Washington zabrinut zbog Wagnera u Africi

Wagner grupa
17 komentara

Washington ne vjeruje da su Moskva ili Wagner grupa Evgenija Prigožina povezani s vojnim udarom u Nigeru, ali je ipak zabrinut da bi afrička nacija mogla doći pod ruski utjecaj, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

U intervjuu za BBC u utorak, on je priznao da su SAD posebno zabrinute zbog toga što se Wagner “možda manifestuje” u dijelovima regije Sahel.

„Mislim da ono što se dogodilo, i ono što se nastavlja dešavati u Nigeru, nije podstaknuto od strane Rusije ili Vagnera, ali… oni su to pokušali da iskoriste“, rekao je Blinken.

Dalje je optužio Wagnerovu grupu da donosi samo probleme gdje god da je stigla i ustvrdio je da je “nesigurnost porasla, a ne opala” u zemljama koje je posjetila.

Blinkenova izjava dolazi nakon što su medijski izvještaji sugerirali da je nova vojna vlada Nigera razmišljala da pozove Wagnerovu grupu u zemlju kako bi pomogla u očuvanju svoje moći i odvraćanju od strane intervencije.

Vođe puča trenutno se suočavaju sa rokom koji se približava ili da vrate svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma na vlast ili da se suoče s mogućom vojnom intervencijom susjednih država.

Vršilac dužnosti zamjenika američkog državnog sekretara Victoria Nuland, ponekad nazivana caricom za promjenu režima u Washingtonu zbog svoje uloge u puču u Ukrajini 2014., čak je lično putovala da se sastane s predstavnicima nove vlade Nigera kako bi ih odvratila od miješanja s Wagnerom.

Svrgnuti proamerički predsjednik Nigera Bazoum također je izrazio zabrinutost da bi regija Sahel u zapadnoj Africi mogla doći pod uticaj Rusije preko Wagner grupe. U međuvremenu, šef PMC-a Evgenij Prigožin je insistirao da se njegova grupa bori samo na strani dobra, pravde i onih koji žele da brane svoj suverenitet i prava svog naroda.

Takođe je primetio da je nivo zabrinutosti Vašingtona zbog mogućeg susreta sa njegovom grupom „izazvao radost”  i pozvao novu vladu Nigera da nas „nazove”.

Nejasno je kakvu ulogu, ako je ima, Rusija ili Wagner imaju ili će igrati u situaciji u Nigeru, ali Moskva je insistirala da se oštro protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji u zemlji i izrazila nadu da će afrička nacija biti u stanju da se obnovi “ustavna normalnost”.

NigerrusijaSADVictoria NulandWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
8 mjeseci prije

A gde stigne NATO tamo je mir i demokracija koja je iskorištena za sakrivanje neokolonialnih apetita.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Washington brine da bi jedna afrička nacija mogla pasti pod ruski utjecaj.
A od 54 afričke države u ovih 530 dana rata u Ukrajini niti jedna nije dala sankcije Rusiji 😁

Washington se može oprostiti od Afrike, Bliskog Istoka (niti tamo nitko ne sankcionira Rusiju), a od 50 azijskih država, tek 4 njih sankcioniraju Rusiju.

Vjerojatno će se iživljavati iz očaja u Latinskoj Americi ali – gle čuda – niti tamo nitko ne sankcionira Rusiju od 24 latinomaeričke države.
Osim kolonijalne Francuske Gvajane sa 300.000 stanovnika.

Svijet ih je odjebao – ostale članice Five Eyes i EU plus nekoliko simpatizera u Aziji.
Te su odlučile skočiti u gospodarsku provaliju sa Uncle Samom.

Captain
8 mjeseci prije

Naravno,kada imaš monopol na tržištu,teško je prihvatiti konkurenciju.

nekoime
8 mjeseci prije

Bidenova grupa ima nekih 800 baza širom svijeta, koliki su zabrinuti zbog njih?

tihobl
8 mjeseci prije

Nulandova: priznacemo vam vladu ako ne dovedete vagnerovce u zemlju.

Podrska nigrijaca vojnicima je 80%, a 73% ne zeli povratak na visestranacki sistevm, vec da ostane vojska na vlasti.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Hajmo Francuzi !!! Uletite 😁 !!!

Steve
8 mjeseci prije

,,Dalje je optužio Wagnerovu grupu da donosi samo probleme gdje god da je stigla…,, Kakav mislilac taj Blinken, a oni su valjda sad nekakvi ,,problem solver-i,,…

Zoro
8 mjeseci prije

evo i Ja san zabrinut da momci iz vagnera ne obole od malarije, treba se pazit raznih bolesti ima na koje stranci nisu otporni, tako logički gledamo dijelimo zabrinutost

Max
8 mjeseci prije

Jenkiji se boje da bi mogli udariti u zid.

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

.. brinite se vi za ‘Black Water’ i njihove zločine po planeti 🌏, a bilo bi dobro da ih isporučite u HAAG sve žive………..

Karma
8 mjeseci prije

Kabala proljev

Nena
8 mjeseci prije

A šta bi mi trebali raditi što nam ta “zabrinuta” banda sedi u svim institucijama i uništavaju sve čega se dohvate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI