Vode se teške borbe za jemensku luku Al-Hudayda

Jemen - slika
35 komentara

Saudijska koalicija i južna plemena lojalna odbjeglom predsjedniku  Mansouru Hadiju tvrde da su preuzele nadzor nad međunarodnom zračnom lukom južno od grada Al-Hudayde.

Vijest je teško potvrditi, jer nema snimaka i fotografija boraca saudijske koalicija iz same zračne luke, iako je jutros objavljeno nekoliko snimaka borbi u širem području zračne luke.

Ranije je izbjegla prosaudijska vlada Mansoura Hadija dala izjavu u kojoj je najavila početak kampanje “Zlatna pobjeda”, kojom želi obnoviti legitimnu vlast u cijelom Jemenu, nakon što je svim mirnim i političkim sredstvima bilo nemoguće postići protjerivanje Huti milicija iz grada Al-Hudayde, stratešku luku kroz koju stiže humanitarna pomoć za milijune jemenskih civila.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i brojni borci južnih plemena odani Rijadu su pokrenuli veliki napad na Al-Hudaydu, jer tvrde “kako se luka koristi za isporuke iranskog oružja Huti milicijama”.

Luka se nalazi sjeverno od gradskog područja Al-Hudayde, koju, kao i sam grad, još uvijek nadziru jemenski borci.

Ne može se potvrditi ni zauzimanje zračne luke južno od grada, jer je saudijska koalicija na Twitteru objavila nekoliko fotografija tornja kontrole leta i obližnjih zgrada, ali na fotografijama nema vojnika i ne zna se kada su snimljene.

S druge strane, Huti milicije su na Twitteru objavile snimku svog zapovjednika kako se iz područja zračne luke obraća saudijskom agresoru, ali ni ovdje nije moguće potvrditi vrijeme kada je poruka snimljena.

Ono što je sigurno jest da će se zapadni Jemen, ako grad i luka Al-Hudayda padnu u ruke saudijske koalicije, pretvoriti u najveći koncentracijski logor na svijetu, puno gori od onog kojeg su Izraelci stvorili od Pojasa Gaza.

Kako su SAD odbile pružiti pomoć saudijskoj koaliciji u razminiranju luke, za koju u Rijadu vjeruju da će je zauzeti, pomoć saudijskom režimu je ponudila Francuska.

Kako prenosi Le Figaro,  francuske specijalne snage su u Jemenu prisutne s postrojbama UAE.

Međutim, Le Figaro nije detaljno opisao aktivnosti koje francuska vojska tamo provodi. Ranije je izvor iz francuskog parlamenta za Reuters potvrdio kako su specijalne snage francuske vojske u Jemenu, dok jemenski izvori tvrde kako će pomagati u planiranju operacija i kasnijem uklanjanju mina i eksploziva iz luke Al-Hudayda.

U međuvremenu su jemenski Huti borci objavili nekoliko snimaka napada na kolonu saudijske koalicije i jedno od skladišta streljiva južno od grada. Na snimkama se vidi skladište u plamenu, jedno zarobljeno i jedno uništeno oklopno vozilo MRAP, nekoliko kamioneta i tijela mrtvih boraca prosaudijske koalicije, uglavnom pripadnika južnih jemenskim plemena koje zapovjedništvo saudijske koalicije u borbama šalje u prve redove.

VIDEO – Južna jemenska plemena saudijske koalicije napadaju zračnu luku Al-Hudayda

https://www.youtube.com/watch?v=dQkPUurKCtg

U petak je Ministarstvo obrane Francuske priopćilo da su njihovi vojnici tamo zbog moguće operacije razminiranja, kako bi se osigurao pristup luci Al-Hudayda, kada koalicijske snage Saudijske Arabije završe svoje vojne operacije.

Ministarstvo je navelo da ne sudjeluje u vojnim operacijama u regiji i da francuske snage nisu dio koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

“Katastrofa za cijeli Jemen”

Napad na jemenski grad Al-Hudaydu, gdje je jedna od glavnih luka zemlje i najveća u Crvenom moru, pokrenut je u srijedu. Veliku ofenzivu na terenu podržavaju snage odane vladi u egzilu, a saudijska koalicija nastoji povratiti lučki grad koji je u rukama Huti milicija i ponovno vratiti na vlast svrgnutog lidera Mansura Hadija.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je upozorilo je kako će napad na luku Al- Hudayda izazvati katastrofu u cijeloj zemlji i kako je to napad na sve one koji pokušavaju naći mirno rješenje izlaska iz sukoba.

Predstavnica Ujedinjenih naroda za Jemen, Lisa Granda, upozorila je da će vojna kampanja ili opsada grada Al Hudayde od strane saudijske koalicije utjecati na živote stotine tisuća nevinih civila.

Trenutno se sa sigurnošću može reći da su saudijske snage stigle nadomak zračne luke južno od grada i da se vode teške borbe za proboj prema samom gradu i luci.

Izvori jemenskih boraca s potencijalno uznemirujućim sadržajem: Twitter-WrathYE / Twitter-AnsarallahMC

FOTO – Trenutna situacija u Jemenu, uz pretpostavku da bi saudijske snage mogle biti u krugu međunarodne zračne luke u Al-Hudaydi

Stanje u Jemenu
Stanje u Jemenu
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
repka i pivo
5 godine prije

Nema veze. Saudijski princ je cestitao putinu na nogometnoj pobjedi a putin ce njemu cestitati na okupaciji jemena. Zivio putin!

Barba_Roso
5 godine prije

„Vode se teške borbe za jemensku luku Al-Hudayda“ iliti „Jadna majka onima koje pomaze Iran“

NAPOLEON
5 godine prije

Šteta što sve ove godine rata i napora houti pobunjenika neće donijeti pobjedu. Sada ih samo čudo može spasiti. A čuda se rijetko dešavaju.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Saudi su našli slabu točku Hutija.Naravno uz pomoć SAD-a,koji sve prati preko satelita.Tu na jugu su Huti slabiji,pogotovo kad su eliminirali Saleha,koji se htio okrenuti od njih,a neki njegovi pristalice su odustali od borbe sa njima protiv Saudi koalicije,uglavnom na jugu.Saudi guraju njihove protivnike,jemenske sunite sa ostalima u prve redove,dok oni koriste nadmočnu prednost u tehnici na nizinskom terenu ,uz more.A eto ima tu i francuskih specijalaca,koji su tu kao zbog mina,i ko zna još kojih,koji im pomažu.Hutije samo čudo može spasit od ovakvog koncentriranog napada na tom nizinskom terenu,i ostat će odsječeni od iranske pomoči sa mora.Cilj je porazit šiitske hutije,i time maknut iranski utjecaj na južnoj Saudijskoj granici.

citam "logicno" , logicno razmisljam
5 godine prije

Interesantno da nema kuknjave o civilnim zrtvama, od strane “demokrata”i raznih boraca i dusebriznika za ljudska prava.

bbbb
5 godine prije

Neda valokracija strateške točke a kvazi oporba valokraciji zemljokratske Rusija i Kina rade za iste. Jadni Hutiji nitko im neče pomoći, vidi se da ZLO vlada svijetom, odavno…………

m.ivanisevic
5 godine prije

Nisu još ni aerodrom zauzeli, lažu da to nisu istine:
https://mobile.twitter.com/ejmalrai/status/1007970846646861830

Ivi tz
5 godine prije

Gdje je sad ta šugava evropa. Gdje je un, gdje su sad te silne, lažne organizacije što se ko fol brinu za ljude. Koje su to lažljive hijene. Fujjj mam. Im

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.