Zapad gubi rusko zlato

Zlato
5 komentara

Brojne zemlje otkupljuju ruske poluge zlata nakon što su zapadne vlade zatvorile svoja tržišta u sklopu sankcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom, objavio je Bloomberg u utorak.

G7, EU i Švicarska, glavni centar zlata s tradicionalno neutralnim stavom, zabranili su prošlog ljeta uvoz ruskog zlata u pokušaju da naškode industriju zlata u zemlji vrijednoj 20 milijardi dolara.

Prije sankcija, London je bio glavna destinacija za rusko zlato. Sada, otkako su velike banke koje kupuju zlato, kao što su JPMorgan Chase i HSBC Holdings, prestale da trguju ruskim plemenitim metalima, uskočili su brojni mali igrači od logističkih kompanija do dilera, piše Bloomberg.

Izvoz iz sankcionisane zemlje preusmjeren je u Ujedinjene Arapske Emirate, Hong Kong i Tursku, koji se nisu pridružili zapadnim ograničenjima, navodi se u saopštenju, pozivajući se na podatke kompanije za praćenje trgovine ImportGenius, zasnovane na podacima ruske carine za šest mjeseci do avgusta. .

Zapadne sankcije blokirale su rusko zlato sa njihovih tržišta i zabranile trgovcima da s njim posluju. Ali kompanijama u drugim zemljama nije zabranjeno da trguju plemenitim metalom jer nema sekundarnih sankcija.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su postali čvorište za trgovinu plemenitim metalima između Istoka i Zapada, zamijenili su Veliku Britaniju kao novu top destinaciju za rusko zlato, s više od 500 miliona dolara vrijednih poluga koje se tamo izvoze u šest mjeseci do avgusta.

Rusko zlato u vrijednosti od oko 305 miliona dolara praćeno je kako prolazi kroz istanbulski aerodrom između marta i avgusta prošle godine, čime je Turska druga ključna krajnja tačka plemenitog metala.

Finansijska kompanija VPower Finance Security sa sjedištem u Hong Kongu, koja obezbjeđuje gotovinu i zlato za kineske banke, obradila je više od 300 miliona dolara ruskog zlata između marta i avgusta prošle godine, prema podacima praćenja ImportGeniusa.

U međuvremenu, ruski rudari zlata povećali su proizvodnju za 26,5% na godišnjem nivou u martu, prema najnovijim podacima Federalne državne službe za statistiku (Rosstat). Proizvodnja zlata je skočila za više od 30% u odnosu na februar. U prvom tromjesečju cifra je veća za 9,1% u odnosu na isti period prošle godine.

IzvozrusijazapadZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
11 mjeseci prije

Kod ovih sankcija Rusima uvijek isti scenarij, EU i SAD zabrane i ne uvoze ili ne kupuju. Onda se pojave neki drugi igrači, pa ta ista EU i SAD, kupuju ili uvoze, od njih. Kakvi licemjeri. Ovo nije otkrivanje tople vode, to svi vide i znaju, ali moram naglasit da mi ne ide u glavu ovaj narod, ko ovce, uvjek isto biraju….

Max
11 mjeseci prije

Falit će im.

Joep
11 mjeseci prije

Bloomberg vas pituraje, točno je da eu zemlje nesmiju kupovat rusko zlato, ali Švicarska ga kupuje po diskontnoj cjeni, rastopi i lijeva u kalupe sa švicarskim žigom i abrakadabra u švicarskim rafinerijama pojavi se švicarsko zlato sa žigom, serijskim brojem i jasno, sa certifikatom koje eu zemlje legalno kupuju. Najveći dio zlata opljačkanog od ruske aristokracije u Oktobarskoj revoluciji kao i zlata koje su nacisti od židova i ostalih opljačkali u drugom svijetskom ratu završilo je u Švicarskoj. Drugi dan poslije državnog udara odnosno “regime change” u Ukrajini 2014 godine cjelokupno zlato iz Ukrajinske Centralne Banke ukrcano je u avion bez oznaka i odletjelo u nepoznatom smjeru. Iznošenje zlsta iz UCB je dokumentirano, međutim nezna se gdje je to zlato završilo. Niko to niti spominje niti pokušava istražit. Valjda svi čekaju da Bloomberg to objavi. Toliko o smeću s kojim mediji ovcama glave pune. Ovce su ovce i ne zaslužuju… Čitaj više »

tihobl
11 mjeseci prije

Sa zlatom je kao sa naftom – nadje put do kupca. Najveci u EU uvoznik nafte iz Indije je amerikanac u Roterdamu. Roterdam je prepun ruske nafte.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Konačno je počelo urušavanje trulog, pljačkaškog i perverznog zapada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI