Viktor Orban: “Soros ne može biti iznad mađarskih zakona”

Gorge Soros - crveni karton
27 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da će budućnost Središnjeg europskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti, kojeg je osnovao milijarder, ulagač i međunarodni špekulant George Soros, biti odlučena u političkim pregovorima između američke i mađarske vlade.

CEU je prošle srijede optužio Mađarsku zbog zakona koji bi mogao okončati rad ove institucije i poručio kako se radi o “napadu na akademsku neovisnost Sveučilišta”.

Između ostalog, zakon predviđa da mađarska i američka vlada trebaju potpisati ugovor o radu Sveučilišta, koje će ima svoj kampus i u New Yorku, po programu Budimpešte.

Orban je u intervjuu za javni radio izjavio  kako će budućnost CEU “ovisiti o pregovorima i ugovorima između vlada dviju zemalja”.

“Netko može biti milijarder, ali ga to ne stavlja iznad nacionalnih zakona Mađarske. Ova institucija mora poštivati ​​zakone”, naglasio je Orban, aludirajući na osnivača i centar je nazvao  “Sorosevo Sveučilište”.

CEU je osnovan kao dvostruki pravni entitet, jedan u Sjedinjenim Državama, a drugi Mađarskoj, zbog čega oni koji ga završe dobivaju dvije diplome, mađarsku i drugu izdanu u Americi. U tom smislu je Orban dodao kako je CEU u prednosti pred lokalnim sveučilištima.

“To je neshvatljivo. Mi smo naša Sveučilišta stavili u neugodnu situaciju i osigurali nezasluženu korist stranima”, sažeo je Orban.

Nakon izjave Orban, CEU se oglasio priopćenjem “da je ova institucija uvijek poštovala mađarske zakone i kako su sve suprotne tvrdnje lažne”.

CEU je u Budimpešti otvoren 1991. godine i nudi studijske programe na engleskom jeziku o različitim temama kao što su pravo, povijest i društvene znanosti, a svake godine ga pohađa više od 1500 studenata iz cijelog svijeta.

Orban je optužio Sorosa “kako je vodeća osoba u krugu aktivista koji europske zemlje pokušavaju potkopati poticanjem imigrantskih valova koji na granice Europe dolaze iz Trećeg svijeta”.

“Soros podupire sve što slabi države i potiče sve što se može promijeniti tradicionalni europski način života”, rekao je Orban, te dodao “kako aktivisti koji podržavaju migrante nesvjesno rade za račun mreže međunarodnih trgovaca ljudima”.

Mađarski premijer je također dodao kako proučava mogućnost zabrane rada nevladinim organizacijama koje su povezane s američkim milijarderom.

Potpredsjednik vladajuće stranke, Szilárd Nemeth, izvijestio je “kako će se koristiti svi alati na raspolaganju da se eliminiraju nevladine organizacije koje financira Soros, jer su u službi globalnog kapitala i utječu na politike koje donose nacionalne vlade”.

Nije tajna da su ove nevladine organizacije poticale demonstracije protiv Orbanove nacionalističke vlade, te  da su ranije u istočnoj Europi organizirale “Obojene revolucije”, gdje su na vlast dovele ljude koji koriste američkim interesima. Posljednji veliki prevrat je bio onaj 2014. u Kijevu, kojem se George Soros bio jedan od glavnih financijera. Ukrajinu je uvukao u američku orbitu, a čak se hvalio ulogom koju je odigrao u tim događajima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fury
6 godine prije

Kod nas imamo sorosev FF i sada srosevci preuzimaju i sveuciliste Hrvatskih studija.
Sta mi radimo? Kao hipnotizirani, ne reagiramo nikako.

tuf
6 godine prije

Dovoljno je vidjeti teme kojima se bave da covjek shvati kako je cilj kontrola i manipulacija naroda:
https://www.ceu.edu/research/areas

USA exceptional
6 godine prije

Soros je bio protiv Trumpa a radi za CIA. U Americi je sve mogucno.

Zvrk
6 godine prije

soros je kao što znamo iz mađarske. orban je karijeru počeo kao liberalčina i veliki zaštitnik ljudskih prava i promicatelj demokracije u zločestom i sivom režimu koji je tobože ugnjetavao mađarski slobodarski duh. dakle, kao ono što danas najmanje podnosi kao i većina komentatora.
ne, nemam nikakve indicije, ali ne bi me iznenadilo da je riječ o odmetnutom “dijetetu” iz soroseva inkubatora koji je postao politički pragmatik i antiglobalistički raspoložen.

davor
6 godine prije

Evo tko traži poštenog i vrijednog EU čelnika ne treba ga dalje tražiti, ima ga u Mađarskoj

dalmata
6 godine prije

Ovi Orban je sacuva Madarsku od horda(ne izbjeglica)nego crnog zla koje je stvarala i EU i NATO,naravno uz US(r)A.Kakav je,pojma neman,ali se cini daje lojalan Madarima.U odnosu na domace sluge,izdajice petokolonase iostalu bagru,koji su pijuni instalirani da sluze bjelosvjetski olos,Orban se ne triba(za sad)bojat poslovice “ko zna sta nosi noc”

Osoba C
6 godine prije

Nepoznat Netko: “Soros ne može biti iznad hrvatskih zakona.”
Kako Vam se ovo čini? Paralelni svemir ili ……………

Michael Collins
6 godine prije

Zar još nije Mađarska zabranila rad nevladinim udrugama sa Soroševim potpisom?
A Mađari nemaju što pregovarati sa američkom Vladom – ispada da je jedini problem što će studenti Soroševog sveučilišta dobiti dvije diplome.

jale
6 godine prije

Bravo, Orban!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.