Zbog masovnih prosvjeda Francuska u kaosu i ostaje bez goriva, ali Macron ne popušta

Prosvjedi u Parizu - Sindikati
21 komentar

Francusku potresa val štrajkova protiv mirovinske reforme predsjednika Emmanuela  Macrona, ali i najave viših poreza na alkohol, što je dovelo do toga da sve više benzinskih postaja u Francuskoj ostaje bez goriva i dizela.

Osim što je došlo do kolapsa javnog prijevoza, Francuska se priprema za velike poremećaje u prometu, budući da su u velikom štrajku sindikata, kojeg su podržali i „Žuti prsluci“, blokade luka dovele do nestašice goriva u cijeloj zemlji.

Velik dio pariške podzemne željeznice u četvrtak, 5. prosinca, nije radio, a obustavljene su i brojne državne i međunarodne željezničke linije, uključujući određene usluge Eurostara. Letovi su također otkazani, jer kontrolori zračnog prometa kažu da će se do subote pridružiti prosvjedima.

Stotine benzinskih postaja u zapadnoj Francuskoj, prema industrijskoj skupini za benzin i dizel UFIP, zatvorene su jer već drugi tjedan traju blokade rafinerija nafte.

Kako prenosi list The Local, od prošlog tjedna građevinski radnici blokiraju rafinerije u Bretanji, a blokada u La Rochelleu se nastavlja.

Francuski mediji su izvijestili u utorak ujutro da 390 benzinskih postaja nema goriva, a još 389 ih ima za ograničenu opskrbu. Pogođena područja uključuju Bretanju, zapad Francuske, jugoistočnu obalu oko Marseillea i dijelove istočne Francuske u blizini švicarske granice.

Radnici blokiraju skladišta u Brestu, Lorientu, Le Mansu i Vern-sur-Seicheu. Južnije, u regiji La Rochelle, još jedna blokada podignuta je u petak u 16.30, ali je nastavljena u ponedjeljak u ponoć. Blokade podiže organizacija „Bâtiments et Travaux Publics“, koja okuplja građevinare i radnike u transportu.

Prosvjeduju protiv povećanja poreza na gorivo, koje se planira uvesti 2020. godine, za što vjeruju da će imati negativan utjecaj na njihova poduzeća. Do sada, gorivo „Gazole Non Routier“, kojeg uglavnom koriste građevinski radnici i poljoprivrednici, podliježe poreznoj olakšici koja bi trebala isteći do 2020. godine.

Prema radnicima, to će povećati cijene goriva za 45 posto, a prosječni bager će imati troškove oko 10 eura na sat, što će posebno naštetiti manjim građevinskim tvrtkama.

Vlada je prije godinu dana suspendirala povećanje poreza na gorivo kako bi umirila prosvjede “Žutih prsluka“, čiji je glavni početni zahtjev bio ukidanje poreza na gorivo.

U odvojenom maršu oko drugačije vrste poreza na gorivo, od subote, 7. prosinca, također se organiziraju prosvjedi vozača kamiona koju organizira „Routiers Européens“. Francuske vozače kamiona nervira povećanje poreza na dizel za dva centa i kažu da će njihov prosvjed početi u subotu, a mogao bi trajati „neodređeni broj dana“.

U priopćenju grupe navodi se: “Tvrtke za cestovni prijevoz umorne su da ih nitko ne brani i da ih se ne čuje, te izražavaju svoj legitimni gnjev na ulici. Protesti će se održavati od 7. prosinca i sljedećih dana.”

Štrajk bi mogla dovesti i do poremećaja na cestama, jer je u njega uključen i jedan sindikata špeditera, a prosvjednici „Žutih prsluka“ su najavili da će se prosvjedima pridružiti „vlastitim akcijama“.

Nisu rekli kako će prosvjedovati, ali su prošli put često blokirali, negdje i devastirali naplatne kućice, najviše na zapadu Francuske.

Uporni Francuzi obećavaju vladi u Parizu da ovaj put neće stati, niti će pristati na reforme. Dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini je nemoćna, ako sindikati pozovu na masovne proteste. Neki mediji navode kako je građanski neposluh općenito hvalevrijedan, ali „šteti većini društva“.

VIDEO: Štrajk i prosvjedi u četvrtak

No, čini se da ovaj put nije tako, jer su u pitanju poskupljenja, ali i mirovinska reforma, koja je ujedinila javni i privatni sektor.

U četvrtak je više od pola milijuna Francuza prosvjedovalo u masovnom štrajku protiv mirovinske reforme Emmanuela Macrona. Štrajku su se odazvali u svim sektorima, od transporta do obrazovanja, od policije do radnika u kulturi. Prema službenim podacima, više od 510 000 ljudi je izašlo na ulice oko 70 gradova, ustavši protiv reforme koju je najavio francuski predsjednik.

Ali 510 000 prosvjednika su samo oni izvan francuske prijestolnice, dok je u Parizu prosvjedovalo još 250 000 osoba, javlja sindikat CGT.

Cilj najavljene reforme je uspostava univerzalnog mirovinskog sustava, revizija beneficiranog radnog staža i još mnogo toga u složenom mirovinskim sustavu Francuske.

U Parizu je povorku nadziralo oko 6000 policajaca. Naravno, zabilježeni su i sukobi između nasilnih skupina prosvjednika i policajaca, a do popodneva je privedeno 87 osoba.

Premijer Edouard Philippe je ipak pohvalio sindikate i primijetio da su u “velikom broju gradova prosvjedi dobro protekli i bili su dobro organizirani”. Ljevičar Jean-Luc Mélenchon je ocijenio da će 5. prosinca biti zapamćen u povijesti zemlje i dodao da odmjeravanje snaga tek počinje.

Pokret se širi na pariški javni prijevoz, gdje je za petak, 6. prosinca, najavljeno zatvaranje 10 od ukupno 14 linija.

Željeznička tvrtka SNCF najavila da se ukida 90 posto linija brzog vlaka i 70 linija regionalnih vlakova. Međunarodni promet s vlakovima Eurostar i Thalys će također pretrpjeti poremećaje. U zračnom prometu Air France je otkazao 30 posto unutrašnjih letova, a uprava civilnog zrakoplovstva je pozvala zrakoplovne kompanije da za petak otkažu 20 posto letova.

Suočen s pokretom, francuski predsjednik Emmanuel Macron je “miran i odlučan da uz savjetovanja provede svoju reformu”, navela je Elizejska palača.

Nekoliko anketa pokazuju da Francuzi uglavnom podržavaju pokret i čini se da će sljedećih nekoliko dana francuska biti poprište velikih demonstracija i neizbježnih sukoba.

VIDEO: Štrajk i prosvjedi u četvrtak

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Sklapanje braka tek sa navršenih 67 godina ?
Iskustva mu ne fali ?

samo tako
4 godine prije

Kasniji odlazak u penziju i jačenje porezne presije nazivati reformama, u najmanju ruku je bezobrazno

Ana
4 godine prije

Kako su ono govorili- ako ne Macron, onda Marine i kaos? hmmmmm…
Kako su ono govorili, u drigom krugu 2017 isti vodje sindikata koji sad pozivaju na blokade i proteste, a znajuci tko je Macron i kompanija- neka Macron dobije sto vise glasova, a MLP sto manje, to bolje? hmmm

eu kolonija
4 godine prije

možda da pošalju legionara da pripuca po prosvjednicima I da optuže ruse I gru. znam da bi bilo previše all vrijedi pokušati:)

Tony
4 godine prije

Babojebača cim ugledam dobijem proljev . Najodvratniji politicar u povijesti covjecanstva.

RoPe
4 godine prije

Evo bas citam Politiku. Srbi progutali poreznu reformu bez gundjanja. Take it easy but take it.

Lucija
4 godine prije

Pa naravno da Micron ne popušta…
Nije njega tu narod postavio nego netko drugi koji mu daje upute…
I podsjećam da su imali nečuveno velike brojeve nevažećih listića na izborima. Kod njih je nevažeći čim je oštećen npr malo poderan…
Neće cijela eu imat mira dok ne lansira van soroseve nvo.
Globalisti sami, čak i sa utjecajem na vlast, mogli bi bez njih PUNO manje.

acrobat
4 godine prije

Aha – Macrone, ko ono bješe, a ko je sada, “tempirana bomba”?

American_dreams
4 godine prije

Sta je danas makron na tapeti?Kada ce doci na red kolinda,vucic,dodik,bakir…… i ostala tugujuca rodbina.Ah da, oni se vas ne ticu,to je daleko od vase kuce,bliza vam je francuska
ili australija.Jadno i prozirno,rusili bi ameriku ,svijetski poredak,podrzavali revolucije
u francuskoj,navijali za ruse i kineze u atomskom ratu,a kad treba napisati jednu kritiku na racun balkanske mafije koja drma regionom,puske u soske i razlaz,zaista niste zasluzili bolje politicare i drzave od ovih koje imate.

Dopizdilomi
4 godine prije

Ako tako nastave uskoro njemački panzeri u Francuskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.