‘Velika razlika’ između naoružavanja Ukrajine i Rusije

Josep Borell
33 komentara

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upitao je visokog diplomatu EU, Josepa Borrell-a, zašto je toliko zabrinut da Peking potencijalno daje oružje Rusiji kada Brisel usmjerava oružje u Ukrajinu, rekao je Borrell novinarima.

Wang i Borrell sastali su se na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prošle sedmice, nakon čega je potonji u ponedjeljak upozorio da će se svaka kineska pomoć ruskoj vojsci smatrati “crvenom linijom” od strane EU.

Govoreći novinarima na sastanku NATO-a u utorak, Borrell je rekao da su on i Wang imali “iskren razgovor” u Minhenu.

Tokom ovog razgovora, Wang je jasno stavio do znanja da „Kina ne isporučuje oružje zemljama u ratu,” i da nema planove da obezbedi oružje Rusiji. To je, rekao je Wang , “princip kineske vanjske politike”, prema Borrellovom sjećanju.

Međutim, Borrell je rekao da ga je Wang pitao: „Zašto pokazuješ zabrinutost za mene da možda obezbjeđujem oružje za Rusiju kada ti obezbjeđuješ oružje za Ukrajinu?“

Borel je rekao da je odgovorio objašnjavajući “veliku razliku” između ovih scenarija, ističući “šta je za nas Evropljane u pitanju u ratu u Ukrajini”. Međutim, svoje objašnjenje nije podijelio s novinarima.

Borrell nije jedini visoki zapadni diplomata koji je upozorio Peking zbog njegove navodne podrške ruskoj vojsci. Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je prošle sedmice da je Washington već bio svjestan kineske nesmrtonosne podrške Moskvi i zaprijetio ” ozbiljnim posljedicama” ako ta podrška eskalira na smrtonosno oružje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je Blinkenu na sličan način kao Wang na Borela, pozivajući SAD da “ozbiljno razmisle” o svojoj ulozi u raspirivanju ukrajinskog sukoba. “SAD, a ne Kina, stavljaju oružje na bojno polje”, rekao je portparol ministarstva u ponedjeljak.

Kina je više puta pozivala na mirno rješavanje sukoba i planira da objavi mirovni prijedlog u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, Peking i Moskva su pojačali svoju bilateralnu trgovinu od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara, a obje zemlje trenutno učestvuju u trilateralnim pomorskim vježbama s Južnom Afrikom.

Uoči potencijalne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi ovog proljeća, Wang je u utorak u ruskoj prijestolnici održao sastanak sa sekretarom Vijeća sigurnosti Rusije Nikolajem Patruševom. Kinesko-ruski odnosi su “čvrsti kamen i izdržat će svaki test promjenjive međunarodne situacije”, rekao je Wang nakon sastanka.

BorelleuWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Borrell prijeti Kini spominjući ‘crvene linije’ 😃
Da se neće EU samoubiti sa ekonomskim sankcijama Kini kao što su prema Rusiji?
Možda zaprijete i vojnim napadom 😁
Kakvu politiku vode u Wash…, pardon, Briselu, ne bi me čudilo.
EU vrhuška je autić na daljinski Demokrata i američkih korporacija.

NOVI STARI
1 godina prije

LICEMJER….MISLI DA SU SVI BLESAVI

Ivan
1 godina prije

Borelija je odavno trebalo skratiti za glavu..

Roky
1 godina prije

Ukrajina se naoruzava kako bi se odbranila a rusija kako bi napadala samo konj ne vidi razliku.

user
1 godina prije

da skratimo:
postoje miroljubive bmo b e.
postojke i ubojite b m o be.

i da, dnovinari i poo litičari su dno dna.

NOVI STARI
1 godina prije

joj što sve “..ka” rodi!!!!???

Daniil Harms
1 godina prije

Čačkali su mečku, čačkaju tigra…

Karma
1 godina prije

Jebla vas ukra vise, europa propada, inflacija i cemer po Njemackoj. Po evropi se gube poslovi i cijene hrane divljaju.
Napravili su u ukraini drzavni udar 2014 i mrze ruse i sta su ocekivali? Eu i amerika su unistili ukrainu mijesanjem u slavenske poslove a rusi zele tampon zonu od ludila GMO i mrznje. Kad probudis medu iz sna on ne moze odma zaspat.
Sta cemo sad imati? Poslusajte naseg presjednika Milanovica. Jedini s mozgom u vladi.

mRNA-23-24...
1 godina prije

Da je Ukrajina neutralna kome bi trebalo oružje?

zoran
1 godina prije

Sta uradise dva broda kriminalaca i jedan prostitutki.

tuf
1 godina prije

Borell je predmet sprdnje čak i u zapadnoj javnosti. Konkurira za nagradu kr*etena godine uz vrlo jake kandidate Baerbock i von der Layen.

eks
1 godina prije

Ja znam razliku. Zapadno oružje je “demoklratsko”, a rusko je “diktatorsko” . Zapad je “bašta” , svi ostali su “džungla” . Zapadno govno miriše , … Ako ne verujete, pitajte Borelja .

Max
1 godina prije

Borelli lupeta.

vanja
1 godina prije

Стари је ил педофил ил хомић,имам нос за такве.

nessy
1 godina prije

Ovo je vrhunsko, neskriveno, bezobrazno licemjerje. Ovaj… tip se usudi prati usi kinezima jer je njegova strana pravedna, a druga nije? Po cijim kriterijima? Zanima me, da li on namjerno manipulira (to mogu shvatiti), ili stvarno vjeruje, (ako stvarno vjeruje, onda je za specijalnu skolu) u gluposti koje prica? Svijet je stvarno otisao u pm, EU i USA koje su trebale biti oaze dobroga za svoje stanovnike, postale su totalitarne sile, ali u rukavicama (rukavicama bez prstiju). I naravno, sve po diktatu amera, koji su presli sve granice rzuma, i pogazili svo medjunarodno pravo. Pa sto su ocekivali od Rusije? Da se pokori? Tesko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI