Za prodaju ukapljenog plina Europi SAD na svojoj strani žele Italiju i Mađarsku

LNG brod

Američki kongresmen Devin Nunes je rekao kako je jedini recept za uspješno suprotstavljanje Moskvi smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu. Nunes vjeruje da se to može postići izgradnjom novog Transjadranskog plinovoda iz kaspijskog područja do Italije, koje će omogućiti Europi, a posebno Njemačkoj, da prestane “novcem hraniti ruskog medvjeda”.

Previđajući nedavnu odluku konzorcija “Nord Stream 2 AG” da drugi krak plinovoda položi u međunarodnim vodama, ne čekajući dozvolu Danske na čije bi se izdavanje moglo čekati oko godinu dana, Nunes Europi nudi američki ukapljeni plin.

Naime, predsjednik Odbora za obavještajne poslove američkog Zastupničkog doma, Devin Nunes, rekao je da je smanjenje ovisnosti zapadne Europe o ruskom plinu “jedini način da se suprotstavi Moskvi u okviru šireg sukoba u svijetu i kibernetičkom prostoru”.

U intervjuu za Fox News je kongresmen istaknuo da SAD mogu pridonijeti tom procesu ako “budu ulagale puno više napora u izvoz svog ukapljenog prirodnog plina u Europu”.

“U stvari, jedini način da se suprotstavimo Rusiji je reći: “Gledajte, nećemo se osloniti na vas u smislu energije”, rekao je Nunez, koji je tijekom vikenda u posjetio istočnu Europu i tražio podršku za izgradnju Transjadranskog plinovoda.

Kroz taj plinovod bi prirodni plin iz Kaspijskog mora dolazio u Italiju i dalje tekao u zapadnu Europu. Međutim, nije jasno kako će to zadovoljiti potrebe EU, obzirom da azerbejdžanska polja Šah Deniz mogu isporučivati samo 10 milijardi kubnih metara plina godišnje. Čak ni nakon nedavno održanog povijesnog summita Kaspijske petorke, na kojem je Rusija dala dozvolu za izgradnju plinovoda iz Turkmenistana do Azerbejdžana i Turske, postoji malo šanse za izgradnju projekta u bliskoj budućnosti, jer Ašgabat gradi plinovod kojim će, preko Afganistana i Pakistana, isporučivati svoj plin Indiji.

Uprava Trumpa snažno podupire projekt jačanja isporuka ukapljenog plina u EU, kao protuteža “Sjevernom toku 2”, kroz koji će Njemačka dobivati i distribuirati ruski plin. Ranije je američki predsjednik kritizirao kancelarku Angelu Merkel, rekavši kako se njena Njemačka pretvorila u “taoca ruskog plina”.

Međutim, Italija se protivi polaganju Transjadranskog plinovoda, obzirom na njegovu previsoku cijeni od 5,2 milijarde dolara. Prema riječima ministra zaštite okoliša Italije, izgradnja ovog plinovoda je “besmislena” zbog nedostatka potražnje za tim plinom.

Devin Nunes, čiji odbor istražuje “rusko uplitanje” na američkim izborima, rekao je “kako Moskva svojom propagandom širi dezinformacije u Italiji, samo kako bi spriječila polaganje plinovoda”.

“Problem s kojim se suočavamo jest ruska propaganda, koja je stvarno prisutna u Italiji. Zbog toga Talijani još ne daju zeleno svjetlo za plinovod. Ova potpuna ludost je dio sofisticirane ruske propagande”, uvjeren je Nunes.

“Ako sada uspijemo slati više plina u zapadnu Europu i ako plin bude ulazio u Italiju preko Transkaspijskog plinovoda, to će stvoriti dva pouzdana izvora plina za Europu.  Mislim da će ta okolnost,  potaknuti Njemačku da se ne oslanja samo na ruski plin, čime nastavlja novcem hraniti ruskog medvjeda”, rekao je Nunes.

Ipak, unatoč takvoj optimističnoj procjeni, stručnjaci vjeruju da će se pri kupnji plina mnoge europske tvrtke nastaviti ponašati sa situacijom na tržištu, jer je većini kupaca ruski pin trenutno najjeftiniji izbor.

SAD u saveznika traže u Viktoru Orbanu

Bloomberg prenosi da se u američkoj vanjskoj politici odvijaju radikalne promjene, a spremnost administracije Donalda Trumpa da surađuje s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom bila je najnoviji dokaz tome. Agencija navodi kako jačanje predanosti NATO paktu ovu zemlju može pretvoriti u “sidro suprotstavljanju utjecaja Rusije i Kine”, što su prioritetne zadaće Sjedinjenih Država. Osim toga, SAD žele sklopiti sporazum s Orbanom o jačanju vojnih veza, kao i sporazum o isporuci ukapljenog prirodnog plina Mađarskoj.

Novi američki veleposlanik u Mađarskoj, David Cornstein je rekao “kako samo kritika ne može biti strategija i da SAD moraju nastaviti suradnju ne samo s mađarskom vladom, nego i mađarskom javnosti”.

“Jačanje predanosti Mađarske NATO paktu i pretvaranje zemlje u sidro za suprotstavljanje utjecaju Rusije i Kine su prioritetne zadaće Sjedinjenih Država”, tvrdi Cornstein.

Prema njegovim riječima, “SAD želi sklopiti posao s Orbanom, uključujući ugovor usmjeren na jačanje vojnih veza, kao i sporazum o isporukama Mađarskoj američkog ukapljenog plin, kako bi se smanjila ovisnost Budimpešte o Rusiji”.

Prema Bloombergu, “promjene Trumpove vanjske politike su izazvale su bijes tradicionalnih američkih saveznika”.

Nakon mučnog summita NATO pakta održanom u Bruxellesu prošlog mjeseca, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izjavio “kako Trump želi vratiti svjetski poredak u kojem Amerika nema stalnog prijatelja i samo mijenja saveze, što može uzrokovati štetu zemljama istočne Europe koji se oslanjaju na američke vojne snage, koje su sposobne za sprečavanje prijetnji iz Rusije”.

Mađarski skeptici ističu da suradnja Sjedinjenih Država s Orbanom može legitimirati želju mađarskog premijera za konsolidiranjem “neliberalne države koja nema učinkovit sustav provjere ravnoteže moći”.

David Cornstein je rekao da će Sjedinjene Države pod predsjedanjem Trumpa ostati predane demokratskim načelima i nastavit će izražavati svoju predanost u okviru strateškog partnerstva s NATO saveznicima.

“Američki veleposlanik je pozvao Orbana da odustane od planova zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, kojeg je osnovao George Soros da obučava buduće demokratske vođe istočne Europe”, piše Bloomberg.

“Naše vrijednosti se nisu promijenile. Još uvijek snažno cijenimo načela kao što su vladavina prava, sloboda tiska i sloboda govora, ali moramo usvojiti razboritiji pristup u razgovoru s našim saveznicima. Među nama postoje razlike, ali bi ih trebali tretirati s poštovanjem i prijateljski”, istaknuo je Cornstein.

Orban se još nije oglasio o najnovijem prijedlogu američkog veleposlanika, ali mađarski mediji u izjavi Cornsteina vide želju Trumpa za kupovanjem američke vojne tehnologije.

“Ovo bi bila dobra šansa za otvaranje vrata Bijele kuće Orbanu, ali nije teško predvidjeti što bi to značilo za Mađarsku. LNG i vojnu tehnologiju  treba platiti, a američke vojne tehnološke tvrtke čak ne nude kompenzacijski i ekonomski razvojni program, kao što je bio slučaj sa stjecanjem švedskih Gripena. S druge strane, željeznička pruga do Beograda i nuklearna elektrana Paks u Mađarskoj su prema službenim izjavama isplative investicije. Američki LNG je za Mađarsku skuplji od ruskog plina, kojeg ima dovoljno i dostupan je na europskom tržištu. Znači da bi Mađarska u odnosima s Amerikom bila na gubitku i morala bi se suprotstaviti Rusima i Kinezima s kojima profitira”, piše mađarski portal 168 Ora.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
tuf
Gost
tuf

“Problem s kojim se suočavamo jest ruska propaganda, koja je stvarno prisutna u Italiji. Zbog toga Talijani još ne daju zeleno svjetlo za plinovod. Ova potpuna ludost je dio sofisticirane ruske propagande” – potpuna ludost ? Ili zdravi razum, ako potrosaci nisu spremni placati 2.5x skuplji plin ?
Cini mi se da jedino punokrvna americka propaganda moze provesti takvu ludost da konzumenti pomisle kako profitiraju od visestruko skupljeg proizvoda.

Asu
Gost
Asu

Americki plin je oko 2,9$( i ako se doda trasport 2$, jos ujek je dosta jeftiniji od ruskog),
dok je ruski preko 7$.

Zorule
Gost
Zorule

@Asu
Od kud ti ti podaci?
Japan uvozi LNG po cijeni od 9,4

octopus
Gost
octopus

Asu: BUahahahha, ovaj ti je dobar! Imaš pivo.

Tink
Gost
Tink

Asu, Ruski plin je medju najeftinijim, ali bitnije od svega je pouzdanost isporuka i sigurne kolicine.

nekoime
Gost
nekoime

Vidjeli smo koliko je sigurno osloniti se na Ameriku. U bilo čemu.

Galus 92
Gost
Galus 92

Ali isto tako znamo i vidjeli smo, kako je opasno suprostaviti se Americi! Primjer uništene i totalno propale Venezuele naj bolje svjedoči o tome! Doslovno plivaju na zalihama nafte, koje su naj veće na svijetu, ali na smrt su se zamjrili Amerima i sad plaćaju cijenu za to! Rusija i Kina osim deklarativne i verbalne potpore Venezueli, ništa konkretno ne mogu učiniti, a bojim se, da će ista sudbina zadesiti i Tursku, ukoliko Erdogan bude prkosio i prijetio Amerima!!

igi
Gost
igi

…što se dešava u venecueli nije mi u potpunosti poznato, a to je posljedica moje ljenosti i nedostatak objektivnih informacija,MEĐUTIM da je maduro nepopularan kod večine naroda i da nema njegovu podršku davno bi ga noć pojela,pogotovo kada na suprotnoj strani imaš bogate američke neokolonijaliste i bogate tkz. oporbene lokalne moćnike koji drže trgovinu i medije…stoga dosta tu stvari smrdi od strane NATO medija koji nam ispiraju možđane…i drugo najvažnije – nije se rodio onaj tko bi svakome ugodio i to hebe ameriku…npr. htjeli bi kurde pod svoj šator a s njima i dušmane turke…nemoguća misija…evo,htjeli bi i mađžare kao… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Pa nisu se turci bezveze okrenuli protiv amera nego zato što ovi naoružavaju Kurde i potiču stvaranje Kurdistana kao nezavisne države što ugrožava opstanak Turske kao države. Krivi primjer si naveo jer je upravo Turska dokaz koliko je opasno bit prijatelj amerikancima. Uostalom nije li Kissinger rekao da je amerikancima opasno bit neprijatelj, a prijatelj još opasnije.

rodoljub
Gost
rodoljub

Rekao je obrnuto.

Moreno
Gost
Moreno

Galus 92
“To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal.”
Henry Kissinger

Galus 92
Gost
Galus 92

I know that!

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

I ja bih da kresnem Moniku Beluči ali mi nešto to ne ide od ruke !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Baš su našli koga će tražiti pomoć i još Orban mora otvoriti Sorosevo sveučilište. Ovi gube kompas, majke mi moje.

Moreno
Gost
Moreno

Laki U politici se nikad ne govori nikad.
Broj polova u politici nije samo dva ka na terestičkome kompasu.
Nikad se nezna šta sve u politici izaziva devijaciju političkoga kompasa, to se otkrije tek kad se zaprdi u kraj ili se kraj ne pojavi di bi i kad bi triba.

bbbb
Gost
bbbb

Soroš se iz Budimpešte preselio u Berlin.

DrugiJa
Gost
DrugiJa

Jedino čime USrA može natjerati političare, koji vode svoje države u sastavu EU, da za svoje građane od njih kupuju ukapljeni plin je njihovo “lobiranje” (čitaj: mito i korupcija) kod tih političara zbog čega ih poslije mogu ucjenjivati ako bi radije logikom htjeli kupiti jeftiniji ruski prirodni plin… Ako nećeš USrA ukapljeni izađu ti mailovi u medije i javnost pa postaneš politički mrtvac… Čista “slučajnost” s Daličkom kad se vidjelo da su ruske banke odnijele pobjedu oko Agrokora, makar i pirovu u odnosu na američke fondove. Doduše Lijepoj Našoj je svejedno, npr. mi ionako od Italije kupujemo vlastiti prirodni plin… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf

Apsolutno je tako.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Postoje dva rijesenja ovoga problema: 1. Svaka Evropska drzava ponaosob prihvati kaupovati USA plin po cijeni 50% nizoj od Ruskog plina garantirane kolicine i cijena za buducih 100 godina, neispostivanje za sobom povlaci pljenidbu USA posijeda svuda u svijetu pa o u USA. ili 2. Sve Evropske drzave se ujedine i donesu zajednicku istocasnu odluku o protjerivanju naoruzanih kauboja iz Evrope ekonomsku suradnju sankcijama svedu na minimum, broj USA diplomatskog osoblja ogranice na maximum 7 – 15 osoba, zamrznu svu USA imovinu i kapital u Evropina bezkamatno na najmanje 50 godina, svima USA gradjanima uvedu obavezne vize za ulazak u… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun

Ive,pa di si ti pročito da kauboji nude LNG za niš- valjda u seriji Pod lipom 35?Informaciju dao
Srećko Leš?

Jole
Gost
Jole

Strukture iz duboke države gdje spada i gomila senatora i kongresmena su bolesne i potpuno su izguble dodit sa realnošću .Taj budalaš govori na način kako bi svi trebali raditi u korist vlastite štete da bi SAD profitirale.To je terminalna faza mentalnog ludila.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Nije mi jasno, zašto da se bilo ko suprotstavlja svom interesu.

Miki 041
Gost
Miki 041

Ameri bi izvozili plin u EU,a sami su ga uvezli ove godine iz Rusije jednom ili dva puta preko posrednika.

shah
Gost
shah

znaci rusi su dali dozvolu za konkurentski plinovod.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pitanje je koliko imaju udjela i kada će se uopće graditi. Imaš na članku o Kaspijskom ugovoru, a dobili su potpis Turkemnistana da nema USA-NATO baza u Kaspijskom moru. Ništa Rusi nisu izgubili što su dali dozvolu da Turkmenistan uleti , ako može, u Južni plinski koridor. Pitanje je koliko udjela u projekti i poljima u Turkmenistanu imaju Rusi / Gazprom ili netko dugi?

shah
Gost
shah

taj transcaspian gas pipe je kao zaseban projekt koji zavrsava negdje na turskoj mediteranskoj obali.

nepismeni novinar
Gost
nepismeni novinar

SAD u saveznika traže u Viktoru Orbanu……valjda treba SAD za saveznika traže Viktora Orbana ili SAD u Viktoru Orbanu vide saveznika…..

tuf
Gost
tuf

Meni ovi izgledaju poput neuroticnog huligana koji po ulici ide i provocira batine: “A ? Hoces i ti ? Hoces i ti ?” . Tako mi se cini i ovo, poput otvaranja svih mogucih frontova prema onima s kojima se ne slazu.
Jer dobro znaju da trenutna talijanska vlada, kao i madjarska, ne budu bez odredjenih problema postupile po naredjenju – kada cak i unutar svoje europske zajednice prkose glavnoj struji i traze poboljsanje odnosa s Rusijom.
A znamo kako prolaze oni koji otvaraju previse frontova.

bbbb
Gost
bbbb

Pao vijadukt u Italiji, ako istraga zakljući, a hoće jer su Benetoni (odabrani) vlasnici koncesije, da je koncesionar sve radio (održavao vijadukt) kako treba država mora isplatiti 20 milijardi oštete koncesionaru.

Kažun
Gost
Kažun

Pa što fali pokretnom LNG terminalu na Krku koji bi moji blentavi Hrvati financirali,a siromašni Ameri profitirali?
Bespridržajna potpora Kraljici Balkana 🙂

octopus
Gost
octopus

Ma ništa mu ne fali, osim što je do sada pokazan interes za oko 2% kapaciteta…..:((

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

A sto je sa Hrvatskom i Krckim ukapljenim plinom , pa Kolinda i Plenkovicu su dobili meniskus klececi pred americkim “investitorima” , ovaj naslov teksta me podsjeca ne scenu iz jednog kultnog filma ,odnosno trenutak kad plenkovic saznaje da plinski biznis ide u ruke madjarona i talijanaca .

https://www.youtube.com/watch?v=_lUjiun6XZw

POVEZANE VIJESTI

Izbornik