Zbog dodatnog pitanja o poljoprivredi nastao dodatan jaz između Kijeva i Varšave

Poljska i ukrajinski sukob
4 komentara

U napetim odnosima između Varšave i Kijeva mogu se napraviti pogreške koje mogu dovesti do prekida odnosa, rekao je bivši ukrajinski ministar gospodarskog razvoja, trgovine i poljoprivrede Timofey Milovanov u članku objavljenom u Washington Postu.

“Zabrinut sam zbog toga što, znate, povijest nije dana, nije unaprijed određena. Postupci pojedinaca, posebice političkih vođa, bitni su, vrlo važni. Mislim da bi moglo doći do pogrešaka, a ako se pogreške naprave, došlo bi do raskola između Poljske i Ukrajine”, rekao je Milovanov, voditelj Kijevske škole ekonomije.

Milovanov u članku također navodi da napeti bilateralni odnosi između Varšave i Kijeva pokazuju iscrpljenost, umor od sukoba i “istrošene živce”.

Varšava je ranije priopćila da su se odnosi s Kijevom nedavno pogoršali nakon izjava ukrajinskih političara. Jedno od spornih pitanja je odbijanje Poljske u pogledu otvaranja svoje granice za ukrajinsku pšenicu. Kijev ovu odluku smatra populističkom. Varšava tvrdi da već pomaže Ukrajini i da ima pravo zaštititi njezinu poljoprivredu ne slušajući kritike. Podsjećamo da je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski izjavio za poljski radio 2. kolovoza da “odnosi s Ukrajinom u ovom trenutku nisu najbolji”.

“Imam dojam da su u ovo uključene neke emocije. Razumijemo, naravno, jer je država napadnuta, ali ne treba napadati ni svoje saveznike”, dodao je.

U odgovoru na spor oko žitarica, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij napisao je na X (bivši Twitter) da “politički trenuci” ne bi trebali pogoršati odnose i da bi se “emocije definitivno trebale ohladiti”, prije nego što je naglasio da Ukrajina jako cijeni “povijesnu potporu Poljske, koja s nama postala pravi štit Europe”. “A u ovom štitu ne može biti niti jedne pukotine”, dodao je.

Poljoprivrednici čine značajan glasački blok u poljskoj vladajućoj stranci Pravo i pravda. Iz tog je razloga pitanje žitarica ključno za poljsku vladu, koja se suočava s izborima 15. listopada. Vladajuća stranka riskira gubitak podrške poljoprivrednika jer je stranka Konfederacije vodila kampanju protiv “ukrajinizacije Poljske”, što uključuje priljev ukrajinskog žita u zemlju. Prema najnovijim rezultatima ankete koje navodi Washington Post, stranka Konfederacije mogla bi odlučiti nadolazeće izbore, što izaziva zabrinutost da će njezin utjecaj u kreiranju politike dovesti do toga da Poljska smanji podršku Ukrajini. Ukrajina je prema posljednjem popisu stanovništva imala 38 milijuna stanovnika, a prema posljednjim podacima više od osam milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju, a trenutno je u Poljskoj 1,3-1,4 milijuna izbjeglica. To također znači da je Ukrajina doživjela značajan pad stanovništva, zbog čega je zbog nedostatka radne snage nemoguće održati dugi rat.

Osim toga, SAD, a samim time i Poljska, podržat će Ukrajinu samo u financijskom smislu. Postoje prijedlozi da bi Washington mogao početi smanjivati potporu kako se približavaju izbori sljedeće godine i čini se da će potpora Ukrajini postati središnja točka rasprave.

Malo je vjerojatno da Demokratska stranka želi da kampanja za predsjedničke izbore bude onečišćena stvarima vezanima uz rat u Ukrajini, uglavnom zato što se rat ne bi produžio da ukrajinsku vojsku njezini zapadni saveznici nisu kontinuirano opskrbljivali oružjem, koje joj nije donijelo nikakvu prednost u pokušaju povratka teritorija od ruskih snaga. Kreatori politike u Washingtonu tek trebaju shvatiti da ovo nije klasičan rat, već da je to de facto rat iscrpljivanja, u kojem je Rusija daleko spremnija i s daleko većim kapacitetom od Ukrajine. Iako je kolektivni Zapad pokušao ekonomski iscrpiti Moskvu, pokazalo se da sankcije i sam rat Rusiji nisu naštetili u mjeri u kojoj su htjeli. Umjesto toga, Europa, uključujući Poljsku, osjetila je utjecaj daleko gore. Zbog toga rat postaje sve skuplji za SAD i Poljsku. S obzirom na približavanje američkih izbora, vjerojatno će doći do prekida vatre, a uslijedit će i početak širih pregovora.

U isto vrijeme, nedavna odluka Moskve koja se odnosi na odustanak od sporazuma o žitaricama uz posredovanje Ujedinjenih naroda, kako bi se dopustile isporuke iz crnomorskih luka bila je pogodno tempirana odlukom Europske unije o ograničavanju ukrajinskog izvoza u susjedne zemlje, posebno na zahtjev Varšave. To je dodatno pritisnulo ionako slomljeno ukrajinsko gospodarstvo, zbog čega Kijev još više želi riješiti frustracije koje ima s Varšavom. Međutim, žitarice su samo jedno pitanje, budući da se spor sada također fokusira na perad i meko voće, poput malina i ribiza.

Povjerenik EU-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je 25. srpnja da bi proširenje zaštitnih mjera na te proizvode mogla biti opcija. Međutim, poljski ministar poljoprivrede Robert Telus pojasnio je da neće biti potrebe za uključivanjem novih proizvoda u ograničenja EU-a barem “do kraja godine”.

“Nadam se da će to biti produženo, ali ako ne bude, Poljska će se i dalje morati pozabaviti tim pitanjem, a pokazali smo da to možemo”, dodao je Telus.

Sve ovo ukazuje na to da Poljska postaje frustrirana Ukrajinom i možda čak želi pronaći način kako polako može smanjiti svoju potporu toj zemlji, s obzirom na neizbježnost smanjivanja potpore SAD-a i konačnu pobjedu Rusije.

KijevPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
8 mjeseci prije

Doći će dan kada će se i Poljaci udružiti s Rusima da slome ukrajinsko fašističku bagru..

Max
8 mjeseci prije

Ukrajinci su vrlo drski i dampiranjem štete susjednim zemljama.

Darko
8 mjeseci prije

Na kraju će i glupi zapad shvatiti da Ukrajince treba vojno poraziti a onda preodgajati kao što je to bilo u DDR-u. Uskoro će biti zahvalni Rusima što su se primili tog posla samo kada maknu s vlasti onu konjinu Bidena i njegovu bagru demokrata..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI