Zapad vodi ‘neobjavljeni rat’ Rusiji i Bjelorusiji

Sergej Šojgu
39 komentara

NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svojih snaga u istočnoj Evropi i raspoređivanje oružja koje je usmjereno na Rusiju i Bjelorusiju, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Moskve Sergej Šojgu tokom sastanka sa svojim bjeloruskim kolegom Viktorom Khrenin.

“Razmještaju se dodatni vojni kontingenti i vojna infrastruktura, aktiviraju se borbena obuka i izviđačke aktivnosti u blizini granica Unije (Rusije i Bjelorusije)”, rekao je Šojgu, dodajući da je vojni blok predvođen SAD već pokrenuo sljedeći fazi svoje ekspanzije, a sada modernizuje vojnu infrastrukturu u istočnoj i srednjoj Evropi.

Šojgu je takođe primetio da zapadne vlade namerno “čine sve što je moguće kako bi produžile i eskalirali sukob u Ukrajini” nastavljajući da pružaju vojnu pomoć kijevskim oružanim snagama.

“Danas se zajedno odupiremo kolektivnom Zapadu, koji vodi suštinski neobjavljen rat protiv naših zemalja”, rekao je on, ističući da je vojna aktivnost NATO-a dobila “najagresivniji pravac”.

Ministar je takođe istakao da je za Moskvu još jedan zabrinjavajući aspekt “sve agresivnija retorika i zajedničke ‘nuklearne misije’ zemalja NATO-a u istočnoj Evropi” koje imaju za cilj da testiraju upotrebu vozila za isporuku nuklearnog oružja i unaprede američki globalni sistem protivraketne odbrane.

Šojgu je naglasio da ove misije, zajedno sa isporukom osiromašenog uranijuma Ukrajini, primoravaju Rusiju i Bjelorusiju da preduzmu odgovarajuće mjere odgovora. To uključuje raspoređivanje ruskog nestrateškog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije, isporuku raketnih sistema Iskander-M, sposobnih da nose nuklearne bojeve glave, i preopremanje bjeloruskih aviona za korištenje nuklearne municije. Šojgu je, međutim, izjavio da je kontrola nad ruskim nuklearnim oružjem raspoređenim u Bjelorusiji i dalje u rukama Moskve.

Ministar je napomenuo da s obzirom na nove vojno-političke realnosti, Rusija i Bjelorusija jačaju svoje kolektivne odbrambene sposobnosti, te da Minsk ostaje “vjeran saveznik i pouzdan partner” Moskvi.

Tokom sastanka, Šojgu i Krenjin potpisali su zvanične dokumente koji definišu proceduru za čuvanje ruskog nestrateškog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu u Bjelorusiji. Taj potez uslijedio je nakon što je predsjednik Vladimir Putin krajem marta najavio da će Rusija rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici nakon zahtjeva iz Minska. Očekuje se da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula.

BjelorusijaNATOrusijaSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Sve u dometu 500 kilometara je na domašaju Iskandera.

eks
11 mjeseci prije

Ima onih naivnih koji veruju da rat protiv Rusije vodi Ukrajina. Vojnici iz sastava vojski NATO zemalja (Amerikanci, Englezi, Poljaci, … ) samo preobuku uniforme i onda USA-NATO zvaničnici daju izjave kako su to dobrovoljci, kako oni nemaju nikakve veze sa njihovom vojskom itd. Nažalost, naivaca i ispranih mozgova ima mnogo i veruju u tu priču.

burt
11 mjeseci prije

vidjela se nesposobnost i nepripremljenost Rusa kad je ukrajinska protuavionska obrana poskidala helikoptere i avione na teritoriju Rusije, prvo su lagali da se radilo o tehničkom kvaru ali sada su priznali da su ih srušili Ukrajinci

Amater
11 mjeseci prije

Qvo je veliki rat ,,,vrijeme će pokazati,,,

NOME
11 mjeseci prije

lutkov lutak je dubokoumno zaključio da Zapad vodi ‘neobjavljeni rat’ Rusiji i Bjelorusiji, nakon devet godina ponižavanja i šamaranja od istog……..bolje da se vrati u sektor FiT zaštite od kud je i ispuzao…..

vrlodrag
11 mjeseci prije

Hirošima grad domaćin sastanka potpisnica Sjevernoatlantskog ili Washingtonskog saveza. Koje ludilo, ludi pedofil Biden i šareno društvo odanih izdajnika na mjestu gdje su atomskom bombom pobili stotine tisuća ljudi. Jedini koji su u ratu koristili atomsko oružje i to protiv civila.
Valjda je Rusima poruka jasna.

11 mjeseci prije

Samo tako trolovi, navalite udruženim snagama – možda preokrenete situaciju na terenu 🙂

gigi pinna
11 mjeseci prije

No shit, Sherlock!

hiber
11 mjeseci prije

U stvarnosti USA i Kina se sukobljavaju, a i Rusija i Ukraina su njihovi proxi igrači. Čak je Rusija u gorem položaju nego Ukraina, jer je odmah izgubila rat i svoga gazdu dovela u nepovoljni položaj u trgovačkim pregovorima koje vode sa USA. Vjerojatno ce im Xi na kraju opaliti penale u vidu ovrhe nad 1.700.000 km2 Dalekog Istoka.

Rimtutituki
11 mjeseci prije

Ne ratuje uopce ukrajina protiv Russije,nego satana protiv ostatka svijeta. Rece mi jedan da su cak reptili na vodecim pozicijama ukr,mada ne mislim da idu u prve linije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI