Ubijen lider takozvane “Islamske države” Abu Bakr Al-Bagdadi ?

Abu Bakr al-Bagdadi
28 komentara

Rusko Ministarstvo obrane je priopćilo kako provjerava informacije je li u ruskom zračnom napadu u blizini sirijskog grada Raqqe krajem svibnja ubijen čelnik takozvane “Islamske države” Abu Bakr Al-Bagdadi, prenose ruske novinske agencije.

Meta napada bili su čelnici takozvane “Islamske države” koji su se u Raqqi sastali 28. svibnja.

“Prema informacijama koje provjeravamo putem nekoliko kanala, na tom sastanku je bio i čelnik “Islamske države” Abu Bakr Al-Bagdadi koji je eliminiran u zračnom napadu”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Ruske Federacije.

“Među onima ubijenima u udaru su bili emir Raqqe Abu Al-Haji Al-Masri, emir Ibrahim Al-Naef Al-Hajj, koji su kontrolirali distrikt od grada Raqqa do naselja Al-Suhne, sjeveroistočno od Palmire i čelnik sigurnosti takozvanog “kalifata” Suleiman Al-Sawah”, dodaje rusko Ministarstvo obrane.

U prvom priopćenju su u ruskoj vojsci rekli da je u udarima koje su proveli zrakoplovi Su-34 i Su-35 možda ubijen i vođa terorističke “Islamske države”.

Moskva je informacije o mjestu i vremenu udara proslijedila i Pentagonu. No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako ne može u potpunosti potvrditi smrt vođe terorista “Islamske države”.

“Nemamo 100 posto potvrdu o informacijama o smrti Abu Bakra Al-Baghdadija”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Američka koalicija je također rekla kako ne može potvrditi informaciju da je Bagdadi likvidiran u spomenutom zračnom udaru.

“Trenutno ne možemo potvrditi ova izvješća”, izjavio je pukovnik Ryan Dillon, glasnogovornik američke kampanje “Inherent Resolve”.

Iako su brojna medijska izvješća nagađala o smrti Al-Bagdadija, ni irački, ni sirijski vojnici, ruska vojska ili Pentagon, do sada nikada nisu potvrdili te tvrdnje.

Jednako je s najnovijim izvješćem Moskve, iz kojega su krivo protumačene riječi “kako bi među ubijenima u Raqqi, obzirom na visoki rang dužnosnika koji su se tamo sastali, mogao biti i Abu Bakr Al-Baghdadi i da je i on možda ubijen u napadu”.

Ipak, rusko Ministarstvo obrane nije i službeno potvrdilo vijest.

Rođen kao Ibrahim Awad Ibrahim Al-Badri, Abu Bakr Al-Baghdadi je svoj prvi javni nastup imao u ljeto 2014. godine, kada je ISIL krenuo sa zauzimanjem  teritorija u Iraku i kasnije u Siriji.

Bagdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014. godine, na videosnimci na kojoj je bio odjeven u crnu vjersku odjeću kada je iz srednjovjekovne džamije Al-Nuri proglasio takozvani kalifat.

Rođen kao Ibrahim Al-Samarrai, Bagdadi je napustio Al-Qaedu 2013., dvije godine nakon likvidacije Osame bin Ladena.  Ranije, 2003. godine, kad je počela američka agresija na Irak, pridružio se salafističkim islamističkim skupinama koje su se pobunile protiv okupacije.

Amerikanci su ga ulovili, ali su ga godinu dana poslije oslobodili, jer su ga smatrali civilom, a ne vojnim ciljem.

Budući da teroristima samoproglašenog “kalifata” slijedi neizbježan poraz u Mosulu, Raqqi i drugim područjima koja drže u Siriji i Iraku, dužnosnici tvrde kako Al-Bagdadi izbjegava oba grada i da se skriva negdje u golemoj pustinji između ova dva grada.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
6 godine prije

Vala nije corak

Paulo
6 godine prije

Dan zalosti u Bijeloj Kuci.

Tadmur
6 godine prije

Ako Mosadu više nije potreban onda je i ubijen.

Ivan1
6 godine prije

Ja mislio to John McCain, ako govorimo o vođama.

Sarajevo
6 godine prije

Prenosite FAKE vijest staru 5 dana 🙂 Vrhunac istrazivackog novinarstva, haha. Sjajno

Lolito
6 godine prije

sad sam siguran da je krepo

Brane
6 godine prije

U osnovi nebitno,on je samo lokalni voditelj poslova. Pravi šefovi,čija eliminacija bi urušila isil u korijenu, obitavaju u ograđenim vilama, lociranim kraj glavnih anglosaxonskih gradova. Kad bi Putko ošinuo tamo 200-tinjak taktičkih, to bi već moglo osigurati svjetski mir na dulje razdoblje.

Zagor
6 godine prije

Pokušaj atentata i na Muhaysinija Danas. Nažalost, radi blindirane Toyote, nisu uspjeli. Nadam se u više uspjeha drugi put.

Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, 11. lipnja Daily Mail piše da je teroristički vođa bio neutraliziran u napadu, ali web stranica Isila nije potvrdili smrt svog šefa.
-U veljači je pisalo izvijestio da je kalif bio teško ranjen u napadu iračkog zrakoplovstva u gradu Al-Qa’im, gdje su se okupili čelnici terorističke organizacije za summit.
– izvješća u listopadu 2016. navode da je Al-Baghdadi u teškom stanju nakon što je otrovan s tri zapovjednika terorističke skupine.
– U lipnju 2016., nekoliko mediji su izvijestili da je mogao biti ranjen u u napadu američke međunarodne koalicije.

Qweet
6 godine prije

Na osnovu intelligence koju su Rusi dobili dosla je velika koncentracija terorista na dogovor.
Rusi su ih sve elminirali oko 300.

E, sad kako su Rusi saznali da ce biti velika koncentracija terorista na jednom mjestu i to sve sami lideri, ja ne znam.

Ja vjerujem da je ovo istina i da je doslo do obezglavljenja terorista i da su bili zbrisani s lica zemlje kao rijetko kada.

Ovo je veliki uspjeh ruske aviacije i intelligence.

Rusi ne prikazivaju tako, a neki od vas eto…. nema dokaza da je ubijen Abu Bakr Al-Bagdadi pa i onda sve je beznacajno.

Kao prvo teroristi sad lizu svoju ranu a kao drugo jedino intelligence moze ustanoviti jel je Abu Bakr Al-Bagdadi ubijen ili ne.
Postoji mogucnost da i sami teroristi dadu u javnost sto se dogodilo a ne moraju, zasto bi?

Sinisa
6 godine prije

comment image
Mene interesuje cime su gadjali ove zgrade kada su prost zbrisane sa lica zemlje,okolne zgrade gotove da nisu ni osjetile udar i kako da ih nisu Ameri upozorili da Rui dolaze.

Konstantin
6 godine prije

Sinisa … mozda Kalibrima opalili po ZGADIJU i sada “hrane vazduh sa sopstvenom prasinom” ?

jale
6 godine prije

Al-Bagdadi je “ubijen” već pet, šest puta, i uvijek vaskrsne da bi ga mogli ubiti još koji put za potrebe zapadnih mainstream medija, klikova i profita. Uopšte više ne vjerujem da taj lik postoji.

Marko
6 godine prije

Islamski učenjak o Abu Bakr Al-Baghdadiu i ISIL-u !

https://www.youtube.com/watch?v=oD4frd4p0sk

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.