pažljivom i relativnom primjenom socijalističkog modela, koji će se onda morati osloniti na međunarodnu viziju u kojoj su rad i socijalna jednakost iznad logike kapitala i profita.

Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savchenko For President !
5 godine prije

škrta tamica naroda

RoPe
5 godine prije

Wishful thinking. It ain’t gonna happen.
Čak da se netko i uspješno pobuni završit će kao Matija Gubec 1573. Ovi imaju i tehnologiju i lovu da se obrane. A ako se sistem i sruši imaju negdje zakopane tone zlata i dragulja.

Prc Milojko
5 godine prije

Termini: financijski derivati i moderna monetarna teorija. To ce super objasniti ekonomsku filozofiju EU (i zapada).

Alen
5 godine prije

Nazalost sistem mora krahirati u potpunosti da bi se sta izmjenilo.. Ovo vazi za evropske drzave,oni tamo u aziji vec su se izvukli.. Da bi sistem krahirao mora krahirati i njegov temelj , amerika.. Ako to krahira a ne dodje do velikog rata onda mozemo pricati o rjesenjima..

shumadinac
5 godine prije

Kad banke postanu najperspektivnija preduzeća tada nešto opasno nije u redu sa privredom – i društvom. – Osnuje se malo preduzeće, radi i razvija se, kvalitetom se bori sa konkurencijom i u jednom momentu dostigne maksimum. Dalje se ne može širiti jer više nema prostora. Ali stagnacija otvara put laganom opadanju tako da se mora razmišljati o “drugim metodama”. U početnoj fazi se najčešće pribegava ukrupnjavanju – više preduzeća se spajaju u grupacije, konzorcijume, holdinge (zovite ih kako hoćete). Tada nastaje prekretnica: takve grupacije raspolažu većim kapitalom, većim udelom na tržištu (ili postaju monopolisti) i raste im moć. Sada više nije samo kapital izvor njihove moći, sada imaju mogućnost diktiranja cena proizvoda, radne snage… Čak dolaze u situaciju da su u stanju da ucenjuju državu. Tada te kompanije postaju multinacionalne. Na drugoj strani imamo politiku. Politika je postala zanimanje, posao i više nije društvena aktivnost. A posao kao i svaki… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Hvalevrijedno mišljenje autora o Europskoj Uniji. Svatko ima pravo izabrati poziciju s koje će gledati na bilo što, to spada u slobode mišljenja. Međutim, ocjene koje se donose o učinkovitosti EU, o osiromašenju i nestanku srednje klase moraju biti potkrijepljene brojkama da bismo mogli autorski stav uzeti kao validan. Toga u tekstu nema, ali zato ima misli jednog ljubitelja Slavena starih stoljeće i pol. Činjenica jest da se 19 od 28 zemalja članica EU nalazi u euro zoni, odnosno da imaju zajedničku valutu euro. U tu monetarnu uniju nisu ušli po diktatu i nisu prodale svoje centralne banke. ECB (Europska centralna banka) je u vlasništvu Centralnih banaka zemalja članica, u dogovorenom omjeru pa im shodno tom omjeru pripada i emisijska dobit od kreacije valute. Zemlje članice su vlastiti monetarni suverenitet zamijenili za suverenitet kojeg dijele s drugima. Karakter ECB nije reakcionaran, ali konzervativan jest. Inflacija koju ECB želi postići –… Čitaj više »

Mile Č.
5 godine prije

30. prosinca 2015. · Rijeka .. I još vam nije jasno..? Bit će vam jasno .., kad bude kasno..! Ovo je pisano prije 5-6 godina.., prije nego su nas prodali ovi Jude.. KRATKI VODIČ KROZ EU 1. EU nije zastupnička demokracija. 2. Premijeri zemalja-članica kojima su njihove stranke dale vlast čine Vijeće EU. 3. Vijeće EU odabire predsjednika EU komisije. 4. Predsjednik EU komisije sam odabire članove EU komisije ( Vlade EU ). 5. Jedino EU komisija predlaže i provodi zakone u EU. 6. Zakone za EU komisiju stvara 3000 radnih grupa birokrata za koje nitko ne glasa i nitko ne zna tko su. 7. U EU možete glasati samo kako bi izabrali zastupnika pri EU parlamentu. A zakone odobrava Vijeće Ministara. 8. EU parlament nema pravo veta na zakone, nema praveo donositi – ni predlagati zakone u EU. 9. Vaši EU zastupnici mogu samo raspravljati o već predloženim zakonima… Čitaj više »

Mare
5 godine prije

AMEN!

Perica
5 godine prije

Sve je to pod kontrolom….kao i uvek do sad! Postoji i kontrolisani haos, da podsetim samo

goran
5 godine prije

mi smo imali uniju prije EU, pa su nam tu uniju razjebali isti oni koji je i danas zagovaraju, jedina je razlika sto smo danas njihovi robovi

Mamajev Kurgan
5 godine prije

EU je civilna varijanta zlocinackog NATO pakta.Podizvodjaci zloradova su Njemacka Francuska i VB koja izlazi….A zasto izlazi saznace se ubrzo.
Jos pre 15g. sam na sajtovima mahom srbskim poceo ostavljati komentare …u kojima sam pisao i ovde cu napisati..svaka pozitivna gllrifikacija EU inedaj boze clanstva Srba-je u nju kaznjavao bi najstroze robijom i prisilnim radom u korist naroda.
Velikani Evrope su daaaavno zagovarali ujedinjenu Evropu od Pirineja do Vladivostoka a bez VB sve dok englezi se malo ulristoje civiliziraju i prestanu sjediti guzicom na 2 stolice.U tom savezu TEK takvom UE bi imala sve i bila imperija na dobrobit Evrope i svijeta.Bila bi to imperija kakvu svijet nije vidio…ali na dobrobit svih .

Nostradurus
5 godine prije

Mislio sam da će nakon ove rečenice “Jedino je pravo rješenje izlaz u ponovna uspostava suvereniteta s pažljivom i relativnom primjenom socijalističkog modela, koji će se onda morati osloniti na međunarodnu viziju u kojoj su rad i socijalna jednakost iznad logike kapitala i profita.” nastati veliki fajt između prokapitalista i socijalista. Međutim, čini se da je to svima promaklo??? Slažem se sa autorovim zaključkom. A vi?

Kažun
5 godine prije

Hrvati sanjali svoju državu 1300 godina,a stoka (sitnog zuba ???!) je shebala u 10 godina.

Josip
5 godine prije

EU nije primila nikoga da bi ga spasila, obogatila, popravila… nego samo da proda tv-eje, postavi banke, izvuce radnu snagu….

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

EU postoji ne da bi NAMA, nego da bi NJIMA bilo bolje.
A sad, svi naprijed……. tko smo to Mi, a tko su to Oni……?

ShaCkaL
5 godine prije

EU i nije toliko loša. Pazi zasita je dosta ljudi otišlo raditi van. Trenutno je pravo lako naći posla jer svi traže radnike – samo 5-6 tisuća kuna to je max ali moje mišljenje isto i puno novaca ako ne placas stanarinu. Znači ok bi bilo 5 tisuća kuna minimalac a sve iznad je užas..

Sir Oliver
5 godine prije

Kraće rečeno, masivna kriza kapitalizma.
Još jednostavnije, podijela profita je nepoštena. Investitor i vlasnik uzmu koliko hoće. Radnik ima “na sat” i to je to.
I radi.
Ustvari to je feudalizam. Robovlasništvo.
Sa stanovišta poslodavca, ispravna računica, a sa radničke strane, robija.
Naravno da nema budućnosti.
Da, nešto socijalnje i modernije.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Kad su na ovo upozoravali ljudi poput David icke, Kresimira Misaka i drugih, onda su im se smijali! Da i ne govorimo kako neki poput Srbije i danas srljaju u okove EU umjesto da bjeze od vragova!

Crvenkapica
5 godine prije

Eu je kao EKONOMSKA zajednica izvrsno funkcionirala do – devedesete.
Pad SSSRa. Počinje smanjivanje radničkih prava svugdje.
Manja plaća > manje mogućnosti kupovine. Pada POTRAŽNJA i to konstantno.
Onda kap.navali na radnike sa još manjom plaćom, da nadoknadi manjak profita.
Istovremeno, višak sredstava se ne ulaže u nove proizvode/inovacije, već ide u banke, ili porezne oaze, svejedno i pitanje gdje završava. Kina najvjerojatnije, koja nudi najveću kamatu.
I to je to.
2000.
Euro je ove procese ubrzao i zamaskirao. Preuranjen projekt, već rečeno.
Kojekakve gluposti eu birokrata također su maske.
Da je rast kao devedesetih, nitko ne bi primjetio totalitaristički i totalitarni način upravljanja.
A ovaj kolonijalni način koji koriste prema Istoku, treba sasjeći u korijenu.
I tražit prave brojke: koliko smo dobili, a koliko dali eu.
U dva dana razmaka, Plen.i Sinčić iznijeli bitno drugačije brojke.

Brainstorm
5 godine prije

na samo pocetku clanka se spominje “mogucnost zaduzivanja”. sto da nije zaduzivanja, sto da nismo krenuli skoro cistih racuna ( sa malom zaduzenoscu), da nismo imali privatne ustedjevine i sveg vlasnistva izgradjenog u vrijeme socijalizma? sto kad bi i kad dugove pocnemo neto vracati? EU sistem je postavljen tako da su razluceni radno sposbni od uzdrzavanih. radno sposobne se koncentrira u njemacku, gdje oni placaju poreze i trose vecinu zarade dok se uzdrzavane; umirovljenike, malodobne i drzavni aparat ostavlja u zemljama koje nemaju proizvodnje ni mogucnosti od koga prikupljati porez. da, prikupljau porez od svojih drzavnih uposlenika ali to je novac koji se vrti u krug i sve ga je manje jer isti takodjer kupuju uvoznu robu. EU moze ali pod uvjetom da se iz EU sredstava financiraju socijalna pomoc, mirovine, drzavni aparat i skolstvo u drzavama ciji radnici su otisli raditi van. radi preglednosti navescu ovakvu usporedbu: zamislimo da… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Čitam na jednom drugom portalu da je za GEORGIJA SOROŠA najveći neprijatelj Kina pa Rusija ITD Venezuella znate li zašto ?
Pa tamo njegovi imperijalistički pipci ne mogu ući ,a to ga jako nervira
,EU mu je mala a ovo je ipak 1/2 čovječanstva
Sprema se veliko sranje :mi možemo ovako laprdati i davati savjete,ali lovu imaju oni i njima slični e jbga….??☠️???

Ponosni gradjanin EU
5 godine prije

Citam ovaj portal vec neko vrijeme i u pocetku sam smatrao evo konacno netko s drukcijim misljenjem pa da se covjek informira i o drugoj strani o kojoj glavni mediji ne izvjestavaju. A sad vidim da je ovo sve samo propaganda najgore vrste ruskih trolova. Katastrofa pisete gluposti i iznosite samo dijelove price koji vam pasu. EU nam je donjela posla, barem neka pravila da ukrote lokalne mocnike, slobodu kretanja i misljenja, da donjela je i neke lose stvari ali sve u svemu mnogo vise dobrog nego loseg. Sto da se prikljucimo Rusiji u kojoj despot jednom naredbom makne protivnike s lica zemlje? KBOvac koji nezna drukcije nego ubijat, krast i lagat da zavadi ljude, isti je ko i ameri. Svi zivimo na ovoj kugli u svemiru i umjesto da se svi slozno borimo za buducnost nase djece vi samo sirite razdor medju ljudima. Stvarno jadno i prozirno sram vas… Čitaj više »

Dečko sa ulice
5 godine prije

Ne, nitko nije pitao, recimo, Nizozemce hoće li u EU ili neće.
Ne, nije bilo nikakvog referenduma, niti o ulasku, pa ni o Euru.
Da, konverzija Gulden-Euro i njemačka Marka-Euro je bila pljačka stoljeća.
Da, EU je tamnica evropskih naroda.
Da, Nato je to da ih čuva, da ne pobjegnu.
Ne, velika Britanjija neće nikad izaći iz EU.
Da, Brexit je prevara.

Vile
5 godine prije

Sta znaci 12 zvijezda na zastavi EU zna li tko?

Red Dog
5 godine prije

A najgore je da su unistenjem nacionalnih drzava radi EU ispuzala najgora populisticka gamad u nacionalnim drzavama.
Drzave blagostanja su gradene dugorocno sa strahom od Revolucije u ledima. Sad je sve devastirano.
EU, kakva-takva je, nudi nekakav red. Povratak nacionalnim drzavama deluje kao haos.

Perun
5 godine prije

Bivsa drzava je mnogo toga nacinalizovala i socijalisticki poslije socijalisticko-samoupravni sitem ,dozivjeli su uspon pad i destrukciju.Pokojni dozivotni predjsednik Josip Broz iza sebe je ostavio pustos i politicko bespuce pesimizma i mazohizma .Restitucija oduzetitih dobara nije provedena niti u jednoj novo nastaloj drzavnoj zajednici nastaloj nasilnim raspadom bivse zajednice drzava ,repulika i pokrajina. Mentalna regresija ,post-ratna depresija i nikakav kapital ostavili su trag na populacijama koje sada napustaju i ostavljaju ono malo sto ih cini onim sto jesu .Tko je kriv za to ,mozda nase neznanje ,tudjinska oholost , ,,uvodjenje demokracije ” i neokolonijalnih zakona .Gsp.N.Babic dotaknuo se deindustralizacije prostora i drustava nastalih tzv. tranzicijom ,pojam uveden u upotrebu od ,,bankstera” radi lakseg oznacavanja zrtve od tzv. ekonomskog predatora u ovom slucaju EU i USA .Kapital sam po sebi ne znaci nista jer ako nije u vezi sa procesom nastanka vrijednosti to je mrtvi kapital.Sukob Kine i USA je na… Čitaj više »

nonwo
5 godine prije

A kako te to eu čuva od ratova,revolucija,smrti i patnje?
Eurotičari su usa guzičari,oni su ispostava ciokauboja…Ako ciokauboji odluče zaratiti natom protiv Rusa,nato Hrvati makljat će se ponovo na granicama sa “svojima” koji nisu u nato i još s Rusima, a da ne znaju ni zašto ni za koga.
A kad bi u nato ušla i Srbija i Makedonija,u slučaju ako ciokauboji podilkane-svi idemo na granicu Rusije.Kako god okreneš,mi smo naje…
Europske vrijednosti je pak toliko smiješan/jadan pojam da se ne vrijedi raspravljati.
Zašto si tako malen(kompleksi) da ne možeš cijeniti svoje vrijednosti.

Red Dog
5 godine prije

Oli je drugarica Le Pen, koja biva finansirana ruskim kreditima, levicarka?
Oli su drugovi i drugarice iz Pegide, koju su vikali „Putin u Berlin, Merkel u Sibir“ levicari?
Au contraire, mon chere. Drug huska desnicu da radi to 🙂

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Cijela teorija neoliberalnog kapitalizma na kojoj se bazira EU je VELIKA PREVARA! Od profita je bitniji socijalni polozaj gradjana. Covijek u svom razvoju nije poceo readiti da bi stvorio profit vec da bi podmirio zivotne potrebe i u zacetku je proizvodne viskove davao drugima koji nisu uspijeli stvoriti dovoljno za prezivljavanje, tek je kasnije poceo razmijenjivati i trgovati proizvoidnim viskovima i tako stavri profit. Danas elte prevaranta transformiranih is lopova u politicare uzimaju najveci dio profita a na koji nemju prirodnih prava zato se koriste prisilom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.