Washington Post: Provedena istraga o uplitanju Rusije u izbor za „Pticu godine“

ptica hoiho
17 komentara

Ne, nije šala. Nažalost, list kao što je The Washington post je posvetio članak apsurdnoj sumnji i istrazi o „mogućem uplitanju Rusije na natjecanju za „Pticu godine“ na Novom Zelandu“. Veliki broj Rusa koji su sudjelovali na natjecanju za „Pticu godine“ na Novom Zelandu je doveo do glasina „kako je Moskva sada zainteresirana ne samo za izbore u Sjedinjenim Državama, već i za ptice u ovoj zemlji, piše The Washington Post. Ipak, nakon analize glasova, postalo je jasno da je ovaj put glasovanje bilo „prilično čisto“. Štoviše, organizatori natjecanja primijetili su da bi interes Rusa za njihove ptice mogao biti prilično iskren.

Organizacije za zaštitu prirode Novog Zelanda priopćile su kako je ptica hoiho, ili pingvin žutih očiju, pobijedio u popularnom natjecanju Bird of the Year. Prvi suparnik u posljednjem krugu glasanja mu je bio kakapo papagaj, piše The Washington Post.

Ipak, organizatori su morali obraniti čistoću natjecanja i konačnog izbora. Zbog čega? Možda laboratorijski mutirane jedinke ili nešto slično? Ne, već zbog informacija o velikom broju ruskih glasova, što je dovelo do glasina o „mogućem uplitanju Rusije“.

Inicijatori ovakvih glasina i širenja priče u ruskom uplitanju su možda povezali ishod izbora ptice godine, te hoće li to biti ptica hoiho ili papagaj kakapo, sa  strateški važnom globalnom ravnotežom snaga ili barem s nadmoći na južnom Pacifiku. Kako god izgledalo, provedena je istraga.

“Ispitali smo IP adrese i skenirali podatke svih glasova. S našeg stajališta sve izgleda prilično čisto”, rekla je Megan Hubscher, predstavnica novozelandske udruge „Forest and Bird“.

“Natjecanje je otvoreno za sve. Za ljude iz Britanije, Australije ili Rusije koji se ovdje žele pridružiti i više smo nego sretni što ih vidimo”, dodala je.

Prema riječima organizatora, ukupno je pokušalo glasovati 335 Rusa. Međutim, ovo je tek mali dio od ukupnog broja glasova. Više od 16 000 glasova je bilo iz Novog Zelanda, 684 iz Australije, 682 iz Velike Britanije i 563 glasa iz Sjedinjenih Država, ako vas uopće zanima ovaj podatak.

Kako bi tijekom završne faze natječaja mišljenja birača bila uzeta u obzir, oni su morali prijaviti adresu svoje elektroničke pošte. Tako su na natječaju uzeta u obzir samo 193 glasa iz Rusije.

Glasine o „ruskoj intervenciji“ potaknule su ironičnu objavu udruge „Forest and Bird“, koja je zauzvrat dovela do ništa manje ironičnih poziva da se imenuje posebni tužitelj za istragu cijelog slučaja. Međutim, uopće nije smiješno.

„Ranije su organizacije povezane s Rusijom više puta optuživane da se miješaju u brojne međunarodne događaje, među kojima se izdvajaju predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama 2016. godine“, podsjeća The Washington Post, koji insistira da za zlotvore iz Moskve ništa nije sveto, pa ne treba isključiti ni ovaj događaj na Novom Zelandu

U intervjuu za Radio Novi Zeland, Hubscher je sugerirala da bi interes Rusa za natjecanje mogao biti prilično iskren.

“Rekla sam ljudima da imamo iste ptice kao u Rusiji, jer mnoge novozelandske ptice migriraju”, dodala je, dok u daljnjem tekstu The Washington Post tvrdi „kako ništa nije nemoguće“.

„Natjecanje „Ptica godine“ održava se od 2005. godine i od tada je zabilježeno nekoliko pokušaja intervencije. Prošle je godine određen broj falsificiranih glasova danih u korist novozelandskog kormorana doveo do Australije. Ljudi ovaj događaj shvaćaju toliko ozbiljno da pristaše različitih ptica čak postavljaju plakate. Samo natjecanje osmišljeno je tako da skrene pozornost na autohtone novozelandske vrste ptica. Trenutni pobjednik hoiho je prvi pingvin u povijesti koji je osvojio natjecanje. No, ova je vrsta ugrožena, a „Forest and Bird“ kaže kako na Novom Zelandu ima još samo 225 parova ovih ptica“, zaključuje američki list.

Ekskluzivno: Zaboravljeni zločin Rusije koji ne smije proći nekažnjeno

Nakon članka kojeg je objavio The Washington Post, i to ne u rubrici „humor“ ili „vjerovali ili ne“, već kao vijest iz inozemstva, red je da podsjetimo na nemili događaj kojeg, iako nitko ne zna kako, Moskva uspješno gura u drugi plan i do danas ne snosi nikakvu odgovornost za tragediju koja se dogodila uoči Božića 2014. godine. Moguće je da je Putin namjerno poslao trupe u Siriju devet mjeseci poslije, grozničavo gradi pilonovode, provodi vojne vježbe i ekonomske i financijske manevre samo kako bi odvratio pozornost svjetske javnosti od nezapamćenog zločina ruske vojske, koji je trebao biti razlog za uvođenje najstrožih međunarodnih sankcija svim sektorima ruskog gospodarstva, a nije bila isključena ni vojna odmazda protiv Rusije, uz manjak potpore Kine, Irana, Indije, Sirije, Venezuele i drugih većih ili manjih ruskih saveznika.

Tada je američki blog The Daily Currant, iako uzalud, izvijestio da su snage ruske protuzračne obrane iz baze u arhipelagu Nova Zemlja projektilom preko Arktika oborile saonice Djeda Mraza.

Olupinu saonica je u vodama Arktika sa svim materijalom pronašao “norveški ribar“. On je rekao da su sam Djed Mraz i većina njegovih sobova mrtvi, a navodno je živ još samo sob poznat kao Rudolph, kojega je bilo lako brzo prepoznati zahvaljujući njegovom crvenom nosu, prenosi RT.

“Unatoč činjenici da je Rusija službeno je demantirala bilo kakvu umiješanost u incident, američke tajne službe su potvrdile da je smrtonosni projektil lansiran iz jednog od vojnih objekata na sjeveru Rusije, u arhipelagu Nova Zemlja“, piše autor.

„Neki ruski političari su pozdravili obaranje saonica, jer su i sami kao djeca bili žrtve popularne zapadne zvijezde”, piše dalje The Daily Currant .

“Djed Mraz je simbol dekadentne zapadne ideologije i konzumerizma. Tko je ubio tog debelog i korumpiranog čovjeka, taj je istinski patriot i heroj“, The Daily Current citira Alekseja Onatopa, lidera ruske desničarske stranke “Zlatni medvjed”.

Washington je u međuvremenu obećao „da će adekvatno odgovoriti na ovu nezapamćenu tragediju”, stoji u članku, ali se do danas nije dogodilo ništa.

Bivši američki predsjednik Barack Obama je tada naglasio kako je moguće uvođenje ekonomskih sankcija protiv Moskve.

“Vladimir Putin je uništio nade i snove djece širom svijeta. On će odgovarati za to”, izjavio je američki predsjednik.

„Rusija opovrgava bilo kakvu umiješanost  u incident, ali su zato vijest s oduševljenjem dočekali mnogi ruski nacionalisti. Sprovod Djeda Mraza će se održati 28. prosinca, na Sjevernom polu, a među ostalim međunarodnim vođama stižu Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik François Hollande“, navodi američki blog u vrijeme tragedije.

„Kina i Indija, kao što je bilo uobičajeno, do sada nisu dali potporu Moskvi, te se smatra kako će ovog puta Vladimir  Putin ostati izoliran od strane međunarodne zajednice“, zaključio je The Daily Currant.

Zato, nemojte djeci reći da je Djed Mraz mrtav, da su ga Rusi oborili projektilom u prosincu 2014. i da je onaj koji im donosi darove netko prerušen u njega, obično iz obitelji ili susjedstva.

Za kraj naglasimo da je The Daily Currant članak napisao kao satiru, ali The Washington Post ne, jer su događaji na Novom Zelandu, te sumnje, optužbe i istraga glasova o uplitanju Rusije i izbor „Ptice godine“ istina i sve to se stvarno dogodilo.

The Washington Post

Hoiho pticaPtica godineRuska krivnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

rusi imaju telepatski divizion koji ima ulogu da iz daljine utječe na misli I mentalni sklop I onako mentalno nestabilnih konjokrad… pardon amerikanaca. zato rusi piju vodku a domoljubni amerikanci lijekove protiv depresije

ps. sada je svima jasno da rusi žele da pobijedi njihov dvoglavi bjeloglavi orao sa istetoviranim svetim georgijem na prsima

tihobl
4 godine prije

Putin se u sve mijesa ili direktno ili preko svog agenta Sorosa. I google su smislili rusi, a sad filtriraju pretragu i tako oblikuju istinu, jer sto google ne moze naci to ne postoj i nije nikad postojalo.

tuf
4 godine prije

Možemo se nasmijati, ali ovo su histerija, paranoja i ksenofobija u punom zamahu. Dok su im puna usta tolerancije i korektnosti, američki mediji su se mic po mic pretvorili u glavne promotore mržnje, netolerancije, rasizma i ksenofobije.

Laki Topalović
4 godine prije

Kolika je razlika između onoga što se stvarno dogodilo i satire dolje s Djeda Mrazom? Nikakva. Samo što ono prvo nije šala, što znači da je bolest uzela maha do granica psihopatologije.

neznanje
4 godine prije

Nekoč je to bila ozbiljna novina. Danas je vlasnik Jeff Bezos.

nekoime
4 godine prije

Postoji li izbor za najzaglupljeniju naciju na planeti?

Trt
4 godine prije

Hahahahahahahahahahaahahaha

Kajzer Soze
4 godine prije

Ovo sada već poprima oblike šizofreno paranoičnog ludila !

politicki nekorektan
4 godine prije

..kod ovih je ludilo postalo novo normalno…treba ih podrzati u tome…

Kan Horde
4 godine prije

u svakom slučaju čestitke pingvinu 🙂

Trt
4 godine prije

I pingvin je Rus vidi mu se u ocima.

Ante
4 godine prije

Ono kada sezona kiselih krastavaca zbog zatopljenja postane cjelogodišnja praksa američkih novinara.

samo tako
4 godine prije

Dok postoji The Daily Currant ima nade.
Feral je mrtav, zna se

Kurjaca
4 godine prije

Prosjecni amer misli da su sva zla na svijetu potekle iz Rusije pa im se i ovakvi clanci u novinama mogu servirati kao relevanti

Ivo
4 godine prije

Doduše, ovo za obaranje Djeda Mraza pted 4-5 godina sa sustavom Tor M2 sam i ja čuo. Rusi su malo izgubili kompas, nisu se ni potrudili sakriti dokaze o tom incidentu. Međutim, uvijek se nađe netkp tko će preživjeti i ispričati pravu istinu, pa makar to u ovom slučaju bio napola izgorjeli sob. Jadna životinja.

Max
4 godine prije

čak i paranoidna shizofrenija.

Perun
4 godine prije

Ne, nije šala. Nažalost, list kao što je The Washington post je posvetio članak apsurdnoj sumnji i istrazi o „mogućem uplitanju Rusije na natjecanju za „P..icu godine“ na Novom Zelandu“. Veliki broj Rusa koji su sudjelovali na natjecanju za „P..icu godine“ na Novom Zelandu je doveo do glasina „kako je Moskva sada zainteresirana ne samo za izbore u Sjedinjenim Državama, već i za p..ice u ovoj zemlji, piše The Washington Post. Ipak, nakon analize glasova, postalo je jasno da je ovaj put glasovanje bilo „prilično čisto“. Štoviše, organizatori natjecanja primijetili su da bi interes Rusa za njihove p..ice mogao biti prilično iskren……P.S svaka slicnost sa tekstom i kontekstom clanka N.Babica je odraz moje ,Balkanske ” nepismenosti i neupucenosti u vezi sa zivotom zivih bica i njihovim zivotnim ciklusima ,molim vas za razumijevanje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.