Zapadna Evropa ‘ne zna da se bori’

Kuleba - Nato i Ukrajina
62 komentara

Zapadna Evropa ne proizvodi dovoljno oružja i municije da opskrbi ni Kijev ni sebe, rekao je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu u četvrtak, žaleći zbog ruske industrijske prednosti.

U intervjuu kijevskom Independentu, Kuleba je izrazio nadu da će Ukrajina na kraju dobiti više novca, oružja, municije i opreme od SAD-a i njihovih saveznika, ali je bio skeptičan u pogledu njihove sposobnosti da prošire svoju vojnu proizvodnju.

„Evropa ne zna kako da vodi ratove. Proizvodnja oružja nije najpopularnija oblast poslovanja”, rekao je on za agenciju. „Nažalost, naši prijatelji su proveli previše vremena razmišljajući o tome kako i kada povećati proizvodnju oružja i municije.”

EU je Kijevu poslala najmanje 27 milijardi eura (29,88 milijardi dolara) otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi u februaru 2022. godine, a SAD su dale oružje, opremu i municiju u vrijednosti od više od 44 milijarde dolara kako bi nadoknadile borbene gubitke Ukrajine. Posljednjih mjeseci, međutim, nisu ispunili obećane isporuke artiljerijskih granata i raketa.

„Više me brine tempo razvoja odbrambene industrije nego dolazak novih vrsta oružja“, rekao je Kuleba za kijevski Independent.

„Evropa očigledno ima prednost u svojoj tehnologiji. Problem i izazov s kojima se suočavaju je povećanje proizvodnje te tehnologije. Žao mi je što to moram reći, ali ovo neće biti dovoljno ako se situacija ne promijeni. I Rusija će biti ispred nas”, dodao je on.

Kuleba je nevoljko priznao da je Rusija pokrenula svoju vojnu industriju u visokoj brzini, uprkos zapadnim sankcijama. Kritikovao je Zapad zbog “protekcionizma”,  za koji je rekao da koči vojnu proizvodnju.

“Rješenje je u stvaranju određenog nivoa usklađenosti svih odbrambenih industrija EU, Sjedinjenih Država i zemalja istomišljenika. Da rade kao jedan cijeli sistem”, rekao je on, ali je priznao da je to teško zbog intelektualne svojine i sigurnosnih razloga.

Američki proizvođači oružja često su potkopavali zapadnoevropske industrije na svjetskom tržištu, iako su njihovi sistemi trebali biti “interoperabilni” prema standardima NATO-a.

Suočena sa protivljenjem u Kongresu, Bijela kuća je pokušala ponuditi više pomoći Ukrajini kao dio programa pomoći američkoj odbrambenoj industriji i otvaranju radnih mjesta, ali uz mali učinak. Washington se također zalagao za obnovu vojne industrije u samoj Ukrajini, iako prijetnja ruskih raketnih i dronova to čini sumnjivim prijedlogom.

U oktobru, kada su NATO zalihe municije počele da prestaju, ukrajinski ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin se požalio da „svi svetski kapaciteti“ za proizvodnju oružja i municije „neće biti dovoljni“ za potrebe ukrajinskih ratnih dejstava.

Kulebarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Poslije jebanja nema kajanja.
Niste htjeli Minske sporazume, BoJo vas je nagovorio da krenete u rat sa Rusijom – ratovalo vam se, sada imate što imate.
Previše ste vjerovali SAD, EU i Velikoj Britaniji, uopće ne gledajući povijest kako one “pomažu” druge države.
Otpisali vas, presušuje vojna i financijska pomoć, a vi i dalje pristajete biti njihovo topovsko meso protiv Rusije.

MladenSt
4 mjeseci prije

Čitam nedavno podatak da Srbija s 6,8 miliona stanovnika ima isti broj tenkova kao i Njemačka s 83 miliona stanovnika oko 250 tenkova – ima se može se 💪Vučić će bit upamćen kao čovjek i predsjednik koji je volio tenkove .A ne onaj naš drljavi Milanović pa sa transportera prvom prilikom ka bundeva .Njemu je najvažnije na godišnjem odmoru na Hvaru opijat se s Dodikom .

Koja
4 mjeseci prije

Kad će Rafali biti, “donirani”?

KomisarX
4 mjeseci prije

Nisi v pravu. Zapad interesuju kolonialistički ratovi. Ratoborni su protiv slabih protivnika, koji nemaju sofisticiranog naoružanja.

Darko
4 mjeseci prije

Potrebno je otresti ovog ukrajinskog šmrklja..

Zlovenac
4 mjeseci prije

Bliži vam se kraj Banderovci.

Red Dog
4 mjeseci prije

Osim mozda 1 % huligana koji stvarno treniraju je sve ostalo na zapadu femboys.
A privreda… pricao sam sa proizvodacem granata.
– Trebace velike investicije za povecanje proizvodnje, pare koje nemamo. I kad bismo ih imali ce nam trebati godina-dve da instaliramo i stvarno povecamo proizvodnju. Masine su specijalne i moramo cekati da se proizvode one.
– Sto ne uzimate kredite?
– A ko nam garantuje da ce posle dve godine postojati potraznja?

Ziv je Geza
4 mjeseci prije

Sta je kuleba? udaraju rusi ljopatama navodjene chipovima iz vesmasina obod i gorenje…

Evo javio se vojni strucnjak tabak na imbexu.hr, kaze da mu je neugodno kako rusi samaraju nato i ukrajinu,te da je ocekivao kako ce rusi sa krima , iz donbasa i luhanska pobjec na traktorima hahahahhahahahahahahhahahahahah

nastran
4 mjeseci prije

usrani, ljigavi, masni picopevac opet kuka..bolje bi mu bilo da pakuje kofere..polako

tuf
4 mjeseci prije

Kronični lažljivac Kuleba je s ovom izjavom potpuno u pravu. Europske zemlje se trenutno ne bi znale obraniti ni od napada Hutija.

xyz
4 mjeseci prije

Pouzdali se u obečanja zapada i na kraju spoznali, da su bili poheb..ni na suvo.

abc
4 mjeseci prije

Ali su jih Amerikanci i Njemci zajjebali….. I nikako da jim iz guzice dođe u glavetine.

zoran
4 mjeseci prije

Ukrajina je sporedna stvar i topovsko meso. Cilj SAD je oslabljenje EU i pruzimanje pod kontrolu. PO planovima iz 1980. odvajanje njemacke tehnologioje i ruske energije. taj cilj je ostvaren, a domino efekat slijedi. americke trupe ce napustiti stare zemlje evrope, ali ne i evropu, jer se sele na podrucje Poljska, Rumunija, Kosovo, taj proces jos nije u potpunosti zavrsen. Dovodjenje politicara koje rade i za druge institucije, banaka, koncerna , te prelaska demokratije na tehnokratiju, je pred zavrsetkom, To se vidi po odlukama, pandemija CO2 porezi , povlacenje poljoprivrede. povecanja nezaposlenosti, jer je potrebno ratnika itd.

Ziv je Geza
4 mjeseci prije

tabak,akrap,pero stosic, grlic radman od svinjokolje, hrabri njonjo,pljesnjivi napuhani birokrat…. te ostatak buzinskih sendvicara i briselskih klimoglavaca, odnosno kompletna hrvatska politicka vrhuska….prevezena je jutros na intenzivne odjele sirom lijepe nase,te ce novu godinu docekati na aparatima i infuzijama… jerbo niti jedan cilj koji im je zadao vrhovni komadant ursula von der lajen nije istvaren u 2023 godini buhahahahaha

Max
4 mjeseci prije

Kuleba je trebao čitati knjige admirala Loše koji to odavno tvrdi.

Bruno
4 mjeseci prije

Ovaj genijalac zna da se bori. Kupio je tati drva, sebi da ne ide na front, kupio je nekretnine diljem svijeta. Zna čovjek da se bori. Što i ostali Ukrainci nisu tako pametni i borbeni. Izgradio je tvornice za proizvodnju naoružanja, pa je tek onda krenuo u rat s Rusijom. Podli, uguzbeni američki poltron. Valjda će ga stići kazna ukrainskog naroda,

Iskren
4 mjeseci prije

Jedva cekam da vidim predaju banderovaca i zelenog pred sudom

Darko
4 mjeseci prije

Pička ti materina smrdljiva pa što još nisi na prvoj liniji fronte?

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

:::GNJIDA ZVALAVA PRNUCE KOLIKO JE NABREKAO OD MITA I PREZDERAVANJA….

Pravi 233
4 mjeseci prije

“Evropa očigledno ima prednost u svojoj tehnologiji”
—————–
Na terenu se pokazalo da ni ovo nije istina. Rat nije video igrica. Zapadno oružje je superiorno samo u virtualnom svijetu.

Zapadne sotonjare samo znaju dobro lagati. Rog! 🤘👹

goran
4 mjeseci prije

gdje si bio govnjaru kad je bio rat na balkanu?

Janko
4 mjeseci prije

Vidi ovog jastreba iz udobne fotelje traži više oružja ,veću proizvodnju municije ,jer mu nije još poginuo dovoljan broj sunarodnjaka. E jadni ukrajinci tko vas sve vodi.

Observeterius
4 mjeseci prije

Ovakva serija autogolova kroz prozivke sigurno neće pomoći Ukrajini. Pretenciozno su se primili narativa propalih političara, očekivanja su bila nerealna. Mislimd a bismo trebali izvoziti oružje u Ukrajinu, onako kako su oni nama prodavali za vrijeme Domovinskog rata, po 30-50x većim cijenama nego na tržištu. Neka samo nastave s ovakvim izjavama pa će i oni imati embargo na oružje.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Za proizvesti oružje i strojeve za oružje potreban je – čelik. 🙂🙃

Dvije čeličane u Njemačkoj zatvorene su drugi dan nakon ulaska Rusa u Ukrajinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI