WSJ: Nastavak sankcija neće spriječiti EU i Rusiju da prošire veze

Poslovni centar u Moskvi
7 komentara

Europska unija će zbog ukrajinske krize proširiti sankcije protiv Moskve. No, unatoč tome, snažna politička hladnoća između EU i Rusije počinje opadati i obje strane počinju jačati pojedine gospodarske i političke veze”, piše The Wall Street Journal.

“Čak i u vrijeme kada je Europska unija pravila planove za proširenje gospodarskih sankcija, zadržani su neki od ekonomskih i političkih odnosa između Europe i Rusije, a nakon nedavnog proširenja sankcija EU namjerava ojačati takozvanu “selektivnu kooperaciju” s Moskvom”, piše The Wall Street Journal.

“Čelnici ministara vanjskih poslova EU su potvrdili da će za još jednu godinu produžiti restriktivne mjere “povezane s ruskom aneksijom Krima”. Na kraju ovog tjedna će na summitu Europske unije čelnici EU raspravljati o proširenju gospodarskih sankcija protiv Moskve za šest mjeseci. EU i Sjedinjene Države vežu ukidanje sankcija ispunjenjem uvjeta Sporazuma iz Minska, kako bi se osiguralo da potpuno prestanu borbe između ukrajinskih snaga i “separatista, koje podržava Rusija”. No, kako nema napretka u poštivanju odredbi sporazuma, kao što je navedeno od strane europskih diplomata, prave rasprave o proširenju sankcija i neće biti puno”, piše WSJ.

“Rusija i Europska unija tvrde da su sankcije oslabile veze između Moskve i Bruxellesa u područjima kao što su obrana, energetika, financije, kao i da su one naškodile ruskom gospodarstvu”, nastavlja The Wall Street Journal i dodaje “kako se čini kako se Rusija prilagodila situaciji i da, nakon dvije godine recesije, Svjetska banka predviđa rast ruske ekonomije od 1,3% u ovoj godini. Ruske prognoze su od 1,5 do 2%.

“Jaka politička hladnoća, koja je obilježila odnose između Moskve i većine europskih zemalja zbog ukrajinske krize, počinje opadati, iako je izabrani predsjednik Francuske Emmanuel Macron optužio Rusiju da je pokušala omesti njegovu kampanju. Postupno se s teme Ukrajine pozornost usmjerila na druge krize, poput borbe protiv terorizma u kojoj Rusija i EU imaju neke dodirne točke. U travnju ove godine je šefica europske diplomacije Federica Mogherini, po prvi put i u društvu brojnih visokih dužnosnika EU, posjetila Moskvu. Vratila se iz ruske prijestolnice s planovima za nastavak redovitih bilateralnih sastanaka o pitanjima vanjske politike”, nastavlja The Wall Street Journal.

“Napetosti s Rusijom zbog Sirije su također nestale, jer Moskva je završila bombardiranja u velikim gradovima kao što je Aleppo. Međutim, takve razine pregovora u trgovini, financijskim i političkim pitanjima, koji su između Moskve i Bruxellesa vođeni do ukrajinske krize, još uvijek nema. Štoviše, ne provodi se ni summit EU-Rusija, koja se održavao dva puta godišnje. Osim toga, Kremlj je i izvan skupine G7. No, unatoč svemu tome, ruski diplomati se u glavnom gradu Europske unije, Bruxellesu, ponovno počinju osjećati kao kod kuće”, zaključuje The Wall Street Journal.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

Plenky će bit ljut ko pas!

Antonio
6 godine prije

Pa kad su videli u Briselu da se Moskva reorganizirala i da ima ekonoimski rast, sta im preostaje… Osim da slusaju Vasington naravno i da idu dalje glavom u zid?
Zid dosad u istiriju nikad nije popustio. Popustice znaci Evropske glave. To ne vazi za Balkanske, nas ce i nadalje da teraju da udaramo u cvrst ruski zid.
Kad smo izabrali ovakva rukovodstva, to smo i zasluzili

Arkaj
6 godine prije

Evropa je političku važnost izgubila nakon drugog svjetskog rata, a postepeno gubi i ekonomski utjecaj jer njen udio u svjetskoj proizvodnji postepeno opada. Ako želi ostati značajan svjetski faktor put je samo jedan – osamostaljenje od političke ovisnosti i vojne potčinjenosti prema USA te postizanje ravnoteže prema utjecajima iz USA, Rusije, Kine, Indije uz otvorenost i ravnopravnu suradnju s svima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI