Zapad previše protestuje zbog moguće uloge Kijeva u terorističkom napadu u Moskvi

Lavrov
5 komentara

SAD i EU su potpuno opsesivne u insistiranju na nevinosti Ukrajine u masakru u Crocus City Hallu, do te mjere da je takvo ponašanje pomalo sumnjivo, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu objavljenom u petak.

Teroristička grupa “Islamska država Horasan” (ISIS-K) preuzela je odgovornost za teroristički napad prošlog petka u kojem su poginula 143 Rusa, a više od 200 je završilo u bolnici s povrijeđenim. Vašington i Brisel su odmah izjavili da je ISIS-K jedini krivac i da nikakvi dokazi ne upućuju na Kijev.

„Zapad aktivno pokušava da ubedi sve da je to delo ISIS-a i da više nema potrebe da se sumnja u bilo koga, posebno u Ukrajinu“, rekao je Lavrov za Izvestija u video intervjuu objavljenom u petak. “Stalno insistiraju na tome da Kijev nije kriv, do te mjere da postaje opsesivno.”

Lavrov je istakao da su četvorica osumnjičenih naoružanih napadača pokušali pobjeći u Ukrajinu kada su ih uhvatile ruske snage sigurnosti.

“U više navrata smo govorili da ne donosimo nikakve konačne zaključke dok se istraga ne završi. Istraga još radi na činjenicama, otkrivaju se nove okolnosti, ali jednostavno nemamo pravo isključiti očigledne mogućnosti”, rekao je ministar vanjskih poslova.

U međuvremenu, rekao je Lavrov, Zapad je “sumnjivo aktivan” u pokušaju da ubijedi sve da Ukrajina nema nikakve veze s napadom.

“Ne samo javno, već i u kontaktima preko naših diplomatskih misija kažu: ‘Nema potrebe sumnjati u Ukrajinu’, ali nikada ne objašnjavaju zašto”, rekao je on. “Sa stanovišta zdrave logike, odgovarajući na pitanje ‘kome ima koristi’, ne možemo isključiti Ukrajinu.”

I glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ranije su komentirali insistiranje Zapada da Kijev nije kriv, bez ikakvih dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju. Ruske obavještajne službe i službe za provođenje zakona saopštile su da su otkrile dokaze da su osumnjičeni primili značajnu količinu kriptovaluta od Ukrajine kao plaćanje za napad.

Washington je tvrdio da njegovo upozorenje od 7. marta o predstojećem napadu predstavlja saradnju u borbi protiv terorizma. Međutim, prema New York Timesu , SAD nisu dijelile pune obavještajne podatke koje su imale o napadu kako bi zaštitile “izvore i metode” od ruske kontrole.

Lavrov je napomenuo da je javno upozorenje upućeno Amerikancima, na engleskom, a ne ruskoj vladi. On je takođe kritikovao EU zbog lažne tvrdnje da je suspendovala saradnju sa Moskvom u borbi protiv terorizma 2022. godine, zbog sukoba u Ukrajini.

„Godinama smo pokušavali da ubedimo EU da uspostavi mehanizam za razmenu informacija i koordinaciju borbe protiv terorizma“, rekao je Lavrov za „Izvestija“.

“Uspjeli smo nešto dogovoriti tek 2018. godine, ali posljednji sastanak je bio 2019. Nakon toga su izgubili svako interesovanje”, dodao je on. “Dakle, njihovo odbijanje da rade s nama na konkretnim pitanjima borbe protiv terorizma datira mnogo prije specijalne vojne operacije u Ukrajini, na koju sada krive sve svoje neuspjehe i pokušavaju sakriti svoje prave namjere.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
28 dana prije

Pa naravno da Ukrajina nije kriva za napad koji je orkestrirao Washington.

Dražen
28 dana prije

Uobičajena taktika KRVNIKA oni nisu nikad u krivu svi ostali su NIŽA RASA vidimo PALESTINU-VIJETNAM-JAR-IRAK-YU-NIKARAGVA-HITLOROVI GENI

Bond cigarete Bond
28 dana prije

Ispitajte ljude u plavom koji su bili u dvorani.
Ko su oni? Ukrajinci ili Rusi?
Potražite na telegramu, X, yt.

Max
28 dana prije

Više nego očito.

FELIX
27 dana prije

NISU SVI MUSLIMANI TERORISTI SAMO JE MALI PROBLEM U TOME DA SU SVI TERORISTI MUSLIMANI PITANJE KO JE IZA OVOG NAPADA NA KONCERT U MOSKVI..KOGA SU USPESNO IZVELI MUSLIMANI DOBRO TRENIRANI MUSLIMANI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.