Wagner grupa zaustavlja novačenje

Wagner grupa
6 komentara

Privatna vojna tvrtka ima znatnu “ljudsku rezervu” i nema potrebe za novim kandidatima

Wagner grupa je objavila da zatvara svoje centre za novačenje “na neodređeno vrijeme”, jer nema potrebe za novim osobljem. Privatna vojna tvrtka (PMC) koju je osnovao ruski biznismen Evgeny Prigožin preselila se u Bjelorusiju krajem lipnja u sklopu dogovora s Moskvom. “Zbog prisutnosti velike kadrovske rezerve, Wagner Group PMC nema hitne potrebe za zapošljavanjem novih ljudi”, objavila je tvrtka na svom Telegram kanalu. Grupa će nastaviti svoje operacije u Africi, kao i svoj program obuke za bjelorusku vojsku, rekao je Prigožin. PMC također postavlja “nove ciljeve”, otkrio je osnivač skupine, dodajući da je većina njegovih boraca trenutno “na odmoru” nakon “dugotrajnog razdoblja napornog rada”. Prigožin je istaknuo da ni on ni zapovjednici skupine nisu spriječili njezino osoblje da se pridruži ruskoj vojsci ili drugim nacionalnim sigurnosnim službama. “Ipak, vrlo malo boraca pristalo je napustiti Wagnerovu skupinu”, rekao je, dodajući da se većina njezinih članova osoblja sada želi vratiti na aktivnu dužnost.

“Za sada nemamo manjka osoblja i ne planiramo nikakve nove kampanje zapošljavanja”, izjavio je Prigožin, pozivajući potencijalne kandidate da i dalje “ostanu u kontaktu” u slučaju uspostave “nove ili dodatne skupine”.

Krajem lipnja Prigožin je obećao da će uzvratiti i proglasio ‘marš za pravdu’ u Moskvi nakon što je optužio rusko Ministarstvo obrane da je navodno organiziralo fatalni raketni napad na Wagnerov kamp. Odustao je od svojih planova u zamjenu za dogovor postignut uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Prema uvjetima sporazuma, vojnici Wagnera dobili su mogućnost ili povratka u civilni život, potpisivanja ugovora s ruskim Ministarstvom obrane ili preseljenja u Bjelorusiju. Lukašenko se također ponudio da ugosti samog Prigožina.

Dolazak Wagnerovih boraca u Bjelorusiju izazvao je zabrinutost u Varšavi. Poljski predsjednik Andrzej Duda je krajem lipnja ustvrdio da bi “prisutnost Wagner grupe u Bjelorusiji mogla biti potencijalna prijetnja Poljskoj”. Poljski dužnosnici tada su više puta rekli da će Varšava “pomno pratiti” aktivnosti skupine u susjednoj zemlji.

Poljska je također obećala da će udvostručiti broj pripadnika svojih oružanih snaga, nakon što je ruski PMC stigao u Bjelorusiju. U subotu je poljski premijer Mateusz Morawiecki ustvrdio da skupina planira “hibridni napad” na poljski teritorij, dodajući da je 100 Wagnerovih boraca navodno raspoređeno na bjeloruskoj strani granice.

PoljskarusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Neka ih daju Zelenku, on kronicno lovi po ulicama “dragovoljce” te ih uz pomoc pendreka i zatvora natjera u neku limenu konzervu koja explodira kad stane na minu ili sretne drona… Ionako su svi isti, braca slaveni! Isti jezik, ista kultura, ista religija, iste nazzi tetovaze…

Max
8 mjeseci prije

Klijuč u bravu.

tihobl
8 mjeseci prije

Procijenio je da je ovo dovoljno da pregazi Poljsku.

Adriana
8 mjeseci prije

U Poljaka velike oči.

AJeTo
8 mjeseci prije

Nema potrebe za novačenjem, na raspolaganju su najbolji kadrovi bjeloruske vojske.

Noname
8 mjeseci prije

Nakon neuspjeha ofenzive oružanih snaga Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin naredit će svojim trupama da pokrenu protunapad, tijekom kojeg će proširiti zonu kontrole u blizini Dnjepra, rekao je bivši analitičar CIA-e Ray McGovern u intervjuu za American radijska voditeljica Garland Nixon. “Kada ofenziva Oružanih snaga Ukrajine sa svim njihovim rezervama potpuno zapne, mislim, negdje za dva-tri tjedna, koji će biti sljedeći Putinov korak? Negdje sredinom kolovoza, mjesec-dva prije blatnog razdoblja, imat će potpunu slobodu djelovanja da dođe do samog Dnjepra. Hoće li on to učiniti? Mislim da je tako”, rekao je stručnjak. Specijalist je također dodao da oklopna vozila sa Zapada neće ni na koji način utjecati na odlučnost ruske vojske, jer je se “ne boje”, ukazujući na video u kojem ruski tenk sam uništava konvoj strana oklopna vozila. Ukrajinska protuofenziva započela je 4. i 5. lipnja u pravcima Južnodonjecka, Artjomovska i Zaporožja. Zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine bacilo je u bitku brigade koje su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI