Zahvaljujući Trumpu dvostruko više američkih tvrtki uopće ne plaćaju poreze

Američka kriza
28 komentara

Novo izvješće pojašnjava kako je Trumpova porezna reforma pogodovala svim korporacijama. U međuvremenu, dvostruko više od njih više uopće ne plaćaju poreze.

Porezne reforme koji je provela Trumpova administracija je udvostručila broj velikih korporacija koje su prestale  plaćati poreze, stoji u izvješću kojeg je objavio Centar za javni integritet, a prenijela televizija NBC.

Između ostalog, porezna reforma je smanjila stopu poreza na dobit s 35 na 21 posto. Ostale odredbe su dovele do činjenice da od prethodnih 30 sada čak 60 korporacija više ne moraju plaćati poreze. To su pretežno korporacije koje ostvaruju ogromne iznose profita.

Think-tank Institut za oporezivanje i ekonomsku politiku (ITEP) iz Washingtona također je utvrdio da je broj tvrtki s izuzećem od plaćanja poreza sada dvostruko veći. Mnoge od najvećih tvrtki u zemlji javno su potvrdila kako nisu morale plaćati porez američkoj vladi, iako su ostvarile milijarde dolara profita.

Čak dobivaju novac od države

ITEP je izvijestio da velike korporacije nisu platile ni cent poreza na svoje milijarde profita u Sjedinjenim Državama. Najmanje 60 tvrtki je izjavilo da su njihove porezne stope na prihod za 2018. u Sjedinjenim Državama bile nula ili čak niže od nule. Drugim riječima, unatoč visokim profitima, čak su od države dobivale novac.

Amazon.com Inc. i usluga za streaming Netflix Inc., globalni naftni gigant Chevron, farmaceutski proizvođač Eli Lilly and Co., te proizvođač poljoprivredne i komercijalne opreme Deere & Co. su samo neke od oslobođenih tvrtki prošle godine koje su zaradile milijarde dolara, a ipak nisu morale platiti poreze. Prema izvješćima Centra za javni integritet i izvješća kojeg je ITEP objavio ranije ovog mjeseca, te su tvrtke svoje savezne poreze smanjile sa 79 milijardi na nulu.

Za ionako dotrajali američki državni proračun su takvi porezni darovi ogroman teret, a čak i viša stopa zaposlenosti i drugi porezi ne mogu nadoknaditi ovako velike iznose koje velike korporacija zadržavaju kroz politiku takozvanog “poreznog rasterećenja ekonomije”.

Center for Public IntegrityNBC

Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Sta ćete , riječ je ipak o najučinkovitijoj ekonomiji danasnjice.. Čak ni porez ne plaćaju…

Trubadur
4 godine prije

Treba znati, da pored kapitala dobivenog od neplačanje poreza i večina naštampanog od strane FEDa, završava u glavnom u sekundarnom emisaru ( banke, Wall stret), gdje se upumpava u dionice, pa od tu tolika rast dionica….. Sav tav kapital jasno ne dopire do primarnih tokova ( realna ekonomija ), ni do nižih slojeva društva….Tako imamo u biti realnu ekonomiju, koja je konstantno u padu, izumiranje srednjeg razreda i na drugoj stani hiperinflatorno ponašanje kod elita…. Samo primjer…. Let od LA do NY je samo u par godina u biznis razredu poskupeo za više od 200 %… Luksuz negdje još više od toga….. Da pojednostavim…..Od snizanja poreza, do upumpavanja para u bankarski sistem, obična Američka fukara nema ništa… U stvari, su iz dana u dan sve siromašniji…

kagan
4 godine prije

to je dobro prije će se pobit sjever i jug ili obala-kopno i rasteretit svjetsku ekomomiju

Nojbaher
4 godine prije

Kad sam bio klinac smejao sam se Superhiku.

Više mi ne deluje smešno.

Mate
4 godine prije

Superhik – #Kradem siromasnima da bih davao bogatima#.

Trubadur
4 godine prije

Jedan off….. Ima danas članak na Southfontu, da je na trilateralnom sastanku ( USA, Rusija i Kina ) o Afganistanu, USA prvi put zvanično priznala, da je izgubila rat u Afganistanu i, da če počet sa polakim povlačenjem iz države….

Miki maus
4 godine prije

Ima pravo Trump, treba osloboditi poreza korporacije i povecati stanovnistvu porez da namire razliku. Sta ce nekome soma-dva dolara? Kao da moze napraviti nesto sa tim?! Treba mu to uzeti i dati onome tko ima milijune, on zna, a da nezna, nebi imao milijune! Vidim da nije samo meni Superhik bio drag strip lik.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

I kako IDIOT namjerava izvuci USA iz govana kad su im govna vec dobrao ovrh glave a oni ne placaju poreze, neg samo namecu sankcije da netko drugi plati njiho hochstaperaj.

IVE OLDTIMER
4 godine prije

Izgleda da Trump i USA uce od KARTELA KRIMINALCA IZ HDZ po direktivama i naputcima anemicnog DEZERTERA.

Ivo
4 godine prije

To je točno, ali vlasništvo je stvar društvenog dogovora. I kad bolesnici sve pokupuju i ostanu bez šarenih papirića, onda provesti nacionalizaciju širokih razmjera, i paralelno s time izvesti na stadion sve krupnije gazde i vlasnike. I krenuti kako treba…

avatar
4 godine prije

@Zapata-upravo tako,sjećam se kad je počela kriza u Grčkoj jedan zastupnik u bundestagu je tražio da grci prodaju neke otoke i vrate dug.

mirko
4 godine prije

Pojma nemam o ekonomiji, ali kad ovako postavljate stvari, onda mi djeluje da najvecu korist ima Kina. Prodaje proizvode za dolare i briga ih koliko ih stampaju. Za te iste dolare kupuju po USA i drugim drzavama sve sto im odgovara i ujedno se oslobadjaju dolara… Sto ces bolje? Kina ce odrzavati Ameriku bas zbog ovih stvari. Zestoko ce da ih izmuzu, ili…

palermo
4 godine prije

Pa to i nije loše – manje će ostati za vono-industrijski kompleks, za Izrael…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.