fbpx

Velika prijevara zvana Europska unija

EU Visa

Iako će mnogi zbog mogućnosti lakšeg zaduživanja reći da žive bolje nego prije nekoliko desetljeća, osobito na istoku Europe, što je europskim narodima, posebice onima stare Europe, donijela Europska unija? Osiromašenje i tihi nestanak srednje klase, dokidanje radničkih prava i gubitak suvereniteta. Nema nikakve integracije europskih naroda i različitih kultura o čemu se toliko govorilo. EU je najuspješniji instrument financijske oligarhije, osmišljen i izgrađen isključivo da bi pogodovao kapitalu.

Čelnik Europske središnje banke Mario Draghi je prije nekog vremena rekao kako su one zemlje koje imaju dugove iznad prosjeka već izgubile suverenitet. Živjela iskrenost. Ovim “uzvišenim” mišljenjem je predsjednik Europske središnje banke odgovorio onima koji danas zagovaraju povratak monetarnom suverenitetu kao načinu za rješavanje gospodarske krize.

Nema sumnje da se nakon Ugovora iz Maastrichta 1992. godine i nakon uvođenja monetarne i ekonomske unije od 1998. godine promijenila i europska gospodarska struktura, posljedično i životi radnika u takozvanoj “zajednici europskih naroda”. Ali kako? Na što mislimo kada razmišljamo o EU kao o vertikalnoj i nehorizontalnoj organizaciji? Dva temeljna stupa europske monetarne unije predviđaju da svaka država članica održava inflaciju nižu od ili jednaku 3% i omjer duga i bruto domaćeg proizvoda od 60% i manji. Ti su diktati uvelike promijenili unutarnje ekonomske politike različitih država članica. Kako se ispostavilo, posljedice su pogodile manje dobrostojeće klase.

Kako, dakle, funkcionira europska monetarna unija i zašto je ispravno reći da se radi o organizaciji koja favorizira vlasničku klasu, akumulaciju kapitala, dok s druge strane imamo sve veću proletarizaciju srednje klase i eroziju radničkih prava? Polazeći od pretpostavke da sama činjenica da postoje različiti modeli međunarodne trgovine došlo je do heterogene raspodjele dohotka i ubrzane integracije. Ali se u procesu integracije zanemarila  ekonomska usklađenost, a pripadnost europskom monetarnom klubu je uzrokovala prikriveno, iako ne previše, pretvaranje radnika u sve jeftiniju robu na tržištu.

S nametanjem raznih europskih sporazuma i strukturiranjem novog lica europske zajednice, takozvana nova administracija sve više pokazuje svoje pravo lice i prirodu. Mistificirana kao transnacionalna organizacija usmjerena na lakše integracije naroda i europskih kultura, EU je zapravo najuspješniji instrument financijske oligarhije u ratu protiv europskih radnika, i to radnika svih sektora, što su oni u javnim službama osjetili posljednji.

Europski balon

Uvođenje mjera kao što je Pakt o stabilnosti i rastu, koji se temelji na postupcima takozvane “preventivne i korektivne ruke”, bili su nužni stupovi za izgradnju europskog ekonomskog kaveza. Između 2013. i 2015. godine se prešlo na uvođenje mjera poput fiskalnog sklopa i smjernica o primjeni Pakta o stabilnosti i rastu, a cilj je bio jačanje veza između strukturnih reformi, ulaganja i proračunske odgovornosti. Tako su se udarili temelji za uvođenje novih mjera kao što su fiskalna pravila, strukturni neto saldo, srednjoročni cilj i  ekspanzivne mjere štednje, uz revizije i  stalne pritiske i diktate u fiskalnoj politici.

Ovi diktati su Europsku središnju banku učinili sredstvom koje ne služi stabilizaciji, jer se odbija i suočiti s velikom krizom, već financijsku instituciju koja nadgleda da se ne krene inflatornim putem, što se sprječava ograničenjem emisija novca.

Ta mistifikacija financijske stabilnosti zapravo nije ništa drugo do napad na najslabije zemlje EU, a još više na sve radnike, čak i one u razvijenim zemljama.

Europski diktati su nametnuli takozvani put stabilizacije za zemlje članice, ali po cijenu odustajanja od nacionalne valute. Ugovor iz Maastrichta je odredio da države u krizi ne mogu tiskati svoj novac. S obzirom na to da taj prerogativ više nije u rukama pojedinačne države, nego Europske središnje banke, prisilili su zemlje da se kreću po krivulji gašenja radnih mjesta i nezaposlenosti. Države se moraju odlučiti za politiku socijalnog dampinga i stoga režu javne službe, od zdravstva do obrazovanja i infrastrukture, uz masovnu prodaju imovine poput Grčke.

Tako se jasno nazire konzervativni i reakcionarni karakter Europske središnje banke, čiji je cilj zadržati razinu stalne inflacije, gurajući u očaj mnoge za dobrobit nekolicine, odnosno vrlo malog broja ljudi ili velikih europskih monopolista.

Stoga se ESB može identificirati kao čista emanacija interesa globalne financijske oligarhije. Ukidanje carina, slobodan pristup dobrima, ljudima i kapitalu unutar te financijske mreže bio je daljnji razvoj kapitalističkog konkurentnog tržišta koje je omogućilo daljnje širenje bankarske moći i relativan pomak srednje klase prema većoj proletarizaciji. Takav razvoj kapitalizma, onaj sa sve većom konkurencijom, bio je temelj za akumulaciju kapitala. Još 1844. je Marx analizirao je taj aspekt.

“Konkurencija je moguća samo tamo gdje kapital raste, ili preciznije, u mnogim rukama. Formiranje mnogih prijestolnica je moguće samo kroz multilateralnu akumulaciju, jer se kapital općenito formira samo akumulacijom, a multilateralna akumulacija se nužno pretvara u unilateralnu. Konkurencija između kapitala povećava samu akumulaciju kapitala. Akumulacija koja je pod dominacijom privatnog vlasništva je koncentracija kapitala u nekoliko ruku”, napisao je Marx početkom XIX stoljeća.

Stoga je logično zaključiti da je stvaranjem monetarne unije istinski kreator nacionalnih politika postala financijska oligarhija. Europska središnja banka postaje simbol gladne prirode imperijalizma koji upotrebom bankarskih struktura ostvaruje svoju dominaciju i podčinjava radnike.

Ali kako se banke razvijaju i koncentriraju u nekoliko institucija, one se od skromnih posrednika pretvaraju u moćne monopoliste, koji imaju gotovo sav likvidni kapital svih kapitalista i malih industrijalaca, kao i većinu sredstva za proizvodnju i izvore sirovina određene težine iz čitavog niza zemalja.

Europa - obećana zemlja

Brojne mjere na kraju simboliziraju ovu europsku politiku usmjerenu na maksimiziranje profita kroz sve veću eroziju radničkih prava i veću “fleksibilnost”.

Od 1992. zu brojne zemlje zbog politike delokalizacije izgubile veći dio svojih industrija, uz jasan cilj izvoza tih industrija u zemlje u kojima je rad jeftiniji, čime su se udarili temelji za takozvani “Treći europski šok”.

Tko brani ovakvu Europsku uniju taj je protiv radnika i sluga kapitala. Ali tko god govori o mogućoj reformi Europske unije, također je neprijatelj, jer širi iluzije.

Ekonomska kriza je bila nužna za kapital. Njome su bogati postali bogatiji, siromašniji još siromašniji, dok se zbog nestanka srednje klase broj siromašnih dodatno povećao. Čak je i sam inflatorni udio od 3% obmanjujuća mjera za podređene klase i gomilanje bogatstva velikih vlasnika. S tom mjerom politika može manipulirati mistifikacijom povećanja nominalnih plaća, iako se realne plaće realno smanjuju.

U svemu tome bez sumnje oportunistički sudjeluju i sljednice bivši ljevičarskih stranaka, počevši od eurokomunističkog prodora u zapadnim zemljama, koji je 1974. godine inaugurirao progresivno odvajanje od Moskve i radničku partiju sve više gurao prema revizionističkim stavovima.

S druge strane, ni suverenističke opcije ne bi ostvarile nikakvu stvarnu prednost radničkoj klasi, koja bi ostala vezana i iskorištavana od strane nacionalne buržoazije. Radnici bi i dalje živjeli u otvorenom antagonizmu i još uvijek bi bili robovi.

Također je važno shvatiti kapital, odnosno njegove stvarne vlasnike, kao inteligentnog agenta, planera njegove strategije i kreatora guste mreže obmane za radnike.

Napuštanje europskog kaveza uz istovremeno održavanje postojećeg modela proizvodnje, time i ekonomske politike, neće poboljšati ništa i glavni bi teret opet snosili radnici i mali poduzetnici. U Velikoj Britaniji, gdje se vlasnička oligarhija može pohvaliti strukturom koja je mnogo robusnija od onih u drugim zemlja, Brexit engleski kapital suočava s očitim poteškoćama. Jedino je pravo rješenje izlaz u ponovna uspostava suvereniteta s pažljivom i relativnom primjenom socijalističkog modela, koji će se onda morati osloniti na međunarodnu viziju u kojoj su rad i socijalna jednakost iznad logike kapitala i profita.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
125 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savchenko For President !
Gost
Savchenko For President !
3 godine prije

škrta tamica naroda

RoPe
Gost
RoPe
3 godine prije

Wishful thinking. It ain’t gonna happen.
Čak da se netko i uspješno pobuni završit će kao Matija Gubec 1573. Ovi imaju i tehnologiju i lovu da se obrane. A ako se sistem i sruši imaju negdje zakopane tone zlata i dragulja.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
3 godine prije

Termini: financijski derivati i moderna monetarna teorija. To ce super objasniti ekonomsku filozofiju EU (i zapada).

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nazalost sistem mora krahirati u potpunosti da bi se sta izmjenilo.. Ovo vazi za evropske drzave,oni tamo u aziji vec su se izvukli.. Da bi sistem krahirao mora krahirati i njegov temelj , amerika.. Ako to krahira a ne dodje do velikog rata onda mozemo pricati o rjesenjima..

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Kad banke postanu najperspektivnija preduzeća tada nešto opasno nije u redu sa privredom – i društvom. – Osnuje se malo preduzeće, radi i razvija se, kvalitetom se bori sa konkurencijom i u jednom momentu dostigne maksimum. Dalje se ne može širiti jer više nema prostora. Ali stagnacija otvara put laganom… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Hvalevrijedno mišljenje autora o Europskoj Uniji. Svatko ima pravo izabrati poziciju s koje će gledati na bilo što, to spada u slobode mišljenja. Međutim, ocjene koje se donose o učinkovitosti EU, o osiromašenju i nestanku srednje klase moraju biti potkrijepljene brojkama da bismo mogli autorski stav uzeti kao validan. Toga… Pročitaj više »

Mile Č.
Gost
Mile Č.
3 godine prije

30. prosinca 2015. · Rijeka .. I još vam nije jasno..? Bit će vam jasno .., kad bude kasno..! Ovo je pisano prije 5-6 godina.., prije nego su nas prodali ovi Jude.. KRATKI VODIČ KROZ EU 1. EU nije zastupnička demokracija. 2. Premijeri zemalja-članica kojima su njihove stranke dale vlast… Pročitaj više »

Mare
Gost
Mare
3 godine prije

AMEN!

Perica
Gost
Perica
3 godine prije

Sve je to pod kontrolom….kao i uvek do sad! Postoji i kontrolisani haos, da podsetim samo

goran
Gost
goran
3 godine prije

mi smo imali uniju prije EU, pa su nam tu uniju razjebali isti oni koji je i danas zagovaraju, jedina je razlika sto smo danas njihovi robovi

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
3 godine prije

EU je civilna varijanta zlocinackog NATO pakta.Podizvodjaci zloradova su Njemacka Francuska i VB koja izlazi….A zasto izlazi saznace se ubrzo. Jos pre 15g. sam na sajtovima mahom srbskim poceo ostavljati komentare …u kojima sam pisao i ovde cu napisati..svaka pozitivna gllrifikacija EU inedaj boze clanstva Srba-je u nju kaznjavao bi… Pročitaj više »

Nostradurus
Member
Nostradurus
3 godine prije

Mislio sam da će nakon ove rečenice “Jedino je pravo rješenje izlaz u ponovna uspostava suvereniteta s pažljivom i relativnom primjenom socijalističkog modela, koji će se onda morati osloniti na međunarodnu viziju u kojoj su rad i socijalna jednakost iznad logike kapitala i profita.” nastati veliki fajt između prokapitalista i… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije

Hrvati sanjali svoju državu 1300 godina,a stoka (sitnog zuba ???!) je shebala u 10 godina.

Josip
Gost
Josip
3 godine prije

EU nije primila nikoga da bi ga spasila, obogatila, popravila… nego samo da proda tv-eje, postavi banke, izvuce radnu snagu….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

EU postoji ne da bi NAMA, nego da bi NJIMA bilo bolje.
A sad, svi naprijed……. tko smo to Mi, a tko su to Oni……?

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
3 godine prije

EU i nije toliko loša. Pazi zasita je dosta ljudi otišlo raditi van. Trenutno je pravo lako naći posla jer svi traže radnike – samo 5-6 tisuća kuna to je max ali moje mišljenje isto i puno novaca ako ne placas stanarinu. Znači ok bi bilo 5 tisuća kuna minimalac… Pročitaj više »

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
3 godine prije

Kraće rečeno, masivna kriza kapitalizma. Još jednostavnije, podijela profita je nepoštena. Investitor i vlasnik uzmu koliko hoće. Radnik ima “na sat” i to je to. I radi. Ustvari to je feudalizam. Robovlasništvo. Sa stanovišta poslodavca, ispravna računica, a sa radničke strane, robija. Naravno da nema budućnosti. Da, nešto socijalnje i… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 godine prije

Kad su na ovo upozoravali ljudi poput David icke, Kresimira Misaka i drugih, onda su im se smijali! Da i ne govorimo kako neki poput Srbije i danas srljaju u okove EU umjesto da bjeze od vragova!

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
3 godine prije

Eu je kao EKONOMSKA zajednica izvrsno funkcionirala do – devedesete. Pad SSSRa. Počinje smanjivanje radničkih prava svugdje. Manja plaća > manje mogućnosti kupovine. Pada POTRAŽNJA i to konstantno. Onda kap.navali na radnike sa još manjom plaćom, da nadoknadi manjak profita. Istovremeno, višak sredstava se ne ulaže u nove proizvode/inovacije, već… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

na samo pocetku clanka se spominje “mogucnost zaduzivanja”. sto da nije zaduzivanja, sto da nismo krenuli skoro cistih racuna ( sa malom zaduzenoscu), da nismo imali privatne ustedjevine i sveg vlasnistva izgradjenog u vrijeme socijalizma? sto kad bi i kad dugove pocnemo neto vracati? EU sistem je postavljen tako da… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
3 godine prije

Čitam na jednom drugom portalu da je za GEORGIJA SOROŠA najveći neprijatelj Kina pa Rusija ITD Venezuella znate li zašto ? Pa tamo njegovi imperijalistički pipci ne mogu ući ,a to ga jako nervira ,EU mu je mala a ovo je ipak 1/2 čovječanstva Sprema se veliko sranje :mi možemo… Pročitaj više »

oddball
Gost
oddball
3 godine prije

Mogu se složiti da se u mnogim pitanjima zlorabe institucije EU kako bi se vodili neki nedemokratski procesi, ipak mislim da za Europu EU nema alternative, evo zašto,…. povijesno gledano prvenstveno zbog geografije Europa je politički bila fragmentirana, to je možda i najveća prednost Europe koja je od renesanse do… Pročitaj više »

Ponosni gradjanin EU
Gost
Ponosni gradjanin EU
3 godine prije

Citam ovaj portal vec neko vrijeme i u pocetku sam smatrao evo konacno netko s drukcijim misljenjem pa da se covjek informira i o drugoj strani o kojoj glavni mediji ne izvjestavaju. A sad vidim da je ovo sve samo propaganda najgore vrste ruskih trolova. Katastrofa pisete gluposti i iznosite… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
3 godine prije

Ne, nitko nije pitao, recimo, Nizozemce hoće li u EU ili neće. Ne, nije bilo nikakvog referenduma, niti o ulasku, pa ni o Euru. Da, konverzija Gulden-Euro i njemačka Marka-Euro je bila pljačka stoljeća. Da, EU je tamnica evropskih naroda. Da, Nato je to da ih čuva, da ne pobjegnu.… Pročitaj više »

Vile
Gost
Vile
3 godine prije

Sta znaci 12 zvijezda na zastavi EU zna li tko?

Red Dog
Gost
Red Dog
3 godine prije

A najgore je da su unistenjem nacionalnih drzava radi EU ispuzala najgora populisticka gamad u nacionalnim drzavama.
Drzave blagostanja su gradene dugorocno sa strahom od Revolucije u ledima. Sad je sve devastirano.
EU, kakva-takva je, nudi nekakav red. Povratak nacionalnim drzavama deluje kao haos.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Bivsa drzava je mnogo toga nacinalizovala i socijalisticki poslije socijalisticko-samoupravni sitem ,dozivjeli su uspon pad i destrukciju.Pokojni dozivotni predjsednik Josip Broz iza sebe je ostavio pustos i politicko bespuce pesimizma i mazohizma .Restitucija oduzetitih dobara nije provedena niti u jednoj novo nastaloj drzavnoj zajednici nastaloj nasilnim raspadom bivse zajednice drzava… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije

A kako te to eu čuva od ratova,revolucija,smrti i patnje? Eurotičari su usa guzičari,oni su ispostava ciokauboja…Ako ciokauboji odluče zaratiti natom protiv Rusa,nato Hrvati makljat će se ponovo na granicama sa “svojima” koji nisu u nato i još s Rusima, a da ne znaju ni zašto ni za koga. A… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
3 godine prije

Oli je drugarica Le Pen, koja biva finansirana ruskim kreditima, levicarka?
Oli su drugovi i drugarice iz Pegide, koju su vikali „Putin u Berlin, Merkel u Sibir“ levicari?
Au contraire, mon chere. Drug huska desnicu da radi to 🙂

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
3 godine prije

Cijela teorija neoliberalnog kapitalizma na kojoj se bazira EU je VELIKA PREVARA! Od profita je bitniji socijalni polozaj gradjana. Covijek u svom razvoju nije poceo readiti da bi stvorio profit vec da bi podmirio zivotne potrebe i u zacetku je proizvodne viskove davao drugima koji nisu uspijeli stvoriti dovoljno za… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.