Washington gura Kijev da se jače bori, kažu izvori

SAD i Zelenski
49 komentara

Ukrajina ima sve manje mogućnosti da ostvari teritorijalne dobitke protiv Rusije prije nego što vojna pomoć SAD-a i njenih saveznika nestane, rekli su visoki američki zvaničnici za Washington Post.

„Nastavićemo da pokušavamo da im utisnemo da ne možemo da radimo ništa i sve zauvek“, rekao je visoki član administracije predsednika Džoa Bajdena o ukrajinskom rukovodstvu, citirajući novine.

Javno, Biden je obećao da će podržavati Kijev “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju. Međutim, taj stav se ne odnosi na obim resursa koje je Washington spreman poslati, navodi se u priči koju je Post objavio u ponedjeljak.

„’Koliko je potrebno’ odnosi se na količinu sukoba,” rekao je neimenovani zvaničnik. “To se ne odnosi na količinu pomoći.”

List navodi promjenu raspoloženja u Predstavničkom domu američkog Kongresa, gdje se čini da je republikanska većina sve skeptičnija prema Bajdenovoj politici pomoći Ukrajini. Takođe se navodi da je umor u Evropi još jedna ključna prijetnja za Kijev, jer se nacije bore s nestabilnim cijenama energije i rastućom inflacijom. Ukrajinska vojska vjerovatno ima rok do ljeta da postigne napredak, prije nego što se iscrpi trenutni paket američkog oružja, dodaje Post.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su novine efikasno opisali ono što su zvaničnici u Moskvi nazvali “ratom Zapada protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca”.

“Američki neoliberali su uništili Ukrajinu i istrebljuju ukrajinski narod. Američke hegemonističke ambicije dovode do kolosalnog gubitka života”, izjavila je Zaharova u utorak.

Kako navodi Post, visoki američki zvaničnici prenijeli su ukrajinskom rukovodstvu stav Bidenove administracije. Njegovi izvori su rekli da je povremeno bilo teško uvjeriti Kijev da preduzme željeni smjer djelovanja Washingtona.

Jedan od primjera koji se navodi je ponašanje ukrajinske vojske u Artjomovsku (koji Ukrajina zove Bakhmut), gdje se kijevske snage drže iako su im američki zvaničnici rekli da nije vrijedno žrtve. Predsjednik Vladimir Zelenski gradu “pridaje simboličan značaj” , piše list.

U izvještaju se navodi da SAD žele da Kijev započne kontraofanzivu koristeći nove isporuke oružja u narednim mjesecima, u nastojanju da zauzme što više zemlje prije nego što uđe u pregovore s Rusijom.

Moskva je optužila zapadne pristalice Kijeva da su prekinuli mirovne pregovore u prvim sedmicama sukoba. Četiri bivše ukrajinske regije od tada su se pridružile Rusiji nakon što je lokalno stanovništvo glasalo za taj potez na referendumima. Ruski zvaničnici su više puta tvrdili da se o statusu novih teritorija ne može pregovarati.

KijevrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Zapadni saveznici već najavljuju Zelenskom prestanak slanja pomoći na ljeto.
Shvatili su da Rusiju preko Ukrajine ne mogu ni vojno, ni politički, ni ekonomski poraziti.
Probali su, nisu uspjeli, a posljedice.. Kada je izuzetne bilo briga za tuđe žrtve, razaranja i posljedice? Nikada nitko sa njihove strane nije odgovarao za bilo što.
Vijetnam? Afganistan? Sirija? Libija? Irak?
Da nabrojimo samo njihove najpoznatije krvave pirove na drugom kraju zemaljske kugle.

Zelenski nije shvatio poruku niti kada su mu visokopozicionirani nedavno govorili u zapadnim medijima da treba prihvatiti realnost i zasjesti za pregovarački stol sa Rusima.

Kada Ukri shvate da su izdani/”izdani” od tog Zapada (a mogli su shvatiti da će doći do toga i prije početka rata), buđenje će biti bolno, mogli bi tada okrenuti dobijene rakete srednjeg dometa na Europu..

1 godina prije

ofsajd – disney u gubicima. daju otkaze radnicima. promovirali woke kulturu pa roditelji poceli mosovno otkazivati usluge.

Avolon
1 godina prije

Šefica američke državne organizacije USAID Samantha Power posjetila je Mađarsku kako bi dala podršku i savjete tamošnjim tzv. ne-vladinim organizacijma i udrugama zbog “ubrzane erozije demokracije”.

Čini se da u našem susjedstvu US Imperija priprema teren za kolor revoluciju

Max
1 godina prije

Žrttvuju ih namjerno.

burt
1 godina prije

američki dužnosnici su rekli da pad Bakhmuta nebi imao presudan utjecaj na cijelu frontu, ruski generali su osim Wagnera ubacili na Bakhmut i regularnu vojsku, rezerviste, separatiste, Rusi koriste taktiku iz drugog svjetskog rata a NATO stratezi su savjetovali Ukrajincima da puste da Rusi guraju vojsku u tu rupu oko Bakhmuta i što ih više uguraju više će ih biti eliminirano, Ukrajinci su se mogli povući na rezervne položaje još u studenom ali drže frontu u Bakhmutu tako da se to radi planski a ne ono što srpski mediji laprdaju o raspadu ukrajinske vojske i držanju civila od strane belosvetskih plaćenika

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Zapad vodi Ukrajinu niz stazu i krajnji rezultat je da će Ukrajina doživjeti uništenje.”
John J. Mearsheimer 2015. g.

P.S.
”Latinska Amerika odbija isporučiti oružje Ukrajini čak i pod posebnim uvjetima.” – Le Figaro

Ma nema tu kruva, više ni tamo pošteni čovik ne more napravit državni udar.
Eno i u Brazilu, Nulandica zakasnila s krafnama…

Ivan
1 godina prije

Zamislite sad, bratski slavenski narodi se medusobno ubijaju zahvaljujuci zidovskom Zelenom smecu i anglosaksonskoj bagri umjesto da su to sve istjerali s naseg kontinenta?

tuf
1 godina prije

Ovi bi ratovali protiv Rusije i Kine a još nisu pravo ni započeli i već im fali municije. Definicija pojma “tigar od papira”: NATO said that the countries of the alliance have used up most of their military reserves. Former Deputy Secretary of the Alliance Jamie Shea said that NATO is trying to convince arms manufacturers to dramatically increase their output The NATO countries “have largely used up their existing military reserves” to assist Ukraine and must urgently solve the problem that has arisen. Jamie Shea, who served as NATO’s Deputy Secretary General for New Challenges in 2010-2018, told Sky News on Tuesday. Currently, the alliance is trying to convince arms manufacturers to dramatically increase their output. According to Shi, “it will not be easy,” but work in this direction is actively underway. “NATO Secretary General Jens Stoltenberg has just visited South Korea and Japan, where he asked for increased… Čitaj više »

medo
1 godina prije

Zelenski je objavio ratno stanje u zemlji i zatvorio granice. Svaki Ukrajinac se mora boriti za Nato pakt, tu nema sanse da netko pobjegne preko granice. Ovo je jedino objasnjenje zasto se Ukrajinci bore I ginu kao samuraji.

tihobl
1 godina prije

Drug Kim krenuo sa proizvodnjom himarsa – dva dana mu trebaju da dovsi jedan kom. Ameri tim tempom proizvode granate.
Rusi su krenuli proizvoditi visokoprecizne rakete povecanog dometa za grad. Grad ispali salvu od 40 raketa za 20 sekundi, svaka leti na svoj cilj, nema te PVO koja moze izvrsiti presretanje.
Naravno ove rakete nece se vidjeti dok NATO ne udje sa ozbiljnijim trupama.

burt
1 godina prije

umjesto tih budalaštine o kapitulaciji Ukrajine, nestanku municije, padu Kijeva, ruskom zauzimanju Odesse, stanovnicim Krima se mora jasno reći da još nije gotovo i da se sadašnja situacija promatra kao prolazna i da će se sigurno žestoko udarati raketama po ruskim vojnim objektima na Krimu a i po brodovima jer ne traži Ukrajina slučajno pored raketa i aviona i podvodne dronove

Ico
1 godina prije

“Suverena” tzv država Rumunjska digla svoje MiG-ove ( nakon dozvole NATO-a ) u zrak nakon što su na nebu uočeni NLO. Piloti MiG-ova ustanovili da se radi o napuhanim kurtonima Made in China.

tihobl
1 godina prije

Ukrajinska PVO nije uspjela oboriti balon sa reflektroima prije dva dana i sad je stigao i do Kijeva:

Украјинска војска приметила је балоне изнад своје територијe

У Кијеву су приметили да је реч о лоптама са угаоним рефлекторима, примећене су на небу над Дњепропетровском области 12. фебруара.

Ivan
1 godina prije

A glupi Ukrajinci i dalje ne kuze sto im radi anglosaksonska bagra?

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. zašto ova vražja, roktava svinja 🐽 Zelenski ima majice s jezuitskim znakovljem? ‘Crni Epop = popE’ jezuitski General đavoljeg 🇻🇦 Vatikana……. ‘bijeli Epop = popE 33’ je nižerangirano kopile koje predstavlja “sotonsko tzv., bijelo lice” koje Sotona pokazuje u javnosti…….. Slava Putinu ‼️ Z ❤️

Samosvojinteres
1 godina prije

Ruje, u godinu dana rata, nisu 10% Ukrajine zauzeli, tako da su zglajzali dobro.

tihobl
1 godina prije

Cuo si Putina: jos nismo poceli.

Perun
1 godina prije

ukrajina je najkorumpiranija zemlja na svijetu a mali zelenko je psihopata ….u njemu postoji opsesija neostvarljivim snom da se Russiji nanese poraz…..P.S..sjetite se Afganistana i bice vam sve jasno…ukrajinu vec duze vrijeme vodi i finacira perspektivni politicki otpad poput senilnog bidena i ovog malog zelenog stakora sto sebe ,,ukrajincom ” naziva …SFSN

Bruno
1 godina prije

Najgora stvar za neku zemlju su neobrazovani političari. Da su gledali makar jedan film o Indijancima, shvatili bi da su na isti fazon istrjebili Indijance. Naružali bi jedno pleme da istrjebi drugo, a onda bi istrjebili naoružano pleme i tako sa istoka na zapad. I dan danas Indijanci nemaju nikakvih prava na svojoj zemlji, unatoč neprekidnim pričama o ljudskim pravima. 21 stoljeće , a Amerikanci ne smatraju Indijance ljudskim bićima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI