Zašto se Zapad boji Kine, ali ne i SAD-a

SAD i Kina
130 komentara

Globalno istraživanje pokazuje sve veće priznanje moći Pekinga, ali bez meke moći koja to podupire, izaziva više straha nego poštovanja

Istraživački centar Pew nedavno je objavio opsežnu anketu o mišljenju 24 zemlje o SAD-u i Kini. Ta su istraživanja bila redovita vježba i dobra su za praćenje promjena u javnom mnijenju koje se odnosi na geopolitičko natjecanje između dviju zemalja.

Naravno, raspon ispitanih zemalja je relativno uzak, a gotovo sve su u Europi ili saveznici SAD-a, osim Nigerije, Kenije, Južne Afrike i nekoliko zemalja Latinske Amerike.

Naravno, osim potonjih nekoliko, takav odabir zemalja daje uglavnom negativne poglede na Kinu i pozitivne percepcije SAD-a, ne samo zbog američkih vlastitih operacija utjecaja na te zemlje. Međutim, ovo konkretno istraživanje otišlo je daleko dalje od pukog ‘odobravanja/neodobravanja’ i istraživalo je teme kao što su tko se smatra najvećom gospodarskom silom svijeta, tko ima najjaču vojsku i tko ima najbolja tehnološka dobra.

Ovdje rezultati nisu bili odlučujući kao što bi se moglo pretpostaviti, s mnogim pitanjima koja su rezultirala ravnotežom ili čak stavljanjem Kine ispred. Iako istraživanje otkriva da, naravno, zapadne nacije ne odobravaju Kinu u ideološkom ili političkom smislu, ono otkriva kako percepcija kineske globalne moći i utjecaja raste na način koji izaziva tjeskobu u Washingtonu.

Mnoge zapadnoeuropske nacije sve više vide Kinu kao veću gospodarsku i tehnološku silu od samog SAD-a i gotovo jednaku u vojnom smislu. Međutim, jedan od izazova za Kinu, koji je izuzetno istaknut u istraživanju, jest da ona i dalje zaostaje za SAD-om u pogledu meke moći i kulturnog utjecaja.

SAD i dalje imaju veću globalnu popularnost od Kine, uključujući i zemlje koje su naklonjene Kini, jer zauzimaju monopol nad globalnim kulturnim i informacijskim krajolikom.

U svim zemljama diljem svijeta, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, životna je činjenica da je engleski zadani drugi jezik za učenje, ako već nije službeni nacionalni jezik. Kroz holivudske filmove, televiziju i glazbu, SAD ima neviđenu kulturnu moć i, ne skrivajući svoju prirodu brutalne kapitalističke plutokracije s poviješću nasilja, rasizma i ratnog huškanja, uspio se predstaviti kao vrhunac ljudskih težnji i postignuća – drugim riječima, ‘američki san’.

Zbog toga je SAD uspio prevesti kulturnu moć u moć diskursa, koristeći medijski krajolik kojim dominira za izvoz svoje ideologije i promicanje svojih političkih i vanjskopolitičkih ciljeva. Kina, kao zemlja koja se tek uzdiže do statusa razvijene nacije i s političkom strukturom komunističke države koja sve više ograničava kulturno izražavanje, nema tu sposobnost i stoga se bori promovirati svoj narativ u inozemstvu, čak i u zemljama koje imaju povoljne stavove prema njoj . To je jasno stavljeno do znanja u dijelu ankete koji postavlja pitanje koja zemlja ima najbolju kulturu i zabavu, pri čemu mišljenja uvelike naginju u korist SAD-a.

Ipak, to nije zaustavilo porast percepcije kineske moći. Napredak zemlje da postane drugo najveće svjetsko gospodarstvo, kao i sve sofisticiraniji izvoznik visokotehnološke robe, ne može a da ne ostavi snažan dojam bez obzira na bilo kakve PR nedostatke. Nevjerojatno je da se usprkos svim tehnološkim dostignućima SAD-a, Kina sada smatra predvodnicom u ovom području gotovo u svim segmentima. Prema rezultatima, ovo je stajalište koje podržava većina javnosti čak i u najvjernijim saveznicima SAD-a, uključujući Australiju, Kanadu, UK, Njemačku, Nizozemsku i Švedsku.

Naravno, bilo je nekih odustajanja, pri čemu su Južna Koreja, Japan i Izrael snažno inzistirali na američkom tehnološkom primatu, uglavnom zato što su i same zemlje visoke tehnologije koje se oslanjaju na SAD iz geopolitičkih razloga kako bi održale vlastite prednosti.

Slično tome, u vojnom smislu, s izuzetkom prvog, većina američkih saveznika također vidi Washington i Peking gotovo jednakima. Na primjer, u UK-u mišljenja naginju u korist Amerike za samo 4%, au Njemačkoj za samo 1%. Ovo naknadno pokazuje kako je javno mnijenje naraslo da uključi Kinu kao supersilu. Međutim, s obzirom na gore spomenute ocjene povoljnosti, problem s kojim se Peking suočava je da se na njega gleda kao na supersilu koje se više plaše nego prihvaćaju.

Iz ankete vidimo da je za zemlje u Africi i Latinskoj Americi, kao što su Meksiko, Argentina, Brazil, Južna Afrika, Nigerija i Kenija, stanovništvo tih zemalja savršeno ugodno s usponom Kine, nisu antagonisti ni prema jednoj zemlji, no za Zapad i one bliske SAD-u to se nedvojbeno doživljava kao strateški izazov. Postoji temeljni strah da će uspon Kine iscrpiti prednosti koje je Zapad imao stoljećima, što znači da krajnji strateški cilj Pekinga mora biti uvjeriti te zemlje da im zapravo nije prijetnja, i tako uspjeti na polju meke moći.

Autor: Timur Fomenko

anketakinaMoćSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
130 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
5 mjeseci prije

Kada čujem:
“Kroz holivudske filmove, televiziju i glazbu, SAD ima neviđenu kulturnu moć”
Ili nešto slično o USA kulturi setim se naslova knjige:
Kako sam sistematski uništen od idiota

Kornel
5 mjeseci prije

Pogrešno je tvrdit da se zapad boji Kine, točnije je kako se zapad straši sa Kinom.
Strašenje se pojavljuje u svim segmentima života jer je strah pogodan za manipulaciju koja počiva na poluistinama.
Tako funkcionira svijet odnosno svi mediji i političari koji stvaraju preduvjete za djelovanje magije jer zapadom i Kinom upravljaju različite ezoterije koje se služe tajnim znanjima te pomoću znanosti, obrazovanja, religija i medija drže ljude u neznanju.
Omagijanih unaokolo koliko hoćeš.

Up.
5 mjeseci prije

Yellen, zvuci kao nase slavensko ime Jelena, je bila u Kini I pripremala je teren za susret Xi-Biden. Obe strane su izjavili da decoupling ili otkacivanje ekonomija ne dolazi u obzir. Vidjeti cemo koliko dugo ce trajati ovo zik-zak.

Sloboda uma
5 mjeseci prije

U posljednje dvije decenije Kina je iz siromaštva izvukla 800 miliona svojih građana, a Amerika je stvorila 2,5 miliona beskućnika u sopstvenoj državi. O beskućnicima širom svijeta, kao kolateralnoj šteti ratova i ekonomske eksploatacije koje je izazvala i izaziva Amerika, izlišno je govoriti….

eks
5 mjeseci prije

Svi trebaju svih da se boje , sve je to isto shranje… Jaki ne bi bili jaki da ne pljackaju od drugih znaci puska sve rjesava.

rovko
5 mjeseci prije

Kina prosperira zahvaljujuci mudrosti kineskog predsjednika Xi i komunistickoj partiji Kine. Da imaju zapadnu demokraciju i uz to da nisu americki vazal imali bi kaos. Od zapadne demokraciju plus sluganstvo Americi imaju samo koristi politicari-karjeristi

Graciela
5 mjeseci prije

Zašto se SAD(zapad) boji kine ali ne i SAD:)))))))))))))))…garantiran kad bi pitali kineze i njihove saveznike da bi naslov bio isto logičan. SAD i Kina su široki pojmovi a pitanja u anketi se odnose na MSpolitičku, MSkulturnu … oligarhiju(vlast)……..DOLI MS i VLAST!!!:))))))))))))))))))) Inače odlična tema

engleski pirat
5 mjeseci prije

Amerika = zapad…. A ostali koji sebe zovu zapad su americki sateliti

Alex
5 mjeseci prije

O kakvoj je to kulturi USA riječ?!? Ja sam do sada uglavnom doživljavao nekulturu i bljutavo,ili čak ogavno hvalisanje,a sa o aroganciji ne trošimo riječi.
Ako je riječ o filmovima,to je manje-više spasi majko. Tek tu i tamo uleti kakav kulturan film,po onoj da i ćorava kokoš zrno nađe.

gigi pinna
5 mjeseci prije

Soft power (meku moć) nije niti Rusija uspjela nametnuti Ukrajini, znači relativno bliskoj naciji, a gdje će Kina (druga kultura, rasa, način življenja…) Zapadu.Toga su svjesni i Kinezi, pa zato i forsiraju business, novac… znači jezik koji svi razumiju.
E sad, američka neokonzervativna propaganda se izmjenjuje ovisno tko je na vlasti u Washingtonu – ako su to demon-krati onda je Rusija na tapetu, ako su republikanci (bio to Narančasti zio-nazi ili bilo tko drugi), onda su na tapetu Kina i Iran.
Doklegod se tupavi Ameri ne organiziraju i sa puno malih donacija pomognu neke neovisne kandidate, koji se nisu ucrvali u establishmentu, možda, naglašavam možda, ima nade za ovaj svijet.
A sa izraelskim, farmaceutskim i vojnim lobijima koji vladaju Amerikom, ovaj svijet će uvijek biti na rubu nekog novog velikog rata.

Gad
5 mjeseci prije

Ta američka “kultura” i “način i filozofija života” uglavnom je isprazno smeće. Da ne kažem demonsko. Ali ako ti cijeli život time ispiru mozak…

Max
5 mjeseci prije

Monopol u medijima jest jedina moć koju imaju SAD.

Jadranka S.
5 mjeseci prije

“U strahu su velike oči.”
Kada nestane strah nestane i iluzija.
Strah je iluzija.
Ljubav je jedina istina.
Izbor je samo između straha i ljubavi.
Ljubav je odsustvo straha. Strah je odsustvo ljubavi.

ForSale
5 mjeseci prije

Što je to zapravo Zapad?? Imaju bečka braća dobar izraz za to: ZAHOD!!!

Red Dog
5 mjeseci prije

Zuta Opasnost! Crvena Opasnost! Zeleni Vragovi!
Oni nisu kao mi. Vlasi! Barbari!
Doci ce i oteti nam stvari. Silovati stoku i oteti zene…

nessy
5 mjeseci prije

Ne postoji americka kultura, nego samo ‘american way’.

onaj najglu...Dalton
5 mjeseci prije

Zapad se ne boji Kine…
SAD se boji Kine.
Zapad se boji SAD…

P.S.

Blinken: Predsjedniče, zvao Vas Olaf Šolc…
Biden: Šta ‘oće?
Čuo da MMF očekuje da će ruska ekonomija rasti 2,2%…
Pa veli, ako nije problem, da i Njemačkoj uvedete sankcije.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

A što misle mladi u samoj USA? Naravno, uvijek sve uzimati s rezervom. Harvard, Brookings institut. “The Hill: Млади Американци се окрећу од демократије – више од пола уверено да САД иду у погрешном правцу Само 23 одсто њих су „изузетно поносни“ што су – Американци. * Истраживања из јуна 2023. открило да је „само један од четири Американца старости од 18 до 39 година доследни присталица демократије“ * Истраживачи Брукингс института закључили да „29 одсто младих Американаца сматра да демократија није пожељнија од других политичких система: 👉 „За неке је сасвим прихватљиво имати јаког лидера који не обраћа пажњу на резултате избора или не признаје ауторитет парламента. А неки тврде и да је демократија лош начин да се управља Сједињеним Државама“       САД имају наслеђену епидемију насиља са употребом ватреног оружја, системски расизам и масовно бескућништво.          Према The Hill, Харвардски институт за политику обавио је истраживање које је показало да 52%… Čitaj više »

NOME
5 mjeseci prije

kina je globalistički proizvod….mislim na “modernu” kinu…od kad su globalisti prebacili tehnologiju i proizvodnju u kinu transformiraju je iz tvrde komunističke “za šaku riže” države u visoko tehnološki digitaliziranu nadziranu globalističku (komunističku) imperiju…..globalisti u vrijeme najvećeg sukoba zapada protiv komunizma biraju kinu za svoje dojenče…Henry K i nadnacionalna globalistička ekipa počinju stvaranje današnje kine, visoko tehnološki razvijene države, potpuno digitalizirane i stanovništva potpuno kontroliranog od strane države….kina je jedna velika tvornica koja logistički iznaša projekt velikog reseta, od kompletne opreme za odigravanje projekta 19, šivanja uniformi za rusku vojsku, pa do masovne proizvodnje tehnologije za digitalnu tranziciju, u količini koja će pokriti cijeli svijet,,,,npr. toliko su tehnološki superiorni da proizvode električne automobile sa dosegom baterija koje zapadna autoindustrija može samo sanjati i to također u neograničenim količinama i za male novce…..mislim da su i vojno na razini sad-a, samo miruju dok gazde ne odluče….vrlo brzo će kina pokazati svoje pravo… Čitaj više »

Škurija
5 mjeseci prije

Logično, klona objavljujete,
a odgovor klonu šaljete u katakombe validacije.
Zdravi i veseli bili.

Škurija
5 mjeseci prije

Pa kazao sam da odlazim u skokovima….
Pa šta sad sotonjare koju vražju mater mudrujete?!
Nema me više…..

Ubrzo će i @goran bit kloniran jer Boga spominje,
a sotona se uznemiri na spomen Imena Njegovog pa mahnita….

@gorane….pripremi se…..klon TVOJ će ti ubrzo prihajati ako putetm koji ideš dalje nastaviš ići.
 
Mir svima dobre volje. Zdravi i veseli bili. Bog! Bog!

Sotonjare zapamtite: NEMA ME VIŠE….

Ziv je Geza
5 mjeseci prije

Of topic.
Izgleda da ce ministar Bane dobiti drakonsku kaznu od 50 eura, jer nije bio vezan.

Škurija
5 mjeseci prije

Logično. Kad sam kazao da blokirate sve nickove ‘lulu’ i ‘Škurija’ niste blokirali,
a registrirani nick ‘Zmaj’ znali ste blokirat.

Zdravi i veseli bili. Bog! Bog!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI