Zapad nagovara Gruziju da otvori front protiv Rusije

Ruska vojska-Ukrajina
27 komentara

U desetom mjesecu ukrajinskog rata, Zapad traži nove načine da pomogne Ukrajini kako bi zaustavila napredovanje ruske vojne operacije.

SAD i Evropa koje gube utakmicu u Ukrajini sada gledaju na novi front. S tim u vezi, šef Odsjeka za četvrtu Zajednicu nezavisnih država (ZND) ruskog ministarstva vanjskih poslova Denis Gončar rekao je postoje provokativni zahtjevi Kijeva i nekih zapadnih zemalja Gruziji da otvori drugi front sukoba s Rusijom.

Ističući pritisak Zapada na Gruziju da uvuče Rusiju u novu konfrontaciju na Kavkazu, ovaj ruski diplomatski zvaničnik je dodao da su neophodni redovni kontakti između Moskve i Gruzije, Abhazije i Južne Osetije. Prema riječima ovog ruskog diplomate, u trenutnoj situaciji prioritet će biti pitanje izrade obavezujućeg sporazuma sa Gruzijom o neupotrebi vojne sile i demarkaciji granica, o čemu razgovaraju Moskva, Abhazija i Južna Osetija.

Od početka rata u Ukrajini ranije ove godine, pojavili su se zahtjevi iz Gruzije da se otvori drugi front protiv Rusije i da se silom ponovo zauzmu autonomne oblasti Abhazija i Južna Osetija. Čini se da se lideri iz Tbilisija oštro protive ovom opasnom zahtjevu i odupiru mu se.

Južna Osetija i Abhazija, koje su geografski dio gruzijske teritorije,su nezavisne, a Tbilisi je 2008. planirao da povrati njihovu kontrolu vojnom akcijom, ali mu Rusija nije dozvolila da provede planove koji su joj bili diktirani od strane NATO-a. Od tada su ove dvije republike nezavisne i Rusija je jedina država koja je priznala njihovu nezavisnost. Stoga zapadnjaci još jednom pokušavaju isprovocirati Gruziju da povrati svoje teritorije kako bi mogli promijeniti razvoj situacije u Ukrajini u korist Zapada.

Nakon početka rata u Ukrajini, čelnici Južne Osetije, strahujući da će Tbilisi iskoristiti sukob sa Rusima na zapadnom frontu, najavili su spremnost da se pridruže Rusiji, ali su poručili da narod treba da glasa o tom pitanju na referendumu.

Većina ljudi ovog regiona želi da se pridruži Ruskoj Federaciji, a ako Zapad želi da aktivira Kavkaski front, Rusija će reagovati bez oklijevanja i isti referendum koji je održala u četiri regiona Ukrajine biće sproveden u Južnoj Osetiji i Abhaziji kako bi odsjekli ruke Gruziji i Zapadu od ove dvije autonomne regije.

Iako od 2008. sanjaju da ponovo zauzmu autonomne oblasti, Gruzijci teško da su spremni da ponovo započnu sukob sa Moskvom. S jedne strane, plaše se ruske reakcije. Prema anketama, 95 posto Gruzijaca traži mirno rješenje graničnih sporova s ​​Rusijom i protivi se upotrebi sile. S druge strane, sadašnji lideri Tbilisija pokušavaju da se prikažu kao zagovornici mira i posljednjih godina nisu poduzeli nikakve provokativne akcije i dozvolili su da relativni mir zavlada zemljom.

Suprotno zapadnim tvrdnjama da je Rusija u slaboj poziciji i da ne može intervenirati na drugim frontovima, lideri Tbilisija vrlo dobro znaju da je Rusija sada u poziciji da odgovori punom snagom na svaku provokaciju koju podstakne NATO na Južnom Kavkazu.

Čak se i Mihail Sakašvili, bivši gruzijski predsjednik koji je dobio upozorenje iz Rusije protivio upotrebi sile za povratak autonomnih regiona. Iako je Gruzija izjavila da se protivi vojnoj kampanji Rusije u Ukrajini, ona se nije pridružila zapadnim sankcijama Moskvi i nekako je djelovala konzervativno kako bi održala svoje odnose s obje strane u sukobu.

Još jedno pitanje koje gruzijskim liderima daje razlog da ne povlače nepromišljene poteze je to što znaju da ne mogu računati na podršku Zapada u trenutnoj situaciji. Kako se rat u Ukrajini odvija, mnogi saveznici SAD-a dešifriraju stvarne namjere Washingtona koje nisu ništa drugo do njegovi vlastiti interesi – što su evropski lideri nekoliko puta priznali.

Druga stvar je da ako lideri Gruzije pristanu na otvaranje drugog fronta protiv Rusije, treba da dobiju sigurnosne garancije od SAD i Evrope kako bi se izborili sa opasnim posljedicama ovog scenarija. Ali sigurno je da su članice NATO-a izgubile mnogo svog oružja zbog rata u Ukrajini i njihovi zvaničnici u više navrata priznaju da im se arsenali prazne. U takvim uslovima, Gruzija se ne može kladiti na pomoć Zapada koji ne može čak ni Ukrajinu izbaviti iz ponora u koji je pala zbog politike Kijeva.

Drugo pitanje je pomoć Gruziji u mogućem ratu sa Rusijom. Lakše je slati oružje zračnim i kopnenim putem u Ukrajinu zbog zajedničkih granica sa članicama NATO-a nego u Gruziju koja je izolovana od Evrope. Pomoć mora biti poslata u Gruziju preko Turske, što je nemoguća ruta kao što je nemoguća ona ruta kroz Crveno more koje je trenutno prekriveno ruskim ratnim zrakoplovstvom i projektilima i vrlo je vjerovatno da će oružje će biti uništeno prije isporuke u Tbilisi.

Zemlje članice NATO-a smatraju da je Rusija izgubila većinu svoje vojne moći zbog rata u Ukrajini i da nema moć da se bori na drugim frontovima, te stoga pokušavaju unaprijediti svoje planove otvaranjem kavkaskog fronta za Moskvu kako bi se ona povukla iz Ukrajine a da istovremeno Gruzija ponovo preuzme teritorije Južna Osetija i Abhazija.

Uprkos činjenici da je Rusija izgubila dio svog naoružanja i snaga u kampanji na Ukrajinu, moskovski lideri su u više navrata izjavljivali da imaju na raspolaganju mnogo oružja koje im omogućava da se istovremeno suprotstave NATO-u u cijelosti.

Rusija je premjestila dio svoje mirovne misije iz Abhazije i Južne Osetije na ukrajinska ratišta i to hrani zapadnu misao da Gruzija može munjevitim napadom vratiti ove teritorije.

Isto se mislilo i za poluostrvo Krim, a Ukrajinci, koji su pod velikim uticajem Zapada, bili su optimisti da bi mogli da povrate sada rusku teritoriju 8 godina nakon njene aneksije. Ali sada ne samo da je Krim u rukama Rusa, već je i 15 posto ukrajinske teritorije pripojeno Rusiji nakon rata. To znači da ako Gruzija započne istu igru, može izgubiti više teritorija.

Zapad sanja o otvaranju fronta u Gruziji, dok su u Ukrajini zapali u ćorsokak i posljednjih sedmica pozivaju ukrajinske lidere da se vrate mirovnim pregovorima s Rusijom. Oni znaju da sve veća kriza radi protiv njihovih interesa i da je rat iscrpljivanja više štetan za njih nego za Rusiju. Dakle, otvaranje novog fronta s Rusijom je kao zalazak dublje u močvaru u koju Gruzijci ne bi kročili oslanjajući se na prazna obećanja Bijele kuće.

GruzijaRatrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

🙂
“Andrej Meljničenko, milijarder u sektoru ugljena i gnojiva, 24. veljače imao je imao dogovoren sastanak s Putinom, piše The Times. Pridružio se nizu drugih poslovnih mogula koji su bili jednako iznenađeni Putinovom invazijom. Kada je Putin konačno ušao u prostoriju, rekao je okupljenima i KAMERAMA postavljenima iza njih da nije imao izbora…

Još jedan poslovni mogul koji je bio na sastanku, a koji je htio ostati anoniman, rekao je da su se svi okupili pred kamerama u nesvjesnom iskazu podrške Putinovoj invaziji, čak i ako se nisu slagali s njom.

Cilj njegovog “trika”, rekao je anonimni poduzetnik za The Times, bio je “konkretno ocrniti sve tamo” i “da se svi sankcioniraju”. 😄

Tišina, bando lupeška.
Il’ će biti tko niz stepenice, tko kroz prozor…

tihobl
1 godina prije

Od proljetos London nagovara Gruziju da otvori novi front.
To im nebi bilo pametno jer Erdogan jedva ceka da pripoji tursku pokrajinu cime bi Gruzija ostala bez izlaza na more.
Gruzinci vide do cega su zapadni savjeti doveli Jermeniju i na pamet im ne pada da Sakasvilija puste iz zatvora kako bi mogao pokrenuti rat sa Rusijom.

Lucija, prva
1 godina prije

“Lukašenka su pitali: – Aleksandre Grigorijeviču, da ste stavljeni na čelo Ukrajine, koliko biste brzo tamo doveli stvari u red? – Pa, samo za dva dana! – Kako to? – Vrlo jednostavno! Prvog dana bih pucao na celu Vrhovnu Radu! – A u drugom? – A u drugom bih pucao u one koji bi im došli na sahranu.”

Hm. Pitam se zna li autor vica neke podatke o sastavu ukrajinskog parlamenta…80% čini…tko?

Lucija, prva
1 godina prije

“Definiraj ”putinofili”.
Po nekima, to su putinoljupci. Ljubitelji lika, djela i … Vladimira Putina.
Po drugima, to su oni koji se usude postavljati bilo kakvo pitanje koje bi izazvalo službeni narativ.
Po trećima, to su svi oni koji zavrću nosom na inflaciju, zimu, nestabilnost, nestašice, ekonomske potrese, prijetnje globalnim sukobom i radije bi svom djetetu dali, nego Ukrajini poslali.
Po četvrtima, to su svi koji nemaju tetoviran portret Zelenskog na srcu…”

nekoime
1 godina prije

Zašto Gruzija, kada su sasvim izgledni frontovi u Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj…

hogar strašni
1 godina prije

Pa Ameri graniče s Rusijom pa nek na toj granici otvore novi front. Izgleda da ponestaje Ukrajinaca koji bi se išli eutanizirati u ratu s Rusijom. pa bi uključili novi front ” Do zadnjeg Gruzijca”

1 godina prije

Zapad ne mora dugo da sanja o početku rata između Rusije i Gruzije, preduzeće “potrebne korake” kad za to dođe vreme.

Na ovakve zahteve sa Zapada letos je gruzijski premijer izjavio: “Za ulazak u sukob sa Rusijom neophodno bi bilo raspisati referendum…” a kako je raspoloženje stanovništva za takve aktivnosti minimalno…

Međutim, i premijer može da se “oklizne na koru od banane” i da pri tom slomi vrat! Možemo biti sigurni da bi ga nasledio neki koji ne jede banane (iz opreza) i koji neće insistirati na referendumu – iz zdravstvenih razloga! Još bolje ako je glumac…

Schroder
1 godina prije

To ne radi zapad koji je u velikim problemima zbog plina i struje , TO RADI DAVOS KLAUS SCHWAB Njemu trebaju ratovi da se sve unisti i da ide njegov RESET :TO JE VEC SVE ISPLANIRANO OD PSIHOPATA PRIJE PUNO GODINA Svugdje na svijetu Davos ima svoje ljude u vladama koji moraju sve da sprovode kako Klaus Schwab naredi To nije elita nego bolesni psihopati koji hoce da uniste cjeli svijet Corona jje samo bila proba da ljude drze u strahu Kada im je to uspjeli dosle su vakcine da ljude kontroliraju pa ratovi da se sve zivo unisti sto se gradio stoljecima TREBA RECI NE TIM DEMONIMA tI NEMONI NEMAJU DUSU Protiv ovi demona pomaze snazna molitva i post. BOG JE NA NASOJ STRANI

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, nije mi jasno.Kako zapad nagovara Gruziju, kad po njihovim-zapadnim-medijima pišu da Rusija gubi rat, da ruski vojnici bježe, da Putin ima sto bolesti i da umire, pa onda da Putin bježi u Venecuelu itd……

Max
1 godina prije

Gruzijci su razbijeni još u ratu 2008 godine t+razbijani a ruska je vojska ušla u Gruziju i mogla zauzeti Tibilisi bez otpora Gruzijcima se to ne isplati.

Snig
1 godina prije

Lako za Gruziju ali Kadirov se vidi kao veliki državnik. A puno “Kadirova” potajno sanja njegov san. A tek Kina i neke države “stanova”, Kazahstan, Uzbekistan… Teška vremena dolaze za Rusiju. Počeli su je ismijavati oni koji su je se bojali.

alexosijek
1 godina prije

U tom slučaju pada u vodu veliki EU plan o kupnji struje iz Azerbedjana preko gruzijskog huba, pa kablom po dnu Crnog mora do Bugarske…sto je strateški plan za slijedeću godinu

Rimtutituki
1 godina prije

Odose 2,3 pokrajine Gruzije u Russiju i 2 u Tursku,teski zlikovci gruzini.njemacki zatvori puni

Džudžan
1 godina prije

Abhazija i Južna Osetija nisu nezavisne jer ih nitko osim Rusije i ruskih satelita nije priznao, nego su dio Gruzije. I otkad je borba protiv fašizma aneksija teritorija drugih država?

“Isto se mislilo i za poluostrvo Krim, a Ukrajinci, koji su pod velikim uticajem Zapada, bili su optimisti da bi mogli da povrate sada rusku teritoriju 8 godina nakon njene aneksije. Ali sada ne samo da je Krim u rukama Rusa, već je i 15 posto ukrajinske teritorije pripojeno Rusiji nakon rata. To znači da ako Gruzija započne istu igru, može izgubiti više teritorija.”

Znači otmem ti nešto i ako se pobuniš otet ću ti još da te naučim pameti?! I kako imati ikakav suživot s takvim susjedima?

Džudžan
1 godina prije

Pravo lice Putinove Rusije se vidi na gruzijskom primjeru i tko je to pratio mogao je predvidjeti kako će se stvari odvijati. Rusija je Gruziji pod izlikom zaštite lokalnog pobunjenog (pobuna je inicirana iz Rusije) stanovništva okupirala 2 gruzijske pokrajine. Doduše, formalno ih nisu pripojili Rusiji, ali svo stanovništvo ima ruske dokumente i rublja je platežno sredstvo. Rusi su po istom obrascu nastavili dalje uredovati u onome što smatraju svojim dvorištem. Na red je došao Krim, a potom i cijela Ukrajina. Onaj tko misli da će porazom Ukrajine Rusija biti sita – vara se. Rat ide dalje. Uz sve negativnosti i dekadenciju Zapada ipak ima ljudi koji ne žele zagrljaj ruskog medvjeda. I zato se Rusji ne smije popustiti. Gruzija se treba pokrenuti nerede prenijeti na teritorij Rusije u kavkaškoj regiji.

Ako gruzijska Abhazija može biti “autonomna” oblast neovisna o Tbilisiju, zašto Dagestan nema pravo biti neovisan o Moskvi????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI