Za četiri godine “demokracije” ukrajinski standard pao na razinu ekvatorijalne Afrike

Javna kuhinja
58 komentara

Ukrajina se 2014. prevratom oslobodila proruske vladajuće elite i jarma Moskve. Svi su očekivali prosperitet, bolju suradnju s EU, slobodu tržišta i putovanja, rast standarda, nova radna mjesta i nove tehnologije.

Danas, nešto više od četiri godine nakon državnog udara i provedbe strukturnih reformi koje su tražili Bruxelles i MMF, za Ukrajinu se može reći da je jedna od najsiromašnijih europskih zemalja. Iako je i 2013. godine bila u problemima, kao većina zemalja u Europi i svijetu, situacija je ipak bila puno bolja i stanovništvo Ukrajine je moglo živjeti. Nije bilo bogato, ali je imalo neku sigurnost. Ako izuzmemo mali dio elite, poduzetnika i visokih državnih službenika ostali doslovno nemaju za kruh. I ovo nisu vijesti koje objavljuje ruska propaganda, nego statistički podaci Kijeva i Svjetske banke.

U usporedbi s 2013. godinom, nakon koje su uslijedile demokratske promjene i reforme, razina siromaštva u Ukrajini je značajno narasla. Ukrajinske Vijesti javljaju kako građani zemlje sve više štede na hrani i odjeći, a oko polovice stanovništva zemlje preživljava s manje od 5 dolara dnevno ili 130 ukrajinskih grivna. Ekonomist Andrej Novak pojašnjava da se tako određuje kriterije siromaštva i to bi bilo mjesečno 4358 grivna po mjesečno po osobi, dok 25% građana živi na samoj granici ekstremnog siromaštva, prenose Vijesti.

“Naši umirovljenici, čak i 50% stanovništva, ne mogu se pohvaliti takvim prihodima. Dakle, nema ničega iznenađujuće u ovim brojkama”, kaže Andrej Novak.

Svjetska banka je potvrdila ove podatke, koje je nazvala “šokantnima”. Vijesti navode kako je ekonomska kriza, koja je započela u Ukrajini 2014. godine, dovela je do povećanja siromaštva u zemlji od 67%.

Novinari su analizirali što si Ukrajinci sada mogu priuštiti i što su mogli kupovati prije dolaska “demokracije” i provedbe dijela “strukturnih reformi”.

U nekim dijelovima ima “napretka”. Na primjer, ranije se s prosječnom plaćom moglo kupiti manje krumpira i heljde, ali se situacija s mesom, kruhom i prijevozom drastično pogoršala. Na primjer, prosječna ukrajinska obitelj si može si priuštiti 2,2 puta manje ovih proizvoda, a piletine 1,7 puta manje. Također, Ukrajinci sve manje kupuju meso, koje mijenjaju jajima, čija cijena još nije toliko narasla. Osim toga, naglo se smanjila potrošnja ribe i plodova mora i voća.

Prema riječima stručnjaka, još dva čimbenika svjedoče o porastu siromaštva, a to je porast potrošačkog kreditiranja i porast prodaje rabljene odjeće u takozvanim “second hand shopovima”.

Sociolozi tvrtke Research & Branding Group, koji su krajem prošle godine proveli istraživanje o tome što štede Ukrajinci, tvrde kako većina građana nastavlja smanjivati potrošnju na odjeću (56%) i hranu (50%).

Što se tiče zajmova, tijekom 2017. je njihov volumen porastao za 40%, ali  analitičari ovaj trend pridaje dugoročnom padu prihoda građana i potrošene štednje koje su čuvali za crne dane, zbog čega se sada sve više pribjegava maloprodajnim kreditiranjima, što konkretno znači ulazak u minus na bankovnim karticama.

“Nema ničega iznenađujućeg u činjenici da u Ukrajini ima više siromašnih”, kaže Novak.

“Prvo, u zemlji je tijekom proteklih došlo je do velike devalvacije nacionalne valute, grivne. Drugo, likvidirano je na desetke banaka s depozitima Ukrajinaca. Samo ti čimbenici su bili dovoljno da dođe do velikog osiromašenja stanovništva”, zaključuje ukrajinski stručnjak.

Ako je prije 2014. godine 15% stanovništva Ukrajine živjelo ispod granice siromaštva, danas ih je 25%. U Ukrajini, najvećem rezervatu plodne zemlje u Europi i geografski važnom mjesto na raskrižju Europe i Azije, državna politika u pogledu gospodarskog razvoja zaostaje za 20 godina”, priopćila je Svjetska banka.

Osim toga, direktorica Svjetske banke za Ukrajinu, Bjelorusija i Moldaviju, Satu Kähkönen, istaknula je da je Kijev dobio mnogo više novca od ostalih.

“Kijev je dobio 5,5 milijardi dolara. Pola sredstava, 2,5 milijarde dolara, za razne investicijske projekte, plus 2 milijarde dolara za potporu regionalnim proračunima za provedbe reformi, te još 500 milijuna dolara za opskrbu plinom. Nažalost, ovaj novac nije upotrijebljen u cijelosti i čekamo odluke vlade Ukrajine”, ljutito je odgovorila Satu Kähkönen.

Izvješće Svjetske banke navodi kako je razina siromaštva u zemlji u protekle četiri godine porasla za 67%.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Ukrajina je na razini najsiromašnijih azijskih zemalja i država ekvatorijalne Afrike.

U ovom izračunu nisu navedene brojke porasta cijena komunalnih usluga, plina, grijanja, vode i stanarine. Tvrtka Research & Branding Group Agencija upozorava da nije u obzir uzela najveću stavku izdataka tijekom godina – komunalne naknade. Ako je prosjek komunalija za dvosobni stan u glavnom gradu 2013. obitelj plaćala 400 grivna mjesečno, danas plaća 2500 grivna.

Provladin ekonomist Aleksandar Ohrimenko nije tako pesimističan, jer Svjetska banka ne uzima u obzir činjenicu da se u Ukrajini cijele plaće “isplaćuju u kuverti”, pod posebnim slobodnim ugovorima, te da siromasi “zapravo imaju puno veće prohode od prosjeka, kao i planove za sivu zaradu”. Vrlo ohrabrujuće, iako je svima u Ukrajini jasno da su to obične gluposti.

Vesti-ukr

Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Demokracija i liberalni kapitalizam postaju sve efikasniji. Kod nas je potrajalo malo dulje, ali doći ćemo i mi tu.

Majk Majers
5 godine prije

Možemo sad palamudit oko ovoga, al meni je žaj tih ljudi. Bez obzira na sve ?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Šta plaćenička banda napravi od jedne perspektivne zemlje.Kao što piše bilo je problema i prije ali dok su ekonomski i kulturno bili naslonjeni na Rusiju napredak je bio vidljiv u svim poljima ,to mi govore ljudi koji su živjeli tamo.Tako ti je kada napustiš svoje prirodno okruženje.Ukrajinci plaćaju najskuplje kolače koje su ikada pojeli.Viktorijine kolače.

Weteran
5 godine prije

Interesantno?!
Učili smo, i čitali, kako je Ukrajina bila najrazvijeniji deo SSSRa, čak i najrazvijeniji deo Ruske Imperije!?
Odvajanjem Ukrajine od Moskve, raspadom SSSRa, slika se promenula!?
I pre “Euromajdana” bilo je očigledno da Ukrajina nezaustavljivo klizi u ponor?!
Čečeni su daleko mudriji od onih sujetnih u Kijevu!

tedi
5 godine prije

NEKOM RAT,NEKOM BRAT.Nulandini kolacici su imali opijum.
Rekli su nam da ce doci do promjena,samo nisu rekli kakvih.

Son of Alerik
5 godine prije

U Ukrajini se nije dogodio samo državni udar, financiran i potpomognut sa Zapada. Dogodilo se Ukrajini i nešto s Istoka. Rusija im je otela Krim, Donbas i Donjeck su otcijepljeni, ratno stanje manje više. Kad se to uzme u obzir, onda loši rezultati ‘ukrajinske demokracije’ ne trebaju čuditi. Čudno je samo kako nisu još i gori. Što je sve to Ukrajini trebalo? To valja pitati njihove elite i narod. Mada narod nikad nitko ništa ne pita ni na Istoku, ni na Zapadu. Upravo ovakva Ukrajina je trebala NATO paktu kako bi mogao na ruske granice parkirati svoje ‘obrambene’ arsenale. S Krimom je priča završena. Ukrajina već jest okrnjena, čini se da će biti i manja. A koliko se sjećam, Kina je zakupila ukrajinske poljoprivredne površine (veličine Belgije) pa ne znam što se dalje s tim dogodilo, obrađuju li to Kinezi ili su ih Ukrajinci prevarili, kao što su godinama gledali… Čitaj više »

zoran
5 godine prije

gospodo trazili ste promene,pa dobili ste ih.sad kusajte sto su vam skuvali u kijevu i uzivajte jer cete ziveti dok sve zivo ne raspodate,samo ce vam vazduh ostati. ee onda stupaju ameri na celo ukrajne i vi ste svi zavrsili misiju,idete pod led.mozda niste ni bolje zasluzili.

Lala
5 godine prije

Kažeš ‘žao tih ljudi’, pa demokratija im daje pravo da zbace Porošenka i te naciste i vrate Ukrajini dostojanstvo. Šta čekaju?

onaj najgl.....veći Dalto
5 godine prije

”…….provedbe strukturnih reformi koje su tražili Bruxelles i MMF…….”
”……što su mogli kupovati prije dolaska “demokracije” i provedbe dijela “strukturnih reformi”.”
Bogami ih je ih je restrukturiralo. A da je to samo dio. Kako će tek biti sretni kad ih restrukturira do kraja.
Ni Bog ih prepoznati neće.

Pero
5 godine prije

Odličan primjer,samo mjesto Ukrajine napišite Hrvatska i umjesto 2013. napišite 1991.god.

Sasa S
5 godine prije

Nacisti i sovinisti nek im objasne kako ce tek lose ziveti….zao mi je obicnog naroda,meni licno simpaticni ali njihova perspektiva je vrlo losa,zemlja bez resursa, metalske industrije,lopovske politicke vlasti,poljoprivredom koja je neefikasna,privreda razorena ratom,narodom podeljenim na proistok i prozapad,nehomogenom crkvom,gasa nema ,krediti do guse……bojim se raspada cele zemlje jer zna se sta nosi teska ekonomska kriza.Jednom recju nek im je bog u pomoci….Prosle godine sam isao sa cerkom u Kyiv..korupcija na svakom koraku..kupuju se neke sitne usluge za neverovatnih 20,30 Eu centi…..u vazduhu se oseti teskoba jad i beda…..

Tak
5 godine prije

Đaba sve to, Ukrajinci misle da im je standard pao zato što su na njih Rusi napravili agresiju. Jedan mi je pomorac rekao da su ga svi Ukrajinci kolege sa broda doslovno ljubile nakon Vidinog videa na youtube-u.

Troglavski
5 godine prije

Ovo je nevezano za temu – samo hocu da se obratim portalu logicno s jednom idejom:
Napravite jedan zaseban dio na portalu dje bi citaoci portala mogli stavljati linkove na zanimljive vijesti

Npr ja procitam neki clanak na engleskom prepricam ga u 5-10 recenica i stavim link za taj clanak.

I to po grupama: istorija, dnevna politika svjetska i lokalna, nauka, sport, korisne stvari za hobije i zanate itd itd

Ivi tz
5 godine prije

Nek se dobro zahvale br1 americi i naravno dobroj postenoj evropi. Kao i svi mi iz bivše JUGE sto su nam pomogli.

Borac2
5 godine prije

Sami su krivi, da imaju kohones, svrgnuli bi ove ukrofasiste s vlasti.

Jurišić maja
5 godine prije

nesretna zemlja koju će na kraju poljaci i rusi podijeliti između sebe i tako će se sve vratiti na početak pred 2svjetski rat

alan ford
5 godine prije

potpuno nezapažen ostao je nedavno zanimljiv članak Jurice Pavičića na portalu JL-a, U tom članku se navodni “antifašist” Pavičić, skinuo masku i pokazao svoje pravo lice, da je plaćenik Sorosa i ostalih cionista. Jer Pavičić je u tom članku nahvalio Vidu i Vukojevića, zbog onog videa u kojem su vikali “slava Ukrajini!”. I kaže, za njega su Vida i Vukojević heroji ovog SP-a. Iako Pavičić priznaje, da ne voli hrvatsku repku, zbog previše nacionalizma, ali su mu Vida i Vukojević heroji. Jer su, ukazali na patnje Ukrajine i Ukrajinaca, kojima je cijeli svijet okrenuo leđa, dok zločesti diktator Putin koristi SP, da sebe provomoira u svijetu, itd, itd.. svašta je tu nadrobio Pavičić i rekao još i to, da Rusija navodno ima utjecaj u Hrvatskoj, preko ambasadora Azimova, kojemu se navodni mnogi klanjaju, itd..itd. Pavičić je inače poznat po tome, da ne može smisliti hrvatsku desnicu, i Pavičić stalano udara… Čitaj više »

kak ste smješni!
5 godine prije

Rusija najgrublje prekršila međunarodno pravo i temeljne postavke mira i stabilnosti u Europi. Podsjećam, Rusija je okupirala i potom anektirala Krim, koji je dio Ukrajine. Potom je financirala i vojno pomogla separatistički rat u Donbasu, gdje pobunjenici koje je platila i naoružala i danas ubijaju ljude i razaraju gradove, a među ostalim su srušili i civilni avion s gotovo tristo nedužnih putnika. Rusija je potom intervenirala u sirijskom građanskom ratu na strani Bašara al-Asada i do danas održava na vlasti diktatora koji vlastito stanovništvo ubija bojnim otrovima. Putin je intervenirao i u američke predsjedničke izbore 2016. kako bi naštetio Hillary Clinton i pomogao Donaldu Trumpu, pomogao pobjedi Brexita u Ujedinjenom Kraljevstvu i – manje uspješno – pokušao preokrenuti ishod izbora u raznim europskim državama od Francuske do Njemačke, gdje je financirao kandidate ekstremne ljevice i desnice. Putin se sa svojim kritičarima obračunava brutalno – kandidatima opozicije zabranjuje izlazak na izbore,… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

Zašto patimo od mišljenja MMF-a ,Moodisa i sličnih gluposti. Svi oni imaju jednu svrhu: lagati da se bogati još više obogate. za to biraju mišljenja onih ekonomskih teoretičara koji to opravdavaju i tumače i pozitivnom svjetlu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.