Zaharova poziva Zelenskog i njegove prethodnike da razgovaraju o sporazumu iz Minska

Maria Zaharova
12 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i njegovi prethodnici trebali bi se zajedno sastati kako bi razgovarali o suštini mirovnog sporazuma iz Minska o rješavanju ukrajinske krize, napisala je u nedjelju na svojoj Facebook stranici glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Zaharova je prokomentarisala primedbu Leonida Kravčuka, bivšeg ukrajinskog predsednika i novog šefa kijevske delegacije u Kontakt grupi za “peglanje” krize u Donbasu, koji je rekao da ne razume baš suštinu posebnog statusa Donbasa koji se pominje u sporazumu iz Minska.

“Možda bi umesto sazivanja beskrajnih međunarodnih samita konačno trebalo da održe ukrajinski sastanak, okupe se na zajednički sastanak (bivši ukrajinski predsednici Leonid Kravčuk, Leonid Kučma, Porošenko i Zelenski) i pokušaju da razumeju šta je dogovoreno u Minsku”, Napisala je Zakharova. “Učesnici su upoznati sa temom: dvojica su bili u Kontakt grupi, jedan je potpisao dokument iz Minska, a jedan je učinio delom njegove predizborne kampanje.”

„Takođe je važno da dvojica iz ovog kvarteta nisu imala pitanja u vezi sa „paketom iz Minska“ i nikada nisu rekli da nisu nešto razumeli kada su energično razgovarali o sprovođenju sporazuma i pozivali Moskvu da ne ometa proces. “Neka kažu dvojici drugih šta je tamo zapisano”, primetila je Zaharova.

U februaru 2015., učesnici Kontakt grupe za rešavanje krize u Donbasu potpisali su Paket mera za sprovođenje sporazuma, poznatog kao Minsk-2, a koji je ranije podržala Normandska četvorka (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina). Dokument predviđa ne samo primirje, povlačenje naoružanja, amnestiju i obnavljanje ekonomskih veza, već i ustavnu reformu u Ukrajini koja ima za cilj osigurati decentralizaciju ovlaštenja, uzimajući u obzir poseban status za Donbas. Međutim, ovaj plan nije ispunjen zbog stava Kijeva.

Maria ZaharovarusijaSporazum iz Minskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Ako dovoljno dugo budu pobunjene ukrajinske republike samostalne, na koncu će se prihvatiti status quo i Ukrajina će ostat bez svog industrijski najrazvijenijeg dijela. Ovako, ili onako, sustavno propadaju još od raspada Austrougarske i s vremenom će ponovno postati dio Velike Rusije, Poljske, ili Njemačke…Ili se razdjelit između njih.(Povijest se ponavlja.)
Sve im je bolje nego šta je sada.

Spacevoodoo
3 godine prije

Još nije vrijeme za pregovore o Donbasu jer Zelenski nije, kao što ni Porošenko nije bio spreman za susret sa stvarnošću.
Stvar je u tome što se u sporazumu iz Minska Krim uopće ne spominje, a Krim još uvijek dobro služi za unutrašnju upotrebu u Ukrajini.

Ive
3 godine prije

Zelenski je manekenjator JEBOKRACIJE. Za biti dobar predsjednik države on treba modificirati mentalni sklop.

Uno
3 godine prije

Ma, na stranu ukrajinska kriza, nešto mi Mara ne izgleda baš dobro…

politicka kurva
3 godine prije

Pornokralj.com/kurvafafa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI