Iran demonstrirao lansiranje nove vrste rakete ”zemlja-more”, lansiravši je u Indijski ocean

Iranska protivbrodska raketa
16 komentara

Nakon što je godinama uvozio sve vrste naoružanja i opreme, Iran se sve više preusmjerava na domaću proizvodnju vojne opreme, predstavljajući tako gotovo svake godine nova postignuća svoje vojne industrije.

Iranske pomorske snage testirale su novonabavljene rakete ”zemlja-more” i ”more-more”. To se dogodilo tijekom takozvanih vježbi “Ramazanskih mučenika”, provedenih u Omanskom moru i na sjevernom dijelu Indijskog oceana.

Rakete, najnoviji proizvod iranske obrambene industrije, ispaljene su iz lansera s ratnih brodova iranske mornarice, uspješno pogodivši zadane ciljeve, koji su bili udaljeni oko 280 kilometara. Vojska je rekla da bi se ubuduće učinkovit domet projektila mogao povećati.

Naziv vojne vježbe očito se odnosio na incident, koji se dogodio 10. svibnja u Omanskom moru, pri čemu je iranski brod za podršku Konarak teško oštećen u incidentu “prijateljske vatre”. Tragični događaj odnio je živote 19 vojnika, dok ih je 15 ranjeno.

Iran aktivno provodi mornaričke ratne igre u regiji,bez obzira naneprestano američko vojno prisustvo, koje postoji u Perzijskom zaljevu. Teheran je više puta zahtijevao od Washingtona povlačenje svojih snaga, tvrdeći da oni nemaju pozitivan utjecaj na sigurnost regije. Iran inzistira na tome da države regije mogu same osigurati vlastitu sigurnost.

Iranska plovila
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran
3 godine prije

opet iranci bacaju petarde…podsjećaju me na one male pudlice koje strašno reže i pokazuju zube kad su preplašene

Max
3 godine prije

Priličan uspjeh Irana koji ga čini neowisni od stranih dobawljača i čini ga obranbeno sposobnijim molm malo više detalja o tipu i karakteristikama raketa. Hvala.

sobravia
3 godine prije

Jako simpatiziram ponosni Iranski narod. Proveo sam tamo 2009 godine 45 dana samo sa ruksakom, i americam karticom.
Spavao sam samo kod Iranskih selja, jedna sobica , jest i pit. Iako siromašni, skoro svi su odbijali novac i morao sam djeci dat 10-20 dolara da poslije daju majci. No, istina se skriva. Puno mi je ljudi, naročito žena srednje dobi rekla da su u doba Reze Pahvalija, nosile minice, bile slobodne, itd, itd…U ono je vrijeme (mislim), predsjednik bio Ahmadinedžad.
90% sugovornika ga nije podržavali, bili su jadni pod sankcijama, opet moj osjećaj. Baš volim taj narod.
No glupo se zavaravati, da Ameri u Iranu ponove scenario bombardiranja Srbije, Iranci bi klekli nakon 50 dana.
Isto ko i Saddam, na žalost…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI